AD homeoffice AD homeoffice

Ako vybrať ďalekohľad

Zobraziť katalóg

Kvalitný ďalekohľad je neoceniteľným pomocníkom na sledovanie vzdialených objektov. Uplatní sa na výletoch, v prírode, pri sledovaní športu, ale aj v poľovníctve, vojenstve a námorníctve. Ako vybrať ďalekohľad so správnymi parametrami a na čo si dať pozor?

Ako vybrať ďalekohľad

Pred výberom ďalekohľadu si odpovedzte na tieto otázky

  1. Čo presne budete ďalekohľadom najčastejšie pozorovať?

  2. Kde budete ďalekohľad používať?

  3. Koľko ste ochotní do ďalekohľadu investovať?

Dôležité parametre na výber ďalekohľadu

Výkon ďalekohľadu

Trieder v binokulárnom vyhotovení je charakterizovaný číselným označením udávajúcim zväčšenie ďalekohľadu (čiže priblíženie) a priemerom objektívu, napríklad 8 × 30.

Tu číslo 8 znamená zväčšenie ďalekohľadu. Ak teda sledujete objekt zo vzdialenosti 80 m, bude sa vám javiť, ako by ste ho bez ďalekohľadu pozorovali zo vzdialenosti 10 m (80/8 = 10). Číslo 30 tu znamená priemer šošoviek ďalekohľadu v milimetroch. Čím je hodnota väčšia, tým je ďalekohľad väčší a ťažší, ale o to jasnejšie bude pozorovaný obraz pri rovnakom osvetlení. Väčšia svetelnosť sa vám bude hodiť v znížených svetelných podmienkach, ako je napríklad noc, šero, les, hmla a podobne.

Ďalekohľady bez zaostrovania

K dispozícii sú aj binokulárne ďalekohľady bez zaostrovania, teda ďalekohľady, ktoré majú fixne zaostrené. Zvyčajne je to od 20 m do nekonečna. Tieto ďalekohľady nemajú zaostrovacie koliesko a ani dioptrickú korekciu, nehodia sa teda pre ľudí s okuliarmi. Používajú sa na sledovanie rýchlo sa pohybujúcich objektov, napríklad športovcov na štadióne, zveri a vtákov, kedy by vám počas zaostrovania mohli utiecť dôležité okamihy.

Objektív

Objektív je prvá optická sústava, ktorá má za úlohu vytvárať obraz pozorovaného objektu. Je žiaduca čo najväčšia kvalita zobrazenia a schopnosť prenesenia čo najväčšieho množstva svetla z pozorovaných objektov. To ovplyvňuje najmä priemer objektívu, ktorý má potom priamy vplyv na veľkosť samotného ďalekohľadu. Čím väčšie šošovky, tým väčšia svetelnosť. Kvalitnejšie ďalekohľady s veľkou svetelnosťou majú priemer 40 – 56 mm, vreckové zhruba 20 – 35 mm.

Okulár

Okulár je posledný optický člen ďalekohľadu. Skladá sa z jednej alebo viacerých šošoviek a do nášho oka premieta obraz vytvorený objektívom. Rovnako, ako objektív, má zásadný vplyv na kvalitu výsledného obrazu ďalekohľadu. Okuláre sú zakončené očnicou, ktorá stanovuje vzdialenosť medzi poslednou optickou časťou okuláru a miestom, kde vzniká ostrý obraz. Vďaka nej dokážete kompenzovať optické chyby očí.

Konštrukcia hranolov

Medzi objektívom a okulárom sa nachádza konštrukcia hranolov, ktorá môže byť typu Prism, Porro alebo Roof. Vo všetkých prípadoch hranoly obracajú obraz tak, aby bol stranovo aj výškovo správne orientovaný.

Konštrukcia Prism – klasická a lacná konštrukcia využívaná väčšinou dnešných ďalekohľadov (označované ako prizmatické ďalekohľady). Používa konvexnú šošovku pre okulár, ale aj pre objektív – optický hranol (prizma) potom otáča prevrátený obraz. Typicky je prizmatická konštrukcia pomerne robustná a ťažká, ale zato tu zriedkakedy dochádza k optickým stratám.

Konštrukcia Roof – komplikovanejšia na výrobu, vyžadované sú kvalitnejšie a drahšie materiály, preto sú ďalekohľady tohto typu drahšie. Objektív aj okulár sú v jednej línii, čo sa odráža v kompaktnejších tvaroch, než vidíme v prípade Porro ďalekohľadov.

Konštrukcia Porro – jednoduchšia na výrobu, hranoly sú umiestnené tak, že svetlo prichádzajúce k našim očiam opíše trajektóriu v tvare Z. Ďalekohľady tohto typu nemajú tak kompaktné tvary ako typ Roof, sú však lacnejšie.

Zorné pole

Zorné pole je priestor v tvare kužeľa, ktorý vidíme z ďalekohľadu. Uvádza sa v metroch vo vzdialenosti 1 000 m (napr. 150 m na 1 000 m), v zámorí potom v stopách na 1 000 yardov. (Napr. 400` na 1 000 yardov). Ďalšou možnosťou sú údaje v stupňoch.

Svetelnosť

Svetelnosť objektívu vyjadruje množstvo svetla prechádzajúceho optikou a platí, že čím je hodnota vyššia, tým jasnejší je obraz. Počíta sa v prípade všetkých ďalekohľadov rovnako – ako druhá mocnina podielu priemeru objektívu v mm a zväčšenie. Napríklad ďalekohľad 8 × 30 bude mať relatívnu svetelnosť 14.

Typy skiel

BK-7 (borokremičité sklo) – používa sa v prípade lacnejších ďalekohľadov, pretože má horšiu svetelnú priepustnosť. Na rekreačné pozorovanie je úplne postačujúce.

BaK-4 (báryové korunové sklo s minimálnym rozptylom) – vkladá sa do drahších ďalekohľadov a príde vhod hlavne pri pozorovaní za zhoršených svetelných podmienok. Má vyššiu priepustnosť svetla než BK-7.

Materiál tela

Na výrobu tela ďalekohľadov sa najčastejšie používa oceľ, zliatiny hliníka alebo umelej hmoty s prímesou grafitu alebo keramiky. Nevýhodou ďalekohľadov z ocele je vyššia hmotnosť, hliníkové konštrukcie potom majú problémy s väčšou tepelnou rozťažnosťou. Na outdoorové použitie viac vyhovujú ďalekohľady z umelej hmoty s prímesou grafitu alebo keramiky.

Základné rozdelenie ďalekohľadov

Ako vybrať ďalekohľad

Binokulárne ďalekohľady (triédre)

Na pozorovanie oboma očami

  • Široká škála pre turistiku aj sledovanie športov
  • Veľký zorný uhol na sledovanie krajiny
  • S nastaviteľným aj statickým priblížením

Binokulárne ďalekohľady sú konštruované na pozorovanie oboma očami. Do procesu videnia sú zapojené obe mozgové hemisféry, vďaka čomu sme schopní lepšie, prirodzenejšie vnímať hĺbku obrazu a odhadovať vzdialenosť. Nižšie úrovne priblíženia sú kompenzované odstránením trasenia obrazu a väčšími pozorovacími uhlami.

Výhody a nevýhody
  • Plastický „3D“ obraz
  • Presnejší odhad vzdialeností
  • Väčší zorný uhol
  • Eliminácia trasenia obrazu
  • Väčší pôžitok pri pozorovaní
  • Menšie priblíženie v porovnaní s monokulármi
Ako vybrať ďalekohľad

Monokulárne ďalekohľady (spektívy)

Na pozorovanie jedným okom

  • Široký výber na pozorovanie nočnej oblohy, vtáctva či inej zveri
  • Pozorovanie a identifikácia cieľov na veľké vzdialenosti
  • Možnosť pripevnenia fotoaparátu alebo smartfónu

Monokuláry, na rozdiel od binokulárnych ďalekohľadov, sú určené na pozorovanie len jedným okom. Hlavné výhody s tým spojené spočívajú vo väčších možnostiach priblíženia a pozorovania, identifikácii či fotografovaní cieľov na veľké vzdialenosti. Zároveň sa však s rastúcim priblížením znižuje zorný uhol, svetelnosť ďalekohľadu a výrazne rastie trasenie obrazu.

Výhody a nevýhody
  • Väčšie priblíženie v porovnaní s binokulármi
  • Používateľsky jednoduchšie
  • Kompatibilita s fotoaparátom
  • Nižší (priestorový) pôžitok pri pozorovaní
  • Menšia univerzálnosť
  • Často nutnosť využitia statívu (zníženie trasenia obrazu)
  • Väčšie rozmery a hmotnosť

Vyberáme ďalekohľad podľa použitia

Ako vybrať ďalekohľad – turistické a športové

Turistické a športové ďalekohľady

  • Odolné a ľahké binokulárne ďalekohľady
  • Veľké rozpätie priblíženia a priemeru šošoviek
  • Vhodné sú širokouhlé typy

Športový či turistický ďalekohľad by mal byť predovšetkým ľahký, flexibilný, odolný a v ideálnom prípade aj širokouhlý. Najčastejšie preto volíme binokulárne modely s pogumovaným povrchom, s ktorými sa dobre manipuluje a sú veľmi pohotové (často stačí len zavesiť na krk a vyraziť). Vždy musíme vziať do úvahy, že menšia veľkosť ďalekohľadu znamená tiež menšiu úroveň priblíženia a priemer šošoviek. Odporúčame varianty ďalekohľadov 7 × 35, 7 × 50, 10 × 50.

Ako vybrať ďalekohľad – pozorovacie a lovecké

Ďalekohľady na pozorovanie zveri

  • Široký výber binokulárnych aj monokulárnych ďalekohľadov
  • Dôraz na svetelnosť a priblíženie

Aj na toto využitie dnes najčastejšie volíme binokulárne ďalekohľady – všeobecne platí, že zver možno dobre pozorovať s kvalitnými turistickými ďalekohľadmi. Parametre, ktoré tu hrajú dôležitú úlohu, sú však tiež svetelnosť a maximálne priblíženie. Preto v prípade, že sa chystáte pozorovať napríklad vtáčie hniezda na veľké vzdialenosti a za horších svetelných podmienok, neváhajte a s čistým svedomím zvoľte monokulárny ďalekohľad s väčším priblížením a statívom. Odporúčame varianty ďalekohľadov 7 × 42, 8 × 42, 7 × 50, 8 × 56, 9 × 63 alebo 10 × 50, ideálne v zelenej alebo inej nenápadnej farbe.

Ako vybrať ďalekohľad – divadelné

Divadelné kukátka

  • Vreckové binokulárne ďalekohľady
  • Elegantný vzhľad
  • Menšie priblíženie aj rozmery

V divadlách sa najčastejšie stretneme s malými binokulárnymi ďalekohľadmi, ktoré typicky disponujú 3-násobným až 8-násobným priblížením a nižším priemerom šošoviek – viac skrátka nie je vzhľadom na menšie vzdialenosti v divadle potrebné. Dôraz môže byť kladený aj na elegantný vzhľad. Odporúčame varianty ďalekohľadov 4 × 21, 4 × 30, 6 × 15, 8 × 21 alebo 8 × 25.

Ako vybrať ďalekohľad – astronomické a teleskopy

Hvezdárske ďalekohľady a teleskopy

  • Monokulárne ďalekohľady so statívom
  • Obrovské variabilné priblíženie

Hoci aj v tejto kategórii existujú binokulárne varianty, oveľa častejšie narazíme na veľké a ťažké monokulárne ďalekohľady so statívom. Priblíženie astronomických ďalekohľadov so zoomom sa pohybuje od 30× až po 225× a viac, zatiaľ čo priemer predného objektívu zhruba okolo 70 mm. Statív je teda absolútnou nutnosťou, ďalekohľad by sme bez neho často vôbec neudržali.

Rozdelenie ďalekohľadov podľa ceny

Kategórie do 200 €

V tejto kategórii nájdeme ďalekohľady pre všetkých nenáročných používateľov. Najčastejšie ide o klasické turistické alebo vreckové ďalekohľady s menším zväčšením. Zriedka narazíme aj na pozorovacie ďalekohľady alebo teleskopy pre úplných začiatočníkov.

Od 200 do 600 €

Cenová relácia od 200 € do 600 € ponúkne tie najkvalitnejšie turistické ďalekohľady, pozorovacie ďalekohľady určené na lov a tiež pokročilejšie astronomické ďalekohľady.

Od 600 do 1 200 €

Tu si vyberú už aj oveľa náročnejší používatelia – špecializované pozorovacie ďalekohľady, digitálne ďalekohľady alebo kvalitné astronomické ďalekohľady s vysokou svetelnosťou a masívnym priblížením sú úplne bežné. Môžeme sa stretnúť aj s profesionálnymi funkciami, ako je napríklad vodoodolnosť, plnenie dusíkom, nočné videnie a podobne. Kvalita optiky týchto zariadení je špičková.

Kategórie od 1 200 € vyššie

Tento priestor je vyhradený pre tie najlepšie špecializované zariadenia s veľkým množstvom profesionálnych funkcií, ktoré cielia predovšetkým na pokročilých používateľov. Drvivú väčšinu ďalekohľadov z tejto kategórie môžeme vzhľadom na rozmery šošoviek a veľkému priblíženiu využívať iba v kombinácii so statívom.

Špeciálne vlastnosti ďalekohľadov

Zoom

Ďalekohľad so zoomom umožní voliť zväčšenie v určitom, pevne danom rozmedzí (napr. 10× až 15×). Variabilné zväčšenie je typické skôr pre monokulárne pozorovacie ďalekohľady. Často môže zoom fungovať ako obyčajný reklamný trik – väčší počet optických častí v binokulárnom ďalekohľade totiž znateľne znižuje svetelnosť, zorný uhol, ale aj kvalitu obrazu. Preto je zoom naozaj žiaduci najmä v prípade astronomických ďalekohľadov a teleskopov so statívom.

Nočné videnie

Funkcia nočného videnia je užitočná predovšetkým pre lovecké a pozorovacie ďalekohľady využívané poľovníkmi alebo pri ochrane objektov. Ďalekohľady s touto funkciou využívajú na správne fungovanie buď zvyškové svetlo zo slnka, mesiaca a lámp, alebo tepelného (infračerveného) žiarenia, ktoré emitujú všetky objekty v priestore.

Plnenie dusíkom

Optika ďalekohľadov s touto vlastnosťou nepodlieha vnútornému zahmlievaniu, vďaka čomu je možné tieto zariadenia využívať aj v extrémne nepriaznivých podmienkach.

Filtre

Najmä pri pozorovaní nočnej oblohy je dôležité zbaviť sa najrôznejších nežiadúcich vplyvov, alebo naopak zvýrazniť žiaduce detaily pozorovanej planéty, hviezdy a podobne. Toto pre nás zaisťujú špeciálne farebné, širokopásmové, slnečné, polarizačné, spektrálne či fotografické filtre.

Dioptrická korekcia

V prípade, že nosíte okuliare, je pre vás táto vlastnosť ďalekohľadu úplne zásadná. Umožňuje totiž doostriť pozorovaný obraz potrebám vašich očí – bežne doostruje v rozsahu 2 až 5 dioptrií.

Antireflexná vrstva

Svetelnosť konkrétneho ďalekohľadu závisí aj na povrchu predných šošoviek ďalekohľadu. Tenký povlak na šošovke v podobe antireflexnej vrstvy, ktorá je tvorená zlúčeninou kovov, umožňuje lepší prienik svetla do optiky ďalekohľadu. Zároveň, antireflexná vrstva chráni šošovku pred poškriabaním a filtruje nežiadúce UV žiarenie.

Najčastejšie otázky pri výbere ďalekohľadu

Čím väčšie priblíženie, tým lepší ďalekohľad?

Väčšie zväčšenie, čiže priblíženie, síce znamená, že môžete pozorovať vzdialenejšie objekty. Avšak čím väčšia hodnota, tým viac dochádza k zmenšeniu zorného uhla, poklesu svetelnosti ďalekohľadu a zvýšenému traseniu obrazu. Na ručné pozorovanie sa preto odporúča priblíženie do 12×. Nad túto hodnotu už je lepšie použiť statív.

Pri pozorovaní za zhoršeného osvetlenia, teda ráno, večer, alebo pri zlom počasí, sa ponúka priblíženie 7× alebo 8×. Zoberme si napríklad ďalekohľad 8 × 56 – tu menšie zväčšenie v kombinácii s veľkým priemerom šošoviek zaistí perfektné optické vlastnosti pri pozorovaní krajiny aj za zlých svetelných podmienok.

Aké priblíženie a priemer šošoviek potrebujem na svoje pozorovanie?

Sledovanie rôznych objektov a činností vyžaduje rozdielne parametre ďalekohľadu. Do divadla si berieme iný ďalekohľad než do prírody na sledovanie vtákov, preto je dôležité si vždy vopred ujasniť, kde ho budete prevažne používať.

Príklady použitia:
Pobyt vonku, príroda – 7 × 35, 7 × 50, 10 × 50 – vhodné sú širokouhlé typy
Pozorovanie zvierat v prírode – 7 × 35, 7 × 42, 8 × 42, 7 × 50, 8 × 56 – veľmi dobrá svetelnosť
Cesty, športy – 7 × 35 – prijateľná veľkosť a hmotnosť
Západy slnka, noc, zatiahnutá obloha – 7 × 50
Jasné a ostré pozorovania vo veľkej diaľke – 10 × 50
Koncerty pod holým nebom – 7 × 35, 7 × 50, 10 × 50, 12 × 50, 16 × 50
Divadlo, halové športy – 4 × 21, 4 × 30, 6 × 15, 8 × 21, 8 × 25 – malé priblíženia na krátku vzdialenosť, vreckové rozmery

Fixné alebo premenlivé priblíženie?

Ďalekohľady s premenlivým priblížením, tzv. zoom, sú označené napr. 10 – 30 × 50, kde 10 – 30 je rozsah priblíženia. Umožní vám pozorovanie v diaľke aj na blízko, ale s horšou optickou kvalitou, svetelnou priepustnosťou a až o 30 % menším zorným uhlom, ako je to v prípade fixného priblíženia.

Čím ťažší ďalekohľad, tým kvalitnejší?

Kedysi to tak bývalo, teraz to už ale vďaka nástupu nových technológií nemusí byť pravda. Lepšie je sa riadiť hmotnosťou ďalekohľadu z hľadiska účelu použitia. Napríklad pri častom chodení budete radi za každý ušetrený kilogram.



Slovník pojmov – triédre

Antireflexná úprava

Antireflexná vrstva je tenká kovová vrstva nanesená na šošovku, ktorá bráni odrazu svetelných lúčov od skiel šošoviek. Rovnako ako priemer šošoviek má teda vplyv na množstvo svetla, ktoré preniká do optiky ďalekohľadu.

Antireflexnú úpravu delíme nasledovne:
FC (FullyCoated) – jednoduchá antireflexná vrstva
MC (Multi Coated) – viac vrstiev (až 7)
FMC alebo Super (Fully) MultiCoated – viac vrstiev (nad 7) vrátane prísad

Objektív

Objektív je prvá optická sústava, ktorá má za úlohu vytvárať obraz pozorovaného objektu. Je žiaduca čo najväčšia kvalita zobrazenia a schopnosť prenesenia čo najväčšieho množstva svetla z pozorovaných objektov. To ovplyvňuje najmä priemer objektívu, ktorý má potom priamy vplyv na veľkosť samotného ďalekohľadu. Čím väčšie šošovky, tým väčšia svetelnosť. Kvalitnejšie ďalekohľady s veľkou svetelnosťou majú priemer 40 – 56 mm, vreckové zhruba 20 – 35 mm.

Okulár

Okulár sa skladá z jednej alebo viacerých šošoviek a ide o posledný optický člen ďalekohľadu. Premieta obraz do nášho oka a rovnako ako objektív priamo ovplyvňuje kvalitu výsledného obrazu. Okuláre majú pevné alebo meniteľné zväčšenie (ZOOM).

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií