Pri výbere kuchynského mixéra je najdôležitejšie mať jasno v tom, na čo budete mixér prevažne používať. Rad prístrojov možno kúpiť s rôznymi nadstavcami, vďaka ktorým sa stanú multifunkčnými. Dbať je ale potrebné aj na dostatočný výkon – mixér na ovocie ho nemusí mať príliš vysoký, ak ale chcete ovocie mixovať spolu s orechmi či semienkami, je lepšou voľbou siahnuť po výkonnom nutričnom mixéri či smoothie makeri. Ako sa v rozsiahlej ponuke mixérov zorientovať?
Príkon nás informuje o tom, koľko mixér spotrebuje elektrickej energie, ale aj o jeho výkone. Dostatočný príkon je teda pri výbere spotrebiča veľmi dôležitým parametrom. A ako by mal ideálny príkon vyzerať pri jednotlivých druhoch mixérov?
Stolný mixér – minimálne 300 W, ak chcete mixovať aj ľad a iné tvrdé prísady, voľte spotrebič s príkonom aspoň 1 000 W.
Tyčový mixér – spodná hranica by sa nemala dostať pod 150 W, pričom na mixovanie polievok a omáčok stačí 300 W. V prípade multifunkčných modelov s rôznymi nadstavcami je ideálna hodnota 600 W.
Ručný mixér – na šľahanie ciest je dostatočný príkon 250 – 500 W.
Nutričný mixér – aby prístroj zvládol aj tvrdšie ingrediencie, jeho príkon by sa mal pohybovať na minimálnej hodnote 900 W.
Smoothie mixér – na prípravu ovocných a zeleninových nápojov stačí príkon 350 W.
Sekáčiky a drviče – na sekanie ovocia a zeleniny stačí príkon 100 W, na sekanie ľadu aspoň 300 W.
Otáčky určujú, koľkokrát sa mixovací nôž otočí za minútu a napovie nám teda, za ako dlho je mixér schopný potraviny rozomlieť. Niektoré mixéry ponúkajú plynulú reguláciu počtu otáčok, zaujímajte sa teda o maximálnu hodnotu tohto parametra. Pri stolových mixéroch je na bežné mixovanie dostatočných 11 000 ot./min, na mixovanie ľadu a orechov treba aspoň 20 000 ot./min. Pri tyčových mixéroch by sa spodná hranica počtu otáčok nemala dostať pod 11 000 ot./min, ručným šľahačom stačí 1 000 ot./min a pri nutričných mixéroch je ideálna hodnota minimálne 20 000 ot./min.
Niektoré mixéry sa dodávajú úplne bez príslušenstva, iné disponujú bohatým počtom nadstavcov a mixovacích nádob. Nadstavce na šľahanie, drvenie a ďalšie činnosti potom pokryjú prácu niekoľkých typov mixérov a šetria miesto v kuchyni.
Kvalitný materiál by mal byť použitý najmä v prípade mixovacích nožov. Najlepšou voľbou je nerezová oceľ, pri nutričných mixéroch by nože mali byť navyše pokryté titánovou vrstvou, aby neunikali vitamíny a minerálne látky. Telo mixéra by malo byť vyrobené tiež z nerezovej ocele, alebo kvalitného plastu. Nádoby môžu byť tiež plastové, oceľové či sklenené. Praktické je, keď je nádoba vyrobená s priehľadného materiálu a disponuje odmerkou.
Stolný mixér je multifunkčným kuchynským pomocníkom. Jeho výhodou je práve univerzálnosť, pretože vám v kuchyni pomôže takmer s čímkoľvek.
Tyčový mixér je vďaka svojmu vyhotoveniu určený na ponorné mixovanie. Keďže sa používa výhradne manuálne, nemal by byť príliš ťažký.
Ručný mixér čiže ručný šľahač využíva na prácu odnímateľné metličky a jeho funkcie sú závislé na príslušenstve, s ktorým ho zakúpite.
Pri výbere ručného šľahača sa zamerajte na priestor v kuchyni a overte si dopredu, či máte mixér kam uložiť. Zaujímať by vás mala tiež dĺžka kábla a či pri práci pohodlne dosiahne do zásuvky.
Pri výbere ručného mixéra a šľahača hrá významnú úlohu bezpečnosť a tvar. Mal by mať ergonomickú rukoväť, aby sa dobre držal, pohodlne sa prepínali rýchlosti a nevykĺzol vám z ruky.
Materiál mixérov by mal byť odolný voči mechanickému a tepelnému poškodeniu, len tak vám dlho vydrží v dobrom stave.
Taktiež vždy skontrolujte kvalitu a pevnosť ovládacích prvkov, tesnosť spojov jednotlivých častí mixéra a či sú mixovacie nože ostré a najlepšie z nehrdzavejúcej ocele.
V základe mávajú klasické ručné mixéry 2 šľahacie metličky a 2 hnetacie háky. Niektoré modely sa predávajú navyše s misou a stojanom, čo je veľmi praktické, keď potrebujete niektoré cestá mixovať dlhší čas. Uľavíte tak svojim rukám a medzitým si môžete pripraviť ďalšie ingrediencie na pečenie.
Ak patríte medzi minimalistov a množstvo rôzneho kuchynského vybavenia vás skôr desí, môžete si zaobstarať jeden multifunkčný ručný mixér s užitočným príslušenstvom: šľahacou metlou a nádobou na prípravu kokteilov a snehu z bielkov, mixovacou nádobou s mixovacou hlavicou a krájacím nadstavcom na orechy, ľad a zeleninu.
Tu záleží predovšetkým na vašich požiadavkách na to, čo by mal váš ručný mixér zvládnuť. Ak chcete, aby váš nový prístroj dokázal zmixovať varenú zeleninu a zemiaky, poradil si so surovým ovocím a zeleninou a dokázal dokonca nasekať orechy a ľad, budete potrebovať silnejší výkon – príkon 1 000 W a viac. Bez sekania by mal bohato stačiť príkon okolo 700 W a na mixovanie varenej zeleniny a cesta ešte menej – okolo 450 W.
Minimálny počet otáčok čiže to, koľkokrát sa nôž otočí za minútu, sa pri ručnom šľahači obvykle pohybuje okolo 1 000 ot./min. Čím viac otáčok prístroj má, tým rýchlejšie a dôkladnejšie potraviny namixujeme. Dostať sa môžete až ku 30 000 ot./min. Na obyčajné šľahanie postačí najnižšia hranica.
Väčšina ručných mixérov a šľahačov je vybavená niekoľkými rýchlostnými stupňami s odlišným počtom otáčok, takže môžete počet otáčok prispôsobiť riedkym cestám (najnižší počet otáčok) a tuhým cestám (vyšší počet otáčok).
K dispozícii sú ručné mixéry so skokovým ovládaním počtu otáčok v niekoľkých stupňoch, alebo s ovládačom na plynulú zmenu otáčok.
Predovšetkým ide o to, aby sa vám ručný mixér dobre držal, takže voľte primerane ťažký model, ktorý má veľkosť príjemnú do ruky. Keby totiž na vás bol ručný šľahač príliš veľký alebo ťažký, budete sa mu vo výsledku skôr vyhýbať. Hmotnosť ručných mixérov sa obvykle pohybuje medzi 300 g až 800 g.
Nutričné mixéry sú ideálne pre priaznivcov zdravého životného štýlu. Od mixéra na smoothie sa líšia spôsobom mixovania, celkovým vyhotovením a vyšším výkonom.
Mixéry na smoothie vynikajú jednoduchým a rýchlym použitím. Dodávané sú väčšinou s praktickými mixovacími nádobami s vekom, ktoré môžete brať kamkoľvek so sebou.
Sekáčiky sú vhodné predovšetkým na spracovanie potravín, drviče potom zvládnu rýchlo a efektívne rozdrviť ľad.
Tu opäť záleží na tom, ktorý typ mixéra plánujete zaobstarať. Na veľkosť nádoby si dajte pozor najmä v prípade stolových a tyčových mixérov, ak varíte pre štvorčlennú rodinu, mala by nádoba mať objem 1 – 2 litre. Smoothie Maker a nutričné mixéry sú väčšinou vybavené nádobami, ktoré slúžia aj na konzumáciu nápoja. Pri týchto mixéroch je teda tiež potrebné zohľadniť počet členov vašej domácnosti a či je možné nádoby prípadne dokúpiť.
Obľúbenou funkciou je možnosť regulácie otáčok, teda voľba medzi dvoma a viacerými rýchlostnými stupňami. Veľmi praktickou funkciou je možnosť nastavenia času chodu mixéra a tlačidlo pulse pre extra výkonné mixovanie. Mixér by mal disponovať aj poistkou proti prehriatiu, ktorá spotrebič vypne, ak by sa počas chodu začal prehrievať. V prípade mixéra s mixovacou nádobou sa potom hodí bezpečnostná poistka, ktorá neumožní prístroj zapnúť, ak je veko nádoby zle nasadené.
Pri stolových mixéroch, sekáčoch a drvičoch určite oceníte protišmykové podložky či nožičky na prísavkách, aby bola zabezpečená stabilita pri mixovaní. Niektoré mixéry môžu disponovať funkciou prednastavených programov, napríklad programu na automatické čistenie, prípravu smoothie či ľadovej triešte. Po skončení automatického programu by sa mal mixér sám vypnúť.
Po každom použití mixér podľa pokynov výrobcu rozoberte, umyte (niektoré modely umožňujú kompletné umývanie v umývačke) a najmä jeho kovové časti dôkladne vysušte. Ak budete mixér využívať často, pri výbere zohľadnite aj techniku rozoberania jeho častí. Ideálne je, ak z modelu môžete ľahko odňať mixovacie nože.
Aby mixér dlho a dobre slúžil, nesmiete ho preťažovať. Pri výbere teda naozaj nepodceňujte príkon spotrebiča a mixujte v ňom len tie potraviny, na ktoré je určený. Ďalším aspektom je sušenie nadstavcov a nožov mixéra, pretože ak v nich zostane voda, zanesú sa a poškodia. Ak ich umývate v umývačke, vždy starostlivo skontrolujte, či sú naozaj suché.