AD elektro Motorola EDGE 50

Ako upiecť svätomartinskú hus (RECEPT)

Catalogue

Article

Aktualizované

Láka vás predstava dozlatista upečenej husi, ktorá sa už tradične spája so svätým Martinom a stáva sa tak vrcholnou delikatesou tejto sezóny? Zahoďte všetky obavy a pustite sa do pečenia s nami, pretože sme pre vás vyskúšali, ako upiecť hus, a celý postup sme pekne krok za krokom zdokumentovali. S nami sa tak do pečenia môže pustiť aj úplný začiatočník, ktorý s naším receptom skrátka zistí, ako upiecť svätomartinskú hus.

Ako upiecť hus

Obsah článku: Ako upiecť svätomartinskú hus

  1. Suroviny na pečenie svätomartinskej husi
  2. Príprava svätomartinskej husi
  3. Nasolenie a pridanie rasce na svätomartinskú hus
  4. Pečenie svätomartinskej husi krok za krokom
  5. Svätomartinská hus na tanieri

i

Sviatok sv. Martina oslavujeme 11. novembra a práve v tento deň sa tradične podáva svätomartinská hus. S jej prípravou je však potrebné začať už minimálne 24 hodín vpred, preto si na túto pochúťku vyhraďte dostatok času. Neotáľajte ani s kúpou samotnej husi a radšej si ju niekde objednajte, aby vám nejaká pekná husička zostala.

Suroviny na pečenie svätomartinskej husi

Na pečenie svätomartinskej husi toho príliš potrebovať nebudete, dôležitejší, ako samotné suroviny je hlavne čas, ktorý je potrebný venovať príprave, ale aj samotnému pečeniu.

  • Stredne veľká hus
  • Soľ
  • Rasca
  • 2 väčšie jablká

Príprava svätomartinskej husi

Hus zoženiete najčastejšie s váhou 3 – 6 kg, a pokiaľ pôjde o hus mrazenú, odporúčame ju už dva dni pred pečením nechať pozvoľna rozmraziť v chladničke. Nám sa pre náš recept podarilo zakúpiť hus s váhou 4 kg, čo je ideálna váha pre cca 8 porcií. Pred samotnou prípravou bolo potrebné ju ešte dočistiť, teda odstrániť zvyšok bŕk ponechaných v koži, vybrať drobky a prebytočný tuk z brušnej dutiny.

Ako upiecť hus
Pred samotným pečením treba hus riadne očistiť.

Nasolenie a pridanie rasce na svätomartinskú hus

Približne 24 hodín pred vložením husi do rúry sme ju poriadne nasolili a pridali rascu, a to ako z vonkajšej, tak aj z vnútornej strany. Soľou ani rascou rozhodne nešetrite, pokojne ju posypte husto po celom povrchu, pretože práve soľ a rasca sú kľúčové ingrediencie pre správnu chuť husi aj jej vypečenej kože.

Takto nasolenú hus s rascou vložte do chladničky a nechajte ju tam 24 hodín odpočívať. Pred samotným pečením vložte do jej útrob na štvrtiny nakrájané jablká pre lepšiu a šťavnatejšiu chuť.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Hus treba pred pečením riadne nasoliť a pridať rascu, na zjemnenie mäsa vložíme do jej útrob štvrtiny jabĺk.

Pečenie svätomartinskej husi krok za krokom

Keď sme v úvode spomínali, že pri pečení svätomartinskej husi je potrebné počítať s dlhším časom, mali sme na mysli takmer celý deň. Na to, aby sa hus poriadne prepiekla, avšak jej mäso zostalo šťavnaté a krehké, budeme potrebovať približne 12 hodín, počas ktorých budeme postupne pridávať teplotu pečenia a hus priebežne polievať výpekom.

Pred prvým vložením podlejeme hus 3 dl vody a predhrejeme rúru na 80 °C. Takto necháme hus v zakrytom pekáči kľudne 6 hodín, počas ktorých sa nám hus bude krásne prehrievať a postupne sa z nej bude uvoľňovať výpek a masť. Po 6 hodinách hus prelejeme vypečeným omastkom, teplotu zvýšime na 90 °C a opäť necháme v uzavretom pekáči piecť ďalšie dve hodiny.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Prvé vloženie husi do rúry a jej pozvoľné prepekanie pri 80 °C, po 6 hodinách pečenia pridávame teplotu na 90 °C.

Po uplynutí 2 hodín, počas ktorých sme hus piekli pri teplote 90 °C, opakujeme polievanie husi výpekom a zvyšujeme teplotu na 100 °C. Opäť ju necháme dve hodiny v uzavretom pekáči. V tomto čase začne hus pekne hnednúť a masť z nej sa postupne vypeká, na povrchu mierne praská koža.

V tejto fáze zlejeme vypečený tuk do pripraveného hrnca, zvýšime teplotu rúry na 150 °C a hus už neprikrývame. Zostáva nám posledná hodina, počas ktorej sa nám hus krásne dozlatista prepečie a bude pripravená na servírovanie.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Postupné polievanie husi výpekom a pridávanie teploty na 100 °C až po dokonalé prepečenie dozlatista pri teplote 150 °C.

Poslednú hodinu venujeme príprave príloh, ktorými sú tradične červená kapusta a knedľa. Tú môžete zvoliť žemľovú, zemiakovú alebo karlovarskú, obľúbená býva aj kombinácia rôznych druhov knedlí. Na porciovanie husi si vezmite do ruky kuchynské nožnice a na záver nezabudnite naservírovaný pokrm poliať vypečenou šťavou.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Príprava červenej kapusty, výpeku a záverečné porciovanie husi.

Svätomartinská hus na tanieri

S výsledkom sme boli absolútne spokojní, pretože sa nám podarilo docieliť krásne prepečené šťavnaté mäso, ktoré nebolo vôbec vysušené. S červenou kapustou a žemľovou knedľou sa husička doslova rozplývala na jazyku a my sme si k nej otvorili fľašu mladého vína, ktoré na svätomartinskej hostine nesmie chýbať. Na záver si môžeme zagratulovať k úspechu, pretože teraz už presne vieme, ako správne upiecť hus.

Ako upiecť hus
Po 12 hodinách prípravy, pečenia a prelievania sa môžete s chuťou pustiť do husacej pečienky.

Dobre upečená hus je gastronomickým zážitkom, ktorý si môžete dopriať nielen na sviatok sv. Martina.

4.9 26×
BANQUET Baking Tray rectangular enamel 35cm, 2 parts
Roasting Pan - volume: 4l, made of enamelled steel, dishwasher safe and cover, suitable for induction, gas, glass-ceramic and electricity, width: 200mm, length: 350mm, height 145mm, colour: black
30.90 €
Buy
Last 2 pieces in stock
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: BANVE670
4.8 22×
Tescoma AZZA Poultry Shears
Kitchen Scissors - stainless steel, ergonomic handle, safety lock
27.90 €
Buy
In stock 3 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: ETS138b
5.0 10×
SIMAX Grilled Goose Roasting Pan with High Lid, 8L
Roasting Pan - volume: 8l, made of glass, dishwasher safe and cover, suitable for gas and electricity, width: 420mm, length: 270mm, height 120mm, colour: transparent
27.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SIMAX294
4.9 15×
BANQUET CULINARIA Poultry Shears 25,5cm, Wooden Handles
Kitchen Scissors - weighs 0.249kg, length: 25cm, blade length: 8.5cm, metal/wood material, not suitable for dishwashers
7.90 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: BANKN827
Print
P-DC1-WEB14
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info