Recept na palacinky pozná snáď každá gazdinka. Deti ich zbožňujú, stačí len rýchlo zamiešať cesto, opiecť na panvici, potrieť marmeládou a spokojnosť stravníkov je zaručená. A to v rekordnom čase. Obľúbeným variantom tohto sladkého pokrmu sú lievance. Že ich príprava zaberie veľa času? Recept na lievance nemusia vždy počítať s kysnutým cestom, existuje aj veľa rýchlych variantov. Pokiaľ teda máte radi palacinky či lievance a chcete si pochutnať na jednoduchom a dobrom jedle, vyskúšajte niektorý z osvedčených receptov.
Recepty na palacinky
Klasické palacinky
Ingrediencie na cesto
0,5 litra polotučného mlieka
2 vajcia veľkosti M
250 g preosiatej hladkej múky
1 štipka soli
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Olej, maslo alebo tuk
Domáci džem
Šľahačka
Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
Postup prípravy
Všetky ingrediencie okrem oleja (masla, masti) dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
Rozohrejte panvicu a akonáhle vám indikátor ukáže, že je pripravená (alebo na otvorenej dlani približne 5 cm nad panvicou pocítite sálajúce teplo), nalejte na ňu tenkú vrstvu oleja alebo rozpustite pol lyžičky masti či masla.
Stlmte oheň na sporáku na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna.
Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju pomocou obracačky obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
Pred prípravou druhej palacinky panvicu utrite papierovou kuchynskou utierkou a nechajte rozpustiť už len polovicu množstva masti. A takto pokračujte aj pri ďalších palacinkách.
Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.
Palacinky podávajte s domácim džemom, šľahačkou a ovocím (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.).
Tradičné anglické palacinky
Ingrediencie na cesto
180 g preosiatej hladkej múky
400 ml polotučného mlieka
4 vajcia
6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
1 štipka soli
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Javorový sirup
Práškový cukor
Citronová šťava
Nutella
Postup prípravy
Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
Rozohrejte panvicu, po dosiahnutí teploty zmiernite oheň na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna (na panvicu nedávame žiadny tuk, pretože je ho dostatočné množstvo už obsiahnuté v ceste).
Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju pomocou obracačky na palacinky obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.
Anglické palacinky podávajte s javorovým sirupom, práškovým cukrom, citrónovou šťavou či Nutellou.
Americké palacinky
Ingrediencie na cesto
300 g preosiatej hladkej múky
450 ml polotučného mlieka
5 vajec
2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva
1/3 čajové lyžičky soli
5 polievkových lyžíc cukru (ideálne práškového)
4 polievkové lyžice rozpusteného masla
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Javorový sirup
Horúce jablká
Postup prípravy
Vezmite si dve misy a v jednej zmiešajte sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, soľ a cukor) a v druhej rozšľahajte celé vajcia v mlieku. Potom obsah druhej misy postupne vmiešajte k sypkým ingredienciám do prvej misy a nakoniec pridajte rozpustené maslo. Výsledné cesto nechajte približne 30 minút odstáť.
Rozohrejte panvicu, potom stlmte oheň na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte zatiecť do všetkých strán po celom povrchu dna (na panvicu nedávame žiadny tuk, pretože je ho dostatočné množstvo už obsiahnuté v ceste). Palacinka by mala mať priemer maximálne 15 centimetrov a mala by byť cca jeden centimeter hrubá (americká palacinka sa podobá skôr na lievanec).
Palacinku opekajte dozlatista z jednej strany a potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
Hotové palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.
Americké palacinky podávajte s javorovým sirupom alebo horúcimi jablkami.
Príprava náplne – horúce jablká
Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kúsočky. Na panvici rozpustite 2 lyžice masla a kúsky jabĺk smažte asi 2 – 3 minútky. Potom pridajte 2 lyžice krupicového cukru a premiešajte. Ešte chvíľu smažte a tesne pred vypnutím panvice pridajte 2 lyžice škorice a premiešajte.
Francúzske palacinky
Ingrediencie na cesto
350 g preosiatej hladkej múky
300 ml polotučného mlieka
300 ml pramenitej vody
20 g vanilkového cukru
3 vajcia
1 štipka soli
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Rozpustené maslo
Práškový cukor
Citrónová šťava
Postup prípravy
Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte do tekutého cesta bez hrudiek. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pomôže nechať ho ešte približne 30 minút odstáť.
Rozohrejte panvicu a potom ju rovnomerne potrite silikónovým štetcom s vopred rozpusteným maslom.
Stlmte oheň horáka na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte zaliať do všetkých strán po celom povrchu dna. Keďže je cesto francúzskych palaciniek naozaj tenké, odporúča sa vždy pred naliatím cesta panvičku zdvihnúť zo sporáka. Cesto sa tým nezačne hneď smažiť, a vy tak cesto pohodlne rozlejete do všetkých smerov.
Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista. Hotovú palacinku spoznáte tak, že sa po panvici voľne pohybuje a nie je už „prilepená“ ku dnu panvice.
Palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.
Francúzske palacinky podávajte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
Vegánske palacinky
Ingrediencie na cesto
300 ml sójového mlieka
200 g preosiatej hladkej múky (môžete nahradiť 200 g ovsených vločiek)
1 čajová lyžička cukru
1 štipka soli
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Malé množstvo tuku
Čerstvé ovocie
Postup prípravy
Do misy nalejte mlieko a pridajte doň soľ a cukor. Následne doň začnite prisypávať múku, ale po troškách, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto nechajte približne 30 minút odstáť.
Rozohrejte panvicu, stlmte oheň horáka na stredne silný a následne vlejte do panvice jednu menšiu naberačku cesta, ktoré nakláňaním panvice nechajte rozliať do všetkých strán po celom povrchu dna (ak máte kvalitnú nepriľnavú panvicu, nie je potrebné používať tuk, prípadne použite len malé množstvo).
Palacinku opekajte dozlatista a do tej doby, než popraskajú všetky bublinky. Potom ju obráťte na druhú stranu a pečte už len malú chvíľu, tiež dozlatista.
Palacinky ukladajte na tanier a ideálne ich vždy zakryte, aby hneď nevychladli.
Vegánske palacinky podávajte s čerstvým ovocím alebo inými surovinami podľa chuti.
iPanvica na palacinky musí mať nepriľnavý povrch a znížený okraj, aby sa dali palacinky bez problémov otočiť. Panvica s indikátorom teploty vám navyše ukáže, že je pripravená na vyprážanie. Palacinkové panvice sa vyrábajú najčastejšie z ocele, titánu a mramoru. Obľúbené sú ale tiež keramické panvice na palacinky.
Recepty na lievance
Klasické lievance
Ingrediencie na cesto
750 ml mlieka
450 gramov hladkej múky
150 gramov masla
50 g práškového cukru
20 g droždia
3 vajcia
2 štipky soli
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Olej, maslo alebo tuk
Domáci džem
Smotana
Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
Tvaroh
Lekvár
Škorica
Cukor
Postup prípravy
Do misky dajte polievkovú lyžicu mlieka a do neho pridajte droždie s cukrom. Prisypte polievkovú lyžicu múky a dôkladne všetko zmiešajte. Následne nechajte vykysnúť 30 minút až 1 hodinu.
Do zmesi potom pridajte vajcia, štipku soli a postupne po troškách striedavo prisypávajte múku a prilievajte mlieko. Vďaka tomu nevzniknú hrudky. Cesto nechajte kysnúť približne do tej doby, než nadobudne dvojnásobný objem.
Vykysnuté cesto smažte vo vymastenej panvici na lievance dozlatista z oboch strán.
Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.
Rýchle lievance
Ingrediencie na cesto
2 hrnčeky preosiatej hladkej múky
1 prášok do pečiva
4 lyžice krupicového cukru
2 vajcia
1 hrnček mlieka
2 lyžice oleja
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Olej
Domáci džem
Smotana
Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
Tvaroh
Lekvár
Škorica
Cukor
Postup prípravy
Všetky suroviny na cesto zmiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
Vezmite polievkovú lyžicu, s ktorou naberajte cesto do jednotlivých kruhov na panvici na lievance.
Vysmažte pomaly na miernom ohni dozlata z oboch strán.
Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.
Banánové lievance
Ingrediencie na cesto
2 banány
130 g preosiatej hladkej alebo polohrubej múky (časť možno nahradiť strúhaným kokosom alebo ovsenými vločkami)
2 vajcia
1 kávová lyžička prášku do pečiva
Trocha škorice
Vanilkový cukor
Trocha cukru
Ingrediencie na smaženie a podávanie
Olej
Domáci džem
Smotana
Ovocie (jahody, maliny, banán, čučoriedky a i.)
Tvaroh
Lekvár
Škorica
Cukor
Postup prípravy
Všetky ingrediencie na cesto zmixujú najlepšie tyčové mixéry dohladka (cesto by malo byť stredne husté a nemalo by sa na panvici príliš roztekať). Ak sa vám bude cesto zdať príliš riedke, pridajte múku, ak príliš tuhé, pridajte mlieko.
Vytvorenú zmes nechajte chvíľu oddýchnuť a nakysnúť.
Vezmite polievkovú lyžicu alebo malú naberačku, s ktorou naberajte cesto do jednotlivých kruhov na panvici na lievance.
Vysmažte pomaly na miernom ohni dozlata z oboch strán.
Lievance podávajte s čerstvým ovocím, domácim džemom, smotanou, lekvárom alebo tvarohom posypané cukrom a škoricou.
iPanvica na lievance čiže tiež lievanečník by mala mať nepriľnavý povrch. Najčastejšie sa stretnete s oceľovými a hliníkovými lievanečníkmi a skvelé je, že všetky z nich využijete nielen na prípravu lievancov, ale tiež placiek či volských ok.
Čo je to Pancake Day alebo Palacinkový deň
Palacinkový deň ohlasuje v Anglicku príchod Veľkej noci a je posledným dňom hodovania pred pôstnou stredou. Ide teda o deň, kedy už nezostáva veľa surovín, pretože všetky „bohaté“ jedlá boli zjedené v predchádzajúcich dňoch, ale zároveň predstavuje poslednú príležitosť, kedy spotrebovať zvyšné vajíčka a tuky, než začne obdobie pôstu. A tak sa utvorila tradícia v podobe palaciniek – perfektného spôsobu, ako jednoducho a lacno využiť všetky ingrediencie.
Kedy sa Pancake Day oslavuje
Oslavuje sa presne 47 dní pred veľkonočnou nedeľou a jeho dátum sa každý rok líši. Býva vždy medzi 3. februárom a 9. marcom. V roku 2020 pripadá Pancake Day na utorok 25. februára.
iBudúci rok sa môžeme na Palacinkový deň tešiť opäť v utorok, ale už 16. februára 2021. V ďalších rokoch potom 1. marca 2022, 21. februára 2023, 13. februára 2024 a 4. marca 2025.
Kde sa Medzinárodný deň palaciniek oslavuje najčastejšie
Medzinárodný deň palaciniek sa oslavuje najmä v anglicky hovoriacich krajinách, ako sú Veľká Británia, Írsko, Austrália, Kanada, Nový Zéland a Spojené štáty. Obľúbený je tiež v Nemecku alebo na Filipínach. Pomaly preniká ale aj do ďalších krajín.
Ako sa Pancake Day oslavuje – preslávené palacinkové preteky
V každej domácnosti sa napečie kopa palaciniek, ktoré sa polejú javorovým sirupom s trochou citrónovej šťavy, prípadne sa potrú Nutellou či inou sladkou nátierkou, a posypú cukrom.
V mestách v rámci Pancake Day prebiehajú preteky palaciniek, kedy sa ženy oblečú do ozdobných šiat a bežia s panvicou, na ktorej pri behu obracajú palacinku. Vyhráva tá, ktorá prebehne cieľovou páskou s palacinkou na panvici ako prvá.
iNa najslávnejšie palacinkové preteky sa môžete pozrieť v Olney v Buckinghamshire, ktorých tradícia siaha až do roku 1445. Vtedy Olneyho žena práve pripravovala palacinky, keď v tom počula zvoniť kostolný zvon a v zástere a s panvicou v ruke vybehla do kostola. A presne tento okamih bol inšpiráciou na vytvorenie pretekov.
Palacinkový deň u nás
Na Slovensku alebo v Čechách zatiaľ Palacinkový deň nemá takú tradíciu ako v anglicky hovoriacich krajinách, ale je to možno preto, že práve v tento deň oslavujeme sviatok Masopustu (fašiangy).
Ten zvyčajne trvá štyri dni (Tučný štvrtok, Masopustná nedeľa, Masopustný utorok a Popolcová streda) a končia prvým dňom Pôstneho obdobia. Vo štvrtok sa najskôr veľa je, aby bol človek celý rok pri sile, v nedeľu sa tancuje a raduje a na Masopustnýutorok 25. februára 2020 (teda v rovnaký deň ako sa oslavuje Pancake Day) vrcholia všetky oslavy, usporadúvajú sa maškarné sprievody a predvádzajú sa divadelné hry a najrôznejšie scénické výstupy.
Máte rádi palacinky? Tak to s radosťou a bez výčitiek využite Medzinárodný deň palaciniek a vyskúšajte palacinky a lievance na rôzne spôsoby. Je toľko možností, ako si Pancake Day vychutnať!
Na vašom súkromí nám záležíMy, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informáciíMenej informácií
Na našej webovej stránke používame 8 druhov kategórií cookies:
Technické cookies
Tie sú nevyhnutné na fungovanie webovej stránky a jej funkcií, ktoré sa rozhodnete využívať. Bez nich by naša webová stránka nefungovala, napr. by nebolo možné sa prihlásiť do používateľského účtu.
Funkčné cookies
Tieto cookies nám umožňujú zapamätať si Vaše základné voľby a vylepšujú používateľský komfort. Ide napríklad o zapamätanie si jazyka alebo možnosť zostať trvalo prihlásený.
Cookies sociálnych sietí
Tieto cookies nám umožňujú komfortne Vás prepojiť s Vaším profilom na sociálnych sieťach a napríklad Vám umožniť zdieľať produkty a služby s priateľmi a rodinou.
Personalizácia obsahu
Tieto cookies nám umožnia zobraziť Vám obsah a reklamy podľa údajov, ktoré sú o Vás dostupné tak, aby sme sa čo najlepšie trafili do Vašich potrieb. Ide najmä o to, aký obsah ste si zobrazili alebo to, na akom zariadení na naše stránky prichádzate.
Nepersonalizovaná reklama
Tieto cookies nám umožňujú zobrazovať Vám všeobecnú reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Vďaka týmto cookies Vám my a ?naši partneri? môžeme ponúknuť relevantné produkty a služby na mieru, a to na základe Vašich nákupov, Vášho správania a Vašich preferencií.
Meranie publika
Tieto cookies nám umožňujú optimalizovať naše stránky na Vaše komfortné používanie a to na základe toho, ako ich používate. Cieľom je zapamätať si alebo predpokladať Vaše voľby. Ide napríklad o využívanie funkcií, ich umiestnenie, správanie na stránke.
Cookies tretích strán
Tieto cookies sú cookies tretích strán, pričom viac sa o nich a o našich partneroch môžete dozvedieť tu.
Udelením súhlasu so spracovaním cookies budú na Váš prístroj, ktorý na prehliadanie webovej stránky používate, nainštalované funkčné a analytické cookies (kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ obe kategórie, prípadne si môžete vybrať iba jednu z kategórií kliknutím na tlačidlo „Nastavenia“). Technické cookies inštalujeme na Vaše zariadenie vždy, teda aj bez Vášho súhlasu, pretože bez nich by naša webová stránka nefungovala.
Svoj súhlas so spracovaním cookies môžete odvolať. V súvislosti so spracovaním cookies zo strany našej spoločnosti máte ďalej práva na: prístup ku cookies, vymazanie cookies, úpravu, doplnenie a opravu cookies, obmedzenie spracovania a právo podať sťažnosť na ÚOOÚ. Viac o Vašich právach.