Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Motorola

7 zdravých potravín, ktoré si môžete pripraviť doma

Zobraziť katalóg

Chystáte sa ísť do obchodu pre maslo, syr, zmrzlinu alebo iné obľúbené potraviny? Skúste si ich pre zmenu pripraviť doma. Svojou lahodnou chuťou vás prekvapia a zložením naopak nezaskočia. Pripravte si ich zakaždým z čerstvých a kvalitných surovín a ochuťte ich podľa vlastnej fantázie. Na záver však malé upozornenie: ak raz vyskúšate chuť domáceho jedla, len ťažko sa vrátite k tomu kupovanému.

Domáca príprava potravín

  1. Recept na poctivé domáce maslo
  2. Recept na lahodnú domácu zmrzlinu
  3. Recept na bezlepkové domáce knedle
  4. Recept na exkluzívny jahodový džem
  5. Recept na jednoduché domáce müsli tyčinky
  6. Recept na čerstvý domáci syr
  7. Recept na domácu ovocnú šťavu z čerstvého ovocia

Recept na poctivé domáce maslo

Netrápte sa rastúcimi cenami a klesajúcou kvalitou masla a vyrobte si svoje vlastné doma. Domáce maslo chutí lepšie ako to kupované v obchode a jeho výroba je prekvapivo jednoduchá.

Domáca príprava masla

Príprava domáceho masla:

  • Tyčový šľahač s vysokou nádobou
  • Cedidlo s hustou sieťovinou
  • Jednorazové gumené rukavice
  • 2 balenia smotany alebo šľahačky

Šľahačka by nemala byť príliš studená, preto ju vyberte z chladničky. Šľahačku nalejte do vysokej nádoby a začnite šľahať. Po niekoľkých minútach začne šľahačka tuhnúť a zmení sa na klasickú hustú penu, ktorú tak milujeme na koláčoch a dezertoch. V okamihu, keď sa šľahačka začne zrážať a tuk sa oddelí od srvátky, prichádza na rad cedidlo. Dajte pod cedidlo nádobu na zachytenie srvátky a môžete začať cediť.

Nasaďte si rukavice a rukami maslo dôkladne prehneťte, čím uvoľníte viac srvátky. Keď sa vám týmto spôsobom nepodarí odstrániť viac tekutiny, presuňte cedidlo pod najstudenšiu tečúcu vodu a pokúste sa odstrániť poslednú srvátku miesením. Dôkladné vymytie masla predĺži jeho trvanlivosť a zabráni jeho zhorknutiu.

i Predtým, ako dáte maslo stuhnúť do chladničky, ochuťte ho bylinkami, sušeným cesnakom alebo štipkou morskej soli.

Teraz je maslo takmer hotové, môžete ho zabaliť do potravinovej fólie, uložiť do chladničky a nechať stuhnúť. Alebo si môžete uľahčiť ukladanie a použiť Tescoma maselničku. S jej pomocou môžete z chladničky zakaždým vybrať až 200 g dokonale vytvarovaného masla, ktoré sa navyše ľahko servíruje.

Recept na lahodnú domácu zmrzlinu

Výroba zmrzliny je trochu ako alchýmia. Počas tuhnutia si vyžaduje časté miešanie, aby bola jemná a hladká. Tým sa zabráni tvorbe kryštálov a výsledná konzistencia zmrzliny bude krásne krémová.

Domáca zmrzlina

Ak si chcete pripraviť zmrzlinu bez námahy, máte dve možnosti prípravy:

  1. V zmrzlinovači
  2. Vo výkonnom mixéri

Krémová vanilková zmrzlina: príprava v zmrzlinovači

  • 200 g práškového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 45 ml mlieka
  • 7 vaječných žĺtkov
  • 1 vanilkový struk
  • 1 vanilkový cukor

Žĺtky vyšľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Vanilkový struk uvarte v mlieku zmiešanom so smotanou. Žĺtkovú zmes vmiešajte do mlieka s vanilkovým strukom a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Vychladnutú zmes nalejte do zmrzlinovača Tescoma. Pripravíte v ňom až 800 ml zmrzliny za 15 minút!

Domáca vanilková zmrzlina recept

Krémová jahodová zmrzlina: príprava v mixéri

  • Mrazené ovocie podľa vlastného výberu: jahody, maliny, čučoriedky atď.
  • Mliečna zložka podľa výberu: šľahačka, kyslá smotana, kokosové mlieko
  • Sladidlo podľa výberu: práškový cukor, med, banán alebo extrakt zo stévie

V mixéri rozmixujte ovocie spolu s mliečnou zložkou. Kľúčom k úspechu je použiť čo najmenší objem tekutiny, preto pridávajte mlieko postupne podľa potreby v takom množstve, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Zmrzlinu oslaďte práškovým cukrom, banánom alebo stéviou.

Recept na bezlepkové domáce knedle

Českú, ale aj slovenskú kuchyňu si bez knedlí snáď ani nevieme predstaviť. Zemiakové a žemľové knedle netreba predstavovať, ale čo tak polentové alebo pohánkové knedle? Ukážeme vám jeden recept na neobvyklú bezlepkovú domácu knedľu.

Domáce knedle

Čo potrebujete na bezlepkové polentové knedle:

  • 1 diel polenty (kukuričnej krupice)
  • 3,5 dielu vody
  • soľ

Polentu namočte do vody aspoň na hodinu, najlepšie však už večer pred varením. Potom ju uvarte v tej istej vode na miernom plameni. Polentu pri varení podľa možnosti nemiešajte a nechajte ju variť 40 minút. Po vychladnutí zmes prelejte do hrnčeka, formy na srnčí chrbát alebo formy na knedle a nechajte stuhnúť.

Skúste tiež pripraviť knedľu vo forma na knedle Tescoma. Je vhodná na prípravu žemľových, zemiakových, viedenských, ale napríklad aj polentových knedlí. Môžete ich variť na pare alebo v mikrovlnnej rúre. Vďaka praktickej výsuvnej lopatke môžete domácu knedľu ľahko vysunúť z formy a nakrájať ho na osem rovnako širokých plátkov podľa vyznačených čiar.

Recept na zavárané potraviny

Zavárame ovocie, zeleninu, ale aj huby, mäso, hotové jedlá, šťavy a mnoho ďalšieho. Výhodou zaváraných potravín je ich trvanlivosť a v prípade domácich potravín aj ich 100 % nezávadné zloženie. Čo tak vyrobiť si doma zdravý jahodový džem, ktorý poteší rovnako deti ako aj dospelých?

Domáci jahodový džem

i Skôr ako začnete vyrábať džem, prečítajte si náš článok 5 tipov, ako zavárať

Čo budete potrebovať na prípravu exkluzívneho jahodového džemu

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 0,5 kg krupicového cukru
  • 0,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 gelfix

Príprava v hrnci: Očistené jahody za stáleho miešania uvarte v hrnci. Keď pustia šťavu, pridajte gelfix zmiešaný s dvoma lyžicami cukru a chvíľu povarte. Pridajte zvyšný cukor a džem nechajte 5 minút bublať. Pomocou dlhej lyžice priebežne odstraňujte penu z povrchu. Na zvýraznenie chuti ovocia sa môže pridať kyselina citrónová. Keď ste spokojní s konzistenciou, džem stiahnite z ohňa. Horúci džem nalejte do pripravených pohárov, ktoré ihneď uzavrite a zatvorte viečkom a postavte hore dnom.

Príprava v nádobe: V zaváracom hrnci Tescoma môžete zavárať priamo v pohároch. Umožňuje použitie so štandardným hrncom z nehrdzavejúcej ocele s priemerom 24 cm. Praktický teplomer ukazuje ideálnu teplotu na konzervovanie a silikónová podložka chráni poháre pred príliš vysokou teplotou.

Recept na jednoduché domáce müsli tyčinky

Müsli tyčinky by mali byť zdravé a dodať nášmu telu poriadnu dávku energie. To isté sa, žiaľ, nedá povedať o mnohých tyčinkách na pultoch našich obchodov. Zdravou voľbou sú domáce müsli tyčinky z obilnín, orechov a sušeného ovocia. Na nasledujúci recept potrebujete len 5 ingrediencií a zvládnu ho aj začiatočníci.

Domáce musli tyčinky

Čo potrebujete na müsli tyčinky:

  • 175 g sušeného ovocia
  • 175 g ovsených vločiek
  • 175 g orechov a semien
  • štipka soli
  • 100 g sladidla – med alebo sirup

Ovsené vločky opečte v rúre dozlatista. Orechy nakrájajte na menšie kúsky a tiež ich opražte. Vločky a orechy je lepšie piecť oddelene, pretože si vyžadujú odlišný čas pečenia. Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky.

Prísady budú držať pohromade pomocou sladidla, na tento účel je vhodný med, agávový alebo kukuričný sirup. Všetko spolu zmiešajte, pridajte štipku soli a upečte v miske vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C 20 – 25 minút. Po vytiahnutí z rúry zmes opäť utlačte, nechajte vychladnúť a nakoniec ju nakrájajte na müsli tyčinky.

Prípravu müsli tyčiniek uľahčí Tescoma lis na zdravé tyčinky. Zmes na müsli tyčinky naplňte do formičiek. Lis ich dôkladne stlačí a potom sa môžete rozhodnúť, či ich upečiete v rúre, alebo ich napríklad necháte iba stuhnúť v chladničke.

Recept na čerstvý domáci syr

Skúste si vyrobiť domáci syr. Možno budete prekvapení, aká jednoduchá je jeho príprava. Podávajte ho s čerstvým pečivom alebo si ho namažte na jednohubky. Domáci syr si vás získa svojou lahodnou chuťou, ktorú môžete podľa vlastnej fantázie doplniť bylinkami, cesnakom alebo chilli.

Domáci sýr

Čo potrebujete:

  • 1 liter plnotučného alebo polotučného mlieka
  • 500 ml nízkotučného kyslého cmaru alebo kefírového mlieka (max. 1 % tuku)
  • 1 – 2 čajové lyžičky soli

Zmiešajte mlieko a cmar, osoľte a priveďte do varu. Približne po 20 minútach sa začne oddeľovať srvátka a zmes sa začne zrážať. Zmes prelejte do cedidla vystlaného plátnom alebo gázou a sceďte srvátku. (Podobne ako pri výrobe masla môžete srvátku zachytiť do hrnca alebo misky.) Zdvihnite konce plátna, zatočte a vytlačte zvyšnú srvátku – tým je syr hotový. V chladničke vydrží čerstvý približne 3 dni.

Zdá sa vám príprava syra zložitá? Značka Tescoma má vo svojej ponuke súpravu na prípravu čerstvého syra, ktorá vám uľahčí prácu. S jej pomocou dôkladne spracujete syr cez priložené plátno, stlačíte ho a je hotovo. Súpravu možno navyše použiť aj na uskladnenie syra.

Recept na domácu čerstvú ovocnú šťavu

Čerstvá ovocná šťava pripravená doma zachutí celej rodine. Je zdravšia a chutnejšia ako kupovaná verzia a môžete si ju osladiť podľa svojich predstáv.

Domáca čučoriedková šťava

Čo potrebujete na výrobu domácej šťavy:

  • Čučoriedky (alebo iné čerstvé ovocie)
  • Cukor (1,5 kg na 1 liter vylisovanej šťavy)
  • 4 g kyseliny citrónovej

Čučoriedky roztlačte, posypte cukrom a nechajte ich vylúhovať. Šťavu vylisujte, oslaďte ju odporúčaným množstvom cukru, pridajte kyselinu citrónovú a zmes zahrejte na 80 °C. Hotovú šťavu nalejte do čistých a zohriatych fliaš, okamžite uzavrite korkovou zátkou a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí zrežte zátku a zalejte voskom. Tým sa zabezpečíte šťave dlhú trvanlivosť.

Chceli by ste si vyrobiť vlastnú šťavu, ale obávate sa zložitého postupu a znečistenia kuchyne? S prípravou domácich štiav, džemov a želé vám pomôže súprava na odšťavovanie ovocia a zeleniny od Tescomy. Je vhodná na použitie s akýmkoľvek hrncom z nehrdzavejúcej ocele s priemerom 24 cm a naraz pojme až 1 kg čerstvého alebo mrazeného ovocia. Výsledná šťava sa ľahko a bez námahy preleje do pohárov a fliaš a vy si môžete dopriať domácu šťavu, kedykoľvek sa vám zachce.

4,7
TESCOMA Súprava na zaváranie DELLA CASA, s teplomerom
Zavárací hrniec , materiál hrnca: plast, vhodné do umývačky, biela a zelená farba
Zľavnené -27 %
32,90 € 44,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESHR005
4,6 14×
TESCOMA Forma na knedle DELLA CASA
Forma na pečenie na knedle, plastová, 13.5×10×12cm (vך×d), vhodná do umývačky riadu, maximálna teplota 100°C
8,99 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESAC092
4,9 18×
TESCOMA Lis na zdravé tyčinky DELLA CASA 643188.00
Lis – na lisovanie a pečenie domácich tyčiniek z ovocia, orieškov, semienok, obilnín, medu a pod., vyrobené z odolného plastu a prvotriedneho žiaruvzdorného silikónu, návod na použitie s receptami je súčasťou balenia
25,90 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESAC093
5,0
Tescoma Súprava na prípravu krémového syra DELLA CASA 643120.00
Fermentor – na ľahkú a rýchlu prípravu čerstvého krémového syra a detských smotanových dezertov, misa s vekom, cedidlo, 5 ks netkaného plátna na opakované použitie, z prvotriedneho odolného plastu, vhodné do umývačky riadu
19,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESPS001
4,9 12×
Tescoma Súprava na prípravu čerstvého syra DELLA CASA
Fermentor – obsahuje lisovací kotúč, cedidlo, dózu, podnos, 5 kusov netkaného plátna
19,90 €
Na objednávku – termín upresníme
Objednávací kód: TESAC035
Vytlačiť
P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií