V horúcich rokoch, ktoré sa už stali neoddeliteľnou súčasťou aj našej klímy, hľadáme všetky možné spôsoby, ako sa ochladiť. Okrem využitia klimatizácií a ventilátorov je dostupným zdrojom vytúženého chladu konzumácia studených nápojov a jedál. Klasická výroba ľadu pomocou rôzne tvarovaných foriem, ktoré sa naplnia vodou a strčia do mrazničky, je síce bežná, ale trochu zdĺhavá a navyše nepraktická. Ľad je možné jednoducho vyrábať pomocou výrobníkov ľadu. Podobne si možno ušetriť prácu pri výrobe zmrzliny. Čo si ale pri takých zariadeniach všímať a ako ich vybrať? Poradíme v našom sprievodcovi.
Výrobníky ľadu sú skvelým nástrojom, ako si v lete vyrobiť chladený nápoj. Ľad sa hodí do všetkých drinkov a ide o lacný spôsob – potrebujete len vodu. Ich veľkou výhodou je, že ľad vzniká prakticky neustále. Máte tak neustále pri ruke zásobu čerstvého ľadu a nie je nutné, ako pri použití klasických foriem na ľad, ktoré vkladáte do mrazničky, čakať, až dávka vody zmrzne.
Použitá technológia chladenia je veľmi podstatný parameter pri výrobníkoch ľadu. Rozhodnutie, ktorú zvoliť, je potrebné urobiť už pred nákupom, pretože ovplyvňuje samotný výber konkrétneho modelu. K dispozícii sú dva spôsoby:
Kapacitu výrobníka ľadu sledujeme v dvoch oblastiach, resp. v dvoch častiach výrobného procesu.
Výrobníky na ľad sú typom prístrojom, ktorý je už zo svojej podstaty v kuchyni zapnutý dlhšiu dobu. Napriek tomu nemajú tak veľkú spotrebu, ako by sa mohlo zdať. Prevádzkové náklady nie sú príliš vysoké. Pokiaľ vám ale ide o spotrebu, je vhodné sa poobzerať po výrobníku ľadu, ktorý je chladený vzduchom, tento typ máva výrazne nižšiu spotrebu. Priemerný výkon sa tak pohybuje medzi 100 až 150 W. Platí však, že čím výkonnejší výrobník, tým kratšiu dobu budete musieť na čerstvú dávku ľadu čakať.
Na trhu sa, čo do dizajnu a použitého materiálu, stretávame s dvomi typmi výrobníkov na ľad.
Dobrá správa – niektoré pokročilé typy chladničiek majú v sebe integrovaný výrobník ľadu. Ten funguje rovnako ako samostatné zariadenie. Veľkou výhodou je priestorová aj energetická úspora (elektrinu vám spotrebúva len jedno zariadenie). Avšak spojenie samostatného výrobníka ľadu s chladničkou nie je možné.
Letné mesiace si snáď nemožno predstaviť bez zmrzliny. Každý má nejakú tú svoju obľúbenú. Zmrzlinu si možno vyrobiť aj doma a špecializované zariadenie, teda výrobník zmrzliny, vám túto činnosť veľmi uľahčí. Výrobníky zmrzliny (tzv. zmrzlinovače) sú pomerne jednoduché zariadenia, čo ich výber výrazne uľahčuje. Možnosti použitia sú však široké – okrem zmrzliny v nich jednoducho pripravíte aj sorbety, ľadové krémy či mrazený jogurt. A všetko veľmi chutne.
Príkon je závislý od typu výrobníka zmrzliny. Tie s vlastným kompresorom sú vždy o niečo náročnejšie. Pri domácich výrobníkoch zmrzliny bez kompresora sa príkon pohybuje okolo 12 W, veľké kompresorové zmrzlinovače majú príkon pokojne 180 W. Energetická náročnosť je tak výrazne väčšia.
Jednoduchšie modely vyžadujú dohľad. Musíte celý výrobný proces sledovať a v patričnej chvíli vypnúť. Všetky nastavenia je nutné nastavovať manuálne. Pokročilejšie automatické modely dávajú na výber z rôznych režimov. Na vás je len dodať potrebné suroviny, o všetko ostatné už sa stará zmrzlinovač.
Objem misy určuje, aké množstvo budete schopní naraz pripraviť. Množstvo zmrzliny, ktoré máte v pláne pripravovať, si rozmyslite dopredu, a na základe tejto informácie potom vyberajte konkrétny typ výrobníka zmrzliny. Na bežné použitie by mala stačiť nádoba s objemom 1 liter, zaobstaráte však aj polovičnú, ale aj dvojnásobnú.
Pri príprave zmrzliny rozhodne oceníte funkcie, ako je časovač alebo automatické chladenie, ktoré už pripravenú zmrzlinu priebežne uchováva v chlade a bráni jej ohrievaniu. Zo samostatného príslušenstva sa hodia najrôznejšie odmerky na suroviny, servírovacie lyžice alebo, pokiaľ radi skúšate nové recepty, tiež kuchárka. Na trhu ich je hneď niekoľko.
Odpoveď je prostá – nie je, zmrzlinu možno pripraviť aj bez výrobníka zmrzliny. Tento proces však bude zdĺhavejší (základný recept na zmrzlinu vám vrátane priebežného chladenia zaberie pokojne štyri alebo päť hodín). Výroba v zmrzlinovači je rýchlejšia a pohodlnejšia.
Nehrdzavejúca oceľ je moderný materiál odolný proti korózii s dlhou životnosťou a ľahkou údržbou, dobre vedie teplo a je odolný voči pachom aj mechanickému poškriabaniu.
Elektrický príkon je hodnota odoberaná zo zásuvky a riadi sa podľa nej elektromer.