AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Ako si vybrať správny longboard?

Zobraziť katalóg
Ako si vybrať správny longboard?
0

Longboard. Pojem, ktorého história siaha až do 90. rokov minulého storočia. Pojem, nad ktorým srdce nejedného nadšeného športovca zaplesá. Avšak čo sa pod týmto slovkom skrýva a na čo sa zamerať pri nákupe takéhoto longboardu?

Longboard je označenie pre dlhšiu verziu skateboardu. Jeho dĺžka sa pohybuje zhruba v rozmedzí od 84 do 150 cm. Oproti skateboardu sa longboard vyznačuje mäkšími kolieskami, vďaka ktorým má lepšiu priľnavosť, a vyššou hmotnosťou. Trucky, teda kovové časti spájajúce dosku s kolesami, umožňujú zatáčať jednoduchým pohybom v páse, poprípade pohybom ramien.

Podľa typu dosky možno longboardy rozdeliť do niekoľkých skupín, pričom každý typ je vhodný na iné použitie. Longboard tak vo výsledku môže byť ako pohodlný dopravný prostriedok do mesta, tak aj závodný nástroj určený na rýchlu jazdu z kopca. Niektoré typy dokonca umožňujú vykonávať rovnaké triky ako na skateboarde. Záleží teda len na tom, na aké účely chcete longboard využívať.

Typ dosky

Pokiaľ ide o tvar, delia sa longboardové dosky do niekoľkých kategórií. Za základné kategórie možno považovať Pintail, Drop-Thru, Cruiser a hybridný longboard.

Pintail
Dosky v tvare kvapky. Ide o najstarší a zároveň najbežnejší využívaný typ. Tento tvar je vhodný najmä pre začiatočníkov.

Pintail, ve tvaru kapky, vhodný pro začátečníky, rozšířený model

Drop-Thru
Vyznačujú sa tým, že je prostriedok dosky umiestnený nižšie než namontované trucky. To je dosiahnuté uchytením truckov na vrchnú časť dosky (tzv. Drop-Thru), alebo špeciálnym prehnutým tvarovaním dosky (tzv. Double-drop). Vďaka zníženému ťažisku poskytujú tieto konštrukcie jazdcovi veľkú stabilitu, a to aj pri vysokých rýchlostiach. Vhodné sú preto najmä na downhill, prípadne freeride, teda na rýchlu jazdu z kopca.

Drop-Thru, stabilní, downhill, freeride

Cruiser
Longboardy, ktoré sa tvarom podobajú klasickému skateboardu. Avšak oproti skateboardu je Cruiser dlhší a širší. Napriek tomu na ňom možno vykonávať väčšinu trikov ako na skateboarde. Vyššia hmotnosť a rozmery však vyžadujú väčšiu silu a schopnosti jazdca.

Cruiser, do města, skateboardové triky

Hybridné dosky
Univerzálny tvar vhodný ako na jazdenie po meste, tak aj na downhill, poprípade freeride. Dosky s týmto označením sa vyznačujú špecifickými výrezmi v úrovni koliesok. Trucky sú namontované zo zhora dosky (Drop-Thru), čo poskytuje jazdcovi vyššiu stabilitu. Rovnako ako longboardy Cruiser, tak aj hybridné longboardy bývajú kratšie. To umožňuje vykonávať podobné triky ako na skateboarde.

Hybridní longboard, skateboardové triky, downhill, freeride

Dôležitým aspektom pri výbere dosky je okrem tvaru aj jej dĺžka. Tu platí nasledujúce:

  • 97 až 107 cm - vhodné ako do mesta (len ako dopravný prostriedok), tak aj na downhill, poprípade freeride.

  • 107 a viac cm - vhodné na rýchlu jazdu do mesta (len ako dopravný prostriedok), prípadne na downhill alebo freeride.

Atribúty koliesok

Rovnako ako typ dosky, aj typ koliesok hrá pri výbere longboardu dôležitú úlohu. Všeobecne platí, že čím väčšie kolieska, tým väčšia maximálna rýchlosť. Zároveň platí, že mäkké kolieska majú väčšiu priľnavosť než tie tvrdé. Dôležitý aspekt predstavujú aj ich hrany. Zaguľatené hrany horšie držia. Možno ich teda oveľa lepšie odtrhnúť do slidu, šmyku. Naopak hranaté hrany lepšie priľnú k povrchu. V neposlednom rade ovplyvňuje vlastnosti koliesok tiež poloha ich stredu.

Pozice středu koleček, Side-set, Center-set, Off-set
  • Center-set - takto označené kolieska majú stred v rovnakej vzdialenosti od hrán, teda presne v strede. Center-set umožňujú ľahko prejsť do šmyku, pričom nestrácate rýchlosť.

  • Side-set - majú stred v jednej rovine s vnútornou hranou. Tieto kolieska sa vyznačujú vysokou priľnavosťou. Jazdcovi poskytujú výbornú stabilitu, a to aj pri vysokých rýchlostiach.

  • Off-set - kombinujú oba dva vyššie spomenuté typy. Majú stred medzi vnútorným okrajom a prostriedkom kolieska. Svojimi vlastnosťami sa radia medzi Center-set a Side-set. Ide o najbežnejšie využívanú konštrukciu.

Kolieska na mestské využitie
Plánujete používať longboard iba ako dopravný prostriedok po meste (carving, cruising)? Ak áno, potom odporúčame kolieska Side-set alebo Off-set s veľkosťou 65 - 75 mm, s tvrdosťou okolo 80A, s ostrými hranami a veľkou kontaktnou plochou. Takéto kolieska zabezpečia pohodlné prepravenie z A do bodu B.

Kolieska na downhill
Ak radi pretekáte, potom využijete najmä Off-set kolieska s veľkosťou v rozmedzí 70 - 80 mm, s tvrdosťou 80-83A, s ostrými hranami a veľkou kontaktnou plochou.

Kolečka na longboard, polyuretan

Kolieska na freeride
Vyznávači rýchlej jazdy z kopca s početnými zákrutami ocenia predovšetkým Center-set alebo Off-set kolieska s vysokou tvrdosťou. Vďaka nim je totiž možné odtrhnúť longboard do šmyku a prudkú zákrutu vytočiť.

Ako si vybrať trucky?

Ako už bolo spomenuté vyššie, trucky sú kovové časti, ktoré spájajú dosku s kolesami. Ovládateľnosť longboardu závisí z veľkej časti práve na nich. Existujú dva základné druhy truckov, ktoré sa pre potreby longboardov využívajú.

Prvý typ predstavuje tzv. vertical kingpin. Ten vychádza z klasického skateboardového trucku. Skvele sa hodí pre jazdcov, ktorí chcú s longboardmi vykonávať triky.

Trucky na longboard, vertical kingpin, reverse kingpin

Druhý typ je zastúpený tzv. reverse kingpinom. Ide o najrozšírenejší druh longboardového trucku. Oproti predošlému typu predstavuje hlavný rozdiel najmä uhol kingpinu. Tento typ truckov sa vyznačuje lepšou geometriou, točivosťou aj stabilitou. Preto je vhodný najmä na cestovanie po meste, downhill, poprípade freeride.

Nezabudnite na správne brushingy

Predchádzajúca kapitola naznačila, že ovládateľnosť longboardu závisí z veľkej časti na použitom type truckov. Avšak okrem truckov závisí ovládateľnosť tiež na type brushingov.

Brushingy sú polyuretánové súčiastky umiestnené pri všetkých truckoch medzi baseplatom a hangerom. Vo väčšine prípadov majú tvar valca (väčšia stabilita, ťažšie zatáčanie), prípadne kužeľa (menej stabilné, ľahšie zatáčanie).

Brushingy na longboard, polyuretan, válce, kužely

Vo výsledku platí, že čím mäkšie brushingy, tým väčšia ovládateľnosť (vhodné na mestské jazdenie). Naopak tvrdé brushingy poskytujú jazdcovi stabilitu, a práve preto sú vhodné najmä pre downhill.

Ložiská, čiže menej je niekedy viac

V neposlednom rade predstavujú dôležitý aspekt pri výbere longboardu tiež ložiská. Tie sa delia na ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7 a ABEC 9. Tu platí, čím väčšie číslo pri slove ABEC, tým väčšia presnosť výroby. Toto označenie však nevypovedá o skutočnej kvalite ložiska.

Často sa teda môžete stretnúť s tým, že ložiská ABEC 3 od renomovaného výrobcu môžu byť oveľa kvalitnejšie ako ABEC 9 od neznámeho výrobcu.

Vytlačiť
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií