Ako zapáliť gril?

Catalogue

Article

• Autor: Redakcia

Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna grilovania a príjemného posedenia s priateľmi. Grilovanie je jednoduchý a relatívne rýchly spôsob prípravy pokrmov nad horúcim uhlím. Aby ste ale nemali z plátku mäsa tvrdú podrážku a zo zeleniny kus spálenej hmoty, je potrebné dodržiavať niektoré postupy. Tým najdôležitejším je spôsob, ako zapáliť gril. Postup, ako zapáliť brikety alebo ako zapáliť drevené uhlie, je v zásade rovnaký. V tomto článku poradíme, ako na to.

Ako zapáliť gril

Ako zapáliť gril – OBSAH

  1. Ako zapáliť gril ľahko a rýchlo
  2. Použite komínový podpaľovač, gril s ním rozpálite veľmi svižne
  3. Tuhý podpaľovač je klasika, pozor ale na tie chemické
  4. Tekutý podpaľovač pomôže aj za vlhka
  5. Aj gril môže poslúžiť ako ohnisko

Ako zapáliť gril ľahko a rýchlo

Správne rozpálený gril, ktorý poskytuje stabilnú teplotu a nedymí, je základom úspechu. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako zapáliť gril na drevené uhlie alebo brikety. S plynovými alebo elektrickými grilmi sa pracuje trochu inak, na tomto mieste sa teda zameriame iba na klasické grily.

i

La Proromance

Kvalitný vonkajší nábytok, grily a ohrievače za rozumnú cenu. To všetko nájdete pod romanticky znejúcou značkou La Proromance. Či už sa obzeráte po novom grile, záhradnom nábytku alebo grilovacom náčiní, nájdete ho po kliknutí na odkaz nižšie.

Použite komínový podpaľovač, gril s ním rozpálite veľmi svižne

Asi najjednoduchším spôsobom, ako zapáliť drevené uhlie alebo ako zapáliť brikety v grile, je použiť tzv. komínový podpaľovač. Jednoduché zariadenie v podobe rúrky s otvormi a držiakom zaistí, že sa vám zhruba za pol až trištvrte hodiny podarí pripraviť skvele rozžeravené uhlíky, priamo nachystané na grilovanie.

Komínový podpaľovač sa skladá z dvoch častí – dno tvorí mriežka, pod ktorou umiestnite niektorý z tuhých podpaľovačov, do komory nad ňou nasypete uhlie alebo brikety. Podpaľovač stačí zapáliť v prázdnom grile (zatiaľ teda bez mriežky, na ktorej pripravujete jedlo) a komínový podpaľovač postaviť naň.

i

Pri akých teplotách grilovať?
Pri grilovaní na drevenom uhlí/briketách je potrebné rozlíšiť tzv. priame a nepriame grilovanie. Pri priamom je mäso alebo zelenina priamo nad zdrojom tepla, pri nepriamom je zdroj bokom a gril je zatvorený. Nízke teploty okolo 110 až 120 °C sú ideálne na nepriame grilovanie mäsa, rýb, údenín a zeleniny. Stredné teploty do 150 °C využijete na nepriame grilovanie väčších kusov mäsa. Pri priamom grilovaní väčších kusov mäsa alebo celých polovičiek hydiny počítajte s teplotami od 160 do 180 °C. Pri teplotách okolo 200 °C budú veľmi chutné tenké plátky mäsa, rýb a ďalej morských plodov a zeleniny. Vysoké teploty od 230 do 350 °C sú vhodné pre sprudka grilované väčšie kusy mäsa.

Vďaka úzkemu vysokému priestoru sa v komíne veľmi rýchlo vytvorí potrebný žiar, ktorý uhlie alebo brikety zapáli. Vo chvíli, keď je náplň komína dostatočne rozpálená, stačí len opatrne vysypať obsah priamo do grilu, nasadiť mriežku a môžete sa pustiť do prípravy mäsa alebo zeleniny.

Tuhý podpaľovač je klasika, pozor ale na tie chemické

Ďalším spôsobom, ako zapáliť brikety alebo drevené uhlie, je použitie tuhého podpaľovača. Na trhu sú dva typy:

  • Prírodné bývajú vyrobené z drevitých vlákien, ktoré sú napr. namočené v oleji alebo vosku, ktorý uľahčuje zapálenie.
  • Umelé, vyrobené na ropnej báze, ale negatívne ovplyvňujú vôňu a chuť grilovaného jedla, navyše nie sú práve šetrné k prírode.

Samotný postup je jednoduchý. Stačí podpaľovač umiestniť do grilu, obložiť uhlím alebo briketami a zapáliť. Do pár minút sa plameň prenesie na materiál a vám stačí len počkať, kým sa nerozžeraví na dostatočnú teplotu. Pokiaľ by ste mali dojem, že sa gril rozpaľuje pomaly, vždy môže pomôcť opatrné rozfúkanie.

Žeravé uhlíky
Rozpálený gril spoznáte podľa toho, že sa uhlíky pokrývajú bielym popolom.

Tekutý podpaľovač pomôže aj za vlhka

Obľúbenou metódou, ako správne zapáliť grilovacie brikety alebo drevené uhlie, je použitie tekutého podpaľovača. Stačí ním materiál v grile postriekať a zapáliť. Výraznou nevýhodou je chemické zloženie takýchto podpaľovačov. Ich zápach tak nie je práve príjemný a môže sa prejaviť na vôni aj chuti jedla. Avšak ak máte napríklad navlhnuté brikety, je toto určite spôsob, ako gril spoľahlivo rozpáliť.

Aj gril môže poslúžiť ako ohnisko

Pokiaľ si chcete pri grile aspoň chvíľu pripadať ako pri ohni, môžete využiť klasický spôsob jeho prípravy.

  1. Pripravte si drevené triesky a kus novín.
  2. Okolo papiera vystavajte z triesok v grile malú pyramídku.
  3. Papier zapáľte zápalkou alebo zapaľovačom.
  4. Nechajte rozhorieť.
  5. Keď sa chytí aj drevo, postupne pridávajte do grilu drevené uhlie alebo brikety.
  6. S trochou šikovnosti ste do 20 minút až pol hodiny pripravení na grilovanie.
i Mohlo by vás zaujímať

Na tom, ako zapáliť gril, či už používate brikety, alebo drevené uhlie, nie je nič zložité. Základom je vždy opatrnosť. Nech už používate akúkoľvek formu podpaľovača, rozhodne to s jeho množstvom nepreháňajte. Buďte tiež opatrní pri manipulácii s rozpáleným komínovým podpaľovačom. Pri dodržaní bezpečnostných pravidiel budete mať gril veľmi rýchlo nachystaný na prípravu pokrmov.

4.8
Weber Rapidfire ignition chimney - set
Chimney Starter - for barbecues
37.90 €
Currently Unavailable
Order Code: GRMA042
4.7 23×
Weber Premium Charcoal, 5kg
Briquettes - Premium charcoal - 5kg
from  13 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: WBR062
Great price
9.90 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order Code: LPRGT55
Print
P-DC1-WEB03
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info