Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

AlzaPlus+ sport Dvojročná záruka teraz aj pre firmy

Ako vybrať horský bicykel

Zobraziť katalóg

Horské bicykle sú určené do terénu, ale možno s nimi jazdiť aj po ceste. Tieto bicykle sú vďaka svojmu univerzálnemu využitiu veľmi populárne.

Výhody a nevýhody
  • Univerzálne použitie
  • Terén aj cesty
  • Možnosť odpruženia
  • Cenovo dostupné
  • Na ceste sú pomalšie
  • Vyššia hmotnosť ako cestné bicykle
  • Pri jazdení na ceste je potrebné vynaložiť väčšie úsilie

Najčastejšie otázky pri výbere bicykla

Je horský bicykel vhodný na každodenné použitie?

Áno, horský bicykel je vhodný prakticky na akékoľvek použitie. Je pohodlný a možno sa na ňom vydať aj na dlhšie cesty, do práce, do mesta alebo napríklad do prírody.

Je možné zlepšiť vlastnosti horského bicykla na ceste?

Áno. Pokiaľ chcete horský bicykel, ale budete častejšie jazdiť po cestách, môžete si vymeniť plášťe za hladké a jazda po ceste bude razom jednoduchšia.

Prečo by som si mal/a vybrať odpružený bicykel?

Odpružený bicykel pomôže vstrebať otrasy pri prejazde cez nerovnosti. Bez odpruženia by bicykel nebol taký pohodlný. Nepríjemné však môže byť, ak odpruženie nie je uzamykateľné – napríklad pri jazde do kopca časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlica.

Aký je posed na horskom bicykli?

Na horskom bicykli zaujímate tzv. neutrálny posed. Je to posed pod uhlom cca 40° medzi vaším telom a rovinou. Nie je príliš náročný na chrbát, ale zároveň nie je taký odpočinkový ako rekreačný posed, pri ktorom sedíte takmer úplne vzpriamene.

Horské bicykle
  • Jazda kdekoľvek
  • Pohodlie pri jazde
  • Cena už od: 175 €
horský bicykel

Dôležité parametre

Průměr kola
Priemer kolesa

Kolesá s priemerom 26" sú z ponúkaných rozmerov najmenšie, cítite sa na nich vďaka menšej výške bezpečnejšie a sú veľmi dobre ovládateľné. Hodia sa do náročného, ​​dynamického terénu plného ostrých zákrut.

Strednou cestou je priemer 27,5", ktorý ponúkne slušnú rýchlosť s dobrou ovládateľnosťou.

Kolesá s priemerom 29" sú najrýchlejšie, ale na ich ovládanie potrebujete dostatok sily. Ideálna výška postavy pre 29" kolesá je 175  180 cm a viac. Najlepšie zvládajú prejazdy cez nerovnosti a majú lepšiu trakciu ako kolesá menších priemerov, preto ich používajú väčšinou športovci.

Výška rámu
Výška rámu

Výška rámu je najčastejšia udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, prípadne podľa výšky postavy.

Orientačná tabuľka

Výška postavy v cm

Výška rámu podľa označenia

do 165 cm15", 16", S, do 44 cm
160 – 170 cm17", 18", M, do 48 cm
170 – 185 cm19", 20", L, do 52 cm
185 – 200 cm21", 22", XL, do 55 cm
nad 195 cm23", 24", XXL, 58 – 60 cm

*Hodnoty v tabuľke vyššie sú orientačné a vo výnimočných prípadoch sa môžu líšiť.

Materiál rámu
Materiál rámu

Oceľové rámy majú vysokú pevnosť a nižšiu cenu. Ich nevýhodou je vyššia hmotnosť a podliehanie korózii. Karbónový rám je ľahší, dobre pruží a v priebehu času nedochádza k zníženiu pevnosti. Duralový rám je lacnejší, ale zároveň ťažší ako karbónový.

Konštrukcia
Konštrukcia

Celoodpružená konštrukcia je vhodná do najnáročnejšieho terénu. Bicykle z odpruženou prednou vidlicou sú vhodné na cesty aj do terénu. Dôležitá je možnosť zamknutie ako predného, tak aj zadného odpruženia – nedochádza tak k absorpcii energie pri jazde do kopca.

Brzdy
Brzdy

Najbežnejším variantom sú véčkové brzdy (v-brake), ktoré brzdia trením gumovej plochy o ráfik. Sú lacné, nenáročné na údržbu, ale ich brzdný účinok pri kontakte s vodou klesá. Druhým variantom sú brzdy kotúčové, ktoré brzdia dobre za mokra aj za sucha, ale sú náročnejšie na údržbu. Oba typy môžu byť ovládané lankom alebo hydraulicky.

Slovník pojmov  bicykle
Prehadzovačka (menič)

Prehadzovačka je mechanizmus, ktorý nájdeme na väčšine bicyklov, a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri zvolení nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s vysokou frekvenciou. Naopak pri zvolení vysokého stupňa na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

Rám

Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, prípadne podľa výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové a karbónové. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám nepodlieha rýchlo korózii a je relatívne ľahký. Karbónový rám je zo všetkých najľahší, nepodlieha korózii, dobre pruží a v priebehu času nedochádza k zníženiu pevnosti.

Vidlica

Odpruženie vidlice je založené na stlačenom vzduchu alebo pružine. Pružinové vyhotovenie je lacnejším variantom a poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie ako vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca, prípadne zmena vlastností pri zmene okolitej teploty. Vzduchové odpruženie je vhodné na šport aj rekreáciu. Tlak vzduchu možno prispôsobiť hmotnosti jazdca a vďaka svojim vlastnostiam je veľmi často využívané, hoci je jeho cena vyššia. Funkcia zamykania vidlice umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú. Pokiaľ vidlica zostane odomknutá pri jazde do kopca, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlica.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB16
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií