AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Ako vybrať korčule na ľad

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Korčuľovanie na ľade je stálicou medzi zimnými športmi. Korčuľujú ženy, muži aj deti. Pokiaľ za touto obľúbenou kratochvíľou vyrážate tiež, prvým krokom je mať tie správne korčule. Na čo sa ale pri ich kúpe zamerať? My vám s výberom pomôžeme, či už vyrážate s kamarátmi na rybník, s rodinou na štadión, alebo hráte amatérsku či profesionálne ligu v hokeji.

Sprievodca výberom zimných korčúľ – OBSAH

Tipy pri výbere zimných korčúľ

  1. Ujasnite si, na čo budete korčule používať – na krasokorčuľovanie, hranie hokeja či rekreačné korčuľovanie na rybníku?
  2. Nekupujte hneď prvé korčule, na ktoré natrafíte. Prečítajte si tohto sprievodcu a konečnú voľbu starostlivo zvážte.
  3. Nevyberajte primárne podľa vzhľadu. Prioritou je správna veľkosť, pohodlie a funkcie.
  4. Každé korčule na ľad sa trochu líšia určením. Hľadáte korčule pre seba, alebo neviete, aké korčule pre deti?
Korčule na ľad

Čo je dôležité pri výbere zimných korčúľ na ľad?

Veľkosť korčúľ

Veľkosť korčúľ je alfou a omegou pri ich výbere. Vždy vyberajte zhruba o pol až jedno číslo väčší model, než sú vaše topánky. Pri fyzickej aktivite (okrem korčuľovania napríklad tiež aj pri behaní a pod.) sa klenba nôh rozťahuje (ľudovo trochu natečie) a vyžaduje viac miesta. Myslite tiež na to, že pri korčuľovaní budete mať na sebe silné ponožky.

Číslo veľkosti korčule odvodíte od presnej veľkosti svojich nôh. Tú získate zmeraním tzv. mondopointu, teda vzdialenosti medzi pätou a najdlhším prstom na nohe. Postavte sa bosou nohou na papier a označte na ňom pätu a najdlhší prst. Potom už ľahko zmeriate ich vzdialenosť, čím získate hodnotu mondopointu.

Nože

Nože na dámskych ľadových korčuliach

  • Nože so zúbkami – dámske korčule sú typické svojimi zúbkami určenými na odrážanie aj brzdenie.
  • Nože bez zúbkov – existujú aj dámske korčule bez zúbkov, ktorým sa hovorí dámske kanady. Podobajú sa tým pánskym, sú ale samozrejme prispôsobené tvaru dámskej nohy.

Pre výber, či už korčúľ so zúbkami či bez, sa rozhodnite na základe štýlu svojej jazdy. Ak je váš štýl korčuľovania čisto dámsky, teda máte tendenciu sa odrážať špičkami korčúľ, voľte korčule so zúbkami. Pokiaľ tiahnete skôr k mužskému štýlu, pre ktorý je typické napr. odrážanie sa celou plochou nožov do strán, vyberte si dámske kanady.

Nože na pánskych ľadových korčuliach

Nože pánskych korčúľ zúbky nemajú a oproti tým dámskym sú okrúhlejšie, aby vyhoveli pánskemu štýlu korčuľovania. Pri nožoch hrá podstatnú rolu materiál (to platí aj pre dámske korčule), z ktorého sú vyrobené:

  • Nože z uhlíkovej (karbónovej) ocele – lacnejšie, ale nie sú tak odolné voči korózii ako nehrdzavejúca oceľ.
  • Nože z nehrdzavejúca ocele – kvalitnejšie a odolnejšie voči korózii. Korčule s nožmi z nerezu sú o niečo drahšie.

Viazanie

  • Pracky – pracky predstavujú rýchlejší spôsob zaväzovania než šnúrky. Neumožňujú tak precízne a presné utiahnutie ako šnúrky, pretože sa používajú najmä pri korčuliach na rekreačné použitie.
  • Šnúrky – uťahujú sa lepšie ako pracky, takže vaša noha v nich bude usadená pevnejšie. Vy nad korčuľami získate pevnejšiu kontrolu, a v dôsledku toho budete korčuľovať rýchlejšie. Častejšie ich nájdeme na hokejových korčuliach.
  • Boa – patentovaný systém boa využíva na zapínanie otočné koliesko, na ktoré sa navíja lanko. Otáčaním kolieska sa lanko uťahuje. Zapínanie je rýchlejšie a drží pevnejšie než v prípade šnúrok. Lanko sa uvoľňuje vytiahnutím kolieska.

Pevnosť a pohodlie

Pevnosť korčúľ je pre správne držanie nôh dôležitá. Pevnou konštrukciou vynikajú najmä kanady, ktoré nohu primerane pevne zovrú. Spevnený členok majú tiež detské korčule, aby u detí podporovali správne držanie nohy.

Pri korčuľovaní je ale tiež podstatné, aby vás a vaše deti korčule nikde netlačili. Prvým krokom je výber správneho čísla čiže veľkosti korčule. To by malo byť, ako píšeme vyššie, o pol až jedno číslo väčšie ako vaše bežné topánky.

Dôležité tiež je, aby vám nebola na ľade zima. Preto si nezabudnite do korčúľ obliecť teplé ponožky, obzvlášť ak nie sú vaše korčule opatrené zateplením.

Cena

Ako pri takmer každom tovare, aj pri zimných korčuliach platí, že vyššia cena nemusí nutne znamenať vyššiu kvalitu. Spravidla sú ale drahšie korčule vyrobené z kvalitnejších materiálov, majú lepšie vystuženie a sú pevnejšie a odolnejšie. Bude sa vám v nich lepšie korčuľovať.

Dámske korčule na ľad

  • Najčastejšie sú klasické, teda krasokorčule
  • Možno kúpiť aj dámske kanady
  • Bohaté polstrovanie a pekný dizajn

Dámske korčule na ľad sú typické svojou špičkou noža so zúbkami. Tie slúžia na odrážanie aj zastavovanie, čo je súčasť dámskeho štýlu korčuľovania. Takým korčuliam sa niekedy hovorí krasokorčule. Na trhu sa ale možno stretnúť aj s dámskymi kanadami, teda korčuľami bez zúbkov. Pripomínajú mužské kanady, tvar ale majú prispôsobený ženskej nohe. Dámske korčule si možno vybrať so zaväzovaním na šnúrky, zapínaním na pracky aj pomocou systému Boa. Okrem klasického vyhotovenia existujú aj kombinovateľné korčule, na ktoré možno pripnúť kolieska.

Výhody a nevýhody
  • Sú pohodlné
  • Spravidla majú pekný dizajn
  • Možno ich kúpiť aj v čiernej farbe
  • Nevhodné na hranie hokeja

Pánske korčule na ľad

  • Vhodné na rekreačné korčuľovanie aj hokej
  • Hokejové poskytnú skvelú ovládateľnosť
  • Existujú aj kombinovateľné zimné korčule na ľad

Ako vybrať zimné korčule pre pánov? Pánske zimné korčule na ľad čiže kanady sa od tých dámskych líšia nielen veľkosťou, ale aj mierne rozdielnym tvarom podľa pánskej nohy. Okrem toho majú pevnejšiu konštrukciu. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s rekreačnými a hokejovými korčuľami. Opäť ale existujú aj kombinovateľné, ktoré možno používať aj s kolieskami. Pánske korčule si môžete vybrať so šnúrkami, prackami aj systémom Boa.

Výhody a nevýhody
  • Široký výber
  • Kvalitné materiály
  • Je možné vybrať so šnúrkami, prackami aj systémom Boa
  • Hokejové korčule nie sú tak pohodlné ako rekreačné

Detské korčule na ľad

  • Pre dievčatá aj chlapcov
  • Nôž možno často vymeniť za kolieska a zo zimných korčúľ urobiť in-line korčule
  • Mnoho detských korčúľ možno rozťahovať

Ak si nie ste istí, aké korčule pre deti, v tejto kategórii nejaké iste vyberiete. Detské zimné korčule na ľad sú ľahké a často rozťahovacie, pretože noha detí neustále rastie. Existujú rýchloupínacie systémy ovládateľné stlačením tlačidla alebo roztiahnutím pomocou obyčajnej skrutky. Okrem toho sa detské korčule na ľad vyrábajú vo farebnejších variantoch či s rozprávkovými motívmi. Zvláštnym typom detských korčúľ na ľad sú kačičky, na ktorých sa s korčuľovaním zoznamujú predškolské deti.

Výhody a nevýhody
  • Bohatý výber dizajnu
  • Rozťahovacie korčule možno používať mnoho rokov
  • Na kombinovateľných možno korčuľovať v zime aj v lete
  • Majú spevnený členok pre správnu polohu nôh
  • Kačičky nie sú vhodné na rýchlu jazdu

Časté otázky pri výbere zimných korčúľ

Aké existujú typy korčúľ?

Kanady

Kanady všeobecne hovoríme všetkým pánskym (a niektorým dámskym) zimným korčuliam. Tie potom delíme nasledovne:

  • Rekreačné korčule – majú bohatšie polstrovanie a sú pohodlnejšie.
  • Hokejové kanady – majú pevnejšiu konštrukciu a korčuliar nad nimi má väčšiu kontrolu. Viac sa teda hodia pri hokeji, kde je vyžadovaná väčšia obratnosť ako pri rekreačnom, pokojnom korčuľovaní.

Okrem pánskych existujú aj dámske kanady, ktoré sú oproti klasickým krasokorčuliam pevnejšie a nemajú zúbky.

Klasické dámske korčule

Klasické dámske korčule, ktorým sa tiež hovorí krasokorčule, majú vpredu zúbky. Slúžia na odrážanie a zastavovanie alebo k ďalším pohybom. Nie sú také pevné ako dámske kanady.

Kombinovateľné

Kombinovateľné korčule sa dodávajú s dvomi nadstavcami – s nožom na ľad a s nadstavcom s kolieskami, ktoré sa pripínajú k samotnej korčuli. Podľa ročného obdobia potom nadstavce vymieňate. Kombinovateľné korčule sa predávajú tak v pánskych, tak dámskych a detských variantoch.

Kačičky

Kačičky sú špeciálnym typom detských korčúľ pre predškolákov. Ide o ľahkú kovovú konštrukciu, ktorá sa pripína na topánky pomocou kožených pásikov s prackou. Nedá sa na nich korčuľovať príliš rýchlo, na prvé „korčuľovanie“ malých detí sú ale stabilnejšie ako bežné korčule. Ich cieľom je oboznámiť dieťa so základnými pohybmi korčuľovania na ľade.

Ako vybrať korčule na krasokorčuľovanie?

Pokiaľ neviete, ako vybrať korčule na krasokorčuľovanie, máme pre vás niekoľko tipov. Krasokorčule totiž majú niekoľko kriticky dôležitých parametrov, na ktoré je nutné brať ohľad.

  • Kvalitný nôž – ideálne z nerezovej ocele. Pri vykonávaní rôznych trikov a skokov je práve na nože kladený veľký tlak a posledné čo chcete je, aby sa vám pri výstupe zničili. Dôležitá je však aj ich údržba a pravidelné ostrenie.
  • Predné vrúbkovanie – je absolútnou nutnosťou. Dodáva korčuliarovi potrebnú možnosť vykonávať rýchle otočky, piruety, atď. Dá sa na ňom tiež vôbec najlepšie poznať opotrebenie noža.
  • Pohodlie – niektorí tento parameter možno budú ignorovať, avšak pohodlie je pri výbere korčúľ na krasokorčuľovanie veľmi dôležité. Veľakrát budete korčuľovať niekoľko hodín, pričom bude na vaše nohy vyvíjaný neustály tlak. Čím pohodlnejšie korčule teda vyberiete, tým lepšie pre vás. Medzi základné prvky pohodlia patrí napr. vnútorná výstelka.

Ako sa líši pánska od dámskej kanady?

Kanady, ako sa bežne hovorí pánskym ľadovom korčuliam, boli vždy pánske, v poslednej dobe sa ale presadzujú aj dámske kanady. Tie majú jemnejšie čalúnenie a nie sú tak pevné ako tie pánske. Sú tiež prispôsobené ženskej nohe, ktorá má mierne odlišný tvar a je užšia. Pokiaľ teda ako žena váhate, či korčuľovať v pánskych kanadách nájdených na pôde, rozmyslite si to. V dámskych sa budete po ľade preháňať rozhodne pohodlnejšie.

Je potreba brúsiť nože?

Úplne bez pochýb. Najlepšie si korčuľovanie užijete so správne nabrúsenými nožmi. A keďže sa korčule predávajú nenabrúsené, je potrebné ich pred prvou jazdou riadne nabrúsiť. Nesprávne nabrúsené či nenabrúsené korčule majú iný sklz na ľade, čo v dôsledku môže viesť k pádu a zraneniu korčuliarov. Službu brúsenie nožov korčúľ vám poskytnú na väčšine hokejových štadiónov s verejným korčuľovaním.

Z čoho sa skladajú korčule?

Základom korčule je skelet. Na ňom je pripevnený držiak čiže holder, ktorý drží nôž. Kombinovateľné korčule pracujú s vymeniteľnými nadstavcami s nožom alebo kolieskami.

Ako zaviazať hokejové korčule?

Ako zaviazať hokejové korčule? Je to jednoduché. Valná väčšina hokejových korčúľ volí klasické šnúrovacie viazanie. Je to hlavne kvôli tomu, že korčule potom sedia na nohe veľmi pevne, čo je pri hraní ľadového hokeja extrémne dôležité. Šnúrky na hokejových korčuliach nie sú žiadna veda – zaviažete ich úplne rovnako ako pri vašich bežných topánkach. Šnúrku postupne prevlieknete všetkými okami až hore a zakončíte uzlom.

Alza.sk odporúča: Zimné korčule Tempish

Tempish Fine

Dámske ľadové korčule TEMPISH Fine sú navrhnuté tak, aby svojim nositeľkám zabezpečili maximálny komfort a čo najväčší pôžitok z korčuľovania.

Viac
81,84 €

Slovník pojmov – zimné korčule na ľad

Skelet

Skelet je samotná topánka korčule bez noža. Rôzne modely skeletov sa od seba môžu líšiť v úrovni polstrovania, pevnosti či ďalšími vlastnosťami, ako je farba alebo tvar.

Holder

Holder je plastový držiak, v ktorom je upevnený nôž zimnej korčule.

Boa

Boa je navíjací systém upínania korčule (vedľa šnúrok a praciek). Funguje na princípe kolieska, na ktorý sa otáčaním navíja lanko. Lanko sa uvoľňuje vytiahnutím kolieska.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií