Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Ako vybrať hvezdársky ďalekohľad

Zobraziť katalóg

Prebudili ste v sebe záujem o astronómiu? Láka vás nebo plné hviezd? Hvezdársky ďalekohľad, čiže teleskop, je optický prístroj určený najmä pre pozorovanie vesmírnych objektov, ako sú hviezdy a hmloviny, planéty alebo Mesiac. Poradíme vám, ako vybrať ten správny pre vás.

Jak vybrat hvězdářský dalekohled

Najčastejšie otázky pri výbere teleskopu

Aký priemer objektívu zvoliť na začiatok?

Pre začiatočníkov sa odporúča zvoliť menší refraktor s priemerom 70-100 mm s azimutálnou montážou, ktorý nevyžaduje vysokú finančnú investíciu. Tento ďalekohľad vám môže v budúcnosti poslúžiť aj ako menší na cestovanie. Vo vyššej cenovej relácii sa ponúka väčší, napríklad Newtonov ďalekohľad s priemerom okolo 150-200 mm. Ak si radi priplatíte za komfort, môžete mať elektronicky navádzaciu montáž.

Čo môžeme vidieť s teleskopom?

Už malý hvezdársky ďalekohľad s priemerom objektívu 60 mm a zväčšením 50× plne postačuje na sledovanie kráterov na Mesiaci, najväčších Jupiterových mesiacov či prstencov okolo Saturnu. Zväčšenie okolo 150× nám už ukáže aj Saturnove prstence. K tomu je však už potreba väčšieho ďalekohľadu, pretože maximálne využiteľné zväčšenie ďalekohľadu je približne dvojnásobok priemeru jeho objektívu v milimetroch. Napríklad teda ďalekohľad s priemerom 100 mm bude mať využiteľné zväčšenie okolo 200×. Ďalšieho zväčšenia sa teoreticky dá dosiahnuť pridaním zodpovedajúceho okuláru, ale obraz už bude tmavý a menej kontrastný.

Ako sa starať o teleskop?

Optiku ďalekohľadu chráňte krytkami proti nežiaducemu prachu. Nedotýkajte sa optických plôch prístroja. Čistite je len v nevyhnutných prípadoch a vždy len v súlade s odporúčaniami výrobcu uvedenými v návode.


Prístroj nikdy neopravujte svojpomocne. Ak ďalekohľad dobre nepoznáte alebo nerozumiete presne návodu, obráťte sa radšej na odborníka.


Hvezdárským ďalekohľadom možno / nemožno pozorovať zo záhrady, z balkóna alebo terasy. Budete k tomu však potrebovať nutnú dávku trpezlivosti. Tepelné vyžarovanie budovy vás bude obmedzovať pri pozorovaní. Preto, aby sa optika ďalekohľadu mohla teplotne vyrovnať s teplotou vonkajšieho vzduchu, je treba čas. V zime je na vyrovnanie teplôt potreba čas dlhší, naopak v lete je táto doba kratšia.


Nezabúdajte, že aj oči pozorovateľa sa musia prispôsobiť tme. Správna adaptácia šošovky ľudského oka na tmu trvá niekoľko desiatok minút.

Hvezdárske ďalekohľady
  • Menšie teleskopy sú vhodné pre pozorovanie Mesiaca
  • S väčšími uvidíte aj galaxie a hmloviny
  • Cenová relácia: 51 EUR - 2035 EUR
hvezdárske ďalekohľady

Dôležité parametre

Typ dalekohledů
Typ ďalekohľadov

Refraktor / šošovkový ďalekohľad
Objektív refraktor je šošovka alebo sústava šošoviek. Svetelnosť prístroja je daná optickou veľkosťou objektívu, ohnisková vzdialenosť naopak určuje maximálne možné zväčšenie.

Príkladom konštrukcie refraktor je Keplerov ďalekohľad, tvorený dvoma sústavami spojných šošoviek, ktoré majú spoločnú optickú os. Iný princíp je použitý v Galileo ďalekohľade. Obrazové ohnisko objektívu pri tomto type ďalekohľadu splýva s obrazovým ohniskom okuláru. Využíva sa ako divadelné kukátko so štvornásobným zväčšením.

Za "menší" šošovkový ďalekohľad považujeme modely s priemerom objektívu okolo 8 až 9 cm. S nimi je možné vidieť Mesiac, planéty, hmloviny, galaxie aj súhvezdia.

Reflektory / zrkadlové ďalekohľady
Po optickej stránke patrí tento typ k najkvalitnejším ďalekohľadom. Na rozdiel od refraktorov je v tomto prípade objektívom primárne, duté, guľové, parabolické a prípadne i hyperbolické zrkadlo, ktorého plocha udáva svetelnosť teleskopu. Obraz predmetu sa odráža ešte tzv. Sekundárnym zrkadlom a potom pozoruje okulárom.

Z pôvodnej konštrukcie sochára Guillaume Cassegraina vzišiel rad ďalších modifikácií. Konštrukčne podobný je napríklad typ Ritchey-Chrétien. V Newtonovom ďalekohľade sa oproti tomu užíva rovinného sekundárneho zrkadla k odrazu lúčov do okuláru na boku prístroja.

Ak vás fascinujú hmloviny, galaxie a súhvezdia, vyberte zrkadlový alebo katadioptrický teleskop s väčším priemerom.

Katadioptrické ďalekohľady
Ako z názvu vyplýva, jedná sa o kombináciu najčastejšie Maksutov-Cassegrain, historického následníka Schmidt-Cassegrainovho ďalekohľadu. Existujú však aj typy ako Klevcovov ďalekohľad, systém Ritchey-Chretien či systém Coudy. Do triedy astronomických ďalekohľadov spadá už 9 cm dlhý šošovkový ďalekohľad a zrkadlový ďalekohľad v dĺžke nepresahujúcej 12 cm.

Průměr
Priemer

Čím väčší priemer teleskopu zvolíte, tým slabšie objekty budete môcť pozorovať.

Ďalekohľady s menším priemerom - môžeme s nimi na oblohe pozorovať Mesiac, planéty, slnečné fotosféry

Ďalekohľady s väčším priemerom - vhodné pre pozorovanie hmlovín, galaxií a súhvezdia

Všeobecne platí, čím väčší je priemer objektívu, tým lepší je jas a zväčšenie ďalekohľadu. Zamerajte sa tu na objektív a jeho priemer.

Ohnisková vzdálenost
Ohnisková vzdialenosť

Dôležitá je tiež ohnisková vzdialenosť, ktorá sa uvádza u každého prístroja väčšinou na tubuse. Na okuláre je vždy uvedená ohnisková vzdialenosť okulára, napr. 1000/10 = 100×. To znamená, že pri ohnisku objektívu 1000 a ohnisku okulára 10 dosiahnete zväčšenie 100×. Pokiaľ pri rovnakom ohnisku použijete "zoomovací" okulár 8-24 mm, kde možno plynule meniť ohniskovú vzdialenosť, dosiahnete rozsah zväčšenia 42 až 125× viac.

Ďalekohľady s menším zväčšením - Hvezdárske ďalekohľady toho typu majú obraz širší a stabilnejší. S malým zväčšením neuvidíte detaily na väčšiu vzdialenosť.

Ďalekohľady s väčším zväčšením - U týchto prístrojov sa zorné pole zužuje, ďalekohľadom teda uvidíte obmedzený obraz na šírku. Navyše, väčšie zväčšenie prináša aj väčšiu nestabilitu ďalekohľadu. Prejavuje sa napríklad neostrým obrazom alebo väčším úsilím, ktoré je potrebné vynaložiť pri pozorovaní. Riešením je použitie statívu.

Montáž dalekohledu
Montáž ďalekohľadu

Alt-azimutálna montáž - Veľmi podobná fotografickému statívu. Má dve osi, okolo ktorých sa otáča vo výške a v horizontálnom smere okolo horizontu - v tzv. Azimute. Montáž je vhodná na pozorovanie pozemských objektov, Mesiaca, Slnka a planét.

Paralaktická (ekvatoriálna) montáž - Tradičná montáž využívaná v astronomických ďalekohľadoch. Orientácia tejto montáže je v smere pozemských os. Keď si do zorného poľa ďalekohľadu nastavíte napríklad Mesiac, stačí už len otáčať ďalekohľad okolo jednej osi a objekt, ktorý pozorujete, stále uvidíte v zornom poli ďalekohľadu.

Slovník pojmov - teleskopy
Objektív

Objektív je optická sústava, ktorá vytvára obraz pozorovaného objektu. Má zásadný vplyv na kvalitu obrazu vytvoreného ďalekohľadom, existuje pritom mnoho druhov objektívov rôznych kvalít. U objektívu je žiaduce prenesenie čo možno najväčšieho množstva svetla z pozorovaných objektov.

Refraktor

Refraktor je teleskop, ktorého objektívom je šošovka alebo sústava šošoviek. Jeho svetelnosť je daná optickou veľkosťou objektívu, zväčšenie naopak ohniskovou vzdialenosťou. Medzi refraktory zaraďujeme napríklad Keplerov ďalekohľad, tvorený dvoma sústavami spojných šošoviek, ktoré majú spoločnú optickú os. Naopak obrazové ohnisko objektívu u Galileo ďalekohľadu splýva s obrazovým ohniskom okulára. Využíva sa ako divadelné kukátko so štvornásobným zväčšením.

Reflektor

Reflektory patrí z optického hľadiska k najkvalitnejším ďalekohľadom. Objektív tvorí primárne, duté, guľové, parabolické alebo hyperbolické zrkadlo, obraz predmetu sa potom odráža ešte tzv. Sekundárnym zrkadlom.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií