Elektrické kontaktné grily sú svojím tvarom a hlavne praktickosťou obľúbeným zariadením mnohých kuchárov a kuchárok. Grily možno použiť predovšetkým na pečenie mäsa, sendvičov, zeleniny a takmer všetkého, čo má hrúbku zvyčajne 2,5 cm a menej. Pripravia jedlo, ktoré chutí, ako by ste ho robili na vonkajšom grile, a hodia sa v daždivých dňoch alebo pre tých, ktorí žijú v byte, ale nechcú si nechať ujsť chuť a vôňu grilovania. Poďme sa na Sencor 6231SS pozrieť zblízka!
Gril je perfektne zabalený, chránený pred pádmi či iným mechanickým poškodením, návod je samozrejme priložený. Po rozbalení zistíte, že ide o kompaktný a jednoduchý gril, ktorý sa ľahko používa. Gril je malý, praktický, ľahko premiestniteľný a prenosný. S lesklým strieborným povrchom a celkovo efektívnym vzhľadom pritiahne pohľady vašich návštev.
Priestor na varenie umožní na gril ľahko umiestniť jedlo pre dve osoby – štyri toasty či panini alebo tri hamburgery. Veko priklopíte, aby ste uchovali všetky chute a šťavy mäsa a zeleniny. Mriežka nepriľnavého povrchu zabráni prilepeniu jedla na povrchu grilu. K dispozícii je nastaviteľná regulácia teploty v rozmedzí od 70 do 230 °C.
Gril má dostatočne veľký displej a tlačidlo na výber manuálneho režimu. S grilovacími nepriľnavými doskami vám nehrozí žiaden zápas, tlačidlami sa ľahko uvoľní zo základne grilu. Ľahko sa čistí a spolu s miskou na tuk a šťavu ich bezpečne môžete umyť aj v umývačke riadu alebo ich stačí jednoducho utrieť hladkou handričkou.
Čo je skvelé, že gril má úžasné vlastnosti nastavenia sklonu grilovacej hornej dosky do troch bodov.
Výkon tohto grilu je veľmi potešujúci. Gril totiž pracuje v rozmedzí 1 800 – 2 100 W a vďaka tomu na zahriatie nečakáte veky. Vyšší výkon je navyše zárukou lepšieho grilovania. A vysoká teplota je presne to, čo pri grilovaní potrebujeme.
Na prípravu jednoduchých toastov možno zvoliť jednu a tú istú teplotu, ale pri grilovanom mäse musíme na začiatku nastaviť teplotu na maximum a potom ju zmierniť na strednú. A tento gril pri nastavení teploty spolupracuje na jednotku!
Krátka zahrievacia doba je dobrá, ale pokiaľ sa gril s výkonom 1 800 W zahrieva rýchlejšie ako za 5 minút, nemusí byť dostatočne horúci. Na dobré grilovanie potrebujete gril schopný dosiahnutia teploty 200 – 230 °C, čo Sencor gril spĺňa.
Pri tomto grile si môžete vybrať manuálny či automatický režim na prípravu jedla. Pri automatickom režime stačí zvoliť ikonku, čo sa práve chystáte spracovať, či toast, rybu alebo mäso. Program sám zvolí optimálnu teplotu a čas. Pri manuálnom si teplotu a čas zvolíte sami. Pri oboch režimoch potom dochádza najskôr k predhriatiu grilovacích dosiek, čo vidíte na displeji, ktorý s vami po celý čas grilovania komunikuje. Po predhriatí vás gril upozorní signálom, že je čas vložiť jedlo do grilu, a na LCD displeji naskočia ikonky fázy pečenia. V prípade grilovania mäsa ide o možnosť prepečenia rare, medium alebo well done, čo je vážne excelentné. Na výber máte z nasledujúcich programov:
Veľmi sympatické je, že aj keď je gril rozohriaty na 230 °C, môžete na hornú vonkajšiu časť položiť ruku a nespálite sa. A už si nemusíte lámať hlavu, či je steak príliš vysoký, pretože tento gril pomocou automatických senzorov zmeria hrúbku mäsa aj zeleniny a prispôsobí jej teplotu aj čas prepečenia.
Najprv sa gril predhrial, po zvukovom signáli sme mäso Rib Eye Steak položili na grilovaciu spodnú dosku. Úplne hotové bolo do desať minút aj s predohrevom. Po skončení nami zvolenej fázy prípravy (medium) sa opäť ozval zvukový signál. Nasledovala krátka kontrola, či bolo mäso podľa našich predstáv, potom sme sňali všetky ostatné hotové kusy. Výborné je, že spotrebič je navrhnutý tak, aby automaticky zohľadnil veľkosť a hrúbku mäsa položeného na gril, ktoré sa tak skvele prepečie.
Grilované mäso malo mäsitú chuť a bolo lahodne šťavnaté aj krehké s mriežkou vypálenou na povrchu. Žiadne štipľavé pachy ani spálený tuk odkvapkávajúci z mäsa. Na povrchu mäsa neboli nánosy tuku, ktoré zvyčajne vznikajú z odkvapkávajúceho tuku jeho odparovaním. Toto grilovanie bolo snáď prvýkrát bez zmätkov, neporiadku a bolo veľmi rýchle. Tiež sme sa vyhli chybám z minulosti: surovému, nedopečenému či spálenému mäsu.
Nedeľný obed sa nezaobišiel bez bieleho hydinového mäsa. Voľba bola jasná, kuracie stehná na grile. Grilovali sme veľmi tenké marinované plátky. Často sa ľudia desia, že najťažšou úlohou je určiť správnu teplotu, aby sa mäso nespálilo alebo aby ho prílišný žiar zbytočne nevysušil, čo pri tomto grile nehrozí. Mäso nebolo suché, ani vo vnútri surové, naopak bolo šťavnaté a veľmi chutné.
Príprava sendvičov bola rýchla, stačilo navrstviť suroviny medzi dva krajce chleba. Každý si naložil, na čo mal chuť. Šunka so syrom, toast potretý horčicou, šunka s paradajkami a ako posledný – namočený toast do vajíčka. Výsledok? Akonáhle žiar vytvoril chrumkavú krustu, začal sa roztekať syr a kuchyňou sa šírila vôňa všetkých ingrediencií. Lahodné chrumkavé sendviče sú vynikajúce a skvele poslúžia ako ľahký variant teplého obeda alebo desiaty.
Pre niekoho príloha, pre niekoho ľahký obed. Zeleninu, papriku, cuketu a mrkvu sme nakrájali na menšie kúsky. Gril sme nastavili na ikonku „zelenina“ a doslova za 5 minút bolo ugrilované. Oceňujeme, že odpadá zdĺhavé postávanie pri panvici a otáčanie zeleniny. Navyše všetky kusy zeleniny získali opečené rebrovanie, čo veľmi ladilo oku. Zelenina je hotová do niekoľkých minút, je skvele šťavnatá a zachová si svoju typickú chuť aj vôňu.
Či už je zima alebo leto, Sencor je skvelý domáci gril najmä pre ľudí, ktorí nemajú dostatok vonkajšieho priestoru. Teda predovšetkým pre tých, ktorí žijú v byte a stále si chcú vychutnávať jedlo v štýle grilovania, ale s menším množstvom oleja a dymu. Máte v podstate mini gril v pohodlí vašej vlastnej kuchyne, na druhej strane nie je problém vziať gril na víkend na chatu, je prenosný a skvele poslúži aj mimo váš byt. Príprava steakov na tomto kontaktnom grile je neuveriteľne ľahká – stačí pridať korenie, trochu oleja, mäso nie je potrebné prevracať, obe strany zahrievate rovnakou teplotou v rovnakú dobu, takže sa nemusíte o nič starať. Môžete piecť aj niekoľko potravín naraz. Mäso je zakaždým šťavnaté, nie je vysušené ani surové. Ľahké jedlá ako ryby či toasty sú hravo hotové za pár minút a skvele prepečené. Tento gril zvládne rýchlo pripraviť jedlo pre 2 až 3 osoby. Obsluha grilu je veľmi jednoduchá a dizajn premyslený do všetkých detailov.
Klady
Zápory