Tlakový hrniec, čiže Papinov hrniec s názvom papiňák, je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne, kde chcete variť zdravo, chutne a efektívne. Výrazne urýchľuje varenie, zachováva chuť aj živiny potravín a šetrí energiu. A podľa čoho tlakový hrniec vybrať, aby bol vo vašej kuchyni čo najviac platný?
Prvým kritériom, podľa ktorého by ste mali výber tlakového hrnca začať, je jeho veľkosť, teda objem. Ten sa samozrejme odvíja od počtu členov domácnosti a typu pokrmov, ktoré budete v tlakovom hrnci pripravovať. V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že tlakový hrniec je možné naplniť iba do 2/3 vyznačeného objemu, a to kvôli tlaku a pare, ktoré pri varení vznikajú. Takže napríklad v tlakovom hrnci s objemom 6 litrov pripravíte 4 litre vývaru.
Tlakové hrnce sa bežne vyrábajú v objemoch 3 – 10 litrov a záleží na vašich potrebách, aký typ jedál najčastejšie varíte.
Veľkosť hrnca | Typy pokrmov |
---|---|
Tlakový hrniec 3 l | omáčky, zelenina, menšie porcie mäsa |
Tlakový hrniec 4 l až 5 l | omáčky, mäso, zelenina, strukoviny, ryža, polievky |
Tlakový hrniec 6 l až 8 l | vývar z kostí, polievky, bravčové koleno, veľké porcie |
Pozn.: Nedržte sa za každú cenu pravidla, že čím väčší objem, tým lepšie. Kým v malom tlakovom hrnci môžete mäso dusiť, vo veľkom už budete rovnako veľký kus mäsa len variť. Príliš veľký tlakový hrniec tak môže byť niekedy pri príprave rôznych jedál rovnako obmedzujúci, ako príliš malý papiňák.
Existujú tiež všeobecné odporúčania pre výber tlakového hrnca podľa počtu osôb, pre ktoré bežne varíte. Ak však chcete tlakový hrniec využívať často a na varenie rôznych typov pokrmov, odporúčame investovať do sady tlakových hrncov s rôznym objemom.
1 – 2-členná domácnosť
3 – 4-členná domácnosť
5 a viacčlenná domácnosť
TIP: Ak si nemôžete kúpiť sadu alebo dva rôzne tlakové hrnce, odporúčame zvoliť tlakový hrniec 6 litrov, čo je univerzálna veľkosť vhodná na prípravu najširšieho spektra jedál.
Možno si ešte pamätáte tlakové hrnce prvej generácie, o ktorých sa tradovalo, že môže dôjsť k obareniu alebo k vytrhnutiu poistky. Doba však už pokročila a tlakové hrnce prešli svojím vývojom, a to predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť. Dnešné tlakové hrnce využívajú už bezpečnejší mechanizmus, ktorý pracuje s pružinovým ventilom a obsahujú hneď niekoľko bezpečnostných opatrení.
Tlakový hrniec dnes musí mať minimálne dva ventily na vypúšťanie pary, ktorými sa znižuje tlak v hrnci. Prvý je prevádzkový a slúži na reguláciu tlaku počas varenia. Pre prípad, že by sa tento ventil upchal, musí byť tlakový hrniec vybavený ešte ventilom druhým – bezpečnostným. Môžete sa stretnúť aj s tlakovým hrncom, ktorý je vybavený aj viacerými na sebe nezávislými ventilmi pre prípad, že by ostatné zlyhali.
Základným bezpečnostným opatrením proti obareniu je bezpečnostná poistka, ktorá vám neumožní otvoriť tlakový hrniec, kým je v ňom tlak príliš vysoký. Ďalšími bezpečnostnými prvkami sú kontrolka bezpečného uzavretia a automatické uzamknutie. Čím viac bezpečnostných poistiek tlakový hrniec má, tým lepšie. Moderné a kvalitné tlakové hrnce sú dnes už vybavené 4 až 5 rôznymi poistkami pre bezpečné použitie.
Pozn.: Aj napriek bezpečnostným poistkám neplňte hrniec cez naznačenú rysku, tj. viac než do jeho dvoch tretín. Mohlo by dôjsť k príliš rýchlemu nárastu tlaku. Do hrnca nepridávajte ani príliš vňaťových byliniek, mohli by upchať ventil či poistky.
Pokrievka na tlakový hrniec je jeho najdôležitejšou súčasťou, pretože zabezpečuje jeho vzduchotesnosť a tým udržuje paru vo vnútri. Súčasťou pokrievky by malo byť:
V prípade tlakových hrncov sa v zásade stretnete s dvoma typmi uzatvárania pokrievky, pričom obidva spôsoby sú rovnako bezpečné a spoľahlivé. Je teda len na vás, čomu dáte prednosť.
Materiál, z ktorého sú tlakové hrnce vyrobené, by mal perfektne a rovnomerne rozvádzať teplo a mal by byť konštruovaný tak, aby mal hrubé, široké steny a špeciálne sendvičové dno. Drvivá väčšina tlakových hrncov je dnes vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, ale naraziť môžete aj na iný materiál.
Pre svoje skvelé vlastnosti sa dnes najčastejšie vyrábajú tlakové hrnce z nehrdzavejúcej ocele. Má perfektnú vodivosť tepla a dlho udrží teplo vo vnútri hrnca. Pozor ale, malo by ísť o kvalitné nehrdzavejúce ocele s označením 18/10 (čo znamená 18 % chrómu a 10 % niklu, ktorý robí tlakový hrniec odolným voči kyselinám). Celonerezové tlakové hrnce sú vhodné na všetky druhy ohrevu, teda na elektrinu, plyn, sklokeramiku aj indukciu. Navyše ich môžete umývať v umývačke.
Hliníkové tlakového hrnce sa dnes takmer už nevyrábajú, alebo aspoň nie v ich klasickej celohliníkovej podobe. Naraziť môžete ale napríklad na tlakový hrniec z hliníka potiahnutého nepriľnavým povrchom. Jeho výhoda spočíva predovšetkým v tom, že potraviny sa počas prípravy neprichytávajú a veľmi ľahko sa umýva. Hliníkový plát býva tiež zabudovaný do nerezovej ocele, aby zaisťoval dokonalé rozloženie tepla.
Pokrievka na tlakový hrniec by mala byť tiež vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, prípadne zo skla, ktoré umožňuje mať prehľad o pripravovanom pokrme. Rukoväť a úchytky bývajú najčastejšie vyrobené z plastu, ale rozhodne by malo ísť o kvalitný plast odolný voči vysokým teplotám. Plastová rukoväť a držadlá sa pri varení zahrievajú minimálne a manipulácia s nimi je bezpečná a komfortná. Niektoré papiňáky majú po stranách celokovové držadlá. Tie sa ale značne zahrievajú a pri manipulácii s nimi musíte byť opatrní. Pokiaľ však varíte na plyne, budú kovové držadlá vhodnejšie ako plastové.
Dôležitou súčasťou tlakového hrnca je hrubšie sendvičové dno, ktoré zaručuje rýchle varenie, dobre udržuje teplo aj po sňatí hrnca z platne a bráni pripáleniu pokrmov. Tlakový hrniec tak môže mať dvojité sendvičové dno, ale pre ešte lepšie vlastnosti a dokonalé rozloženie tepla odporúčame trojité sendvičové dno zložené z troch vrstiev: oceľ – hliník – oceľ.
Kvalitné a moderné tlakové hrnce disponujú praktickými funkciami a niektoré z nich majú vo výbave aj praktické príslušenstvo.
Pozornosť si zaslúži aj spôsob údržby tlakového hrnca a dostupnosť náhradných dielov. Telo tlakového hrnca možno umývať v umývačke, ale pozor na pokrievku a tesnenie na tlakový hrniec. Pokrievka na tlakový hrniec v žiadnom prípade do umývačky nepatrí. Tesnenie, ktoré môže byť z gumy alebo silikónu, vyžaduje tiež ručné umývanie.
Dôležitý je aj zákaznícky servis a dostupnosť náhradných dielov. Časom totiž môže dôjsť k opotrebovaniu vymeniteľných častí hrnca alebo k ich poškodeniu a je nutné tieto časti vymeniť. Napríklad pre zachovanie dobrých tesniacich vlastností pokrievky odporúčame cca po roku častého používania vymeniť tesnenie na tlakový hrniec. Môže sa tiež stať, že sa pokazí poistný ventil tlakového hrnca a bude potrebovať výmenu. Preto je vhodné overiť si tiež tzv. dĺžku opraviteľnosti, ktorá uvádza, počas akého minimálneh času výrobca garantuje dostupnosť náhradných dielov a opraviteľnosť daného produktu. Prémiové značky vám poskytujú záruku opraviteľnosti 5 až 10 rokov od nákupu, čo je známkou kvality výrobku.
Klasické tlakové hrnce patria medzi tie najrozšírenejšie. Umožňujú rýchle a efektívne varenie, pri ktorom si suroviny zachovávajú viac chutí aj živín ako pri varení v bežnom hrnci. Niektorí výrobcovia vďaka zdokonalenej technológii dokonca uvádzajú až o 80 % viac zachovaných vitamínov. Klasické tlakové hrnce dnes využívajú bezpečný mechanizmus na reguláciu tlaku a disponujú niekoľkými bezpečnostnými poistkami. Táto generácia papiňákov ponúka možnosť dvoch alebo aj viacerých nastavení tlaku na varenie rôznych druhov potravín.
Elektrický tlakový hrniec využíva automaticky regulovaný vlastný zdroj tepla. Pri varení nevypúšťa žiadnu paru, preto ho nemusíte strážiť. Elektrické tlakové hrnce sú vybavené displejom, na ktorom si zvolíte program. Zabudovaný časovač môže byť mechanický (postráda funkciu odloženého štartu varenia) alebo digitálny (umožňuje aj voľbu odloženého začiatku varenia a ďalšie rozšírené možnosti nastavenia). Čím ďalej tým častejšie získavajú obľubu aj multifunkčné elektrické tlakové hrnce, ktoré ponúkajú okrem varenia pod tlakom tiež dusenie, pečenie či varenie v pare a kombinujú aj vlastnosti tzv. pomalého hrnca.
Tlakový hrniec funguje na princípe tlaku a pary. V uzavretom systéme sa voda pri dosiahnutí 100 °C nemôže odparovať a pod pokrievkou tak rastie tlak aj teplota, ktorá dosahuje 110 až 120 °C. Vyššia teplota spôsobuje rýchlejšie varenie a potraviny pripravené v pare silne nasýtené chuťou a arómou sú oveľa chutnejšie a zachovávajú si viac nutričných hodnôt. Papiňák tak uvarí jedlo rýchlo, zdravo a rovnomerne.
Pozor: Nikdy nedávajte tlakový hrniec do mikrovlnky alebo do rúry. Taktiež neodporúčame používať väčšie množstvo vňaťových byliniek (bazalky, majoránu, rozmarínu, tymiánu), aby nedošlo k upchatiu otvorov v poistkách.
Na vznik dostatočného množstva pary v tlakovom hrnci 4 l je potrebná cca ¼ l vody, tj. približne jeden hrnček. Z tlakového hrnca počas varenia neuniká takmer žiadna voda a vďaka tomu, že mäso či zelenina púšťajú vlastnú šťavu, je chuť pripraveného pokrmu intenzívnejšia. Samozrejme platí, že s väčším tlakovým hrncom je potrebné aj väčšie množstvo vody.
Varenie v tlakovom hrnci začína, akonáhle tlakový ventil začne uvoľňovať paru a pritom pískať. To je signál pre vás, aby ste stlmili zdroj tepla a začali počítať čas varenia.
Presný čas varenia je závislý na type sporáka, predvolenej teplote a druhu surovín, rovnako ako osobnej chuti, ale existujú isté odporúčania, ktoré nájdete aj v manuáli k zakúpenému hrncu. Niektoré modely sú navyše vybavené časovačom, ktorý po nastavení postráži čas varenia v tlakovom hrnci za vás.
Orientačný čas varenia potravín v tlakovom hrnci:
Potravina |
Orientačný čas prípravy uvedená v minútach |
---|---|
Zemiaky krájané | 5 – 6 |
Zemiaky celé | 12 – 14 |
Ryža | 6 |
Kyslá kapusta | 7 – 12 |
Celer | 3 – 6 |
Mrkva | 6 – 8 |
Červená repa vcelku | 10 – 15 |
Dopredu namočené strukoviny | 15 – 20 |
Hovädzie mäso | 30 – 40 |
Hovädzí guláš | 20 |
Bravčové mäso | 30 – 35 |
Kura | 15 – 20 |
Ryby | 10 – 20 |
Áno, okrem bežného varenia môžete v tlakovom hrnci aj zavárať. Avšak pre niektoré druhy ovocia je pri zaváraní v tlakovom hrnci veľmi vysoká teplota. Ideálne na zaváranie sú teda tlakové hrnce s termostatom.
Áno, tlakový hrniec je možné použiť na indukciu.
Telo tlakového hrnca môžete umývať ručne alebo ho možno dať do umývačky. Tesnenie na tlakový hrniec, poistný ventil tlakového hrnca a vo väčšine prípadov aj pokrievku treba umývať po každom varení ručne teplou vodou a mäkkou hubkou.