AD homeoffice PET

Ako vybrať bežecký pás

Zobraziť katalóg

Bežecké pásy, ináč známe aj ako bežecké trenažéry, sú stroje, ktoré umožňujú športovú chôdzu alebo beh v interiéri. Jednotlivé modely sa od seba líšia konštrukciou a aj využitím, vlastnosťami a príslušenstvom. Pred zakúpením bežeckého pásu je teda dobré zistiť, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim požiadavkám a možnostiam.

Ako vybrať bežecký pás
Prečo si zadovážiť bežecký pás?
  • Zlepšuje celkovú fyzickú kondíciu
  • Pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Podporuje prirodzený pohyb
  • Umožňuje behať aj v zlých poveternostných podmienkach

Najčastejšie otázky

Pre koho sú bežecké pásy určené?

Pre tých, ktorí chcú behať kedykoľvek im napadne alebo nemajú ideálne podmienky na behanie vonku. Niekto môže bývať na miestach, kde je zložité alebo aj nebezpečné behať, napríklad priamo pri hlavnej ceste, odkiaľ je to ďaleko na vhodnú cestu. Bežecké pásy oceníte tiež v zime, kedy je všade ľad, či v daždivom a veternom počasí, kedy je behanie nepríjemné.

Pri akej tepovej frekvencii schudnem najrýchlejšie?

Tuky spaľujete v aeróbnom pásme (65 až 75 % maximálnej tepovej frekvencie), pretože pri ňom je vaše telo dostatočne zásobené kyslíkom. Laicky spoznáte aeróbne pásmo tak, že pri ňom nelapáte po dychu, ale môžete povedať súvislú vetu. Na výpočet maximálnej tepovej frekvencie je najjednoduchším vzorcom 220 (u žien 230) mínus váš vek, teda napr. 35-ročný muž by mal mať TP max. približne 185.

Presnejšiu hodnotu maximálnej tepovej frekvencie získate nasledujúcim výpočtom:

• Ženy: 209 – (0,9 × vek)
• Muži: 214 – (0,8 × vek)

Sú rozcvička a záverečný strečing po behaní potrebné?

Rozcvička pred výkonom ani záverečné preťahovanie nie sú rozhodne strata času. Dôkladná rozcvička pred behaním pomôže predchádzať zraneniu svalov a dostane vaše telo do prevádzkovej teploty, pri ktorej podáva lepší výkon. Záverečné kompenzačné cvičenia a pretiahnutie svalstva pomáhajú k regenerácii a zabraňujú bolesti natiahnutých svalov.

Pred vybehnutím vykonajte krátky strečing a rozhýbte si kĺby. Prejdite si bežeckú abecedu a skúste si pár ľahkých odrazov. Pred samotným výkonom je dobré sa rozklusať v dĺžke 5 – 10 minút. Po tréningu vykonajte strečing ako pred výbehom, môžete ale zájsť do krajnejších polôh a vydržať v nich o niečo dlhšie (cca 10 sekúnd). Naťahujte svaly pomaly a ťahom.

Bežecké pásy

  • Na zlepšenie kondície aj chudnutie
  • Vhodné na celoročné behanie
  • Pre začiatočníkov aj skúsených bežcov
Bežecké pásy

Dôležité parametre

Rozmery a nosnosť

Rozmery a nosnosť

  • Bežecké trenažéry sa líšia v šírke, výške a dĺžke. Než si bežecký pás zaobstaráte, vezmite do úvahy, že okolo, a predovšetkým za pásom, musí byť dostatok voľného priestoru, aby ste predišli zraneniu, napríklad v prípade pádu alebo prešľapu.
  • Dôležité je mať na pamäti nosnosť bežeckého pásu. Tá by mala byť vždy zhruba o 20 % vyššia, než je vaša hmotnosť.
Motorový alebo magnetický

Motorový alebo magnetický

  • Motorové bežecké pásy sú poháňané motorom s výkonom spravidla od 1 do 6 konských síl (HP). Čím ťažší je bežec a čím častejšie chce trénovať, tým silnejší motor by mal zvoliť. Na chodenie postačí 1 – 2 HP, pravidelným bežcom do 100 kg bude stačiť motor s 4 HP. Čím silnejší motor je, tým je spravidla tichší.
  • Magnetické, čiže bezmotorové pásy, sú cenovo dostupnejšie ako motorové pásy. Behanie na nich je však fyzicky náročnejšie, pretože ich bežec musí vlastnými silami rozhýbať a udržať v chode.
Bežecká plocha

Bežecká plocha

Na dĺžke a šírke pásu nešetrite. Čím je bežecký pás dlhší, tým viac môžete natiahnuť krok bez rizika pádu alebo zranenia. Čím rýchlejšie plánujete na páse behať, tým širší a dlhší pás by ste mali zvoliť.

Pokročilejšie modely disponujú možnosťou nastavenia náklonu, čím simulujú beh do kopca. Ďalej je možné zvoliť pás s odpružením, ktorý znižuje záťaž kĺbov, a beh na ňom je tak zdravší.

Výbava

Výbava

Bežecké trenažéry možno dostať vo variantoch od samostatných pásov po stroje s držadlami, počítačom, hrudným pásom a napríklad aj zabudovaným vetrákom. S modernejšou výbavou pochopiteľne narastá aj cena prístroja. Počítač s meraním prejdenej vzdialenosti je však prakticky nutnosť – bez merania výsledkov je zložitejšie sa zlepšovať. Na redukciu hmotnosti je zase nutné prispôsobiť tempo tak, aby ste udržali ideálnu tepovú frekvenciu a dosiahli tak efektívne spaľovanie, a k tomu vám pomôže hrudný pás.

Slovník pojmov – bežecké pásy

Bežecká abeceda

Používa sa na pretiahnutie, ale aj posilňovanie a zlepšenie koordinácie. Atletická abeceda zahŕňa:

Lifting – cez bruško (plochu) chodidla sa plynule dostávajte na pätu. Nohy striedajte. Pohyb vykonávajte buď na mieste, alebo mierne vpred.
Skiping – vykonávate podobný pohyb ako pri liftingu a mierne zdvíhate kolená. Nadväzuje vysoký skiping, kedy zdvíhate kolená vyššie.
Zakopávanie – s odrazom striedavo krčte nohy tak, ako by ste sa chceli dotknúť zadku.

Odpich – inak tiež jelenie skoky, sú výskoky s odrazením z jednej nohy, kedy odrazová noha zostáva natiahnutá a druhú nohu skrčíte tak, aby koleno smerovalo vpred.

Beh pospiatky – pri behu pozadu sa pozerajte vpred a neotáčajte hlavu. Začnite pomaly a zvoľna zrýchľujte.

Skoky stranou – známe ako cval stranou. Ukročte vyskočte a vo vzduchu spojte nohy k sebe.

Beh stranou – tzv. „baletka“. Striedavo prekladajte jednu nohu pred a za tú druhú.

Aeróbna a anaeróbna zóna

V aeróbnej zóne sa nachádzate vtedy, keď je príjem a výdaj kyslíka pri cvičení či behu v rovnováhe. Nelapáte po dychu a môžete relatívne ľahko hovoriť. Do anaeróbne zóny sa dostanete po prekročení anaeróbneho prahu, ktorý predstavuje hranicu medzi oboma zónami. Ide o športový výkon vysokej intenzity, kedy vychádzate zo svojej komfortnej zóny. Teda šprint, beh do kopca alebo cvičenie v posilňovni. Svaly si vytvárajú kyslíkový dlh a vy sa značne zadýchavate.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií