Autom na lyže do Krušných hôr

Catalogue

Krušné hory sa rozkladajú pozdĺž česko-nemeckej hranice na severozápade Čiech a juhu Saska. Síce sa tu nenachádzajú najvyššie vrcholky, ale aj tak patria medzi populárne miesta na zimné radovánky a lyžovanie.

Cesta do Krušných hôr

Krušné hory tvorí súvislé horské pásmo tiahnuce sa v dĺžke viac ako 130 km, a tak aj existuje viac možností, ako sa do ich častí dopraviť autom.

Nabudúce čítajte:
Autom na lyže do Beskýd (vyjde 16. 12.)

Predchádzajúce diely:

Štartuje zimný seriál o cestovaní na hory
Autom na lyže do Krkonôš a Jizeriek
Autom na lyže do Jeseníkov a Orlických hôr

Okolo nikdy nekončiace stavby na D8

Možno povedať, že do všetkých stredísk, ktorá ležia nad Mostom, Teplicami a Ústím nad Labem, sa najlepšie dopravíte práve cez D8. Za Lovosicami zídete na Most, odkiaľ sa vydáte na Litvínov a Meziboří. Kliny či Český Jiřetín sú doslova za kopcom.

Ak mierite do skiareálu Telnice, je to takmer jediná destinácia v Krušných horách, v prípade ktorej vám nedokončená D8 predĺži cestu zhruba o 10 až 15 minút. Za Lovosicami tak musíte zísť z diaľnice a vydať sa tentoraz cez Velemín a Žim do Řehlovic, kde sa opäť vydáte na D8. Z tej následne zídete na výpadovke na Chlumec a ste takmer v cieli.

Nedávno menovaná diaľnica D7

Je to takmer rok, čo sa pôvodná rýchlostná cesta R7 premenila na diaľnicu D7. Z väčšej časti stále vyzerá skôr ako rýchlostná cesta, ale aj tak je to stále najlepšie spojenie z Prahy do centrálnej a južnej časti Krušných hôr. Po D7 sa vydajte cez Slaný a Louny v smere na Chomutov. Z Chomutova už je napríklad na Klínovec, Neklid či Plešivec kúsok.

Sedačková lanovka v Krušných horách

Kam v Krušných horách za snehom

Na severe Krušných hôr rozhodne odporúčame lyžiarske stredisko Telnice. Rozprestiera sa v nadmorskej výške 600 až 800 metrov a je tvorené deviatimi zjazdovkami. Nájdete tu niekoľko miest na občerstvenie, požičovňu lyží, miesta na snowboardové triky, a aj trate pre bežkárov. Poteší aj priaznivá cena za skipasy!

Klíny a Český Jiřetín sa nachádzajú nad Litvínovom, respektíve nad Osekom. Obe lokality sú vyhlásené v širokom okolí a medzi miestnymi je to stále vyhľadávanejšia oblasť na aktívny zimný odpočinok. Lyžiarske strediská sú vybavené dostatočným počtom zasnežovacích diel, servisných miest či lyžiarskych škôl. Na Klínech je navyše možnosť nočného lyžovania.

Skôr na juhu sa nachádza obľúbená trojica – Neklid, Klínovec a Plešivec. Prvý z týchto areálov je najmenší, avšak aj ten ponúka celkom desať zjazdoviek. Hovorí sa, že sa tu takmer nestretnete s radami a zjazdovky sú prázdnejšie ako v okolitých strediskách. Skiareály Klínovec a Plešivec sú najlepšie zariadené strediská v širokom okolí. Disponujú najmodernejšími vlekmi, širokými zjazdovkami a kvalitnou zasnežovacou technikou. Popularita týchto dvoch zjazdoviek sa však často odráža na preplnených parkoviskách a radoch pri vlekoch.

Skiareál sa nachádza v Krušných horách pri obci Abertamy

Niekoľko tipov, ktoré si rozhodne nenechajte ujsť!

  • Motorest Velemín je známa klasika. Pokiaľ pri schádzaní z diaľnice D8 dostanete chuť na typické české jedlo, tak práve tento podnik je presne pre vás.

  • Pri ceste na Telnice rozhodne zvážte aj neďalekú zastávku pri zrúcanine hradu Kyšperk. V blízkosti sa nachádza aj sedačková lanovka Krupka – Komáří Vížka, ktorá vás vyvezie na priľahlý kopec s malebnou vyhliadkou.

  • Osecký kláštor je pamiatkou európskeho významu s naozaj dlhoročnou tradíciou. Mnohých poteší aj priľahlý, nedávno zrekonštruovaný kláštorny Pivovar Ossegg, ktorý sa údajne pýši najlepším pivom v okolí. Nachádza sa neďaleko Litvínova.

  • Kúpele Teplice v Čechách sú jedny z najdlhšie fungujúcich kúpeľov v krajine. Termálne pramene sa tu využívajú už od 12. storočia. Aj vy by ste mali zvážiť tento príjemný relax, a to nielen po vysiľujúcej lyžovačke.

  • Vodná nádrž na Flájskom potoku pri Českom Jiřetíne je pilierovou (vnútri dutou) priehradou, jedinou svojho druhu v Českej republike. Po niekoľkoročnej výstavbe bola roku 1964 dokončená.

  • Celodrevený kostol svätého Jána Krstiteľa v Českom Jiřetíne sa pred rokmi nachádzal v pôvodnej, dnes už zatopenej, osade Fláje. Pôvodná obec musela zaniknúť kvôli novo vznikajúcej priehrade.

  • Pri ceste po D7 budete míňať Žatec – „mesto, kde je pivo doma“. Slogan mesta absolútne vystihuje tamojšu kultúru. Nenechajte si ujsť Chmelařské múzeum, ani nie desať minút vzdialené od zjazdu z cesty.

  • Podkrušnohorský zoopark Chomutov poteší nejedného mladého výletníka. Ide o malú zachádzku pri ceste na Klínovec, Neklid či Plešivec, ale rozhodne stojí za to.

4.6 83×
Compass Scraper with WILLY Brush
Ice Scraper - dimensions 48cm × 16cm× , equipment: Broom
6.30 €
Buy
In stock > 20 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: AUPR308c
Print
P-DC1-WEB01
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info