we apologize for the inconvenience, but due to technical difficulties there may be delays of order pickups at our branches. We are working on the repairs. Thank you for your understanding.

Ako vybrať čelovku

Catalogue

Čelovka je nepostrádateľným spoločníkom vo chvíľach, kedy si potrebujete posvietiť, ale zároveň mať voľné ruky. Ocenia ju milovníci behania, turistiky aj vyznávači extrémnych športov a iných outdoorových aktivít. Ako ale čelovku vybrať? Ako je to s dosvitom alebo aké môžu čelovky ponúknuť špeciálne funkcie? Na všetky tieto otázky, ale aj na mnohé ďalšie, nájdete odpovede v našom sprievodcovi.

Ako vybrať čelovku

Ako vybrať čelovku – OBSAH

Tipy pred kúpou čelovky

  1. Rozhodnite sa, na aké outdoorové aktivity budete čelovku používať.
  2. Čelovka vám v prírode uvoľní ruky. To rozhodne oceníte pri stavbe stanu po tme aj čítaní mapy.
  3. Sú skladné a cenovo dostupné, v batohu vás rozhodne nezaťažia. Aj tak sa oplatí hľadať tie najľahšie.
  4. Zamerajte sa na celkovú odolnosť a ochranu proti vonkajším vplyvom.
  5. Zamyslite sa aj nad tým, ako ďaleko potrebujete, aby čelovka dosvietila.

Dôležité parametre čeloviek

Čas svitu

Čas svitu je jedným z hlavných parametrov. V prípade, že sa chystáte používať čelovku na dlhé túry, odporúčame čelovku s napájacím akumulátorom. Na prisvietenie alebo na behanie sú obľúbené čelovky na bežné tužkové batérie. Počítajte ale s tým, že svetlo bude vplyvom vybíjajúcej sa batérie slabnúť, než úplne zhasne. Pokiaľ chcete teda čelovku naplno využívať maximálny možný čas, vyberte vždy tú s čo najvyšším časom svitu.

Veľkosť kužeľa svetla

Kužeľ svetla určuje, aký priestor okolo seba čelovka osvieti. Čelovka s dlhým dosvitom na túry po horách bude mať kužeľ svetla len minimálny, a platí aj opačné pravidlo – čím väčší kužeľ svetla, tým kratší dosvit čelovky, čo sa bude hodiť predovšetkým na stanovanie alebo beh.

Zaostrenie (zoom)

Zaostrovacie čelovky dokážu koncentrovať svetelné lúče na rôznu vzdialenosť. Vďaka tejto vlastnosti budete mať lepší prehľad o tom, čo sa deje vo vašom okolí.

Zámok náhodnej aktivácie svetla

Pri čelovke vybavenej zámkom proti náhodnému zapnutiu nehrozí, že sa vám v batohu omylom rozsvieti a vybije skôr, než ju budete naozaj potrebovať. Čelovky bez zámku sa hodia aj pre cyklistov, ktorí jazdia v teréne, kde sa čelovka môže sama zapnúť aj pri veľkých otrasoch.

Nastavenie intenzity svetla

Zmenu intenzity svietenia oceníte najmä tam, kde potrebujete viac vidieť alebo naopak nechcete rušiť svoje okolie. Vysokú intenzitu svetla odporúčame využiť pri nočnom behu. Nízku potom napríklad pri rybárčení alebo v kempe.

SOS blikanie

V prípade zranenia alebo ohrozenia môžete na seba upútať pozornosť vďaka funkcii SOS blikania. Čelovky môžu preblikávať bielym, ale aj červeným svetlom.

Stroboskop

V prípade zrážky s divokým zvieraťom alebo v podobnej napätej situácii pomôže stroboskop. Silné svetelné signály úplne odzbroja protivníka a získajú vám potrebný čas na únik.

Červené svetlo

Červené svetlo nie je tak intenzívne ako biele. Čelovky svietiace červeným svetlom vydržia dlhšie, v noci neoslnia a neupútajú na vás toľko pozornosti.

Senzor okolitého svetla

Čelovky so senzorom okolitého svetla dokážu prispôsobiť intenzitu svietenia okolitým svetelným podmienkam. Ak sa budete pozerať do telefónu, stlmia sa, naopak pri pohľade do diaľky do tmy sa zosilnia.

Krátkodobé zvýšenie výkonu

Zvýšenie výkonu čelovky na krátky časový okamih využijete v každej situácii. Táto praktická vlastnosť vám rýchlo a efektívne osvetlí vami požadovaný objekt.

Nastaviteľnosť popruhov

Čelovka musí v každej situácii dobre a pevne sedieť na hlave, nie však nepríjemne tlačiť. Základné čelovky si pripevníte jednoducho pozdĺž obvodu hlavy, tie profesionálne majú aj stredový popruh, ktorým sa čelovka lepšie zaistí proti spadnutiu.

Naklápacie svietidlo

Čelovky s naklápacím svietidlom oceníte zakaždým, keď budete chcieť zmeniť uhol svietenia. Nie je totiž nič horšie ako neustále natáčať hlavu, aby ste videli to, čo práve potrebujete. S možnosťou naklápania veľmi pohodlne uvidíte pod seba, na blízko aj do diaľky.

Hmotnosť

Hmotnosť čelovky bude zásadná skôr pre športovcov, ktorým by každý gram navyše bránil v dobrých výkonoch. Na toto využitie sú ideálne čelovky do 100 g. Na väčšie výstupy po horách bohužiaľ s vyššou záťažou (okolo 150 – 200 g) musíte počítať kvôli napájaciemu akumulátoru, ktorý sa v čelovkách nachádza najčastejšie.

Odolnosť/Vodoodolnosť

Pre náročné športy a profesie, v ktorých sa musíte na čelovku spoľahnúť aj v ťažkých podmienkach, majú čelovky stupeň krytia (IP), ktorý udáva ich odolnosť voči vonkajším vplyvom.

Najčastejší stupeň krytia čeloviek

  • IPx4 – Ochrana proti nárazom vody počas minimálne 3 minút.
  • IPX6 – Ochrana proti nárazom vody počas minimálne 3 minút.
  • IPX8 – Ochrana pri nepretržitom potopení do vody za podmienok určených výrobcom.
  • IP67 – Ochrana proti prachu a pri ponorení do hĺbky 1,5 m na 30 minút.
  • IP68 – Ochrana proti prachu a pri ponorení do vody za podmienok určených výrobcom.

Povrchová odolnosť

Čelovky z hliníkových zliatin lepšie odolajú mechanickému opotrebovaniu. Obstoja aj v náročnejších podmienkach – pri behu, vysokohorskej turistike aj cyklistike. Spravidla sú ale drahšie ako bežné plastové.

Čelovky

Čelovky

  • Svetelný tok až 2 000 lm
  • Vhodné do stanu aj na túru
  • Praktické, ľahké, spoľahlivé

Čelovky sú základným vybavením každého, kto to s pobytom vonku myslí vážne. Uvoľnia vám totiž ruky a pri pohybe, stavbe stanu atď. vám nebude jednu ruku zaberať svietidlo. Hodia sa ale aj každému bežcovi, alebo len v prípade, keď si potrebujete v noci posvietiť na cestu. Čelovky majú navyše rad zaujímavých funkcií (pozri vyššie), ktoré vám pobyt v prírode výrazne uľahčia.

Výhody a nevýhody

  • Praktické
  • Jednoduché použitie
  • Niektoré môžu mať nižšiu výdrž a odolnosť
  • Pri niektorých typoch nižší dosvit a slabšia intenzita svetla

Časté otázky pri výbere čeloviek

Na akú aktivitu budem čelovku používať?

Na stanovanie, behanie a ľahšiu turistiku odporúčame menšie, ľahké čelovky. Jazda na bicykli a ďalšie podobné outdoorové aktivity vyžadujú dlhší dosvit. Pre vysokohorskú turistiku sú vhodné ľahké čelovky s vysokou svietivosťou a ďalekým dosahom svetla.

Čo je to svetelný tok a aký vybrať?

Svetelný tok sa udáva v lumenoch (lm) a určuje mieru svetla, ktorá vyjde zo zdroja. Čím vyššia je jeho hodnota, tým viac svetla z čelovky vychádza.

  • 20 až 99 lm na bežné prisvietenie v pivnici alebo do stanu
  • 100 až 299 lm na behanie, outdoorové športy a ľahšiu turistiku
  • 300 až 799 vysokohorská turistika a extrémne športy
  • 800 a viac extrémne športy a vysoko profesionálne použitie

Aký dosah svetla vybrať?

V prípade, že potrebujete prisvietenie predovšetkým v malých priestoroch alebo len na krátke vzdialenosti, bude stačiť dosah do 50 metrov. Naopak pri jazde na bicykli a pri ďalších vonkajších aktivitách je žiadúci dosah nad 50 metrov. Pri turistike všeobecne platí, že čím ďalej čelovka dosvieti, tým lepšie.

Aspoň rámcovú predstavu podáva metodika ANSI/PLATO F1, ktorá čelovky rozdeľuje do troch kategórií, pričom pri rozdelení je dôležitá kombinácia jasu (v lúmenoch) a dosahu svetla.

  • Maximálny čas svietenia získame pri svetelnom toku 6 lm a dosah bude 10 metrov.
  • Štandardný výkon čelovky získame pri svetelnom toku 100 lm a dosah bude 40 metrov.
  • Maximálny výkon získame pri svetelnom toku od 300 lm. Dosah bude 65 metrov a viac.

Je teda jasné, že aby sme dosiahli väčší dosah svetla, je nutné brať do úvahy aj svetelný tok. Čím bude vyšší, tým bude vyšší aj dosah svetla a výkon čelovky.

Mám vybrať čelovku s napájacím akumulátorom alebo s batériami?

Pri lacnejších a menších čelovkách sa používajú častejšie gombíkové batérie, ktoré je ale potrebné častejšie vymieňať vplyvom ich nízkej kapacity. Klasické tužkové a mikrotužkové batérie sa nachádzajú vo väčšine čeloviek a sú ľahko dostupné. Oproti čelovkám s gombíkovou batériou majú tiež lepšiu svietivosť a vydržia napájať čelovku dlhšie, nutnosti vymieňania však neuniknete. V čelovkách s najväčšou svietivosťou nájdete napájacie akumulátory, ktoré sú ťažké, čo sa prejaví aj na celkovej hmotnosti čelovky.

Slovník pojmov – čelovky

Svetelný tok

Svetelný tok vyjadruje množstvo svetla, ktoré vychádza zo zdroja. Do úvahy sa berú rôzne vlnové dĺžky svetla a citlivosť ľudského oka. Zjednodušene ide o svetelný výkon vybraného zdroja, ktorý sa meria v jednotkách lúmenov (lm).

Outdoor

Slovo outdoor pochádza z angličtiny a definuje všetky aktivity, ktoré prebiehajú mimo uzavretý priestor. Outdoor sa používa tiež pri segmentácii trhu pri tovare. Outdoorové oblečenie alebo vybavenie je teda to, ktoré je prispôsobené na vonkajšie využitie.

Akumulátor

Akumulátor je zariadenie, ktoré môžete použiť ako zdroj energie potom, čo ho nabijete. Používa sa ako pomocný zdroj energie. Zjednodušene ide o batériu, ktorú je možné opakovane nabíjať.

Stupeň krytia (IP)

Stupeň krytia (IP) udáva odolnosť elektrospotrebičov proti vniknutiu cudzích telies a kvapalín, najmä vody. Vyjadruje sa v tzv. IP kóde, ktorý je tvorený znakmi „IP“ nasledovanými dvoma číslicami: prvá udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov, druhá označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.

Print
P-DC1-WEB07
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info