Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Motorola

Palacinky a lievance na rôzne spôsoby zvládnete aj doma (RECEPTY)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Recept na palacinky pozná snáď každá gazdinka. Deti ich zbožňujú, stačí len rýchlo zamiešať cesto, opiecť na panvici, potrieť marmeládou a spokojnosť stravníkov je zaručená. A to v rekordnom čase. Obľúbeným variantom tohto sladkého pokrmu sú lievance. Že ich príprava zaberie veľa času? Recept na lievance nemusia vždy počítať s kysnutým cestom, existuje aj veľa rýchlych variantov. Pokiaľ teda máte radi palacinky či lievance a chcete si pochutnať na jednoduchom a dobrom jedle, vyskúšajte niektorý z osvedčených receptov.

Pancake Day

Recepty na palacinky

Klasické palacinky

Ingrediencie na cesto

  • 0,5 litra polotučného mlieka
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 250 g preosiatej hladkej múky
  • 1 štipka soli

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Olej, maslo alebo tuk
  • Domáci džem
  • Šľahačka
  • Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie okrem oleja (masla, masti) dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
  2. Rozohrejte panvicu a akonáhle vám indikátor ukáže, že je pripravená (alebo na otvorenej dlani približne 5 cm nad panvicou pocítite sálajúce teplo), nalejte na ňu tenkú vrstvu oleja alebo rozpustite pol lyžičky masti či masla.
  3. Stlmte oheň na sporáku na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna.
  4. Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju pomocou obracačky obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
  5. Pred prípravou druhej palacinky panvicu utrite papierovou kuchynskou utierkou a nechajte rozpustiť už len polovicu množstva masti. A takto pokračujte aj pri ďalších palacinkách.
  6. Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.

Palacinky podávajte s domácim džemom, šľahačkou a ovocím (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.).

Tradičné anglické palacinky

Ingrediencie na cesto

  • 180 g preosiatej hladkej múky
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 4 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
  • 1 štipka soli

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Javorový sirup
  • Práškový cukor
  • Citronová šťava
  • Nutella

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
  2. Rozohrejte panvicu, po dosiahnutí teploty zmiernite oheň na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna (na panvicu nedávame žiadny tuk, pretože je ho dostatočné množstvo už obsiahnuté v ceste).
  3. Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju pomocou obracačky na palacinky obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
  4. Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.

Anglické palacinky podávajte s javorovým sirupom, práškovým cukrom, citrónovou šťavou či Nutellou.

Americké palacinky

Ingrediencie na cesto

  • 300 g preosiatej hladkej múky
  • 450 ml polotučného mlieka
  • 5 vajec
  • 2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/3 čajové lyžičky soli
  • 5 polievkových lyžíc cukru (ideálne práškového)
  • 4 polievkové lyžice rozpusteného masla

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Javorový sirup
  • Horúce jablká

Postup prípravy

  1. Vezmite si dve misy a v jednej zmiešajte sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, soľ a cukor) a v druhej rozšľahajte celé vajcia v mlieku. Potom obsah druhej misy postupne vmiešajte k sypkým ingredienciám do prvej misy a nakoniec pridajte rozpustené maslo. Výsledné cesto nechajte približne 30 minút odstáť.
  2. Rozohrejte panvicu, potom stlmte oheň na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte zatiecť do všetkých strán po celom povrchu dna (na panvicu nedávame žiadny tuk, pretože je ho dostatočné množstvo už obsiahnuté v ceste). Palacinka by mala mať priemer maximálne 15 centimetrov a mala by byť cca jeden centimeter hrubá (americká palacinka sa podobá skôr na lievanec).
  3. Palacinku opekajte dozlatista z jednej strany a potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
  4. Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.

Americké palacinky podávajte s javorovým sirupom alebo horúcimi jablkami.

Príprava náplne – horúce jablká

Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kúsočky. Na panvici rozpustite 2 lyžice masla a kúsky jabĺk smažte asi 2 – 3 minútky. Potom pridajte 2 lyžice  krupicového cukru a premiešajte. Ešte chvíľu smažte a tesne pred vypnutím panvice pridajte 2 lyžice škorice a premiešajte.

Francúzske palacinky

Ingrediencie na cesto

  • 350 g preosiatej hladkej múky
  • 300 ml polotučného mlieka
  • 300 ml pramenitej vody
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 štipka soli

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Rozpustené maslo
  • Práškový cukor
  • Citrónová šťava

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
  2. Rozohrejte panvicu a potom ju rovnomerne potrite silikónovým štetcom s vopred rozpusteným maslom.
  3. Stlmte oheň horáka na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte zaliať do všetkých strán po celom povrchu dna. Keďže je cesto francúzskych palaciniek naozaj tenké, odporúča sa vždy pred naliatím cesta panvičku zdvihnúť zo sporáka. Cesto sa tým nezačne hneď smažiť, a vy tak cesto pohodlne rozlejete do všetkých smerov.
  4. Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista. Hotovú palacinku spoznáte tak, že sa po panvici voľne pohybuje a nie je už „prilepená“ ku dnu panvice.
  5. Palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.

Francúzske palacinky podávajte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

Vegánske palacinky

Ingrediencie na cesto

  • 300 ml sójového mlieka
  • 200 g preosiatej hladkej múky (môžete nahradiť 200 g ovsených vločiek)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 štipka soli

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Malé množstvo tuku
  • Čerstvé ovocie

Postup prípravy

  1. Do misy nalejte mlieko a pridajte doň soľ a cukor. Následne doň začnite prisypávať múku, ale po troškách, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto nechajte približne 30 minút odstáť.
  2. Rozohrejte panvicu, stlmte oheň horáka na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna (ak máte kvalitnú nepriľnavú panvicu, nie je potrebné používať tuk, prípadne použite len malé množstvo).
  3. Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
  4. Palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.

Vegánske palacinky podávajte s čerstvým ovocím alebo inými surovinami podľa chuti.

Palacinka s banánom Palacinka s hruškou
Palacinky sú výborné nielen s domácim džemom či javorovým sirupom, ale aj s čerstvým ovocím.
i Panvica na palacinky musí mať nepriľnavý povrch a znížený okraj, aby sa dali palacinky bez problémov otočiť. Panvica s indikátorom teploty vám navyše ukáže, že je pripravená na vyprážanie. Palacinkové panvice sa vyrábajú najčastejšie z ocele, titánu a mramoru. Obľúbené sú ale tiež keramické panvice na palacinky.

Recepty na lievance

Klasické lievance

Ingrediencie na cesto

  • 750 ml mlieka
  • 450 gramov hladkej múky
  • 150 gramov masla
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g droždia
  • 3 vajcia
  • 2 štipky soli

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Olej, maslo alebo tuk
  • Domáci džem
  • Smotana
  • Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
  • Tvaroh
  • Lekvár
  • Škorica
  • Cukor

Postup prípravy

  1. Do misky dajte polievkovú lyžicu mlieka a do neho pridajte droždie s cukrom. Prisypte polievkovú lyžicu múky a dôkladne všetko zmiešajte. Následne nechajte vykysnúť 30 minút až 1 hodinu.
  2. Do zmesi potom pridajte vajcia, štipku soli a postupne po troškách striedavo prisypávajte múku a prilievajte mlieko. Vďaka tomu nevzniknú hrudky. Cesto nechajte kysnúť približne do tej doby, než nadobudne dvojnásobný objem.
  3. Vykysnuté cesto smažte vo vymastenej panvici na lievance dozlatista z oboch strán.

Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.

Rýchle lievance

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky preosiatej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 lyžice krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 lyžice oleja

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Olej
  • Domáci džem
  • Smotana
  • Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
  • Tvaroh
  • Lekvár
  • Škorica
  • Cukor

Postup prípravy

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
  2. Vezmite polievkovú lyžicu, s ktorou naberajte cesto do jednotlivých kruhov na panvici na lievance.
  3. Vysmažte pomaly na miernom ohni dozlata z oboch strán.

Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.

Banánové lievance

Ingrediencie na cesto

  • 2 banány
  • 130 g preosiatej hladkej alebo polohrubej múky (časť možno nahradiť strúhaným kokosom alebo ovsenými vločkami)
  • 2 vajcia
  • 1 kávová lyžička prášku do pečiva
  • Trocha škorice
  • Vanilkový cukor
  • Trocha cukru

Ingrediencie na smaženie a podávanie

  • Olej
  • Domáci džem
  • Smotana
  • Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
  • Tvaroh
  • Lekvár
  • Škorica
  • Cukor

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie na cesto zmixujú najlepšie tyčové mixéry dohladka (cesto by malo byť stredne husté a nemalo by sa na panvici príliš roztekať). Ak sa vám bude cesto zdať príliš riedke, pridajte múku, ak príliš tuhé, pridajte mlieko.
  2. Vytvorenú zmes nechajte chvíľu oddýchnuť a nakysnúť.
  3. Vezmite polievkovú lyžicu alebo malú naberačku, s ktorou naberajte cesto do jednotlivých kruhov na panvici na lievance.
  4. Vysmažte pomaly na miernom ohni dozlata z oboch strán.

Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.

Lievance s džemom a mandarinkou Lievance s rýbezľami a jahodami
Lievance možno rovnako ako palacinky chutne doplniť o čerstvé ovocie, ale aj o tvaroh, smotanu alebo lekvár.
i Panvica na lievance čiže tiež lievanečník by mala mať nepriľnavý povrch. Najčastejšie sa stretnete s oceľovými a hliníkovými lievanečníkmi a skvelé je, že všetky z nich využijete nielen na prípravu lievancov, ale tiež placiek či volských ok.

Čo je to Pancake Day alebo Palacinkový deň

Palacinkový deň ohlasuje v Anglicku príchod Veľkej noci a je posledným dňom hodovania pred pôstnou stredou. Ide teda o deň, kedy už nezostáva veľa surovín, pretože všetky „bohaté“ jedlá boli zjedené v predchádzajúcich dňoch, ale zároveň predstavuje poslednú príležitosť, kedy spotrebovať zvyšné vajíčka a tuky, než začne obdobie pôstu. A tak sa utvorila tradícia v podobe palaciniek – perfektného spôsobu, ako jednoducho a lacno využiť všetky ingrediencie.

Kedy sa Pancake Day oslavuje

Oslavuje sa presne 47 dní pred veľkonočnou nedeľou a jeho dátum sa každý rok líši. Býva vždy medzi 3. februárom a 9. marcom. V roku 2020 pripadá Pancake Day na utorok 25. februára.

i Budúci rok sa môžeme na Palacinkový deň tešiť opäť v utorok, ale už 16. februára 2021. V ďalších rokoch potom 1. marca 2022, 21. februára 2023, 13. februára 2024 a 4. marca 2025.

Kde sa Medzinárodný deň palaciniek oslavuje najčastejšie

Medzinárodný deň palaciniek sa oslavuje najmä v anglicky hovoriacich krajinách, ako sú Veľká Británia, Írsko, Austrália, Kanada, Nový Zéland a Spojené štáty. Obľúbený je tiež v Nemecku alebo na Filipínach. Pomaly preniká ale aj do ďalších krajín.

Americké palacinky
Americké palacinky sú hrubšie a pripomínajú skôr lievance.

Ako sa Pancake Day oslavuje – preslávené palacinkové preteky

V každej domácnosti sa napečie kopa palaciniek, ktoré sa polejú javorovým sirupom s trochou citrónovej šťavy, prípadne sa potrú Nutellou či inou sladkou nátierkou, a posypú cukrom.

V mestách v rámci Pancake Day prebiehajú preteky palaciniek, kedy sa ženy oblečú do ozdobných šiat a bežia s panvicou, na ktorej pri behu obracajú palacinku. Vyhráva tá, ktorá prebehne cieľovou páskou s palacinkou na panvici ako prvá.

i Na najslávnejšie palacinkové preteky sa môžete pozrieť v Olney v Buckinghamshire, ktorých tradícia siaha až do roku 1445. Vtedy Olneyho žena práve pripravovala palacinky, keď v tom počula zvoniť kostolný zvon a v zástere a s panvicou v ruke vybehla do kostola. A presne tento okamih bol inšpiráciou na vytvorenie pretekov.

Palacinkový deň u nás

Na Slovensku alebo v Čechách zatiaľ Palacinkový deň nemá takú tradíciu ako v anglicky hovoriacich krajinách, ale je to možno preto, že práve v tento deň oslavujeme sviatok Masopustu (fašiangy).

Ten zvyčajne trvá štyri dni (Tučný štvrtok, Masopustná nedeľa, Masopustný utorok a Popolcová streda) a končia prvým dňom Pôstneho obdobia. Vo štvrtok sa najskôr veľa je, aby bol človek celý rok pri sile, v nedeľu sa tancuje a raduje a na Masopustný utorok 25. februára 2020 (teda v rovnaký deň ako sa oslavuje Pancake Day) vrcholia všetky oslavy, usporadúvajú sa maškarné sprievody a predvádzajú sa divadelné hry a najrôznejšie scénické výstupy.

Příprava palačinek
Základ je vždy rovnaký, ale aj tak možno vykúzliť rôzne druhy palaciniek (tenučké francúzske, hrubé americké a i.).

Máte rádi palacinky? Tak to s radosťou a bez výčitiek využite Medzinárodný deň palaciniek a vyskúšajte palacinky a lievance na rôzne spôsoby. Je toľko možností, ako si Pancake Day vychutnať!

Vytlačiť
P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií