Ak pracujete so sekerou, mali by ste dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá. Nielenže predídete možným úrazom, ale takisto významne urýchlite celý proces prípravy dreva. O akých pravidlách je reč, aký nástroj na akú prácu vybrať a ako sa starať o hlavu s ostrím?
Na rúbanie si nájdite pevný a stabilný podkladový klát, ktorý postavte na rovnú plochu. Pri rúbaní sa klát nesmie v žiadnom prípade kývať ani inak pohybovať. Vždy sa uistite, že sekera má hlavu s ostrím pevne pripevenú v (na) porisku, že je hlava naostrená a bez zubov.
Pri rúbaní by mal klát stáť najlepšie bez pridržiavania. Ak pripravujete triesky, držte ho zboku – v žiadnom prípade nie zhora. Keď osekávate vetvy, oprite si ich o klát a rúbte smerom od tela v mieste kontaktu kláta a konára. Pri osekávaní kmeňa stojte na opačnej strane a rúbte opäť po smere rastu konárov.
Ak štiepete s veľkou obojručnou sekerou alebo kalačom, vždy stojte rozkorčení tak, aby ste pri minutí polena či jeho preseknutí nezasiahli nohu. Pred rúbaním si položením ostria na klát skontrolujte vzdialenosť. Silnejšou rukou držte porisko dole, aby ste lepšie švihli. Pred natiahnutím sa mierne pokrčte v kolenách a slabšou rukou veďte sekeru nad hlavou. Sek začínajte približne v polohe ostria na desiatej hodine, slabšou rukou schádzajte dole až k spodnej a akcelerujte pre perfektný švih.
Po práci sekeru dôkladne očistite a skontrolujte ostrie. V prípade potreby ho prebrúste brúsnym kameňom a začistite jemným brúsnym papierom (vždy na mokro). Brúsne kamene majú väčšinou dve zrnitosti, hrubšia je vhodná na základné prebrúsenie a jemná na začistenie ostria. Na ľahšie brúsenie sekier Fiskars ponúka výrobca brúsky, ktoré vám postrážia správny uhol ostria, čo ocenia najmä menej skúsení používatelia. Pravidelným ostrením odstraňujete drobné otupenia sekery, takže sa vám s ňou bude lepšie pracovať a súčasne odďaľujete nutnosť nabrúsenia na brúsnom kotúči.
Pred uložením je ideálne vybaviť ostrie sekery krytkou. Jej použitie je vhodné aj pri dlhšom prenášaní. Pri dlhodobejšom skladovaní sa oplatí ostrie tiež naolejovať, ochránite ho tak pred koróziou. Na skladovanie vyberajte vždy miesto s nízkou vlhkosťou. Pri kratšom prenášaní držte sekeru za tupú časť hlavy, poriskom od tela. Niektoré sekery sa dokonca dodávajú s praktickým puzdrom, ktoré celý proces prenosu výrazne uľahčí.
Aký typ sekery vlastne použiť? Na kempovanie a turistiku sú vhodné kompaktné sekerky, ktoré sa vám ľahko zmestia do batohu. Na štiepanie polien je lepšie vybrať väčšie obojručné modely. Určitým medzistupňom pre menšie polienka a prípravu triesok v domácnosti sú klasické sekerky, ktoré kúpite už od niekoľko desiatok eur.
Ak si doma pripravujete väčšie množstvo dreva z objemných klátov, určite zvážte kúpu kalača. Ide o klinovú sekeru s masívnou hlavou, do ktorej môžete bez problémov tĺcť palicou, ak sa vám nepodarí klát rozdeliť hneď na prvýkrát. V žiadnom prípade však neodporúčame rovnakým spôsobom používať klasickú sekeru, mohli by ste poškodiť jej hlavu s okom pre porisko. Ak nemáte poruke kalač, je možné použiť aj štiepací klin.
Pri práci so sekerou nezabudnite ani na ochranné pomôcky. Nevyhnutným základom sú okuliare, rukavice a pevná pracovná obuv. Určite by ste mali zvážiť aj použitie helmy, zvlášť pri výprave do lesa.