V dôkladnej domácej recenzii sme tentoraz otestovali obľúbeného kuchynského pomocníka našich babičiek, avšak v modernejšom kabáte. Remoska Tria, ako už názov napovedá, umožňuje tri spôsoby prípravy jedál. Kombinuje Remosku na pečenie, klasický hrniec a soft-tlakový hrniec. Ako teda Remoska Tria obstála v testovaní? Dokáže nahradiť rúru a u nás veľmi obľúbený pomalý hrniec?
Remosku Tria Bone White s objemom 4,5 litra som testovala počas dvoch týždňov. Naša domácnosť sa skladá zo štyroch členov vrátane dvoch detí predškolského veku, takže varenie je u nás na dennom poriadku. S Remoskou sme doteraz žiadne skúsenosti nemali, takže sme na ňu boli úprimne zvedaví. Na varenie štandardne využívame indukčný sporák, teplovzdušnú rúru, papiňák a v poslednom čase sme si veľmi obľúbili aj pomalý hrniec. Posledné tri spotrebiče by mala Remoska Tria zvládnuť úplne nahradiť, pretože okrem klasickej pečiacej funkcie umožňuje aj soft-tlakové varenie a klasické varenie.
Ešte pred používaním Remosky som si o nej niečo málo naštudovala. Zaujímalo ma hlavne, ako sa líšia jednotlivé modely a aké výhody prináša vyhotovenie Tria. Klasická hliníková Remoska sa už od čias našich babičiek používa len a len na pečenie. Možno na ňu aj vy spomínate ako na síce dobrý, ale v dnešnej dobe už trochu zastaraný spotrebič.
Výrobca však v posledných rokoch prišiel s množstvom inovácií, ktoré z Remosky robia spotrebič, ktorý sa nestratí v žiadnej modernej domácnosti. Za to môže predovšetkým využitie novších a kvalitnejších materiálov, výrazné zníženie energetickej náročnosti a príjemný dizajn.
Produkty z edície Remoska Tria sa líšia predovšetkým multifunkčným využitím. Jeden produkt nahradí hneď troch kuchynských pomocníkov, a to len výmenou pokrievky. Veko na pečenie s vykurovacím telesom slúži na klasické pečenie v remoske, sklenená pokrievka slúži na štandardné aj pomalé varenie a soft-tlakové veko ponúka kombináciu medzi varením v tlakovom hrnci a pomalým varením, takže je vhodné najmä na dusenie.
Už po prevziatí balíka s Remoskou mi bolo jasné, že sa mi do rúk dostal naozaj kvalitný spotrebič. Po rozbalení krabice som najskôr vybrala všetky veká, ktoré sú zabalené zvlášť a až nakoniec samotný hrniec. Ten už na prvý pohľad pôsobí veľmi kvalitným dojmom, ktorý umocňuje jeho hmotnosť. V dnešnej dobe väčšinou chceme všetko čo najľahšie, ale v prípade hrncov, panvíc a pekáčov toto rozhodne neplatí. Čím kvalitnejší kúsok, tým vyššia hmotnosť. Hrniec remosky, ktorý je vyrobený z liateho hliníka a opatrený teflónovou vrstvou, vás o svojej kvalite presvedčí na prvý pohľad aj dotyk.
V balení nájdete:
V rýchlosti som si prečítala priložený návod na použitie a zistila som, že žiadne zložitosti na mňa nečakajú. Hrniec možno použiť s akýmkoľvek typom sporáku vrátane indukcie a na veko na pečenie stačí len nasadiť kábel a zapojiť do zásuvky. O niečo viac pozornosti sa musí venovať soft-tlakovému veku, ktoré musí byť na hrnci nasadené správne, a to zasunutím kovových tiahel do príslušných úchytov na hrnci. Hrniec a klasickú pokrievku som pred prvým použitím umyla (v ruke, výrobca umývačku príliš neodporúča), veko na pečenie a soft-tlakové veko som otrela vlhkou handričkou.
Najskôr som sa rozhodla Remosku vyskúšať ako klasický hrniec, pretože sme mali v pláne variť obľúbenú omáčku našich detí. Ako som už písala vyššie, ide o veľmi kvalitný hrniec, čomu zodpovedalo aj samotné varenie. Žiadne prichytávanie alebo prepaľovanie cibule, hrniec sa na indukčnej platni rýchlo rozpaľuje a plastové úchyty zaručujú bezpečnú manipuláciu.
Hrniec s klasickou pokrievkou opatrenou otvorom na únik pary sme používali na niektoré druhy omáčok, polievky aj varenie príloh. Počas testovania sme po hrnci siahli skoro pri každom varení, hoci máme aj kvalitnejšie hrnce, s týmto sa varilo naozaj skvele a dokonca nám ani nevadilo, že sme ho nemohli umývať v umývačke.
Pečenie je hlavný dôvod, prečo si väčšina ľudí Remosku zaobstará. Hoci Remosku poznám, nikdy mi nijako nenapadlo zvažovať jej kúpu – hovorila som si, že je vhodná napríklad pre chatárov, ale keď mám rúru, nie je potrebné ju mať. Keďže milujem čerstvé pečivo, raz som si zaobstarala domácu pekáreň, ktorú som ale po týždni vrátila, pretože vôbec nesplnila moje predstavy. Od Remosky som očakávala približne rovnaké výsledky pečenia a veľmi som sa zmýlila.
Ako prvú sme v Remoske robili pizzu. Cesto pripravil kuchynský robot, takže ho stačilo len nechať vykysnúť, vložiť do Remosky, posypať ingredienciami, nasadiť veko na pečenie a Remosku zapnúť. Pečenie trvalo približne tridsať minút, stav pokrmu môžete kontrolovať pomocou praktického okienka na veku, takže veko vôbec nie je potrebné nadvihovať. Po ochutnaní prvého kúsku pizze som na Remosku začala zásadne meniť názor. Takto dobre upečenú pizzu som nikdy doma nezvládla pripraviť. Kôrka bola chrumkavá, ale nie vysušená, ako sa mi stáva v rúre.
Ďalší deň som sa pustila do pečenia chleba. Ten som predtým piekla predovšetkým v teplovzdušnej rúre, ale časom som od toho upustila, pretože výsledok nikdy nebol taký, aby to stálo za toľko práce. Pripravila som si základné cesto na chlieb, nechala som ho vykysnúť približne pol hodiny v mise, potom som ho premiestnila do remosky, vytvarovala a ešte som ho v nej nechala ďalšiu polhodinu kysnúť. Potom už zase len stačí nasadiť veko, zapnúť Remosku a za približne 45 minút vybrať voňavý čerstvý chlieb.
A aký bol? Úplne dokonalý. Nikdy sa mi ani v rúre, ani v domácej pekárni nepodarilo upiecť tak strašne dobrý chlieb. Mal krásne chrumkavú kôrku a vo vnútri bol príjemne vláčny. Zmizol doslova behom pol hodiny. V ďalších dňoch som potom chlieb na rôzne spôsoby pripravovala opakovane a vždy bol skutočne perfektný.
Zapečené zemiaky nemám rada z jedného dôvodu – naša teplovzdušná rúra ich vždy trochu „prichytí“ po stranách, a ja bytostne neznášam pripálené veci. Avšak muž aj deti ich majú radi, preto sa manžel do ich prípravy v Remoske s nadšením pustil. V Remoske si na sporáku vypražil cibuľku so slaninou, pridal mierne povarené nakrájané zemiaky, zalial ich smotanou zmiešanou s cesnakom a muškátovým orieškom a posypal ich trochou parmezánu. Na Remosku potom nasadil veko na pečenie a za dvadsať minút bol obed hotový. Pokrm bol opäť luxusne prepečený a nič sa nikde nepripálilo, takže som si s chuťou po dlhej dobe dala aj ja.
Hoci máme doma pomerne novú rúru v strednej cenovej relácii, po pár dňoch pečenia v Remoske som musela uznať, že na Remosku vo väčšine prípadov jednoducho nemá (v podstate by som teraz už rúru využila len na pokrmy, ktoré sa do Remosky nezmestia):
Ak rovnako ako ja neradi používate tlakový hrniec (čo keby vybuchol, že?), budete nadšení zo soft-tlakového veka. To v podstate simuluje pomalé varenie, ale pod miernym tlakom. Hodí sa teda predovšetkým na prípravu gulášov, omáčok, dusenej zeleniny a vývarov.
Toto soft-tlakové veko je opatrené regulačným ventilom a poistným ventilom, nemusíte sa ho ale báť používať – o jeho bezpečnosti svedčí to, že ho môžete kedykoľvek počas varenia sňať. Kombinácia pomalého varenia pod miernym tlakom sa mi zdala veľmi zaujímavá, pretože pomalý hrniec používam s obľubou. Tento spôsob pomalé varenie urýchli, takže to, čo v pomalom hrnci trvá napríklad štyri hodiny, zvládne Remoska za dve hodiny. Opačný pomer možno použiť pri porovnaní s tlakovým hrncom. Čo papiňák zvládne za hodinu, Remoska uvarí za dve.
Oproti vareniu v tlakovom hrnci ostáva pri soft-tlakovom varení v remoske v potravinách viac vitamínov a minerálov, čo je hlavná výhoda pomalého varenia. Jediné, na čo je pri varení týmto spôsobom potrebné dávať pozor, je správne nasadenie veka, aby mohlo efektívne odvádzať paru. Guláše a omáčky pripravené týmto spôsobom boli podľa očakávania rovnako veľmi dobré.
Keď porovnám Remosku s pomalým hrncom, každý zo spotrebičov má svoje výhody. Na pomalom hrnci stačí nastaviť čas a pokrm vôbec nemusíte strážiť, čo Remoska neponúka. Na druhej strane, mäsité pokrmy ani vývary z Remosky nie sú taj mastné, ako z pomalého hrnca.
Keď som sa v návode na použitie dočítala, že výrobca neodporúča umývať hrniec v umývačke, bola som trochu sklamaná, pretože patrím medzi ľudí, čo si vyberajú riad podľa toho, či sa dá umývať v umývačke. V priebehu testovania mi ale tento detail prekvapivo ani príliš nevadil. Keďže je hrniec s objemom 4,5 litra naozaj priestorovo výrazný, v umývačke by zaberal príliš veľa miesta. A keď v ňom pečiete napríklad chlieb alebo pizzu, stačí ho len utrieť vlhkou handričkou, takže sa so žiadnym umývaním netrápim.
Pokiaľ je potrebné hrniec umývať v dreze, s tým s objemom 4,5 litra sa už o niečo horšie manipuluje. Jednak je ťažký, a tiež veľký. Máme pomerne veľký drez a aj tak bolo umývanie náročnejšie. Ale tým, ako v remoske nedochádza k žiadnemu pripaľovaniu, je umývanie jednoduché a rýchle, žiadne drhnutie vás nečaká.
Údržba pokrievok tiež nie je náročná. Tú klasickú môžete umiestniť do umývačky, veko na pečenie sa nesmie namočiť, takže sa len otiera vlhkou handričkou. Soft-tlakové veko je taktiež nevhodné umývať v umývačke a po každom použití je potrebné dôkladne umyť všetky jeho diely, aby vám v ňom nič nezaschlo.
Hoci nie som ten typ, ktorý by čas v kuchyni trávil s radosťou a musel si zaobstarať väčšinu kuchynských pomocníkov, z Remosky som úplne nadšená a určite si ju domov kúpime na stálo. Môžem ju len a len odporučiť. Výsledky pečenia sú bez preháňania dokonalé a ani kvalitná a moderná teplovzdušná rúra nemôže Remoske vo väčšine prípadov konkurovať. Oceňujem aj kvalitu spracovania a multifunkčné využitie tohto modelu. Šetrí totiž veľa času, energie aj riadu. Jedlo si môžete pripraviť v hrnci na platni a potom ho zapiecť jednoduchým nasadením pečúceho veka. Model, ktorý som testovala mal objem 4,5 litra a vážil 6,5 kilogramu, čo nepatrne sťažuje manipuláciu a údržbu Remosky. Toto je ale dané použitím kvalitných materiálov, takže tento nedostatok Remoske s čistým svedomím odpustím.
Remoska Tria Bone White
RemoskyMultifunkčné zariadenie nahradzujúce hneď troch kuchynských pomocníkov. Možno ju využiť na varenie, pečenie a dusenie. Hrniec je možné používať na všetkých druhoch sporákov aj v rúre.
Klady
Zápory