Minimálne polovica času strávená varením zahŕňa prípravu a krájanie surovín. A len s kvalitným nožom to ide naozaj ľahko, rýchlo a s ľahkosťou. Varenie je radosť, keď sa nemusíte „mordovat“ s nožmi, ktoré treba čo chvíľku brúsiť a ktorých čepeľ sa rýchlo opotrebováva. Zoznámte sa preto s kuchynskými nožmi Cold Steel. Ako sa s nimi pracuje a prečo začať práve s nimi? V praxi ich vyskúšal šéfkuchár Jaroslav Reichardt.
Kuchynské nože Cold Steel precízne krájajú a pohodlne sa držia v ruke. Zvyknete si na ne rýchlo. Vyzerajú chladne, ale výsledkom vás zahrejú pri srdci.
Základom na výrobu čepelí kuchynských nožov Cold Steel je nemecká oceľ 4116, jemnozrnná nehrdzavejúca oceľ od firmy ThyssenKrupp, ktorá sa bežne používa vo farmaceutickom priemysle. Obsahuje vyvážené množstvo uhlíka a chrómu a nože z nej sú krásne pevné a odolné voči korózii.
Rukoväť nožov Cold Steel tvoria dva materiály: polypropylén a polymér. Spodná časť – pevnostný polypropylén dodáva rukoväti tvar a pevnosť a vrchná časť – mäkký a pružný polymér zabezpečuje, aby sa nôž príjemne držal a v ruke nepreklzával. Vo vnútri rukoväte je umiestnená vložka Zy-Ex z tvrdého plastu, vďaka ktorej sa výrazne predlžuje životnosť nožov.
Samostatne si môžete od značky Cold Steel zakúpiť naozaj širokú paletu kuchynských nožov: nôž na pečivo, šéfkucharský nôž, steakový nôž, lúpací nôž na zeleninu, filetovací nôž, vykosťovací nôž a mnoho ďalších.
Pokiaľ s varením a kuchárskym umením ešte len začínate alebo si kupujete novú výbavu do svojej kuchyne, oplatí sa vám kúpiť si rovno niektorý zo setov, ktorý vyjde lacnejšie, než keby ste nože kupovali po jednom.
Tým to ale nekončí. Radosť vám určite urobí aj špeciálny grilovací set, set 6 steakových nožov alebo mäsiarska súprava.
To, že nože Cold Steel skutočne vedia, nie sú prázdne slová. V praxi ich testoval profesionálny kuchár Jaroslav Reichardt, ktorý sa tomuto remeslu venuje naplno už 30 rokov a vie, čo je dobré. V súčasnej dobe varí v reštaurácii Marina a v minulosti ste mohli jeho výtvory ochutnať v rôznych českých reštauráciách ako napríklad Pravda, Laca Argentína a Kolkovňa, kde pôsobil v úlohe šéfkuchára.
Jaroslav testoval kuchynské nože Cold Steel na hovädzom, bravčovom aj kuracom mäse, krájal zeleninu (uhorku, papriku, cibuľu, paradajku, mrkvu) a ovocie (jablko, citrón, hrušku, granátové jablko), ale pustil sa aj do byliniek a pečiva (čerstvého chleba a rožkov). A aké je hodnotenie vybraných kuchynských nožov?
"So všetkými testovanými nožmi sa mi pracovalo dobre, kvalitné plastové rukoväte sú výborné a nože sú od výrobcu naozaj špičkovo nabrúsené. Páči sa mi aj päťročná záruka, čo nie je v oblasti kuchynských nožov bežné. Keď to zhrniem, tak kuchynské nože od značky Cold Steel sú skvelé pre začínajúcich kuchárov!“ zhodnotil na záver Jaroslav Reichardt.
Nielen začínajúcim kuchárom sú určené kuchynské nože Cold Steel. Pokiaľ chcete precízny rez pri každom krájaní a dlhú životnosť nožov, postavte si na kuchynskú linku Cold Steel. Ich vlastnosti aj cena vás milo poteší.