PET PET

Ako postupovať po kúpe elektroskútra

Zobraziť katalóg
elektroskútr

Zaobstarali ste si elektroskúter a už sa tešíte na prvú vychádzku? Nie tak zhurta. Najprv je potrebné obísť pár úradov, aby vaše nové jednostopové vozidlo dostalo všetky zo zákona povinné „papiere“. Poradíme vám, aké prepážky je potrebné navštíviť a aké dokumenty si vziať so sebou, aby povinný byrokratický okruh prebehol čo najrýchlejšie.

Elektroskútre

Ako postupovať po kúpe elektroskútra – OBSAH

  1. COC list vymeníte za veľký technický preukaz
  2. Povinné zmluvné poistenie je naozaj povinné aj pre elektroskúter
  3. Registráciu elektroskútra vykonajú úradníci na dopravnom odboru
  4. Elektroskúter za vás môžu prihlásiť aj špecializované spoločnosti
  5. Aj na elektroskútra je nutné voziť povinnú výbavu
  6. Technická vás čaká až za pár rokov

COC list vymeníte za veľký technický preukaz

S novým elektroskútrom vám bude zároveň doručený aj COC list (vyhlásenie o zhode), dokument určený na prvú registráciu vozidla. Na základe tohto dokumentu vám register cestných vozidiel vystaví veľký technický preukaz, ktorý je „rodným listom“ vášho elektroskútra. Register cestných vozidiel nájdete v rámci dopravného odboru na obecných úradoch s rozšírenou pôsobnosťou.

i Od 1. júna 2017 získate veľký technický preukaz na ktoromkoľvek Okresnom úrade (odbore dopravy). To isté platí pre prvú registráciu aj prepis ojazdeného vozidla.

Na vydanie veľkého technického preukazu budete potrebovať:

  • COC list
  • Doklad totožnosti (v prípade fyzickej osoby občiansky preukaz, podnikajúcej osoby živnostenský list a právnickej osoby výpis z obchodného registra)
  • Originál dokladu o kúpe elektroskútra (faktúru alebo kúpnu zmluvu)
  • Súhlas vlastníka elektroskútra, pokiaľ je odlišný od prevádzkovateľa

Len veľký technický preukaz ale na prevádzku na cestách nestačí. Svoj nový elektroskúter môžete začať preháňať po asfalte až po zariadení poistenie a registrácii na príslušnom úrade.

Elektroskúter jazdí potichu

Povinné ručenie je naozaj povinné aj pre elektroskúter

Ako každé vozidlo, určené na prevádzku na pozemných komunikáciách, musí mať aj elektroskúter zo zákona zriadené povinné zmluvné poistenie alebo poistenie zodpovednosti z prevádzky vozidla. Skvelou správou je, že poisťovne počítajú čiastku poistného z výkonu, ktorý v prípade elektroskútra nie je nijako závratný. Ceny sa preto pohybujú okolo 8 – 12 € ročne. Niektoré poisťovne dokonca fandia ekológii natoľko, že v rámci promo akcií ponúkajú povinné zmluvné poistenie pre elektroskútre úplne zadarmo.

Do poisťovne so sebou vezmite tieto dokumenty:

  • Veľký technický preukaz
  • Doklad totožnosti (v prípade fyzickej osoby občiansky preukaz, u právnickej osoby výpis z obchodného registra)

Na základe zriadenia povinného ručenia vám bude vydaná zelená karta, ktorá sa stáva jediným zákonným dokladom, preukazujúcim, že je vozidlo zákonne poistené.

Nad rámec zákonného poistenia môžete elektroskúter poistiť aj na škody, ktoré na ňom spôsobíte vy sami a nie sú hradené z povinného ručenia, teda uzavrieť tzv. havarijné poistenie.

Elektroskúter EMCO

Registráciu elektroskútra vykonajú úradníci na dopravnom odbore

Registrácia nového vozidla sa vykonáva na registri cestných vozidiel, rovnako ako vydanie veľkého technického preukazu (pozri ZÁKON – Úplné znenie zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov). Ak nebudete mať žiadne zvláštne požiadavky, mali by ste ju zvládnuť na počkanie.

Na prihlásenie nového elektroskútra budete potrebovať nasledujúce dokumenty:

  • Vyplnenú žiadosť o zápis cestného vozidla do evidencie vozidiel
  • Originál veľkého technického preukazu elektroskútra
  • Originál dokladu o kúpe elektroskútra (faktúru alebo kúpnu zmluvu)
  • Súhlas vlastníka elektroskútra, pokiaľ je odlišný od prevádzkovateľa
  • Zelenú kartu, vydanú poisťovňou na základe zriadenia povinného zmluvného poistenia
  • Doklad totožnosti (v prípade fyzickej osoby občiansky preukaz, podnikajúcej osoby živnostenský list a právnickej osoby výpis z obchodného registra)
  • Potvrdenie o kontrole originality
  • Všetky informácie nájdete na stránke Slovensko.sk

Potom už len stačí zaplatiť správny poplatok (33 € podľa výkonu), prevziať si malý technický preukaz, čiže osvedčenie o evidencii vozidla, a novú registračnú značku (ŠPZ). Nezabudnite ŠPZ nahlásiť v poisťovni, kde máte dohodnuté poistenie. Údaje z EČV vám doplnia do zelenej karty.

i Máte deravou pamäť alebo chcete svojmu novému elektroskútra doladiť fazónu peknou ŠPZ? Požiadajte si na registri vozidiel o ŠPZ na želanie. Za 165,50 € môžete mať registračnú značku napríklad s menom vášho nového elektroskútra. Na ŠPZ na želanie si však pár dní počkáte.

Elektroskúter za vás môžu prihlásiť aj špecializované spoločnosti

Kým povinné zmluvné poistenie si môžete zriadiť aj po telefóne alebo cez internet, kvôli prihláseniu elektroskútra na dopravnom oddelení je nutné vystáť rad. Ak nechcete strácať čas nutnými návštevami úradov, môžete sa obrátiť na špecializované spoločnosti, ktoré sa do radu postavia za vás. Stačí im na to úradne overené splnomocnenie, dokumenty na registráciu a nejaké tie peniaze za odmenu. Do pár dní máte hotovo a môžete ísť na výlet.

Prilba na elektroskúter

Aj na elektroskútri je nutné voziť povinnú výbavu

Pred prvým výjazdom sa nezabudnite vybaviť povinnou výbavou danú zákonom (pozri ZÁKON – Úplné znenie zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov) a kategórie vozidla, ktorú nájdete vo veľkom technickom preukaze.

    Povinná výbava pre motocykle presahujúce rýchlosť dvojkolesového mopedu, tzn. s maximálnou rýchlosťou nad 45 km / h (kategória vozidlá LC):

    Ak ste majiteľom mopedu, odporúčame motolekárničku tiež pribaliť, aj keď nie je zo zákona povinná. Nikdy neviete, čo sa môže stať.

    Litera zákona ďalej tiež hovorí, že počas jazdy na motocykli alebo na mopedu musí mať ako vodič, tak spolujazdec na hlave nasadenú a riadne pripevnenú ochrannú prilbu a chrániť si zrak napríklad okuliarmi alebo štítom. Odporúčame do ochrannej prilby investovať, aj keď váš elektroskúter zo seba nevyžmýka žiadnu závratnú rýchlosť. Nezabudnite, že na rozdiel od auta, ktoré je vybavené airbagmi a pevnou konštrukciou, je vaša prilba to jediné, čo vám pri zrážke môže zachrániť život.

    i Pre elektroskútri platia rovnaké pravidlá, ako pre mopedy a motocykle. Za priestupky a pochybenia vám hrozí rovnaká pokuta, aj keď chránite životné prostredie.

    Technická vás čaká až o pár rokov

    Pokiaľ máte zariadené všetky predchádzajúce kroky, môžete vyraziť na cestu. Prvá technická prehliadka je zatiaľ v nedohľadne. Kedy na ňu vyraziť?

    Termíny prvej návštevy STK sa líšia opäť podľa kategórie vozidla:

    • S elektroskútrami kategórie LA vyrazíte na prvú technickú až o 6 rokov od kúpy, a potom pravidelne každé 4 roky.
    • S elektroskútrami kategórie LC vás čaká kontrola o 4 roky od kúpy, a potom každé 2 roky.
    i V AlzaMagazíne pre vás máme aj ďalšie články:

    Keď sa všetko podarí, zvládnete celý byrokratický okruh za jeden deň a môžete sa vydať na prvú spanilú eko jazdu. Náklady na prevádzku elektroskútra sú navyše v porovnaní so spaľovacími vozidlami minimálne, je teda len otázkou času, než sa vám počiatočný vklad vráti.

    Vytlačiť
    P-DC1-WEB02
    Zavoláme Vám a odborne poradime
    +421 2 5710 1800
    Otázka na objednávku
    Otázka na tovar
    Prosím, zadajte svoj telefón:
    Zavolajte mi
    Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
    Viac informácií Menej informácií