PET PET

Ako vybrať vhodný cestovný kufor

Zobraziť katalóg

Sponzorovaný článok

Aktualizované

Či už sa chystáte na dovolenku, pracovnú cestu, pobyt s deťmi alebo len sami vyrážate za poznaním cudzích krajín, určite budete riešiť, kam prehľadne uskladníte svoje veci. Základnou výbavou každého cestovateľa je bezpochyby cestovný kufor, ktorý ponúka dostatok priestoru aj možnosť jednoduchej manipulácie pri premiestňovaní. Ako však vybrať ten ideálny práve pre vašu potrebu? Zamerali sme sa na jednotlivé parametre cestovných kufrov a prinášame vám ucelený prehľad, v ktorom si určite každý vyberie svojho favorita na cesty.

Jak vybrat kufr

Ako vybrať vhodný cestovný kufor – OBSAH

Podľa čoho vybrať ideálny cestovný kufor?

Rovnako ako pri kúpe každej novej veci, aj pri výbere kufra zvážte niekoľko podstatných kritérií. Cestovnú batožinu predsa nekupujete každý rok a určite chcete, aby vám vydržala na viac ako jednu dovolenku. Ide o produkt, pri ktorom je treba počítať s väčšou investíciou, preto by mal spĺňať vaše požiadavky nielen z hľadiska funkcie, ale aj z hľadiska odolnosti a využiteľnosti. V neposlednom rade by ste mali zvážiť aj vhodné dizajnové vyhotovenie, obzvlášť pri pracovnej ceste máva batožina aj reprezentatívnu funkciu.

Pokiaľ vyberáte kufor prvýkrát, odporúčame staviť na kvalitné osvedčené značky, ktoré si už na trhu vybudovali svoje miesto a ktorých meno je synonymom kvality. Určite vám s rozhodovaním pomôžu aj recenzie používateľov a ich skúsenosti s jednotlivými modelmi.

Využitie kufra

Na aký účel vám kufor bude slúžiť, by mala byť základná otázka, ktorú si pri jeho výbere zodpoviete. Máte v pláne aktívnu dovolenku, počas ktorej budete niekoľkokrát meniť miesto pobytu a veci tak niekoľkokrát vybaľovať a zase baliť späť? Potom je z dôvodu lepšej manipulácie a skladnosti zvoliť cestovnú tašku na kolieskach. Pri klasickej odpočinkovej dovolenke alebo na služobné je cesty je ideálnou voľbou kufor na kolieskach, v prípade leteckej dovolenky potom jednoznačne odporúčame škrupinový kufor, ktorý je odolnejší a lepšie vaše veci ochráni pri často neopatrnej manipulácii letiskového personálu.

Výber správnej veľkosti

Veľkosť batožiny sa bude odvíjať nielen od dĺžky vašej cesty, ale aj od vášho vzrastu a sily. Na kratšie služobné cesty alebo víkendové poznávacie zájazdy skvele poslúži kabínový kufor do lietadla, pri ktorom nemusíte riešiť ani zložité odbavenie a môžete si ho vziať rovno do lietadla. Povolené rozmery palubnej batožiny bývajú do výšky 55 cm, do šírky 40 cm a do hĺbky 20 cm, dôležité je však informovať sa o povolených rozmeroch u konkrétnej leteckej spoločnosti. 

Pokiaľ plánujete rodinnú dovolenku, potom je určite vhodným riešením súprava cestovnej batožiny, do ktorej uložíte všetko potrebné pre celú rodinu. Ak sa rozhodnete vydať na dlhšiu dovolenku po vlastnej osi, potom by vaša voľba mala padnúť na väčší kufor s výškou od 60 do 80 cm. Niektoré modely disponujú aj expandérmi, vďaka ktorým je možné objem kufra rozšíriť, čo sa vám bude hodiť, ak plánujete nákup oblečenia alebo dovoz suvenírov. Súčasťou kvalitného kufra by mala byť nastaviteľná vysúvacia rukoväť, kvalitné kolieska, sieťová vnútorná prepážka, vnútorné vrecká a bezpečnostné popruhy.

Škrupinový, či textilný kufor?

Výber materiálov, ktoré sa na výrobu kufra používajú, nie je nijako pestrý. V podstate môžete voliť medzi škrupinovým kufrom z plastu, ku ktorého výrobe je využívaný polykarbonát, ABS, polypropylén, alebo kufrom textilným či koženým. Textilné kufre mávajú oproti kufrom škrupinovým nižšiu hmotnosť a mnohokrát po povolení zipsov umožňujú aj zväčšenie svojho priestoru. Pri kožených kufroch, ktoré síce na prvý pohľad pôsobia veľmi elegantne, treba počítať s náročnejšou údržbou a tiež s oveľa väčšou náchylnosťou na poškriabanie. Z hľadiska ochrany uskladnených vecí tak jednoznačne vyhrávajú kufre škrupinové, ktoré okrem poškodenia vecí chránia aj pred vlhkom a dažďom.

Doplnky, bez ktorých sa nezaobídete

Pri výbere batožiny sa nezabudnite zamerať aj na zdanlivé drobnosti, ktoré však pri cestovaní hrajú dôležitú úlohu. Podstatné býva pri batožine držadlo, ktoré pri manipulácii s kufrom využívate často. Jeho výsuvný variant je určite praktickejší, než keď je držadlo zabudované napevno, výhodou je aj jeho pogumovanie. Zámok je ďalším dôležitým prvkom. Pokiaľ zvolíte kufor so špeciálnym kódovým zámkom TSA, zabránite tak nežiaducemu zničeniu kufra, ku ktorému by mohlo dôjsť pri bežnej letiskovej kontrole. Pri kolieskách platí, že čím sú väčšie, tým pohodlnejšiu jazdu ponúknu, pogumované kolieska potom zaistia tichší pojazd.

Dizajn ako čerešnička na torte

Vďaka širokej ponuke rôznych výrobcov môžeme vyberať cestovnú batožinu v rôznom dizajnovom vyhotovení. Pekné motívy na detskej batožine potešia malých cestovateľov, elegantné dámy zase môžu zladiť farbu svojej batožiny so svojím outfitom, dobrodružné povahy určite siahnu po nejakom crazy motíve. Každý si určite vyberie podľa svojho gusta, len treba počítať s tým, že za dizajnovo originálny kúsok zaplatíme viac, než za klasický variant tradičnej batožiny v jednoduchom vyhotovení.

Kvalitné cestovné kufre

American Tourister Soundbox Spinner 55 EXP Golden Yellow

Cestovný kufor s TSA zámkom American Tourister Soundbox Spinner 55 Exp Golden Yellow. Dizajnovo vydarený, rozšíriteľný cestovný kufor s objemom 41 litrov si obľúbite pre jeho nízku hmotnosť, ľahkú manipuláciu a integrovaný TSA kódový zámok.

Viac
129,14 €


Cestovný kufor vyberajte s rozvahou a nebojte sa vyššej investície. Kvalitná cestovná batožina, ktorá vám skvele poslúži aj niekoľko desiatok rokov, za to rozhodne stojí.

Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií