Ako vybrať karimatku (NÁVOD)

Catalogue
Aktualizované

Ak radi vyrážate do prírody a zostávate cez noc, určite vám nemusíme pripomínať, že základom dobrého spánku v prírode je kvalitná karimatka. Ak nepočítame stan, je to tá najdôležitejšia vrstva, ktorá vás izoluje od chladu zeme. A tá vie byť pekne studená aj vo vrcholnom lete. Lenže aký typ karimatky vybrať a na čo sa pri výbere zamerať? Odpoveď na tieto otázky, ale aj mnohé ďalšie, nájdete v našom sprievodcovi.

Ako vybrať karimatku

Ako vybrať karimatku – OBSAH

Tipy na nákup karimatiek

  1. Karimatku vždy vyberajte podľa toho, akému typu turistiky sa hodláte venovať. Iný typ sa bude hodiť, keď v lete prespíte s rodinou v stane, inú ocení vysokohorský turista.
  2. Rozhodujúca je aj frekvencia použitia – iná karimatka je potrebná, keď ju vytiahnete raz do roka, iná na pravidelné vyrážanie na túry.
  3. Veľkosť karimatky vyberajte podľa svojej postavy, len tak si zaistíte optimálne pohodlie a komfort.
  4. Na trhu sú už aj špeciálne karimatky pre ženské proporcie.
  5. Všímajte si aj informácie o tom, ako je karimatka veľká po zbalení.
  6. Dôležité sú aj detaily, ako je náročnosť údržby karimatky a odolnosť samotného vyhotovenia, napríklad švov v prípade nafukovacích karimatiek.
  7. Vhodné je, aby mala karimatka aj ďalšie príslušenstvo, napríklad obal alebo súpravu pre prípad opravy.

Dôležité parametre karimatiek

Materiál

Materiál je pri výbere karimatky kľúčový. Odvíjajú sa od neho najmä tepelno-izolačné schopnosti karimatky, ďalej výsledné pohodlie (niektoré materiály celkom kĺžu) a v konečnom dôsledku aj cena. Lacnejšie karimatky budú s najväčšou pravdepodobnosťou penové a zaobstaráte si ich už v podstate od pár EUR. Nemožno však očakávať nejaký prehnaný komfort, no dobre poslúžia na občasné prespanie v prírode. S rastúcou cenou (cca od 15 € vyššie) sa mení aj materiál a ďalšie vlastnosti (komory, perforácie atď.). Tie najdrahšie profesionálne karimatky potom kúpite za 100 € a viac. Za tieto peniaze ale dostanete maximálny komfort, a to čo sa pohodlnosti aj tepelnej izolácie týka.

Najčastejšie sa tak stretávame s karimatkami, ktoré sú vyrobené z nasledujúcich materiálov alebo ich kombinácií:

  • Pena – ľahký a lacný materiál, ktorý nestráca svoje izolačné schopnosti ani pri poškodení. Ide o jeden z najčastejšie využívaných materiálov, okrem karimatiek ho nájdeme aj na najrôznejších cvičebných podložkách.
  • Polyetylén (PE) – lacný a ľahký materiál, jeho hlavnou nevýhodou sú otvorené póry, ktoré spôsobujú, že saje vodu. Karimatky z PE navyše nie sú príliš odolné a s časom používania taktiež dochádza k znižovaniu ich objemu, čo sa negatívne prejavuje na izolačných schopnostiach.
  • Etylenvinylacetát (EVA) – ideálny kompromis medzi odolnosťou, skladnosťou a životnosťou. Sú o niečo drahšie ako PE karimatky, vyvažujú to však práve svojou výdržou, ktorá zvládne aj náročnejšie zaobchádzanie. Veľkou výhodou je aj vodoodolnosť (vďaka uzavretým pórom).
  • Hliník – väčšinou je použitý v podobe tenkej fólie, ktorou je z jednej strany potiahnutá penová karimatka. Ide o ľahký materiál, ktorý teplo dobre odráža späť k jeho zdroju, teda osobe. Samostatne ale nie sú jeho termo-izolačné vlastnosti príliš dobré. Avšak, každá izolačná vrstva je dobrá, a ak je karimatka (napríklad penová) vybavená hliníkovou vrstvou, je to rozhodne plus. Samotnú tenkú fóliu, ktorá je veľmi ľahká, môžeme použiť ako ďalšiu izolačnú vrstvu, prípadne za určitých okolností poslúži ako náhradná karimatka (tzv. alumatka), rozhodne však, kvôli tenkosti, nepočítajte s veľkým pohodlím.

Tepelný odpor

Kľúčový parameter každej karimatky. Udáva sa často ako hodnota R-Value a sumarizuje termo-izolačné vlastnosti danej karimatky. Teda inak povedané, ako veľmi dobre (alebo zle) vás bude karimatka chrániť pred chladom zemského povrchu. Hodnota R-Value udáva, aké veľké množstvo tepla nášho tela sa vráti späť.

  • 1 – 4 – veľmi nízka izolácia, hodí sa skôr ako podložka na sedenie k táboráku alebo na prespanie vonku počas teplých letných nocí.
  • 4 – 7,5 – stredná izolácia, ideálna na bežné použitie, napríklad kempovanie pod stanom.
  • 8 – 9,5 – vynikajúca izolácia, také karimatky sú vhodné do najnáročnejších podmienok. Vhodné sú na zimné stanovanie a do iných extrémnych prostredí, ktoré kladú veľké nároky na tepelnú izoláciu.

Rozmery

Rozmery karimatky sa veľkou mierou podieľajú na tom, ako dobre sa nám na nej bude ležať. Nejde len o veľkosť postavy ako takej, karimatky by mali reflektovať aj niektoré prípadné zdravotné problémy (napríklad boľavý chrbát a kĺby).

  • Dĺžka – k vašej výške je pri nákupe karimatky dobrej pripočítať cca 15 centimetrov. Najbežnejšie penové karimatky a karimatky z hliníkovej fólie sa obvykle vyrábajú v jednotnej maximálnej dĺžke 180 cm, tú si môžete veľmi ľahko nožnicami skrátiť tak, ako potrebujete. Ďalšie typy karimatiek – nafukovacie a samonafukovacie – sa predávajú vo výškových kategóriách. Small (do 120 cm), Medium (168 – 180 cm), Regular (najbežnejšie, 183 – 187 cm) a Large (196 – 200 cm). Je však potrebné poznamenať, že tieto čísla sú skôr orientačné a v prípade rôznych výrobcov sa môžu líšiť.
  • Šírka – aj tento parameter je dôležitý pre toho, kto na karimatke spí. Šírku vyberajte podľa typu svojej postavy, ale aj s ohľadom na to, ako veľmi divoký spáč ste. Pokiaľ vám ide o každý gram, hľadajte veľmi úzke karimatky (pod 60 cm), ich váha sa totiž často znižuje na úkor šírky. Štandardná šírka je 60 až 70 cm, širšie karimatky majú až 80 centimetrov. Platí však, že čím bude karimatka širšia, tým viac miesta zaberie v batohu. Potom záleží už len na tom, aké sú vaše požiadavky, či plánujete karimatku nosiť v batohu (potom by to mohol byť problém), alebo ju upevňujete von.
  • Hrúbka – tento parameter má podstatný vplyv na tepelný komfort, ale aj to, ako dobre a ako pohodlne sa vyspíte. Všeobecne platí, že čím hrubšia karimatka bude, tým lepšie bude izolovať, zároveň počítajte s väčšou hmotnosťou a objemom pri zabalení. Tenké karimatky majú okolo 3 mm, stredne silné od 5 do 25 mm a tie najhrubšie (nafukovacie a samonafukovacie) končia až na 100 mm. Posledný, silnejší typ, uvítajú osoby s boľavým chrbtom a kĺbmi, oceníte ich aj na nepravidelnom teréne.
  • Hmotnosť – je zásadná najmä pri prenášaní. Ak máte v pláne dlhé presuny, vždy sa oplatí karimatka čo najľahšia, pričom musia zostať zachované ďalšie vlastnosti, najmä tepelný komfort. Pokiaľ vám ide o váhu, tie najľahšie nájdete v kategórii penových karimatiek v rozmedzí od 60 do 500 g (podľa rozmerov a konštrukcie). V prípade pohodlnejších nafukovacích a samonafukovacích počítajte s hmotnosťou o niečo vyššou. Začíname cca na pol kile a tie najväčšie karimatky, určené pre dve osoby a skôr na naloženie do auta, môžu mať až šesť kíl.

Skladnosť

Skladnosť, teda rozmery karimatky v zbalenom stave, je spoločne s hmotnosťou dôležitým parametrom, ak potrebuje karimatku prenášať, strčiť do batohu či nejako upevniť k batožine. Vyberajte teda podľa toho, akým spôsobom sa chystáte karimatku používať. Ak viete, že vyrážate na túry s častými presunmi, karimatka by mala byť maximálne skladná. Naopak, ak jazdíte autom a karimatku využijete napríklad v kempe, kde sa usadíte na niekoľko dní, nie je problém mať väčšiu, ťažšiu, a teda menej skladnú karimatku.

Spôsob balenia

Podľa spôsobu, akým sa karimatky balia/skladajú, sa rozdeľujú v zásade do dvoch skupín:

  • Rolovacie – s prehľadom najčastejšie. Karimatku jednoducho stočíte do valca, stiahnete a môžete vyraziť.
  • Skladacie – karimatka je rozdelená na dielce, ktoré sa skladajú ako harmonika. Veľkou výhodou je rýchlosť, avšak tento typ zaberá aj viac miesta a zvyčajne ho musíte pripevniť na batoh zvonku.
Penové karimatky

Penové karimatky

  • Veľmi obľúbený typ
  • Ľahko sa dajú prispôsobiť
  • Priaznivá cena

Sú vôbec najrozšírenejším typom. Sú ľahké, prakticky nezničiteľné, ľahko ich zbalíte aj upravíte presne podľa vašej veľkosti. K dispozícii sú v mnohých farebných variantoch aj typoch materiálu.

Výhody a nevýhody

  • Ľahké
  • Lacné
  • Možno ich ľahko upraviť čo sa veľkosti týka
  • Zaberajú viac miesta
  • Nemusia byť vhodné v tých najnáročnejších podmienkach
  • Pre niekoho nepohodlné a príliš tenké

Časté otázky pri výbere penových karimatiek

Čím môžem zvýšiť tepelnú izoláciu penovej karimatky?

V prvom rade je to hrúbka – platí, že čím je karimatka hrubšia, tým lepšie izoluje. Určite sa hodí aj povrchová vrstva z hliníkovej fólie, ktorá dobre odráža teplo späť. Tie najpokročilejšie typy karimatiek majú rôzne rebrovanie a výstupky. Ich účel je jediný – vo vzniknutých medzerách sa drží vzduch a ten je tou najlepšou izolačnou vrstvou.

Penová karimatka, ktorú som si vybral, je zbytočne dlhá. Sú na trhu aj kratšie?

V tomto prípade rozhodne nie je nutné investovať do nového kusu v inom rozmere. Výhodou penových karimatiek je totiž to, že ich môžete ľahko upraviť čo sa dĺžky a šírky týka. Dobre poslúžia nožnice či ostrý odlamovací nôž na koberce. Problematické môžu byť snáď len alumatky, teda penové karimatky, ktoré majú hliníkovú vrstvu po celom svojom povrchu. Pri skrátení karimatky tak fólia nebude chrániť hrany a navyše hrozí, že sa bude na mieste rezu strapkať. Skrátenie samozrejme nie je možné v prípade nafukovacích karimatiek, kde hrozí ich nenávratné poškodenie.

Nafukovacie karimatky

Nafukovacie karimatky

  • Veľmi komfortné
  • Je nutné ich po rozbalení nafúknuť
  • Citlivé na horšie zaobchádzanie

Nafukovacie karimatky sú veľmi pohodlné vďaka svojej sile, a navyše pomerne ľahké na prenášanie. Za vysoký komfort pri spánku platíte vyššou námahou pri rozbaľovaní, karimatku je totiž nutné dofúknuť ústami. Zároveň je potrebné k nej pristupovať s vyššou opatrnosťou a viac ako inokedy si strážiť, kde ju chcete rozložiť. Hrozí totiž nebezpečenstvo prerazenia karimatky o ostrý kameň, vetvičku a podobne. Niektoré nafukovacie karimatky sa vyrábajú ako viackomorové, v prípade prerazenia jednej časti je možné karimatku aj naďalej používať.

Výhody a nevýhody

  • Nízka hmotnosť
  • Vysoký komfort
  • Vodoodolnosť
  • Náročnejšie nafukovanie
  • Nižšia odolnosť pri mechanickom poškodení
  • Vyššia cena

Časté otázky pri výbere nafukovacích karimatiek

Aké ďalšie vlastnosti by nafukovacia karimatka mala mať?

Vzhľadom na to, že nafukovacie karimatky sú pomerne hladké, je dobré, keď je karimatka vybavená protišmykovou vrstvou. Je však potrebné počítať s tým, že celá karimatka bude o niečo drahšia. Rovnako tak by mala byť vybavená súpravou na opravu prípadného poškodenia (väčšinou lepidlo a kúsok materiálu, ktorým poškodenú oblasť zalepíte).

Samonafukovacie karimatky

Samonafukovacie karimatky

  • Rýchle a jednoduché nafukovanie
  • Vyššia odolnosť
  • Veľké pohodlie

Samonafukovacie karimatky majú jadro tvorené špeciálnou penou, ktorá do seba samého po otvorení ventilu natiahne vzduch. Ak je nafúknutie nedostatočné, je možné ju nafúknuť aj ústami. Samonafukovacie karimatky sú veľmi pohodlné vďaka svojej hrúbke (najsilnejšie modely majú až 7 cm), majú dobré termo-izolačné vlastnosti. Nevýhodou je opäť to, že pri prepichnutí alebo poškodení ventilu strácajú svoje schopnosti. Pri opatrnom zaobchádzaní sú ale vysoko vhodné aj do pomerne extrémnych podmienok.

Výhody a nevýhody

  • Veľmi pohodlné
  • Dobre izolujú
  • Vhodné aj do veľmi náročných podmienok
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Nižšia odolnosť
  • Vyššia hmotnosť

Časté otázky pri výbere samonafukovacích karimatiek

Akým spôsobom sa karimatka správne nafukuje?

Postup nafukovania samonafukovacej karimatky môžeme zhrnúť do niekoľkých bodov.

  1. Karimatku rozložte a otvorte ventil.
  2. Počkajte, až do seba karimatka natiahne vzduch.
  3. Na dosiahnutie optimálnej tvrdosti karimatku dofúknite ústami.
  4. Uzavrite ventil.

Ako skladovať samonafukovaciu karimatku?

Životnosť samonafukovacej karimatky rozhodne predĺžite jej skladovaním s otvoreným ventilom a v nafúknuté podobe, karimatku rozhodne neprekladajte. Pri užívaní sa vyvarujte ponechania karimatky na priamom slnku a dobre si všímajte terén, na ktorý karimatku pokladáte.

Slovník pojmov – karimatky

Tepelný odpor (R-Value)

Hodnota R-Value udáva tepelnú odolnosť karimatky. Čím je táto hodnota vyššia, tým vyššia je aj tepelná odolnosť daného výrobku. Inak povedané, tým je lepším tepelným izolantom.

Print
P-DC1-WEB06
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info