AD elektro

Čo je chránič chrbtice a prečo je dôležité ho nosiť?

Catalogue
Čo je chránič chrbtice a prečo je dôležité ho nosiť?

Chránič chrbtice je dôležitým ochranným prvkom pri rade športov. Úlohou chrániča je zabrániť rozdrveniu stavca alebo jeho vyrazeniu z pôvodnej pozície, čím výrazne znižuje riziko poranenia miechy. Zabráni tiež pomliaždeninám chrbta, odreninám a v niektorých prípadoch aj zlomeninám rebier. Využívajú ho lyžiari, snowboardisti, cyklisti, motorkári a ďalší športovci, ktorým hrozí tieto vážne zranenia.

Aké rozlišujeme chrániče chrbtice?

  • Mäkké – Vyrábajú sa z hmoty, ktorá pri páde stuhne a rozloží silu nárazu do celej svojej plochy. Je veľmi pohodlná a prispôsobí sa tvaru vášho chrbta.
  • Tvrdé (škrupinové) – Majú vnútornú mäkkú stranu, ktorá zaisťuje pohodlie pri nosení, a vonkajšiu tvrdú polypropylénovú vrstvu. Tá je rozdelená do niekoľkých častí, čím umožňuje pohyblivosť športovcov.
  • Na motorku – Chrániče na motorku sú špeciálnou kategóriou. Ide o tvrdý vystužený batoh, ktorý je vhodný aj pre cyklistov.

Chránič chrbta POC Spine VPD; chránič chrbta

Pri páde vo veľkej rýchlosti riskujete poranenie chrbtice a miechy. Okrem helmy odporúčame zaobstarať si aj kvalitnú chrbticu.

Obe vrstvy, hoci to na prvý pohľad nevyzerá, ponúkajú ochranu chrbtice v rovnakej miere. Obe technológie sú dostatočne prepracované a nemožno určiť, ktorý variant je lepší. Ide tak skôr o otázku osobných preferencií. Všeobecne možno povedať, že škrupinové chrbtice sú vhodné skôr pre ostré nárazy (pád na hranu v snowparku alebo ostrý výčnelok skaly pri freeride) a mäkké chrániče chrbtice slúžia pre použitie na zjazdovke, pri náraze na tyč, oblý kameň alebo do stromu. Pri jazde však môžu nastať oba typy úrazov.

Prečo nosiť chránič chrbtice?

V súčasnej dobe sa športy stále rozvíjajú a zrýchľujú. Z carvingu sa stal vôbec najrýchlejší spôsob lyžovania, pretože v zákrutách plynule prevádza energiu zo skĺznice na hrany bez nežiaduceho brzdenia. Vďaka nemu napríklad dokážu vrcholoví športovci vyvinúť rýchlosť jazdy okolo 95 km/hod.

Úrazy chrbtice sú ale častým poranením aj na slovenských zjazdovkách, a nemusíte pritom ani zďaleka dosahovať podobnej rýchlosti. Bohužiaľ väčšinou stačí naozaj málo, a môžete sa stretávať s trvalými následkami. Preto nie je dobré príliš šetriť na bezpečnostnom vybavení, ktoré by mohlo zabrániť vážnemu úrazu. Svoju výbavu tiež môžete rozšíriť o vystužené šortky, ktorých úlohou je ochrániť panvu a kostrč.

Pozor! Chránič chrbtice nezaručujú stopercentnú ochranu vášho chrbta. Pomáha však výrazne znížiť riziko vážneho poranenia. Dôležité je myslieť aj na zvyšné faktory. Dbajte na bezpečnosť seba i vášho okolia, nepúšťajte sa do neznámych miest a mimo vyznačené trate a nepreceňujte svoje schopnosti.

Chrániče chrbtice
Print
P-DC1-WEB02
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info