PET PET

Ako na dobrú kávu? Preštudujte si nášho sprievodcu svetom kávy

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Od čias, keď si nomádi v etiópskej oblasti Kaffa vyrábali z dužiny zelených kávových bobúľ energeticky výdatné guličky, pretieklo Nílom veľa vody. Káva sa medzitým stala jedným z najpopulárnejších nápojov celej planéty. Denne sa po celom svete vypije 2,25 miliardy šálok kávy. A tak je káva jedným z dvoch najpopulárnejších nápojov na Zemi (druhým je voda). Prezradíme vám, aké druhy kávy existujú, ako sa káva melie a uskladňuje, aké sú účinky kávy a ďalšie zaujímavé informácie vrátane toho, akú kávu milujeme my v Alza.sk.

Zrnková káva

Káva: Príprava, druhy, účinky – OBSAH ČLÁNKU

  1. História a súčasnosť pestovania a konzumácie kávy
  2. Káva nie je iba kofeín
  3. Mletie a balenie kávy
  4. Keď kávu, tak AlzaCafé

História a súčasnosť pestovania a konzumácie kávy

Káva je pre milióny ľudí po celom svete neodmysliteľnou súčasťou každodenného života a osobných rituálov. Usrkávame ju ráno, na poludnie aj večer. Káva sa servíruje počas celého radu výnimočných spoločenských udalostí, z ktorých niektoré majú doslova rituálny charakter. Nad šálkou lahodného espressa debatujeme o živote, alebo len ticho rozjímame. Milovníci tohto povzbudzujúceho nápoja si bez neho nedokážu predstaviť život. Stala sa pre nás úplnou samozrejmosťou.

Káva má veľmi zaujímavú históriu, o ktorej mnohí z nás nemajú ani tušenie. Rovnako mnoho konzumentov netuší, z akých druhov môžu vyberať, ako sa káva v súčasnosti pestuje a spracováva. Všetky tieto aspekty pritom majú priamy vplyv na kvalitu a chuť konkrétnej značky.

i

Prvú kaviareň v Čechách v Brne založil v roku 1702 Turek Achmet. Koncesiu získal od brnenskej mestskej rady. Zaujímavosťou je, že sa za udelenie koncesie vtedy prihováral aj viedenský arcibiskup a gróf Kollonitsche. V Európe o káve prvýkrát informoval nemecký lekár Leopold Rauwolf v roku 1582.

AlzaCafe

História kávy

Prvé zachované zmienky o káve sa datujú do 5. storočia a pochádzajú z Etiópie. V Európe sa pitie kávy spopularizovalo až v 17. storočí. Prvá európska kaviareň bola založená v roku 1615 a nachádzala sa v Benátkach v Taliansku. V roku 1686 sa otvorila prvá viedenská kaviareň, Praha sa dočkala až v roku 1714 (Kaviareň U Zlatého hada).

Druhy kávy

Cesta kávového zrna do vašej šálky je pomerne dlhá. Viete však, že z 50 druhov kávovníkov sa na potravinárske účely používajú iba štyri z nich? Ide o zrná:

  • Coffea arabica (pochádza z Etiópie) so všeobecne menším obsahom kofeínu (napr. Luccafe).
  • Coffea robusta canephora (pôvodom z indonézskej Jávy) s vysokým obsahom kofeínu a výraznou arómou (napr. Lavazza Grand Espresso).
  • Coffea exelsa (darí sa im v Brazílii), odolná a aromaticky príjemná.
  • Coffea liberica (pestovaná hlavne v Libérii) s trpkou chuťou a využívaná predovšetkým do zmesí.

i

Pokiaľ si chcete raz a navždy ujasniť, aký je rozdiel medzi arabikou a robustou, prečítajte si náš článok: Arabica vs Robusta: naučte sa ich bezpečne rozoznať.

Brazília je kávová veľmoc

Káva tvorí po rope najviac predávanú komoditu na svete. Jej najväčším producentom bola v roku 2016 s 2 592 000 tonami suverénne Brazília. Nasledujú Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, Honduras, India, Uganda, Mexiko a Guatemala.

i

Ideálna teplota vody na prípravu kávy je 95 °C, na servírovanie 85 °C.

Pestovanie kávy

Kávovníky rastú do výšky 3 až 13 m. Pre ľahší zber sa udržujú v maximálnej výške 1,5 až 3 m. Týmto rastlinám svedčí tropické podnebie so stabilnými teplotami (kávovníkom prekážajú veľké teplotné výkyvy) a majú špeciálne požiadavky na pôdu a celkovú klímu. Na prvý zber sa priemerne čaká 2 až 6 rokov. Kvitnú raz ročne a vôňa ich kvetov je prirovnávaná k jazmínovej vôni. Jeden kávovník plodí 5 až 8 kg kávových plodov a z tých je možné následne získať 1 až 2 kg kávových zŕn.

i

Dopyt po káve z roka na rok rastie. Masívna produkcia ale predstavuje záťaž pre životné prostredie. Našťastie existujú pestovatelia, pre ktorých je kľúčová udržateľnosť a tiež Fair Trade. Hlavným cieľom je ekologicky šetrné pestovanie kávy, ktoré nezaťažuje životné prostredie a zabezpečenie férových pracovných a životných podmienok pre miestnych pestovateľov.

Káva nie je iba kofeín

Rozmýšľali ste už niekedy, z čoho sa vlastne nepražené kávové zrná skladajú? Takmer štvrtinu ich obsahu tvoria triesloviny, typické svojou výrazne trpkou chuťou. Nechýbajú tuky (10 - 20 %), voda (10 - 15 %), bielkoviny (5 -15 %), ani cukry (5 - 15 %). Podiel tak preklínaného a zároveň blahorečeného kofeínu je takmer zanedbateľný. Pražená arabica ho obsahuje 0,7 až 1,4 %, robusta 2,2 až 2,4 %.

Praženie kávy
Praženie dodáva káve tú pravú chuť a vôňu.

Účinky kofeínu a praženie kávy

Práve kofeín svojou horkosťou výrazne ovplyvňuje výslednú vôňu a chuť kávy. K jeho dôležitým vlastnostiam patrí podpora sekrécie žalúdočných a žlčových štiav a močopudné účinky (preto je dobré kávu podávať s pohárom vody, aby ste tekutiny zase doplnili). Okrem toho má dráždivý vplyv na centrálnu nervovú sústavu, zmenšuje únavu vo svaloch, a ako asi každý vie, napomáha vyššiemu výkonu. Aké je skutočne tajomstvo kávy sa dozviete v článku: Káva vám môže predĺžiť život.

Ďalším faktorom zásadne sa podieľajúcom na vôni a chuti kávy je jej praženie. Jeho správny postup je tak trochu alchýmia. Vlastné praženie prebieha v zvláštnych strojoch (v intenzite podľa žiadosti odberateľa) pri konštantnom premiešavaní zŕn a prúdení horúceho vzduchu. Potom je nutné:

  • Včasné schladenie umožňujúce zachovať obsah éterických olejov.
  • Odstránenie nežiaducich prímesí, tj. tmavých (prepražených) a svetlých (nedopražených) zŕn.
  • Zabalenie upraženej kávy do 48 hodín.

i

POZOR: Konzumácia viac ako 5 šálok silnej kávy v krátkom časovom rozmedzí môže škodiť zdraviu.

Zdravotné prínosy a riziká konzumácie kávy

Káva vo svojej čistej podobe, je lahodný nápoj s povzbudzujúcim účinkom. Tým ale zoznam jej benefitov rozhodne nekončí. Konzumácia kávy pôsobí blahodárne na ľudské zdravie. Tu je ale na mieste upozorniť, že hovoríme o kvalitnej mletej či zrnkovej káve, ktorá neobsahuje žiadne prísady (nadmerné množstvo cukru, umelé príchute, tučné mlieka alebo šľahačku atď.). Nič sa nemá preháňať, preto je tiež dôležité neprekračovať odporúčané denné množstvo kofeínu. Aké sú teda zdravotné prínosy konzumácie kávy?

  • Obsahuje antioxidanty (napr. kyselinu chlorogénovú) a uvoľňuje stres.
  • Podporuje psychickú koncentráciu a zlepšuje náladu.
  • Znižuje riziko rozvoja niektorých chronických ochorení (napr. Parkinsonova choroba, Diabetes 2. typu a ďalších).
  • Kofeín zvyšuje bazálny metabolizmus (v kľudovom režime spaľujete viac kalórií).
  • Niektoré štúdie ukazujú, že rozumná konzumácia kvalitnej kávy pôsobí blahodárne na pečeň a srdce.
  • Káva podporuje fyzickú výkonnosť, pretože zvyšuje uvoľňovanie adrenalínu.

Naopak dlhodobá nadmerná konzumácia kávy je spájaná s nasledujúcimi zdravotnými problémami: nespavosť, zvýšený krvný tlak, búšenie srdca, nervozita, roztržitosť, panické ataky, zvýšený cholesterol.

Nadmerná konzumácia kávových nápojov s veľkým množstvom cukru a tuku môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a cholesterolu.

Káva predlžuje život
Dve šálky kávy denne pôsobia ako možná prevencia voči rôznym ochoreniam.

Inovácie v príprave kávy

Príprava kávy je pre niekoho veľmi jednoduchou dennou rutinou, pre iného priam rituál, ktorý má svoje pevné pravidlá. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako pripraviť dokonalú šálku mletej alebo zrnkovej kávy. Česi všeobecne preferujú jednoduchosť, preto sú u nás stále veľmi obľúbené rozpustné kávové zmesi, ktoré stačí iba zaliať horúcou vodou a je hotovo. V niektorých českých regiónoch je veľmi populárny takzvaný „turek“, čo je mletá káva zaliata horúcou vodou. Kávová usadenina sadne samovoľne na dno. Tento spôsob prípravy kávy si obľúbila predovšetkým generácia našich rodičov a babičiek. Avšak aj do slovenských domácností prenikajú jednoduché aj sofistikované prístroje na prípravu rôznych druhov káv.

Ľudia si pripravujú kávu v prekvapkávačoch, moka kanvičkách, French pressoch, automatických kávovaroch na mletú a zrnkovú kávu či kapsuly. Pokiaľ už ste všetky tieto nápoje ochutnali, svet kávy vás fascinuje a chcete ochutnať niečo úplne nové, môžete skúsiť tieto nové trendy v príprave kávy:

  • Aeropress je veľmi jednoduchý prístroj, ktorý ale dokáže pripraviť skutočne lahodnú kávu. Jeho hlavnými výhodami sú: kompaktnosť, odolnosť, ľahkosť. Môžete si ho zobrať všade so sebou a vychutnať si tak výbornú kávu prakticky kdekoľvek. Podstatou aeropressu je rýchle filtrovanie. Nápoj tak do seba nenasaje žiadne nežiaduce chute. Celkový čas prípravy zaberie zhruba 2 minúty. Aeropress umožňuje experimentovať s množstvom a intenzitou chutí kávy.
  • Chemex svojím vzhľadom pripomína vybavenie chemického laboratória. Hlavnou hviezdou tejto špecifickej prípravy je sklenená banka v tvare presýpacích hodín. Hore je umiestnený držiak na filter. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Výsledkom je chutná káva s intenzívnou chuťou. Vďaka jednoduchému mechanizmu chemexu pripravíte lahodnú kávu hneď na prvýkrát a bez predchádzajúcich skúseností.
  • V60 Dripper tento japonský vynález pochádza z dielne firmy Hario, výrobca mlynčekov na kávu. Je to pohár so zúženým hrdlom, ktorý umožňuje umiestnenie filtra na kávu. V60 Dripper má tenšie filtre ako aeropressy a chemexy. Drippery sa vyrábajú nielen zo skla, ale aj z plastu alebo štýlovej medi či keramiky
Príprava kávy v Moka kanvičkách
Barista dokáže pripraviť dokonalú kávu s pomocou rôznych tradičných aj úplne nových techník.

Rozvoj kávovej kultúry

Začiatkom 20. storočia sa pitie kávy a kaviarenský život pomaly ale iste stali súčasťou života širokej verejnosti. Tento trend pokračoval až do začiatku 2. svetovej vojny. Potom nasledovalo približne 50-ročné obdobie úpadku. Obroda kaviarenstva začína až po revolúcii v roku 1989. Postupne sa podarilo obnoviť zašlú slávu tradičných kaviarní (napríklad pražskej kaviarne Louvre). Naozajstnú renesanciu ale zažíva české kaviarenstvo v posledných 10 rokoch.

Nové kaviarne majú jednoduchý štýl (veľmi obľúbený je industriálny štýl). Kávu pripravujú tradičným aj netradičným spôsobom. Zákazník si tak vo väčších mestách môže vybrať z desiatok druhov káv a kávových príprav vrátane najnovších trendov (napr. vákuum pot alebo cold brew).

i

Rozvoj kávovej kultúry ide ruka v ruke s rozvojom odboru baristiky. Barista je človek, ktorý sa špecializuje na prípravu kávy. Spravidla má o káve veľmi rozsiahle znalosti, ovláda rôzne techniky prípravy, zdobenia (Latte Art) a servírovania kávy. V roku 2000 prebehli prvé majstrovstvá sveta baristov v Monte Carle.

Siguro poháre

Mletie a balenie kávy

Ako uchovať pri mletí kávy jej jemnú arómu? Malo by prebiehať pomaly, bez prehrievania a v kvalitnom mlynčeku na kávu, v ktorom je možné nastaviť hrubosť. Rozoznávame tieto druhy mlynčekov na kávu:

Balenie kávy v ochrannej atmosfére, plnené vákuovo či stlačením kávovej zmesi inertným plynom v plechovke (pressurizáciou), nesmie údajom o svojej váhe klamať spotrebiteľa. Podľa predpisov teda balenie smie dosahovať záporné odchýlky vo svojej hmotnosti najviac o 10 % uvedenej hmotnosti (balenie do 10 g), o 3 % (balenie od 11 do 150 g), o 2 % (balenie od 151 do 250 g) a o 1 % (balenie nad 250 g).

Ako skladovať kávu

Samostatnú kapitolu tvorí skladovanie upraženej kávy. Maximálna povolená teplota pri ňom nesmie prekročiť 20 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 70 percent. Skladovanie musí prebiehať v pôvodných obaloch, na čistých drevených paletách a oddelene od ostatných potravín.

Povinné označenie na obale kávy

Keď si kúpite svoju obľúbenú kávu, pozrite sa, či etiketa obsahuje všetky náležité údaje. Pri kávach predávaných na Alza.sk si môžete byť istí nasledujúcimi údajmi v slovenskom jazyku:

  • Druh kávy (instantná, mletá, pasta, rozpustná, tekutá alebo zrnková)
  • Identifikáciu výrobcu, dovozcu či obchodníka
  • Dátum minimálnej trvanlivosti
  • Zloženie a množstvo výrobku
  • Spôsob balenia
  • Označenie „Bez kofeínu“ (v prípade, že množstvo kofeínu v sušine neprevyšuje pri kávovom extrakte 0,3 % a pri praženej káve 0,1 %)
  • Heslo „Aromatizované“ (v prípade obsahu aromatickej látky v káve)
  • Upozornenie „Pražené s cukrom“ (pri výrobkoch zo suroviny praženej s cukrom)
  • Upozornenie „S cukrom“ alebo „S prídavkom cukru“ (pri výrobkoch s cukrom pridaným až po pražení)
Pitie kávy
Pitie kávy je súčasťou našej dennej rutiny aj výnimočných príležitostí.

Keď kávu, tak AlzaCafé

Aby sme mali istotu, že si na káve od nás skutočne pochutnáte, vytvorili sme našu vlastnú značku kávy. Volá sa AlzaCafé a sami sme sa do nej zamilovali.

AlzaCafé je 100 % arabica s vyváženou, plnou a perfektne vyladenou chuťou bez najmenšej kyslosti. Po prvom dúšku si vás získajú tóny čokolády a nádychom lieskového orieška. Vychutnáte si ju nielen ako klasické espresso, ale aj v krémovom cappuccine či latté.

V súčasnej dobe si pod značkou AlzaCafé môžete zaobstarať vynikajúcu mletú a zrnkovú kávu z Hondurasu, Brazílie, Guatemaly, Kolumbie alebo z Dominikánskej republiky.

i

K dobrej šálke kávy sa hodí aj niečo dobré pod zub. Ku káve sa najčastejšie servíruje zákusok. Pokiaľ ale chcete maškrtiť zdravo, skúste ťažké torty a koláče nahradiť sušeným ovocím obaľovaným v kvalitnej čokoláde alebo jogurte Berry Jones.

Máte už svojho kofeínového či bezkofeínového favorita, alebo ešte len testujete, aká káva vám zachutí, a vyberáte kávovar? Pozrite sa do našej ponuky káv aj kávovarov a doprajte si šálku tej najlepšej kávy.

4,6 341×
AlzaCafé, zrnková, 1 000 g
Káva – zrnková, 100 % Arabica, pôvod Brazílie, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Kolumbia a Nikaragua, 1000 g
Super cena
19,60 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ALZcafe01
4,7 431×
KRUPS KP120H31 Nescafé Dolce Gusto Mini Me čierny/červený
Kávovar na kapsuly – tlak 15 bar, príkon 1500 W, objem nádržky na vodu 0,8 l, druh kapsúl NESCAFÉ Dolce Gusto, automatické vypnutie, odkvapkávací systém a režim úspory energie, šírka 16 cm, výška 31 cm, hĺbka 24 cm, hmotnosť 2,5 kg, červená farba, 15-ročná záruka opraviteľnosti
94,99 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: KRUES009
3,8
Sencor SMF 2020WH
Napeňovač mlieka – elektrický, na výrobu mliečnej peny a horúcej čokolády, funkcia automatického vypnutia, príkon 450 W, maximálna teplota 65 °C, materiál prístroja plast, materiál nádoby plast, rozmery 20,5 × 17 × 13 cm (V׊×H)
28,49 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EAD1270a
4,6 186×
De'Longhi Espresso, zrnková, 1000 g
Káva – zrnková, 100% Arabica, zmes rôzneho pôvodu, hmotnosť balenia 1000 g
17,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EAN5100g
4,7 166×
Tescoma Kanvica na čaj a kávu TEO 600 ml 646632.00
French press – objem 600ml, materiál sklo, antikoro a plast, vhodný do umývačky riadu
17,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ETS181b
4,6 341×
AlzaCafé, zrnková, 250 g
Káva – zrnková, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, pôvod Brazília, Costa Rica, Honduras a Kolumbia, miesto praženia Česká republika, hmotnosť balenia 250 g
Super cena
6,29 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ALZcafe02
4,7 348×
TASSIMO kapsuly Milka 8 nápojov
Kávové kapsuly typ nápoja: nekávové špeciality, čokoládová, 8 porcií - Od 0,76 €/1 porce
Od  6,08 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EAN5131f
AlzaCafé Bundle Mix 4, zrnková, 250 g; 3×
Káva – zrnková, 100% Arabica, sada obsahuje 3 druhy kávy na rôzne typy prípravy, AlzaCafé Dominicana, AlzaCafé Guatemala a AlzaCafé Honduras, miesto praženia Česká Republika, celková hmotnosť 750g
Super cena
27,70 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ALZKA492bun
4,5 27×
Bery Jones Mandle trojfarebné 500 g
Orechy – mandle v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 18,80 €/1 kg
Super cena
9,40 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery137
Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií