Dvojročná záruka teraz aj pre firmy Dvojročná záruka teraz aj pre firmy

Ako vybrať rybársky prút

Zobraziť katalóg

Aktualizované

Výber rybárskej udice nie je jednoduchá záležitosť. Správne zvolená udica vám dopomôže k úspešnému lovu, tá nesprávne vybraná ale môže všetko pokaziť. Na trhu pritom existuje niekoľko druhov prútov a do úvahy treba brať veľa parametrov. Tento sprievodca vám s úskaliami a zákutiami výberu rybárskeho prútu pomôže.

Tipy pri výbere rybárskej udice

  1. Zvážte, akému štýlu rybolovu sa venujete. Každý totiž vyžaduje prút trochu iného typu.
  2. Pokúste sa odhadnúť svoju rybársku úroveň. Pre začiatočníkov sú vhodné len niektoré typy rybárskych prútov, skúsení rybári siahnu po iných.
  3. Na trhu sú v zásade dva typy prútov – teleskopický a delený.
Rybársky prút

Sprievodca výberom rybárskej udice – obsah

Kaprový prút

Kaprové udice

  • Základ slovenského rybára
  • Ideálny k rybníkom
  • Pre začiatočníkov aj skúsených rybárov

Kaprové prúty patria k základnému rybárskemu vybaveniu slovenských rybárov. Ako napovedá sám názov, slúžia na lov kaprov. Vhodné sú ale aj na lov iných rýb, ako je napr. pleskáč, amur a pod. Sú odolné a pevné a hodia sa aj na lov ťažších rýb.

Výhody a nevýhody
  • Často sú veľmi ľahké a skladné
  • Jednoduchá manipulácia
  • Vhodné na lov kaprov a podobných rýb
  • Vhodné iba na lov kaprovitých rýb

Čo je dôležité pri výbere kaprového prútu?

Typ

Prúty na kapry môžeme rozdeliť do dvoch kategórií, a to na tzv. surfové prúty a klasické delené, určené na kapry.

  • Surfové prúty – ich veľkou výhodou je veľká tuhosť. Vďaka tomu je možné docieliť ďalekého nahodenia nástrahy a loviť tak na väčších vodných plochách (a túto väčšiu rozlohu patrične využiť). Na druhú stranu, tuhosť surfových udíc môže byť aj nevýhodou, pretože trochu utlmujú cit pri súbojoch s malými rybami. Surfové prúty bývajú veľmi robustné, znesú aj veľký nápor. Veľa tiež záleží od toho, koľko je očiek, ktorými vlasec prechádza, a ako sú priestranná. Pokiaľ ich je menej a sú väčšie, vlasec sa tak stretáva s menším odporom a doletí ďalej. Surfové prúty sa vyrábajú v teleskopických i delených verziách.
  • Delené prúty na kapry – spomínanú nevýhodu surfových prútov vyvažujú práve prúty delené, ktoré sú na lov kaprov veľmi obľúbené. Tie sú naopak veľmi pružné, ľahké a tenké, takže vám doprajú aj potrebný cit a ten správny pôžitok aj pri love malých rýb. Vyrábajú sa v rôznych dĺžkach, tie najdlhšie dosahujú až 3,9 metra. S nimi je možné dosiahnuť tiež dlhých nahodení, hoci surfové prúty sú na to vhodnejšie. Dôležitou vlastnosťou, najmä na hmotnosť montáže (nástraha, olovo a náväzec), je i gramáž udice. Na robustnejšie montáže sa viac hodí ťažší a tuhší prút.
  • Spodové prúty – tie sú koncipované tak, aby zvládli veľkú odhodovú záťaž. Najčastejšie sa používajú na zakrmovanie lovného miesta. Táto činnosť slúži na nalákanie rýb na miesto lovu.

Očká

Ako sa zmieňujeme vyššie, odporúčame priestranné očká. Jedine tie zaručia, že vlasec bude mať dosť miesta na prechádzanie a nebude vznikať zbytočné trenie, a tým pádom jeho spomaľovanie. Niektoré prúty u očiek vsádzajú tiež na tvar, preto sa môžeme stretnúť napr. aj s trojuholníkovými očkami.

Rukoväť

Najdôležitejšie je pohodlie, prút sa musí dobre a pevne držať. Ideálne sú rukoväte skôr dlhšie, a to najmä pri surfových prútoch, s ktorými sa nahadzuje do veľkej diaľky.

Sedlo

Sedlo je miesto, kam sa upevňuje navijak. Je preto vhodné sa poobzerať skôr po kovových než plastových, ktoré sú síce lacnejšie, ale hrozí väčšie riziko ich prasknutia.

Sumcový prút

Sumcové udice

  • Ideálne na lov ťažších rýb
  • Rôzne dĺžky prútu
  • Vhodnejšie skôr pre pokročilejších rybárov

Hlavná požiadavka na sumcové prúty je odolnosť. Sumec je veľký a ťažký predátor, ktorý je schopný vyvinúť obrovskú silu. Udice teda musia niečo vydržať. Sumcové prúty sú pevné, odolné a pružné a poradia si aj s rybami s hmotnosťou 100 kg. Dôležitým parametrom pri výbere sumcového prútu je tiež jeho dĺžka. Kratšie udice sa hodia pri love z loďky, dlhšie naopak z brehu. Sumcové prúty majú vrhaciu záťaž v rozmedzí 100 až 1 000 gramov.

Výhody a nevýhody
  • Vysoká odolnosť, pevnosť a pružnosť
  • Poradia si aj so 100 kg rybami
  • Robustnejšie, a teda ťažšie

Časté otázky k sumcovým prútom


Aký dlhý sumcový prút je vhodný na lov z loďky a z brehu?

Na lov sumcov z brehu odporúčame prút s dĺžkou 2,7 – 3,3 metra, do člna potom nanajvýš 2,5 metra. Výhodou loďky je, že si môžete zájsť, kam potrebujete. Berte ale do úvahy, že na lodi je zvyčajne málo miesta a s dlhším prútom by sa tam horšie manipulovalo.

Feederové prúty

Feederové udice

  • Prúty prispôsobené lovu na tzv. feeder
  • Väčšinou ľahké prúty na aktívny rybolov
  • Prúty pre začiatočníkov aj pokročilých

Lov tzv. na feeder, teda pomocou kŕmidla, je pomerne novou technikou, avšak u rybárov si veľmi rýchlo získal obľubu. Feederové prúty sa vyznačujú svojou ľahkosťou a rýchlosťou. Lov na feeder je potom plný pohybu a akcie. Možno práve preto si získava aj veľa mladých rybárov.

Výhody a nevýhody
  • Moderné feederové prúty použijete aj na bežný kaprový lov menších kusov rýb
  • Rýchla a presná indikácia záberu ryby vďaka špičke
  • Ak si radi v pokoji posedíte pri vode, technika na feeder nie je nič pre vás

Čo je dôležité pri výbere feederovej udice?

Špička prútu

Lov na tzv. feeder spočíva v love na prút s jemnou špičkou, ktorá nám signalizuje záber. Súčasťou feederovej montáže býva kŕmidlo (feeder). Špičky prútov sú výmenné, majú totiž odlišnú tvrdosť a v každej situácii sa môže hodiť iná špička. Tvrdosť sa udáva v unciach, ktoré sú v špecifikácii jednotlivých špičiek udávané skratkou oz. Čím nižšie číslo pred jednotkou oz, tým je špička mäkšia. V praxi môžeme tvrdosť špičiek overiť jednoduchým testom: Špičky, ktoré chceme porovnať, uchopíme medzi posledným a predposledným očkom. Tá, ktorá sa vlastnou váhou ohne najviac, je najmäkšia.

Akcia prútu

Dôležitou vlastnosťou udice na feeder je tzv. akcia udice. Označuje ohyb prútu pri zdolávaní. Rozdeľuje sa do troch skupín:

  • Špičková akcie – pracuje iba horná tretina udice. Zdolávanie ryby už potrebuje viac cviku, keďže je potrebné výpady ryby tlmiť rukou a brzdou. Nie sú preto príliš vhodné pre začiatočníkov.
  • Polo(semi)parabolická akcia – pracuje cca prvá polovica prútu. Lepšie tlmí výpady ryby, nahadzovanie samotné tiež nie je taký problém.
  • Parabolická akcia – tieto prúty sú čisto zdolávacie. Pracujú v celej svojej dĺžke a zdolávanie ryby si s nimi skutočne vychutnáte. Nahadzovanie do väčších vzdialenosti je s nimi ale už ťažšie.

Počet očiek

Počet očiek je špecifikom feederových prútov. Ten býva vo všeobecnosti vyšší a pohybuje sa v rozmedzí od deviatich do štrnástich. Platí pritom, že s väčším počtom očiek je akcia prútu (pozri vyššie) plynulejšia.

Hmotnosť a dĺžka

Dôležitým parametrom je hmotnosť. Lov na feeder je totiž plný pohybu (nahadzovanie, priťahovanie prázdneho kŕmidla aj samotný boj s rybou). Pokiaľ ide o dĺžku, 3,6 metra býva považované za univerzálnu. Kratšie využijete v miestach, kde je menej priestoru (napríklad v zarastených jazierkach, pri brehu či v malých riečkach), dlhšie naopak na väčších plochách.

Prívlačové prúty

Prívlačové udice

  • Veľa možností lovu
  • Prúty určené len na lov na prívlač
  • Jednoduchá príprava

Prívlačové udice, často označované tiež ako vláčacie udice, sa používajú na lov dravých rýb pomocou vláčenia umelej nástrahy. Ich výber sa do značnej miery odvíja od druhu lovenej ryby. Na prívlač sú najvhodnejšie dvojdielne alebo trojdielne prúty, nie však už teleskopické.

Výhody a nevýhody
  • Prút je okrem navijaku a nástrahy jedinou vecou, ktorú potrebujeme
  • Pri výbere treba zohľadniť lovené ryby
  • Nie sú príliš univerzálne, prakticky na nič iné ich nepoužijete

Aké sú typy prútov na prívlač?

Prúty sa delia na niekoľko kategórií:

Prúty na ultraľahkú prívlač

Obvyklá dĺžka je 180 až 260 cm a špička je veľmi ohybná. Základom týchto prútov býva grafit. Očká bývajú veľké, najčastejšie sa používajú ľahké.

Prúty na ľahkú prívlač

Tieto prúty vyžadujú o niečo väčšiu odolnosť a tiež silnejšie vlasce (0,18 až 0,20 mm).

Prúty na strednú prívlač

Opäť hľadajte o niečo odolnejší prút. Čo sa týka sladkovodného rybárčenia, práve s týmto prútom možno budete chytať tie najväčšie kúsky.

Prúty na ťažkú prívlač

Prúty na ťažkú prívlač sú skutočne odolné, nebýva už problémom ich používať aj pri morskom rybolove. Prednosťou je veľmi odolné skrutkovanie na pripojenie navijaka, očká by mali byť čo najdôkladnejšie a vybavené oderuvzdornou vložkou.

Prút na plávanú

Udice na plávanú

  • Prúty určené viacmenej iba na lov na plávanú
  • Jednoduché ovládanie a technika, ideálne pre začiatočníkov
  • Prúty na „pokojné rybárčenie“

Prúty na plávanú čiže plávačkové prúty sa používajú na lov menších a stredne veľkých rýb. Lov na plávanú pritom patrí k jednoduchým a veľmi obľúbeným spôsobom rybolovu. Tieto prúty sú určené na lov s plavákom, pomocou ktorého si regulujete, ako hlboko bude nástraha umiestnená.

Výhody a nevýhody
  • Bývajú veľmi dlhé
  • Ľahké a ľahko ovládateľné
  • Nie sú univerzálne, hodia sa v podstate len na plávanú

Aké sú typy prútov na plávanú?

Prúty na plávanú sa dajú rozdeliť do štyroch kategórií:

„Biče“

Sú najjednoduchšie. Sú teleskopické a nemajú navijak. Dĺžka je zvyčajne od troch do ôsmich metrov a ich jednotlivé diely sa zasúvajú do seba. Vlasec je uchytený na špičke prútu.

„Deličky“

Taktiež nemajú navijak, ale bývajú výrazne dlhšie. Pokojne až 13 metrov. Pri samotnom love potom prút postupne od zadnej časti skracujeme (tj. odoberáme jednotlivé diely), až nám zostane len diel posledný, na ktorom je naviazaný vlasec.

Matchové prúty

Bývajú kratšie, okolo štyroch metrov, a poznáme ich podľa väčšieho množstva očiek. Niektoré ich majú až 20. K dispozícii sú v mnohých rôznych gramážach, ktoré sa volia podľa typu lovenej ryby.

Bolegnesové prúty

Tento názov označuje dlhé teleskopické prúty na plávanú. Najčastejšie sa objavia v dĺžkach od 4 do 8 metrov. Hodia sa na plávanú na rieke, kde je potreba pracovať s dlhším náväzcom. Vo vyšších gramážach je tento typ vhodný aj ako prút na dravca.

Morský prút

Morské udice

  • Prúty určené na náročnejších lov na mori
  • Pre začiatočníka zbytočne náročný prút
  • Prúty prispôsobené najprísnejším podmienkam

Morský rybolov má svoje špecifiká. Tým podstatným je, že nie tak často budete loviť z brehu. Častejší je však lov z lode a v takú chvíľu sa bude hodiť prút, ktorý je robustný. Prečo? Najmä kvôli väčšej záťaži, ktorá na neho bude kladená. Potrebujete sa totiž s návnadou dostať do väčších hĺbok. Používajú sa pletené šnúry s minimálnou prieťažnosťou. Tie sú však o niečo silnejšie, morské prúty preto majú očká s väčším priemerom. Koncové očká bývajú často nahradené kladkou s ložiskom. Dôležitou vlastnosťou býva aj antikorózna úprava, ktorá prút chráni proti pôsobeniu slaného vzduchu a vody.

Výhody a nevýhody
  • Najodolnejšie rybárske prúty na trhu
  • Maximálna spoľahlivosť i technické vyhotovenie
  • Na našich vodách nie príliš využiteľné (okrem lovu sumcov)
  • Vyššia hmotnosť

Časté otázky k morským prútom

Potrebujem nejakú špeciálnu výbavu?

Výbava býva často dodávaná priamo s prútmi. Hodí sa najmä:

  • Držiaky – morský rybolov je často riešený z idúcej lode, je preto zbytočné prút dlhú dobu držať v ruke. Tieto držiaky majú možnosť veľmi rýchleho uvoľnenia prútu, takže v rýchlom záseku a prevzatí iniciatívy nad rybou vám nebude nič brániť.
  • Zdolávací pás – umožňuje rýchle upevnenie prútu. Súboje s morskými rybami môžu trvať aj hodiny, táto ďalšia opora sa bude určite hodiť.
Cestovný prút

Cestovné udice

  • Prúty prispôsobené tým, ktorí radi objavujú nové kraje
  • Takmer každý typ prútu má svoju cestovnú verziu
  • Ľahké materiály na lepšiu manipuláciu

Cestovné prúty by mali byť čo najľahšie a najskladnejšie. To znamená ľahké a odolné materiály. Zároveň je žiaduca ich ľahká odbúrateľnosť, rozobratie a opätovné zloženie. Je dobré, aby skladanie bolo čo najrýchlejšie a zároveň aby nemalo vplyv na pružnosť a odolnosť prútu samotného.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá manipulácia
  • Dostupné vo všetkých uvedených typoch
  • Ľahšie materiály môžu negatívne ovplyvniť odolnosť

Časté otázky pri výbere prútov

Aký je rozdiel medzi teleskopickými a delenými udicami?

Teleskopické udice sú relatívne lacné, veľmi ľahké a skladné. Naopak pri delených prútoch môže dĺžka dosiahnuť pokojne štyroch metrov. Vynikajú však ohybnosťou a silou, takže pokiaľ to s rybárčením myslíte skutočne vážne, mal by byť delený prút vašou voľbou. K dispozícii sú prúty s dvomi dielmi, na trhu ale nájdeme aj prúty štvordielne. Líšia sa aj počtom náhradných špičiek, ktoré výrobcovia k svojim prútom dodávajú. Kombináciu počtu dielov a k nim dodávaných náhradných špičiek nájdeme v označení napr. 2 + 2 alebo 3 + 2 atď.

Čo je to akcia prútu?

Pod pojmom akcia prútu sa skrýva kombinácia vlastností prútu, ako je jeho ohybnosť, pružnosť a sila. Je vyjadrená ako dĺžka a veľkosť odchýlenia (ohnutia) prútu od jeho osi. To vzniká pri maximálnom povolenom zaťažení prútu. Spôsob ohýbania rozdeľuje akciu prútu na:

  • A – akcia progresívna, prút sa ohýba hlavne v špičke.
  • B – akcia poloprogresívna, prút sa ohýba v strednej časti.
  • C – akcia tvrdá, prút sa ohýba v celej svojej dĺžke.

Čo je to minimálna a maximálna záťaž prútu?

Tieto veličiny zjednodušene povedané udávajú, koľko prút bezpečne unesie. Najčastejšie býva záťaž udávaná v gramoch (pri prútoch prívlačových) alebo v librách (časté najmä pri kaprových prútoch). Hodnota, ktorú v popise prútu nájdeme, udáva tzv. testovaciu krivku. To je záťaž, ktorá je nutná na prehnutie prútu v celej jeho dĺžke. Pokiaľ ide o prevod medzi librami a gramami, všeobecne platí, že 1 libra sa rovná cca 30 g.

Slovník pojmov – rybárske udice

Feeder

Kŕmidlo, ktoré sa používa pri feederovom love. Nástrah je pre rybu veľa, nechá sa ňou ľahko prilákať, preto je aj tento moderný spôsob rybolovu tak efektívny.

Náväzec

Posledná časť udice, upevňuje sa na koniec vlasca. Náväzec má byť nenápadný a zároveň odolný v ťahu.

Prívlač

Akčná technika rybolovu, ktorá sa používa pri chytaní dravých rýb. Rybár umelú nástrahu vedie tak, aby napodobňovala pohyb živočícha, ktorý je pre danú rybu bežnou potravou.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií