AD homeoffice PET

Neuralink Elona Muska: ovládanie telefónu a počítača obyčajnou myšlienkou

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizováno

Pred viac ako dvoma rokmi Elon Musk, ktorý stojí za Teslou alebo SpaceX, oznámil svoj zámer prepojiť ľudský mozog s počítačom. Založil k tomu startup Neuralink a nabral rad špecialistov, ktorí sa na výskume podieľajú. Teraz, na prezentácii konanej v júli 2019 v San Franciscu, prezradil výsledky bádania a plány do budúcnosti. Ako výskum pokročil a čo plánuje spoločnosť v tejto oblasti predstaviť?

Neuralink (VŠETKO, ČO VIEME) – OBSAH

  1. Neuralink je mladá, ale ambiciózna spoločnosť
  2. Flexibilné komunikačné vlákna s elektródami
  3. Všetko do lebky implantuje operačný robot
  4. Čoskoro prídu na rad prví pacienti
  5. Čítať, písať aj surfovať pomocou myšlienky

Neuralink je mladá, ale ambiciózna spoločnosť

Spoločnosť Neuralink mnoho ľudí nepozná, v budúcnosti o nej ale ešte možno budeme počuť. Ide o projekt Elona Muska založený v júli 2016, ktorý má nemalé ciele. V budúcnosti chce umožniť ochrnutým ľuďom ovládanie počítača či mobilného telefónu len obyčajnou myšlienkou. Neuralink má teraz približne 100 zamestnancov vrátane radu neurológov, neurochirurgov a ďalších expertov z univerzitného prostredia a už okrem iného získal aj finančnú injekciu 158 miliónov dolárov (Musk z nich poskytol 100 miliónov).  

iKto je Elon Musk?
Elon Musk [Ílon Mask] je známy vizionár, miliardár a technologický inovátor. Kedysi založil PayPal a dnes je známy vďaka spoločnostiam Tesla (elektrické autá), SpaceX (aerokozmický priemysel) či Boring Company (kopanie tunelov pre podzemnú dopravu). Narodil sa v Juhoafrickej republike a časopis Forbes ho v roku 2016 označil za 21. najmocnejšieho muža planéty. Viac sa o Elonovi Muskovi dočítate v knihe Elon Musk: Tesla, SpaceX a hľadanie fantastickej budúcnosti.

Vízia je taká, že ochrnutí ľudia budú môcť jednoduchým spôsobom ovládať počítač alebo mobilný telefón obyčajnou myšlienkou. Neuralink na prezentácii v sanfranciskej California Academy of Sciences, ktorá sa podľa Muskových slov konala predovšetkým kvôli náboru nových zamestnancov, odhalil, že pracuje na zariadení, ktoré by toto umožňovalo.

Elon Mask, Neuralink
Elon Mask založil niekoľko spoločností, jednou z nich je aj Neuralink.

Flexibilné komunikačné vlákna s elektródami

Základom konceptu majú byť komunikačné vlákna implantované do mozgu. Má ich byť 96 a každé z nich bude obsahovať 32 elektród (spolu teda bude na vláknach 3 072 elektród). Ich výhodou je hrúbka len 4 až 6 mikrometrov, čo predstavuje asi tretinu hrúbky ľudského vlasu. Vlákna budú prijímať signály neurónov a tie následne poputujú v konečnom dôsledku až do počítača. Teraz sa dáta prenášajú iba káblom, v budúcnosti by ale malo všetko prebiehať bezdrôtovo.

Neuralink, vlákna OnePlus 7 Pro vs. Samsung Galaxy S10
Neuralink plánuje do mozku implantovať 96 vlákien. Súčasťou bude prijímač umiestnený za uchom pacienta.

O bezdrôtový prenos sa majú postarať štyri čipy N1 s veľkosťou 4 × 6 × 1 mm, ktoré budú napojené na vyššie zmienené vlákna, ktoré budú tiež implantované v mozgu. S nimi potom bude bezdrôtovo komunikovať prijímač umiestnený za uchom pacienta (nie už v mozgu, ale mimo lebky), ktorý pripomína načúvací prístroj. Do neho sa umiestni batéria. Nie je bez zaujímavosti, že súčasťou „sady“ je dokonca aj mobilná aplikácia.

Neuralink, čip N1
Miniatúrny čip N1 bude napojený na vlákna. Celkom budú v lebke štyri čipy.

Všetko do lebky implantuje operačný robot

Neuralink dokonca vyvíja aj operačný stroj, ktorý všetko, teda vlákna s elektródami a čipmi, do mozgu sám implantuje. Proces má byť šetrný a čo najmenej invazívny. Robot do hlavy nebude vŕtať klasickým vrtákom, ale s použitím laserových lúčov do lebky „vypáli“ štyri tvory s priemerom 8 mm.

i AI – Umelá inteligencia (VŠETKO, ČO CHCETE VEDIEŤ)

Stroj do mozgu vloží až 6 vlákien za minútu, takže operácia by nemala trvať dlhšie ako niekoľko desiatok minút. Robot bude dokonca s pomocou senzorov schopný vyhnúť sa nebezpečným oblastiam, napríklad cievam, a znížiť riziko poškodenia mozgu.

Text altu
O implantácii čipu N1 aj vlákien sa postará špeciálny robot vyvinutý spoločnosťou Neuralink. Pomocou senzorov sa bude vedieť vyhnúť citlivým miestam.

Čoskoro prídu na rad prví pacienti

Momentálne sa snímanie myšlienok testuje na laboratórnych krysách, a hoci ide o citlivú záležitosť, aj na opiciach. Vedci do výskumu zapojili konkrétne 19 zvierat. Cez kábel s USB-C konektorom (do budúcnosti sa počíta aj s bezdrôtovou verziou) signály putovali do počítača, kde sa analyzovala ich mozgová aktivita. V prípade krýs sa úspech pri monitorovaní myšlienok dostavil v 87 % prípadov a bez úspechu nebolo testovanie ani v prípade opíc. Podľa Muskových slov bol primát dokonca schopný pomocou implantátu v mozgu ovládať počítač.

Neuralink, čip N1
Čip N1 meria 4 × 6 × 1 mm.

Výskumný tím Neuralink ale samozrejme nechce zostať len pri zvieratách. Za predpokladu, že testovanie na opiciach bude dlhodobo úspešné a zvieratá z nich vyjdú bez psychických či iných zdravotných komplikácií, Neuralink plánuje budúci rok požiadať príslušné úrady o povolenie na testovanie na ľuďoch. Technológia by sa tak na prvých ľudských pacientoch mohla začať skúšať koncom roka 2020.

Čítať, písať aj surfovať pomocou myšlienky

Ak pôjde výskum Neuralinku dobre, v budúcnosti by podľa Bloombergu rád docielil to, že budeme môcť obyčajnou myšlienkou do správ alebo emailov vkladať text či surfovať na internete. Raz by sme si dokonca mohli do mozgu prevziať cudzí jazyk alebo si s niekým vymieňať myšlienky. Max Hodak, prezident a spoluzakladateľ Neuralinku, sa na to podľa svojich slov teší od doby, čo videl film Matrix. Než sa k tomu ale Neuralink prepracuje, bude sa snažiť hlavne pomáhať pacientom s paralýzou a tiež chce docieliť schopnosti napísať myšlienkou 40 slov za minútu.

i Mohlo by vás zaujímať

Niekomu sa môžu zdať snahy Neuralinku ako sci-fi, už v minulosti sme ale boli svedkami toho, že Elon Musk vie dotiahnuť do konca aj bláznivé a pre bežného človeka nepredstaviteľné nápady. Ako to so snahou Neuralinku dopadne, sa ešte len uvidí. Pokiaľ sa ale ich zámer pretaví na skutočnosť, môže mnohým hendikepovaným aj zdravým ľuďom významne uľahčiť život.

4,8 734×
iPhone 13 128GB červená
Mobilný telefón – 6,1" Super Retina XDR OLED 2532 × 1170, operačná pamäť 4 GB, vnútorná pamäť 128 GB, single SIM + eSIM, procesor Apple A15 Bionic, fotoaparát: 12Mpx (f/1,6) hlavný + 12Mpx širokouhlý, predná kamera 12Mpx, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port, vodoodolný podľa IP68, rýchle nabíjanie 20W, bezdrôtové nabíjanie 15W, batéria 3240 mAh, model 2021, iOS
+Darček SIM karta Radosť – Prvú Nekonečnú Radosť si vyskúšaj na týždeň zadarmo! v hodnote 1 €
Super cena
598,90 € Ušetríte 20,10 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: RI036b3
Vytlačiť
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií