AP+ nový vizuál AlzaBoxy Q1

Hmoždinky

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Ak sa chystáte niečo upevniť do steny alebo na strop, budete potrebovať hmoždinky. Tie sa potom vzoprú a vytvárajú tak dokonalú podporu vrutom a skrutkám. Nie všetky je možné využívať univerzálne, pretože množstvo z nich má svoje špecifiká. Ako vybrať správne, aké dlhé hmoždinky zvoliť alebo akú použiť skrutku do hmoždinky? Dozviete sa ďalej.

Pokračovať

Aké podoby môže mať hmoždinka?

Všeobecne najvšestrannejšia je hmoždinka univerzálna, je však dôležité vedieť, kedy jej použitie nie je vhodné a kedy je to naopak úplne v poriadku. Okrem univerzálnej však máme aj hmoždinky do zateplenia alebo aj natĺkacie varianty.

Univerzálna hmoždinka

Univerzálna hmoždinka môže byť inštalovaná ako do dutého, tak aj do plného materiálu. Je však na mieste premýšľať nad hmotnosťou pripevňovanej veci. Ak chcete pripevniť zrkadlo, nejaký obraz či ľahkú skrinku, bohato vám postačí. Avšak univerzálna hmoždinka potom nebude vhodná na pripevnenie ťažkých konzol alebo konštrukcií.

A čo natĺkacie hmoždinky?

Veľmi vyhľadávané a obľúbené sú natĺkacie hmoždinky, ktoré si môžete zaobstarať aj s naskrutkovanou skrutkou. Vložíte ju do vopred vyvŕtanej diery a skrutkovaním skrutky ju roztiahnete. Natĺkacie modely nájdu svoje využitie skôr v plných materiáloch a nosnosť majú rovnako ako tie univerzálne, pomerne obmedzenú.

Kde využiť tanierové hmoždinky?

Pokiaľ práve zatepľujete dom, tak vám prácu spríjemňujú tanierové hmoždinky. Okrem toho, aby pomohli stabilite (najčastejšie polystyrénu), tak sú tiež zodpovedné za ochranu zatepľovacej vrstvy pred vplyvmi z vonku, akým môže byť pôsobenie vetra či prístup vody.

i

Akú veľkú dieru bude hmoždinka potrebovať?

Ak nejde o natĺkacie hmoždinky, tak by ste mali pre hmoždinky vyvŕtať dieru s rovnakým priemerom, aký má samotná hmoždinka.

Výber hmoždinky podľa materiálu

Výber hmoždinky podľa materiálu je asi základná vec, ktorá vás pri práci určite neminie. O aký materiál ide, môžete pomerne dobre spoznať z jeho vyvŕtaného prachu. Zamerať sa potom teda môžete na jeho farbu, hrubosť či na mastnotu.

Upevňovanie hmoždinky do tehly

Práca s hmoždinkami nie je žiadna veda. Oranžový až hnedý vyvŕtaný prach značí, že ste zvolili správne hmoždinky do tehly – dutého materiálu. Aby ste si boli naozaj istí, skúste sa pri vŕtaní zamerať na to, či ide vŕtanie ľahko aj bez príklepu a či vŕtačka nezaberá po celý čas. To sú totiž znaky dutých alebo aj dierovaných tehál. Pri modeloch do dutých tehál sa najčastejšie používa oceľová hmoždinka a tvarom prispôsobená na to, aby dobre držala aj v takto obmedzenom priestore.

Vyberáte hmoždinky do ytongu? Vyberajte podľa pevnosti materiálu a váhy montovaného predmetu. Vysokú úroveň zaťaženia zvládne napr. kotva do pórobetónu.

Chcete umiestniť hmoždinky do sadrokartónu?

Hmoždinky do sadrokartónu sú kovové hmoždinky, pričom na ich konci nájdete špičku, ktorá umožňuje inštaláciu aj bez predvŕtania. Dajú sa samozrejme použiť aj rovnaké varianty ako tie do dutých tehál, ale všetko sa odvíja od toho, ako veľmi potrebujeme, aby výsledný spoj uniesol. Aby ste si však materiál nepomýlili, tak je dobré zdôrazniť, že sa ide o biely prach, ktorý sa lepí na vrták počas vŕtania.

i

Urobte si doma úpravy svojpomocne vďaka pohodlnej vŕtačke.

Hmoždinky do polystyrénu

Už na prvý pohľad spoznáte, že hmoždinky do polystyrénu sú iné ako hmoždinky do SDK alebo do dutých tehál. Polystyrén spoznáte bezpečne podľa jeho typického zvuku pri rezaní alebo vŕtaní. Okrem toho nájdete na zemi guličky polystyrénu, ktoré sa uvoľnili pri vŕtaní. Je potom však rozdiel, či chcete do polystyrénu niečo montovať alebo chcete polystyrén kotviť, napr. pri zatepľovaní.

Potrebujem upevniť hmoždinky do betónu

Hmoždinky do betónu sú zvyčajne pripravené na to, aby niesli väčšie zaťaženie. Môžu byť buď vyrobené z nylonu alebo sa tiež používajú kotvy. Všeobecne betón spoznáte tak, že pri vŕtaní dostanete jemný biely prach, ktorý nie je mastný, ani sa nelepí.

A čo hmoždinky do pórobetónu?

V tomto prípade nie je úplne najlepšie používať klasické hmoždinky, ale skôr hmoždinky do pórobetónu. Štruktúra materiálu je trochu iná a hmoždinka má na stranách po obvode rebierka, vďaka ktorým sa ľahšie upevní do muriva.

Hmoždinky do tehly
Do dutých tehál

Hmoždinky do sadrokartónu
Hmoždinky do sadrokartónu

Hmoždinky do betónu
Hmoždinky do betónu

Akú skrutku do hmoždinky?

Všetko pôjde dobre, kým nenastane situácia, že neviete, akú skrutku do hmoždinky vlastne zvoliť. Ak by ste využili menšiu skrutku, než je jej polomer, dochádzalo by k následnému vypadávaniu skrutky. Všeobecné pravidlo hovorí, že by vám teda mal postačiť skrutka s priemerom trochu väčším, než je polomer kotvenia.

Priemer hmoždinky/vrtáka [mm] Dĺžka hmoždinky [mm] Dĺžka vrtáka [mm] Priemer skrutky [mm]
5 25 30 2,5 – 4
6 30 35 3,5 – 5
7 35 40 4,5 – 5
8 40 45 4,6 – 6
10 50 55 6 – 8
12 60 65 8 – 10

i

Lacná hmoždinka – riešenie pre nenáročných domácich majstrov

Ak sa snažíte ušetriť, bude sa vám hodiť skôr niektorá lacná hmoždinka, ktorú zoženiete každú chvíľu v našich akciách a výpredajoch.

Koľko udrží hmoždinka? Polica vám pri správnom výbere nespadne

Potrebuje primontovať poličku alebo obraz k stene, no neviete, koľko udrží hmoždinka? Predmety do 8 kg udrží klasická hmoždinka do sadrokartónu. Jej použitie bude vhodné na primontovanie obrazu alebo poličky na nie príliš ťažké predmety. Na ťažšie predmety do 15 kg potom voľte kovové hmoždinky s metrickou skrutkou.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
2 položky
4,6
EXTOL CRAFT 1445
Skrutky do dreva, zápustná hlava, krížová drážka PZ (Pozidriv), povrchová úprava pozink, plný závit
8,78 €
Na sklade > 10 ks u dodávateľa
Objednávací kód: EXPR19133
4,7
CONNEX Sada skrutiek a hmoždiniek, rôzne druhy a veľkosti, 259 ks
Skrutky , krížová drážka PZ (Pozidriv), povrchová úprava pozink
7,39 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: CONMET868

Hmoždinky

Hmoždinky

V kategórii Hmoždinky máme práve teraz na Alza.sk celkom 2 produktov.

Hmoždinky – osvedčené značky

Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné hmoždinky Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie hmoždinky Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie hmoždinky Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii hmoždinky recenzie
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií