Sušenie patrí k najstarším a zároveň najzdravším metódam konzervovania potravín. Je to dokonalý spôsob, ako uchovať chuť, vôňu a farbu potravín na veľmi dlhú dobu. Prvé zmienky o sušení siahajú dokonca až do doby pred 3 500 rokmi, keď sa sušilo pomocou slnka a horúceho vetra. Doba síce pokročila a s ňou aj metódy sušenia, ale princíp zostáva stále rovnaký. Poradíme vám, čo a ako môžete usušiť a ako vybrať perfektnú sušičku na ovocie, zeleninu a ďalšie dobroty.
Sušenie potravín spočíva v znížení obsahu vody, a to až o 95 %. V takomto prostredí sa nedarí plesniam, baktériám ani kvasinkám, ktoré nemôžu rásť a množiť sa. A preto je možné uchovávať sušené potraviny na veľmi dlhú dobu bez toho, aby došlo k ich rozkladu alebo inému znehodnoteniu.
Sušenie potravín je jeden z najlepších spôsobov, ako uchovávať vitamíny. Preto sa odporúča urobiť si zásoby sušeného ovocia a zeleniny na zimu, kedy je čerstvého ovocia (a tým pádom aj vitamínov) nedostatok. Aj keď sú regály v supermarketoch preplnené exotickými druhmi ovocia, je potrebné brať do úvahy, že sa musia v krajine pôvodu trhať ešte nezrelé, aby sa po ceste v kamiónoch a na lodiach neskazili. Takéto ovocie dozrieva cestou a nie je v ňom ani zďaleka toľko vitamínov ako v krížalkách z jabĺk z vašej záhradky.
Sušené ovocie obsahuje okrem vitamínov aj ďalšie zdraviu prospešné látky. Napríklad veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém v perfektnej kondícii. Sušené ovocie je tiež zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti srdcovým ochoreniam, rakovine, osteoporóze, cukrovke a degeneratívnym ochoreniam mozgu. Sušené marhule, hrozienka, slivky a figy obsahujú veľké množstvo betakaroténu, vitamínu E, niacínu, železa, horčíka, draslíka a vápnika a neobsahujú žiadny tuk. Zároveň je tiež všetko sušené ovocie zdrojom energie, nepotrebuje chladiť a je ľahké, preto ho oceníte aj na cestách a pri športe.
V dnešnej dobe sa na sušenie potravín slnko a vietor takmer nevyužívajú. Prírodné sily nahradili sušičky ovocia na elektrinu, ktoré využívajú nielen záhradkári na spracovanie sezónnych prebytkov či vyznávači zdravého životného štýlu, ale aj ľudia, ktorí radi jedia kvalitné potraviny. Váhate, akú sušičku si zaobstarať? Odpovedzte si na pár nasledujúcich otázok:
i
Prečítajte si viac o tom, ako vybrať správnu sušičku na ovocie.
Na trhu je nepreberné množstvo sušičiek a nie každá vydrží nápor každodenného sušenia. Ak plánujete na jeseň usušiť pár krížaliek, potom vám bude stačiť lacnejšia kruhová sušička na ovocie z lacnejších plastov.
Ak má vaša nová sušička na ovocie zvládnuť každodenné sušenie ovocia, zeleniny, mäsa, húb a ďalších potravín, zvoľte hranatú sušičku ovocia s časovačom z kvalitných materiálov (napr. antikoro), ktorá vám vydrží dlhé roky aj pri veľkej záťaži.
V tomto prípade nejde ani tak o dizajn, ako o celkové prispôsobenie sušičky ovocia. Každá totiž suší inak. Hlavný rozdiel je v umiestnení motora, ktorý rozvádza teplý vzduch po sušičke.
Ak chcete, aby vám sušička naozaj dlho vydržala, siahnite po antikorovom variante. V prípade plastu to nie je také jednoduché. Existujú, samozrejme, sušičky ovocia, ktoré sú vyrobené z ultraodolného plastu a svojou výdržou sa antikorovým vyrovnajú. Na druhej strane sa medzi nimi objavujú aj prístroje, ktoré nevydržia ani do nasledujúcej úrody. O kvalite vám všeličo povedia parametre, ako napríklad vyhotovenie, cena a hmotnosť. Menej kvalitné plasty zvláštne drnčia, majú na pohľad menej kvalitné vyhotovenie, stoja pár eúr a dajú sa odniesť na jednom prste. Oproti tomu sa cena kvalitných plastových sušičiek pohybuje okolo 200 € a sú pevnejšie.
Čím viac potravín budete potrebovať usušiť naraz, tým viac sušiacich tácok budete potrebovať.
Každá potravina má svoju ideálnu teplotu na sušenie. Niektoré sa sušia pri nízkej teplote okolo 30 °C, iné zase pri 70 °C. Preto zvoľte takú sušičku, ktorá vám umožní regulovať teplotu ideálne v spomenutom rozpätí. Aj doba sušenia potravín je rozhodujúca na ich správne usušenie. Preto si určite zaobstarajte sušičku ovocia s časovačom.
i
Zaujíma vás sušenie ovocia a zeleniny v sušičke na potraviny? Pozrite sa na návody v článku Ako sušiť ovocie a zeleninu v sušičke.
Všeobecne najrozšírenejšie je sušenie ovocia. V rovnakých sušičkách však môžete sušiť huby, zeleninu, bylinky, huby a dokonca aj mäso. Na sušenie si vždy vyberajte len zrelé plody bez plesne alebo iného poškodenia a nastavte správnu teplotu sušičky potravín. Pozrime sa na to, ako sušiť bylinky alebo ako na sušenie zeleniny:
Hrušky, jablká aj marhule pri sušení rady hnednú. Aby ste hnednutiu zabránili, namočte pred sušením nakrájané ovocie do zmesi štvrť litra vody a lyžice citrónovej šťavy. Ovocie zostane svetlé a nezhnedne vám ani pri skladovaní. Nestíhate sušiť? Nevadí. Urobte z prebytkov ovocia kompót alebo marmeládu.
Milujete sušené paradajky? Pripravte si túto stredomorskú pochúťku jednoducho doma v sušičke ovocia. Sušenie paradajok v sušičke je jednoduché a ušetríte tým nemalé peniaze za drahé dovážané sušené paradajky.
Ako usušiť paradajky v sušičke ovocie?
Sušené paradajky zo sušičky môžete zjesť len tak, alebo ich naložiť do olivového alebo slnečnicového oleja. Podľa chuti pridajte bylinky (oregano, bazalku), cesnak, kapary alebo vlašské orechy.
V sušičke ovocia môžete sušiť aj hovädzie mäso, hydinu, rybu a zverinu. Vždy vyberajte chudé mäso, v ktorom je čo najmenej tuku.
Aby sa vám mäso na sušenie lepšie krájalo, dajte ho na pár hodín do mrazničky. Plátky mäsa na sušenie by nemali byť tenšie ako 0,5 cm. Smer krájania mäsa určuje jeho tuhosť po usušení. Sušené mäso narezané cez vlákna bude po usušení tuhé. Pokiaľ ho nakrájate po vláknach, bude krehké a jemné. Pri krájaní mäsa sa zbavte všetkého viditeľného tuku. Občas sa aj pri sušení na mäse objaví kvapôčka tuku. Vysajte ju papierovým obrúskom.
Mäso na sušenie môžete nakladať do koreniacej zmesi, marinády aj do soli. Predĺžite tým jeho trvanlivosť. Mäso sa v sušičke na potraviny suší približne 4 – 6 hodín podľa hrúbky plátku. Na ryby si počkáte. Pre nich je ideálna doba sušenia okolo 12 – 14 hodín. Správne usušené mäso pri ohnutí praská, ale nezlomí sa. To kontrolujte vždy až po vychladnutí mäsa.
Usušené potraviny nechajte asi hodinu vychladnúť. Dobu medzi vychladnutím a uskladnením nepredlžujte. Potraviny by mohli opäť nasiaknuť vlhkosť zo vzduchu a v nádobách by sa začali kaziť. Sušené potraviny uskladnite do vzduchotesných nádob. Rovnakú službu vám urobia aj vákuovačky a zároveň vám ušetria aj miesto. Nádoby alebo vrecúška so sušenými potravinami uložte na tmavom mieste s izbovou alebo nižšou teplotou. Takto vám vydržia približne 1 až 2 roky.
Láka vás výroba domáceho jogurtu? Nemusíte kupovať jogurtovač. Stačí vám sušička ovocia s regulátorom teploty. Pripravenú zmes mlieka a jogurtoveh kultúry zaviečkujte do pohárov, vložte do sušičky a zahrievajte na 46 °C počas 3 hodín. Teplota je pri výrobe domáceho jogurtu dôležitá. Nad 46 °C sa jogurtová kultúra zničí. Na rovnakú teplotu môžete nechať nastavenú sušičku ovocia aj na kysnutie chleba. Tomu stačí zhruba polhodina až hodina. Sušiť môžete aj domáce cestoviny. V takom prípade zvýšte teplotu na 57 °C a sušte 2 – 4 hodiny.