Je pre vás espresso príliš silné? Potom odporúčame kávu z prekvapkávača. Chutí podobne ako tá z french pressu, k finálnej extrakcii kávy však dochádza prostredníctvom filtrácie. Filter je pri príprave kávy z prekvapkávača zásadný, pretože môže ovplyvniť chuť nápoja.
Veľkou výhodou oproti iným espressovačom je množstvo pripravenej kávy. Objem kanvice sa totiž pohybuje v rozmedzí 0,75 až 2 litre.
Prekvapkávače mávajú príkon v rozsahu 350 W až 1 750 W. Tie s nízkym príkonom mávajú len základné funkcie, avšak lacnejšiu prevádzku. Prekvapkávače s príkonom vyšším ako 1 000 W dokážu pripraviť väčšie množstvo kávy, disponujú mnohými doplnkovými funkciami, avšak ich prevádzka je drahšia.
Filter má vplyv na kvalitu pripraveného kávového nápoja.
S prekvapkávačmi môžete rýchlo a jednoducho pripraviť väčšie množstvo kávy, ktorá je charakteristická jemnejšou chuťou ako káva z klasického espressovača. Hodia sa preto do spoločných priestorov, kde pije kávu viac ľudí, prípadne pre niekoho, kto si rád kávu dolieva v priebehu dňa.
Prekvapkávače fungujú, ako je už z názvu zrejmé, na princípe prekvapkávania. Na rozdiel od espressovačov, ktoré vyrábajú kávu za pomocou vysokého tlaku, v ich prípade voda svojvoľne steká cez vrstvu kávy. Tým vzniká jemnejšia a menej silná káva.
Do nádobky nalejte čerstvú vodu. Kávový filter mierne navlhčite, následne do neho nasypte kávu čerstvo namletú pokiaľ možno na stredne jemno. Na 125 ml stredne silnej kávy použite 7 gramov kávy, pre silnejšiu kávu použite 8 gramov. Po aktivácii začne do kanvice prekvapkávať hotový nápoj.
Prekvapkávač si obľúbia najmä tí, ktorí majú radi tureckú kávu bez usadeniny, za deň vypijú aj niekoľko šálok, a espresso je pre nich príliš silné. Kávu, ktorej môže byť naraz oveľa viac než z espressovača, navyše nie je potrebné ju ihneď servírovať, preto si ju môžete vychutnávať pomaly.