Espresso ristretto je chuťovo najvýraznejšia káva z radu espresso nápojov. Objem kávy je menší, než klasické espresso, chuť je bohatšia a intenzívnejšia. Pretože pri príprave pretečie pákou s kávou menej vody, obsah kofeínu je nízky. Káva ristretto má svoj pôvod v južnom Taliansku a Taliani si túto výraznú kávu doprajú pokojne aj 6× za deň. Má lahodnú intenzívnu chuť s orieškovo hnedou cremou. Ristretto vás prekvapí horko-sladkou chuťou s tónmi čokolády a orieškov, výnimkou ale nie sú ani ovocné a kvetinové tóny.
Základom na správnu prípravu je rovnaké množstvo čerstvo namletej kávy, ako pri príprave espressa, teda 7 – 8 g, ale s použitím menej vody. Ristretto sa servíruje do šálky na espresso s objemom 50 – 70 ml, veľkosť nápoja je ale maximálne 20 ml, čo zodpovedá jednému dúšku. Samozrejmosťou je predhriata šálka, pretože malé množstvo kávy má tendenciu rýchlo vychladnúť.
Ristretto je tým pravým potešením pre fajnšmekrov, ktorí v jednom dúšku ocenia koncentrovanú, kvalitnú chuť kávy.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.