Pri aktuálnych cenách, kedy na maslo v akcii narazíte asi tak často ako na rozprávkovú postavu, sa priamo ponúka vyrobiť si ho doma. Lenže ako na to? V našom článku vám poradíme jednoduchý postup na výrobu masla, ingrediencie i aké prístroje na to budete potrebovať. Ale nebojte, rozhodne to nie je nič ťažké.
Možno si hovoríte, že jedna predražená kocka masla vás za mesiac nevytrhne a že všetci zbytočne plašia. Ale okrem premrštených cien, ktoré v súčasnej dobe sužujú všetkých maslových konzumentov, existujú aj ďalšie dôvody, prečo sa vrhnúť na výrobu masla doma.
Na výrobu masla potrebujete smotanu na šľahanie. Jej cena sa rôzni podľa kvality a značky. Každý preferuje niečo iné. V našom výpočte budeme pracovať so smotanou s priemernou cenou 0,80 € za štvrťliter. Na 200 g masla je potreba približne 500 ml smotany. Štvrťkilová kocka vás teda doma vyjde približne na 2 €. V obchode je maslo v súčasnej dobe k zohnaniu približne od 2 až 2,70 € za štvrť kila. Samozrejme sa cena riadi aj akosťou a pridanými látkami. Technicky vzaté sa výroba masla doma zase až tak veľmi neoplatí. Avšak sa kvalitatívne ani chuťovo nedá s kupovaným maslom do ceny 2,7 € rozhodne porovnať.
Oveľa pravdepodobnejšie objavíte v obchode v akcii smotanu, pápeža alebo mačku jazdiacu na kolobežke ako maslo. A pokiaľ áno, cez davy maslochtivých jedincov sa na vás najskôr nedostane. Pokiaľ teda nehodláte stáť na čele rady od 6 ráno a predierať sa davom pomocou palice, budete mať pravdepodobne smolu. Skôr sa poobzerajte po smotane v akcii. Vďaka jej kúpe na výrobu domáceho masla ešte niečo málo ušetríte.
Pokiaľ si radi pochutnávate na bylinkovom či slanom masle, výrobou doma ušetríte ešte nejaké eurá navyše. 250 g slaného masla vás totiž v obchode vyjde približne na 3 € a bylinkového dokonca na 4 a viac € za rovnakú gramáž.
Na domáce maslo nepotrebujete žiadne zázračné prístroje ani desiatky ingrediencií. Úplne si vystačíte s 30 % smotanou, tyčovým mixérom či šľahačom, cedidlom a prípadne aj igelitovými rukavicami, pokiaľ si nechcete umiestniť ruky. Ja som na šľahanie použila najprv mixér Bosch MSM 88190, ktorý mi pripravil krásne hustú smotanu. Na rozšľahanie až do stavu, kedy sa maslo oddeľuje od cmaru, bol potrebný klasický šľahač. Tu mi skvele poslúžila ETA Lavado. Celý proces prípravy masla so všetkým zabral 15 minút.
Máte všetko pripravené? Tak hurá do toho!
Ghí čiže prepustené maslo sa k nám dostalo z Indie. Tam si ho cenia ako elixír života a používa sa okrem iného aj pri Ajurvéde. Je zbavené prebytočnej vody a očistené od bielkovín. Tým sa zvyšuje jeho životnosť. Toto maslo len tak nezožltne a nepokazí sa ani mimo chladničky. V tme a chladnejšom prostredí vydrží niekoľko mesiacov.
Jeho ďalšou pridanou hodnotou je aj vyšší bod prepaľovania (200 až 250 °C), čo je veľmi dôležité pri vyprážaní a opekaní. Oproti tomu klasické maslo sa prepaľuje už pri 150 až 180 °C. Naviac sa ľahko trávi.
K príprave prepusteného masla potrebujete maslo podľa vašej voľby, hrniec a nádobu, v ktorej budete ghí skladovať.