AD elektro AP+ plus nový vizuál

Bicykle

Vidlica bicykla

Vidlica je kľúčová súčasť bicykla a určuje jeho kvalitu. Odpruženie vidlice je založené na stlačenom vzduchu alebo pružinovom zdvihu. Vzduchové odpruženie je bežnejšie, hoci je oproti pružine stále drahšie, je vhodné na šport aj rekreáciu, tlak vzduchu možno prispôsobiť hmotnosti jazdca. Pružinové vyhotovenie lacnejším variantom, poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie, než vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca a možnosť zatuhnutia pri nižších teplotách. Funkcia zamykania umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú, ak vidlica zostane odomknutá, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov absorbuje vidlica.

Rám bicykla

Ideálny rám by mal byť ľahký a pevný. Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, prípadne podľa výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové alebo karbónové. Oceľové rámy sú dnes skôr na ústupe. Majú vyššiu hmotnosť, podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám je lacnejší, ale zároveň ťažší ako karbónový. Neplatí tu pravidlo, že je použitý len pri lacných bicykloch. Karbónový rám je ľahší, dobre pruží a v priebehu času nedochádza k značnému zníženiu pevnosti.

Prehadzovačka

Ide o mechanizmus, ktorý je súčasťou väčšiny bicyklov a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri výbere nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s veľkou frekvenciou. Naopak pri výbere vysokého stupňa napríklad na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou vysokou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií