Dvojročná záruka teraz aj pre firmy AlzaBoxy Q1

Ako vybrať prilbu na bicykel

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Na Slovensku je nosenie cyklistickej prilby povinné do 18 rokov. Jej používanie by však malo byť samozrejmosťou pre cyklistov všetkých vekových kategórií. Bez prilby totiž môže mať fatálne následky aj nehoda v nízkej rýchlosti.

Ako vybrať helmu na bicykel

Ako vybrať prilbu na bicykel – OBSAH

Tipy pre výber prilby na bicykel

  1. Najľahšie sú cestné prilby, ak ale chcete jazdiť vo všetkých terénoch s jednou prilbou, odporúčame zvoliť prilbu na horský bicykel (MTB), z dôvodu lepšej ochrany hlavy.
  2. Niektoré prilby majú v zadnej časti integrovanú blikačku, vďaka ktorej budete pre okolie lepšie identifikovateľní aj za zníženej viditeľnosti.
  3. Prilbu je potrebné meniť nielen po páde, ale aj po niekoľkých rokoch používania, kvôli degradácii materiálu.
i Prečo pravidelne meniť prilbu na bicykel? Dozviete sa v našom článku: Cyklistické prilby majú obmedzenú životnosť. Meníte pravidelne?

Základné parametre pre výber prilby na bicykel

Hmotnosť

Hmotnosť prilby je jedným z veľmi dôležitých faktorov. Predsa len, jazdenie môže trvať aj niekoľko hodín denne. Platí pritom, že najľahšie sú cestné prilby, pretože obsahujú najmenej materiálu. Hmotnosť takisto klesá s rastúcou cenou prilby. Drahšie modely totiž využívajú veľmi ľahké materiály typu kevlar či karbón.

Ventilačné otvory

Správne odvetranie prilby oceníte najmä v horúcich letných mesiacoch. Dobre odvetraná prilba má dostatok ventilačných otvorov a otvory v zadnej časti nadväzujú na tie vpredu. Výsledkom je, že vzduch po nasatí prúdi okolo hlavy v presne tvarovaných kanáloch a teplý vychádza von zadnou stranou. Kvalitné prilby majú tiež integrované sieťky proti vniknutiu hmyzu.

Bezpečnosť

Bezpečnosť prilby zaisťujú príslušné certifikáty. Na Slovensku ide najmä o normu STN EN 1078. Okrem nej sa pri zahraničných modeloch vyskytujú tiež certifikácie CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS.

Antibakteriálne výstelky na suchý zips

Takmer všetky v súčasnosti predávané prilby majú výstelky na suchý zips. Niektoré dokonca so špeciálnym antibakteriálnym povrchom. Dôležité je však prať je iba v ruke, v práčke by sa poškodili.

Helmy na horský bicykel (MTB)

Prilby na horský bicykel (MTB)

  • Najčastejší typ prilby na bicykel
  • Ideálne, ak chcete jednu prilbu na všetky povrchy
  • Chránia zadnú časť aj boky hlavy
  • Spravidla obsahujú štítok proti slnku

Prilby na horský bicykel majú v porovnaní s cestnými prilbami väčšinou lepšie chránené tylo a bočné strany hlavy, čo sa prejavuje o niekoľko desiatok gramov vyššou hmotnosťou. Takmer vždy sú tiež opatrené štítkom proti slnku.

Výhody a nevýhody
  • Veľmi dobrá ochrana hlavy aj zo strán
  • Sú pomerne univerzálne a dajú sa použiť na každý bicykel
  • Štítok proti slnku
  • Vyššia hmotnosť než pri cestných prilbách
  • Takisto majú oproti nim o niečo horší prietok vzduchu
Cestné helmy

Prilby na cestný bicykel

  • Sú určené na jazdu v meste, na ceste a na spevnených cestách
  • Veľmi ľahké a dobre odvetrané
  • Oproti MTB prilbám majú horšiu ochranu zboku a zozadu

Prilby na jazdu na cestách, spevnených cestách a v meste. Na jazdu v teréne sa nehodia z dôvodu horšej ochrany bokov a zadnej strany voči vystupujúcim ostrým predmetom, ako sú kamene a pod. Hlavným benefitom cestných prilieb je minimálna hmotnosť a veľké ventilačné otvory, ktoré zaisťujú veľmi dobré odvetranie.

Výhody a nevýhody
  • Veľmi ľahká konštrukcia
  • Výborná ventilácia, chladenie a prietok vzduchu
  • Nechránia tylo ani boky hlavy pred kameňmi
  • Nemajú štítok proti slnku, vyžadujú teda okuliare
Mestské prilby

Prilby na mestský bicykel

  • Prilby primárne na mestské bicykle
  • Podľa konštrukcie aj na horské alebo cestné bicykle
  • Platia pre ne rovnaké pravidlá podľa konštrukcie

Prilby na mestské bicykle, ktoré sa ale podľa vyhotovenia hodia aj na horské alebo cestné bicykle, čo je uvedené vždy v konkrétnom popisku prilby. Podľa konštrukcie pre ne teda platí to isté, čo pre cestné, respektíve MTB prilby.

Výhody a nevýhody
  • Ideálne do mestskej premávky
  • Na výber sú modely skôr s cestnou aj terénnou konštrukciou
  • Pri modeloch s terénnou konštrukciou lepšia ochrana hlavy, pri cestných ľahšia konštrukcia
  • Pri terénnych modeloch vyššia hmotnosť a pri cestných horšia ochrana zboku a zozadu
BMX prilby

Prilby na BMX bicykel

  • Sú určené na jazdu v skateparkoch
  • Vhodné aj pre kolieskové korčule a skateboard
  • Relatívne málo ventilačných otvorov

Prilby na jazdu v skateparkoch. Pokrývajú takmer celú hlavu. Obsahujú len relatívne málo ventilačných otvorov, pretože je pri nich preferovaná maximálna ochrana pred dokonalým odvetrávaním. Okrem jazdy na BMX bicykloch sa používajú aj pri jazde na skateboardoch a in-line korčuliach.

Výhody a nevýhody
  • Kompletná ochrana hlavy zo všetkých smerov
  • Využiteľnosť pre BMX, skateboard aj kolieskové korčule
  • Nižší počet ventilačných otvorov a horšie odvetranie
  • Vyššia hmotnosť

Najčastejšie otázky pri výbere prilby na bicykel

Ako správne nasadiť a upevniť prilbu

Správne nasadená prilba je približne vo vodorovnej polohe, pevne sedí na svojom mieste a zasahuje približne do polovice čela. Treba tiež dostatočne utiahnuť remienok pod bradou, s miestom maximálne na dva prsty, aby sa vám prilba nezošmykla pri páde.

Ako vybrať prilbu – obrázok
Správne vs. zle nasadená prilba na bicykel. (Ilustrácia Alza.sk)

Ako vybrať správnu veľkosť prilby

Väčšina cyklistických prilieb je vybavená kolieskom na nastavenie presnej veľkosti (s výnimkou BMX heliem). Niektoré detské helmy potom nemajú koliesko, ale veľkosť sa pri nich nastavuje pomocou elastických pásikov. Na základe možného nastavenia veľkostí sa potom prilby radia do jednotlivých veľkostných tried.

Správny obvod hlavy a veľkosť helmy zistíte tak, že hlavu obopnete krajčírskym metrom v najširšom mieste. Teda v oblasti spánkov, cca 25 mm nad obočím a tesne (cca 15 mm) nad ušami. Ak ste sa pri meraní dostali na rozhranie dvoch veľkostí, je lepšie zvoliť väčšiu helmu, aby vás netlačila.

Ako vybrať prilbu – obrázok obvodu hlavy
Ako správne zmerať obvod hlavy. (zdroj: edinburghbicycle.com)

Akú farbu prilby zvoliť?

Pri výbere prilby je vhodné si uvedomiť, že tmavá farba priťahuje slnečné žiarenie. Preto nie je príliš vhodné vyberať si kompletne čiernu helmu na horúce letné dni.

Slovník pojmov – Prilby na bicykel

In-mold

Takmer všetky prilby sa v súčasnosti vyrábajú vstrekovaním EPS (expandovaného polystyrénu) do plastovej škrupiny, čo je technológia s označením in-mold. S cieľom ďalšieho spevnenia a zníženia hmotnosti sa niekedy používa kombinácia dvoch rôzne hustých pien, prípadne vystuženie kevlarom či karbónom.

MIPS

Je vedecky dokázané, že najväčšie nebezpečenstvo pre mozog nepredstavuje samotný náraz pri páde, ale skôr s ním vzniknutej rotačnej sily. Pre minimalizáciu rotačných síl vznikol systém MIPS, ktorý využíva klznú vložku medzi dvoma vrstvami škrupiny. Pri páde sa potom obe časti škrupiny môžu posunúť proti sebe, a minimalizovať tak pôsobenie rotačných síl na mozog.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB16
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií