Ako funguje jogurtovač?
Do zahriateho mlieka pridáte jogurtovú kultúru, ktorá začne proces zrenia. Dôležitá je správna teplota aj doba zrenia. Ak použijete čerstvé mlieko, zahrejte ho minimálne na 80 °C, kvôli odstráneniu prípadných baktérií, a nechajte schladnúť na cca 40 °C. Lepšou voľbou je mlieko pasterizované, ktoré stačí zohriať na 35 až 40 °C a rovno môžete pridať kultúru a zmes nechať zrieť. Jogurtová kultrura je obsiahnutá v čerstvom bielom jogurtu, ktorý do zmesi môžete pridať (cca 2 polievkové lyžice). Pokiaľ však s prípravou domáceho jogurtu ešte len začínate, odporúčame zohnať si v zdravej výžive čistú, oddelenú jogurtovú kultúru. Jogurt je hotový približne za 6 hodín. Zrieť ho však môžete nechať pokojne cez noc, ráno bude pripravený. Prípravy sa nebojte, pri jogurtovači nájdete podrobný návod na použitie a často aj tipy na jednoduché recepty, ako hotový jogurt dochutiť a pod.
Ako vybrať jogurtovač?
Príkon jogurtovača
Informuje predovšetkým o spotrebe elektrickej energie, ale ovplyvňuje aj výkon jogurtovača. Príkon jogurtovačov sa obvykle pohybuje okolo 20 W, takže je ich prevádzka veľmi úsporná.
Funkcie jogurtovača
Časovač – čas zrenia ovplyvňuje konzistenciu jogurtu, a časovač vám ju umožní mať presne takú, akú máte radi.
LCD displej – uľahčuje prehľad o zrení jogurtu. Najmä ak má jogurtovač časovač.
Poháre jogurtovača
Počet pohárov jogurtovača
Preferujete výrobu jogurtu už v jednotlivých pohárikoch, teda jednotlivých porciách, alebo vám vyhovuje pripraviť si jogurt do väčšej misy a potom ho rozdeliť? Môžete vyberať z oboch variantov. Väčšina jogurtovačov disponuje pohármi. Sú však aj modely jogurtovačov, v prípade ktorých sa jogurt pripravuje do jednej väčšej nádoby.
Objem pohárov jogurtovača
Optimálny objem nádob jogurtovačov sa samozrejme odvíja od toho, koľko jogurtu plánujete vyrábať. Obzvlášť rodiny s deťmi, kde sa jogurty jedia vo veľkom množstve, by túto informáciu rozhodne nemali podceniť.
Sledujte, či možno s jogurtovačom ľahko manipulovať a čistiť ho. Odporúčame možnosť umývania pohárov v umývačke.
Tipy na prípravu jogurtu
- Ak nemôžete použiť pasterizované mlieko, stačí čerstvé mlieko. Pred prípravou jogurtu ho však zahrejte na 80 °C aj viac, aby ste ho dokonale ošetrili.
- Dochucovať nemusíte iba marmeládou, ale napríklad aj trstinovým cukrom, kakaom, semienkami, orieškami, datľovými alebo javorovým sirupom a pod.
- Jogurt vždy dochucujte až po jeho dozretí. Je dôležité, aby pri procese zrenia v jogurtovači boli len základné suroviny.
- Hotový jogurt môžete uložiť do chladničky priamo v pohároch, ktoré sú súčasťou prístroja. Jeho životnosť býva 3 až 7 dní.
Skryť popis