PET PET

Ako vybrať výrobník ľadu a zmrzlinovač

Zobraziť katalóg
• Autor: Redakcia

V horúcich rokoch, ktoré sa už stali neoddeliteľnou súčasťou aj našej klímy, hľadáme všetky možné spôsoby, ako sa ochladiť. Okrem využitia klimatizácií a ventilátorov je dostupným zdrojom vytúženého chladu konzumácia studených nápojov a jedál. Klasická výroba ľadu pomocou rôzne tvarovaných foriem, ktoré sa naplnia vodou a strčia do mrazničky, je síce bežná, ale trochu zdĺhavá a navyše nepraktická. Ľad je možné jednoducho vyrábať pomocou výrobníkov ľadu. Podobne si možno ušetriť prácu pri výrobe zmrzliny. Čo si ale pri takých zariadeniach všímať a ako ich vybrať? Poradíme v našom sprievodcovi.

Výroba ľadu a zmrzliny

Výroba ľadu a zmrzliny – OBSAH

Tipy pred zaobstaraním výrobníka ľadu či zmrzliny

  1. Zamyslite sa nad tým, aké množstvo ľadu, resp. zmrzliny ste schopní spotrebovať a využiť.
  2. Vyberte si aj miesto, kam prístroj na výrobu ľadu alebo zmrzliny umiestnite. Niektoré typy totiž okolo seba vyžadujú priestor, iné je nutné pripojiť na odpad.
  3. Všímajte si aj vzhľad daného zariadenia. Pamätajte na to, že výrobník ľadu alebo zmrzliny bude v kuchyni na očiach.
  4. Nezabudnite na jednoduchosť údržby.
  5. Kľúčovým parametrom – a to najmä pri výrobníkoch ľadu – je ich spotreba. Obe zariadenia sú v prevádzke pomerne dlho a je dobré, keď sa na každoročnom vyúčtovaní zbytočne neprejavia.
  6. Dôležité sú aj niektoré nadštandardné funkcie a príslušenstvo, ako je časovač, LED displej na nastavenie režimov alebo lopatka na naberanie ľadu. Uľahčia vám prácu.
Výrobníky ľadu

Výrobníky ľadu

  • Rýchla výroba ľadu v mnohých podobách – kocky, triešť, šupinová drť atď.
  • Na rozdiel od zmrzliny ponúkajú osvieženie na všetky chute
  • Rozdeľujú sa podľa množstva vyrobeného ľadu

Výrobníky ľadu sú skvelým nástrojom, ako si v lete vyrobiť chladený nápoj. Ľad sa hodí do všetkých drinkov a ide o lacný spôsob – potrebujete len vodu. Ich veľkou výhodou je, že ľad vzniká prakticky neustále. Máte tak neustále pri ruke zásobu čerstvého ľadu a nie je nutné, ako pri použití klasických foriem na ľad, ktoré vkladáte do mrazničky, čakať, až dávka vody zmrzne.

Výhody a nevýhody

  • Ľad je k dispozícii neustále
  • Výroba je bezprácna a rýchla
  • Jednoduchá údržba
  • Môžu mať zbytočne veľkú kapacitu, ktorú nevyužijete
  • Niektoré typy vyžadujú napojenie na zdroj vody
  • Chladené vzduchom bývajú hlučnejšie a tvoria odpadové teplo

Dôležité parametre výrobníkov ľadu

Typ chladenia

Použitá technológia chladenia je veľmi podstatný parameter pri výrobníkoch ľadu. Rozhodnutie, ktorú zvoliť, je potrebné urobiť už pred nákupom, pretože ovplyvňuje samotný výber konkrétneho modelu. K dispozícii sú dva spôsoby:

  • Vzduchom chladené výrobníky na ľad
    Ako už názov napovedá, na chladenie sa v tomto prípade používa vzduch. Tento typ výrobníkov ľadu je veľmi obľúbený vďaka svojej jednoduchosti a energetickej nenáročnosti. Kladie však väčšie nároky na priestor. Okolo výrobníka totiž musí byť dostatok miesta na dostatočnú cirkuláciu vzduchu. V opačnom prípade môže dochádzať k spomaleniu výrobného procesu.
  • Vodou chladené výrobníky na ľad
    Výrobníky chladené vodou sú veľmi výkonné a tiché a eliminujú problém s umiestnením, pretože okolo seba nepotrebujú priestor na cirkuláciu vzduchu. Hodia sa tak napríklad ako súčasť uzatvorených barových pultov. Ich výraznou nevýhodou je, že ako do obstarávacej ceny, tak do prevádzkových nákladov, patrí k tým drahším.
  • .

Kapacita

Kapacitu výrobníka ľadu sledujeme v dvoch oblastiach, resp. v dvoch častiach výrobného procesu.

  • Kapacita nádoby na vodu
    Nádoba na vodu je dôležitá najmä pri domácich, neprofesionálnych výrobníkoch ľadu, ktoré vyžadujú dolievanie tejto vstupnej suroviny. Tento typ je preto určený skôr na príležitostnú výrobu ľadu. Kapacita nádob na vodu pri tomto type výrobníkov sa pohybuje od 2 do 5 litrov, od tejto hodnoty sa odvíja aj to, ako často budete musieť nádobu dolievať, aby ste dosiahli požadované množstvo ľadu. Pokiaľ od výrobníka vyžadujete dlhodobú prevádzku, vyberajte skôr taký, ktorý má vlastný automatický prívod vody.
  • Kapacita nádoby na ľad
    Tento údaj udáva množstvo vyrobeného ľadu, ktoré je možné v zásobníku skladovať. Najčastejšie sa udáva nie objem vyrobeného ľadu, ale jeho hmotnosť. Rozpätie sa pri bežných modeloch určených do domácnosti pohybuje od 0,3 do 1 kilogramu, čo je pri „neprofesionálnom“ použití úplne dostatočné.

Príkon

Výrobníky na ľad sú typom prístrojom, ktorý je už zo svojej podstaty v kuchyni zapnutý dlhšiu dobu. Napriek tomu nemajú tak veľkú spotrebu, ako by sa mohlo zdať. Prevádzkové náklady nie sú príliš vysoké. Pokiaľ vám ale ide o spotrebu, je vhodné sa poobzerať po výrobníku ľadu, ktorý je chladený vzduchom, tento typ máva výrazne nižšiu spotrebu. Priemerný výkon sa tak pohybuje medzi 100 až 150 W. Platí však, že čím výkonnejší výrobník, tým kratšiu dobu budete musieť na čerstvú dávku ľadu čakať.

Materiál a dizajn

Na trhu sa, čo do dizajnu a použitého materiálu, stretávame s dvomi typmi výrobníkov na ľad.

  • Nerezové výrobníky na ľad
    Strohý vzhľad prináša výhody v podobe vysokej odolnosti a jednoduchej údržby. Antikorový povrch je tiež drahší, výrobník na ľad vám, aj pri vyššej vstupnej investícii, bude dobre slúžiť dlhšiu dobu.
  • Plastové výrobníky na ľad
    Na pohľad nepôsobia tak strohým, profesionálnym dojmom. Často majú rôzne farby, viac sa tak hodia do bežných domácností. Za prívetivejší dizajn sa ale platí nižšiu odolnosťou, výrobníky ľadu s plastovým obalom sú vo všeobecnosti náchylnejšie k prasklinám a výraznejšiemu opotrebovaniu.

Odvod odpadovej vody

Aj v tejto kategórii sa stretávame s dvomi spôsobmi, ktorými sa výrobník na ľad zbavuje odpadovej vody.
  • S nádobou, ktorú je nutné raz za čas vyliať sa stretávame pri bežných modeloch výrobníkov na ľad určených do domácnosti.
  • Profesionálne výrobníky ľadu využívajú priame napojenie na odpad. Voda tak odteká priebežne a nie je potreba strážiť naplnenie nádoby a jej vylievanie.

Časté otázky k výrobníkom na ľad

Výrobník ľadu je ďalší spotrebič do kuchyne, neexistuje nejaký spôsob, ako ho spojiť s chladničkou?

Dobrá správa – niektoré pokročilé typy chladničiek majú v sebe integrovaný výrobník ľadu. Ten funguje rovnako ako samostatné zariadenie. Veľkou výhodou je priestorová aj energetická úspora (elektrinu vám spotrebúva len jedno zariadenie). Avšak spojenie samostatného výrobníka ľadu s chladničkou nie je možné.

i Ako prežiť letné horúčavy? Poradíme v článku Ako si užiť horúce letné dni
Výrobníky zmrzliny

Výrobníky zmrzliny

  • Letná pochúťka z vlastných zdrojov
  • Jednoduché a intuitívne použitie
  • Desiatky chutí – záleží len na vás, z akých surovín zmrzlinu či ďalšie mrazené dobroty pripravíte

Letné mesiace si snáď nemožno predstaviť bez zmrzliny. Každý má nejakú tú svoju obľúbenú. Zmrzlinu si možno vyrobiť aj doma a špecializované zariadenie, teda výrobník zmrzliny, vám túto činnosť veľmi uľahčí. Výrobníky zmrzliny (tzv. zmrzlinovače) sú pomerne jednoduché zariadenia, čo ich výber výrazne uľahčuje. Možnosti použitia sú však široké – okrem zmrzliny v nich jednoducho pripravíte aj sorbety, ľadové krémy či mrazený jogurt. A všetko veľmi chutne.

Výhody a nevýhody

  • Výroba vlastnej zmrzliny – viete, čo obsahuje
  • Cenovo dostupné (už od 20 €)
  • Jednoduché použitie

Dôležité parametre zmrzlinovačov

Typ zmrzlinovača

  • Výrobník zmrzliny bez kompresora
    Tento typ je úplne dostačujúci na domáce použitie. Je veľmi lacný a ľahko sa používa. Jeho hlavnou súčasťou je misa, v ktorej dochádza k miešaniu zmrzlinovej zmesi. Na túto misu je pripojená chladiaca nádoba, ktorej súčasťou je chladiace médium. Táto nádoba sa pred použitím musí dôkladne vychladiť v mrazničke (podľa typu to trvá od niekoľkých minút po hodiny). Zmrzlinovač bez kompresora je preto závislý od mrazničky.
  • Výrobník zmrzliny s kompresorom
    Zmrzlinovače s kompresorom spoznáte hneď – sú výrazne väčšie, pretože je ich súčasťou chladiaca jednotka. Sú schopné pripraviť veľké množstvo zmrzliny, z toho dôvodu sú určené na profesionálne použitie. Sú výkonnejšie, ale s vyšším výkonom sa spája aj väčšia energetická náročnosť a tiež dlhšia príprava zmrzliny.

Príkon

Príkon je závislý od typu výrobníka zmrzliny. Tie s vlastným kompresorom sú vždy o niečo náročnejšie. Pri domácich výrobníkoch zmrzliny bez kompresora sa príkon pohybuje okolo 12 W, veľké kompresorové zmrzlinovače majú príkon pokojne 180 W. Energetická náročnosť je tak výrazne väčšia.

Ovládanie

Jednoduchšie modely vyžadujú dohľad. Musíte celý výrobný proces sledovať a v patričnej chvíli vypnúť. Všetky nastavenia je nutné nastavovať manuálne. Pokročilejšie automatické modely dávajú na výber z rôznych režimov. Na vás je len dodať potrebné suroviny, o všetko ostatné už sa stará zmrzlinovač.

Objem misy

Objem misy určuje, aké množstvo budete schopní naraz pripraviť. Množstvo zmrzliny, ktoré máte v pláne pripravovať, si rozmyslite dopredu, a na základe tejto informácie potom vyberajte konkrétny typ výrobníka zmrzliny. Na bežné použitie by mala stačiť nádoba s objemom 1 liter, zaobstaráte však aj polovičnú, ale aj dvojnásobnú.

Časté otázky k výrobníkom zmrzliny

Aké sú najzásadnejšie funkcie a príslušenstvo, ktoré by mal zmrzlinovač mať?

Pri príprave zmrzliny rozhodne oceníte funkcie, ako je časovač alebo automatické chladenie, ktoré už pripravenú zmrzlinu priebežne uchováva v chlade a bráni jej ohrievaniu. Zo samostatného príslušenstva sa hodia najrôznejšie odmerky na suroviny, servírovacie lyžice alebo, pokiaľ radi skúšate nové recepty, tiež kuchárka. Na trhu ich je hneď niekoľko.

Je zmrzlinovač na prípravu zmrzliny nevyhnutný?

Odpoveď je prostá – nie je, zmrzlinu možno pripraviť aj bez výrobníka zmrzliny. Tento proces však bude zdĺhavejší (základný recept na zmrzlinu vám vrátane priebežného chladenia zaberie pokojne štyri alebo päť hodín). Výroba v zmrzlinovači je rýchlejšia a pohodlnejšia.

i Ako si pripraviť skvelú domácu zmrzlinu? Mrknite na článok Domáca zmrzlina zo zmrzlinovača? Poznáme tie najlepšie recepty!

Slovník pojmov – Výrobníky ľadu a zmrzliny

Nehrdzavejúca oceľ

Nehrdzavejúca oceľ je moderný materiál odolný proti korózii s dlhou životnosťou a ľahkou údržbou, dobre vedie teplo a je odolný voči pachom aj mechanickému poškriabaniu.

Elektrický príkon

Elektrický príkon je hodnota odoberaná zo zásuvky a riadi sa podľa nej elektromer.

Vytlačiť
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií