P&G boost AD 1. týden květen

Domáce maslo (VÝROBA + RECEPT)

Catalogue
Aktualizované

Pri aktuálnych cenách, kedy na maslo v akcii narazíte asi tak často ako na rozprávkovú postavu, sa priamo ponúka vyrobiť si ho doma. Lenže ako na to? V našom článku vám poradíme jednoduchý postup na výrobu masla, ingrediencie i aké prístroje na to budete potrebovať. Ale nebojte, rozhodne to nie je nič ťažké.

Domáca výroba masla

  1. Prečo vyrábať maslo doma?
  2. Koľko stojí maslo vyrobené doma?
  3. Potreby a ingrediencie na výrobu masla
  4. Prepustené maslo

Prečo vyrábať maslo doma?

Možno si hovoríte, že jedna predražená kocka masla vás za mesiac nevytrhne a že všetci zbytočne plašia. Ale okrem premrštených cien, ktoré v súčasnej dobe sužujú všetkých maslových konzumentov, existujú aj ďalšie dôvody, prečo sa vrhnúť na výrobu masla doma.

  • Viete, čo jete – Pokiaľ si vyrobíte maslo doma, máte prehľad o tom, aké ingrediencie obsahuje.
  • Rozličné príchute – Maslo z domácej výroby si môžete dochutiť podľa vlastných požiadaviek a aj neochutené stále chutí niekoľkonásobne lepšie ako kupované.
  • Je to zábava – Každá správna gazdiná aj milovník gastronomických skvostov to jednoducho musí vyskúšať.
  • Okrem masla vyprodukujete aj cmar – Pri výrobe masla vám ako vedľajší produkt vznikne aj cmar. To je dôležitým zdrojom lecitínu, vápnika i bielkovín, ktoré v tomto stave dokáže telo spracovať až z 85 %. Navyše obsahuje nízke množstvo tuku, takže je vhodné aj pri diétach.

Koľko stojí maslo vyrobené doma?

Na výrobu masla potrebujete smotanu na šľahanie. Jej cena sa rôzni podľa kvality a značky. Každý preferuje niečo iné. V našom výpočte budeme pracovať so smotanou s priemernou cenou 0,80 € za štvrťliter. Na 200 g masla je potreba približne 500 ml smotany. Štvrťkilová kocka vás teda doma vyjde približne na 2 €. V obchode je maslo v súčasnej dobe k zohnaniu približne od 2 až 2,70 € za štvrť kila. Samozrejme sa cena riadi aj akosťou a pridanými látkami. Technicky vzaté sa výroba masla doma zase až tak veľmi neoplatí. Avšak sa kvalitatívne ani chuťovo nedá s kupovaným maslom do ceny 2,7 € rozhodne porovnať.

Domáce maslo výroba

Ako na masle ešte viac ušetriť?

Oveľa pravdepodobnejšie objavíte v obchode v akcii smotanu, pápeža alebo mačku jazdiacu na kolobežke ako maslo. A pokiaľ áno, cez davy maslochtivých jedincov sa na vás najskôr nedostane. Pokiaľ teda nehodláte stáť na čele rady od 6 ráno a predierať sa davom pomocou palice, budete mať pravdepodobne smolu. Skôr sa poobzerajte po smotane v akcii. Vďaka jej kúpe na výrobu domáceho masla ešte niečo málo ušetríte.

Pokiaľ si radi pochutnávate na bylinkovom či slanom masle, výrobou doma ušetríte ešte nejaké eurá navyše. 250 g slaného masla vás totiž v obchode vyjde približne na 3 € a bylinkového dokonca na 4 a viac € za rovnakú gramáž.

Potreby a ingrediencie na výrobu masla

Na domáce maslo nepotrebujete žiadne zázračné prístroje ani desiatky ingrediencií. Úplne si vystačíte s 30 % smotanou, tyčovým mixérom či šľahačom, cedidlom a prípadne aj igelitovými rukavicami, pokiaľ si nechcete umiestniť ruky. Ja som na šľahanie použila najprv mixér Bosch MSM 88190, ktorý mi pripravil krásne hustú smotanu. Na rozšľahanie až do stavu, kedy sa maslo oddeľuje od cmaru, bol potrebný klasický šľahač. Tu mi skvele poslúžila ETA Lavado. Celý proces prípravy masla so všetkým zabral 15 minút.

Domáce maslo výroba

Výroba masla

Máte všetko pripravené? Tak hurá do toho!

  1. Smotanu nalejte do nádoby a šľahajte. Doba šľahanie, než sa smotana začne meniť v maslo, trvá v závislosti od jej teploty. Tá práve vytiahnutá z chladničky bude potrebovať na vyšľahanie dlhší čas ako tá s izbovou teplotou.
  2. Akonáhle začne šľahačka získavať tuhšiu konzistenciu aj farbu ako je maslový krém, blížite sa k cieľu.
  3. Nepotrvá to dlho a v hmote sa začnú objavovať nažltlé hrudky. To je chvíľa, kedy treba mixér či šľahač trošku skrotiť, pretože čo nevidieť sa oddelí cmar od masla. Pokiaľ by ste mali prístroj zapnutý na plné otáčky, vašu kuchyňu by neminula poriadna spŕška.
    Domáce maslo výroba
  4. Ak máte v pláne použiť rukavice, nasaďte si ich. Na rad totiž prichádza scedenie cmaru.
  5. Vezmite misku, na ňu dajte cedník či sitko a dovnútra vložte maslo. Vytlačte z neho čo najviac cmaru.
  6. Maslo ponorte do misky s čo najstudenšou vodou a premasírujte ho. Voda sa zakalí. Tým maslo očistíte od zvyšku cmaru. Vodu vylejte a dajte do misky čistú. Tento postup opakujte aspoň trikrát, pokiaľ nebude voda čistá. Zvýši sa tým trvanlivosť masla a vyhnete sa prípadnému zhorknutiu.
  7. Vodu z masla znovu vytlačte, a pokiaľ chcete, pridajte ďalšie ingrediencie na dochutenie. Môže to byť soľ, bylinky, ale aj napríklad rozotrený cesnak alebo sušené paradajky.
  8. Uložte hmotu do misky s maslom, misky či fólie a dajte do chladničky.

Domáce maslo výroba

Prepustené maslo

Ghí čiže prepustené maslo sa k nám dostalo z Indie. Tam si ho cenia ako elixír života a používa sa okrem iného aj pri Ajurvéde. Je zbavené prebytočnej vody a očistené od bielkovín. Tým sa zvyšuje jeho životnosť. Toto maslo len tak nezožltne a nepokazí sa ani mimo chladničky. V tme a chladnejšom prostredí vydrží niekoľko mesiacov.

Jeho ďalšou pridanou hodnotou je aj vyšší bod prepaľovania (200 až 250 °C), čo je veľmi dôležité pri vyprážaní a opekaní. Oproti tomu klasické maslo sa prepaľuje už pri 150 až 180 °C. Naviac sa ľahko trávi.

Prepustené maslo

K príprave prepusteného masla potrebujete maslo podľa vašej voľby, hrniec a nádobu, v ktorej budete ghí skladovať.

Prepustené maslo recept

  1. Maslo nechajte rozpustiť v hrnci na strednom plameni.
  2. Potom ho priveďte do varu a akonáhle začne vrieť, zmiernite žiar tak, aby sem tam ľahko bublalo.
  3. Akonáhle uvidíte, že sa tvorí pena, ste na správnej ceste k skvelému prepustenému maslu.
  4. Nechajte bublať, pokiaľ neuvidíte krásnu zlatú farbu a zvuk evokujúci pukanie pukancov sa nezmierni.
  5. Potom odoberte bielu penu a počkajte, kým maslo trošku vychladne.
  6. Preceďte prepustené maslo cez jemné sitko alebo gázu a prelejte do nádoby. Dobre uzavrite a uložte do chladu.

Chcem si vyrobiť maslo

4.4 46×
Sieve BANQUET AKCENT 19 A11624
Colander - Diameter 19cm, handle length 17cm
5.59 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: VEPKP001d
4.6 176×
Hyundai HM 706
Hand Mixer power input 220 W, number of speeds: 5, dough hooks and whisks, white colour, features kneading and whipping
14.90 €
Buy
In stock 2 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: HYUMR001
Print
P-DC1-WEB12
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info