Dvojročná záruka teraz aj pre firmy AlzaBoxy Q1

Harrows – značka, ktorá vám otvára bránu do šipkárskeho sveta

Zobraziť katalóg
Harrows – značka, ktorá vám otvára bránu do šipkárskeho sveta

História šípok začína v Anglicku, kde sa šípky po celej krajine hrajú v krčmách na amatérskej úrovni, zatiaľ čo profesionáli súťažia o veľké peniaze na medzinárodných turnajoch. Z Anglicka pochádzajú tiež najznámejšie a najpredávanejšie šípky na svete – Harrows. Šípky Harrows sú overené dlhoročnou tradíciou a stali sa obľúbené u hráčov šípok všetkých úrovní. Vďaka tomu, že má spoločnosť vlastný vývojový tím a sústredí sa len na výrobu šípok a súvisiacich komponentov, môže ponúknuť to najlepšie každému hráčovi, či už ide o príležitostného šípkara, alebo profesionálneho hráča.

Harrows výrobca šípok

Harrows – najznámejšia značka šípok na svete

Značka Harrows bola založená v roku 1973 a od tej doby sa vypracovala na svetovú jednotku v šípkovom odbore. Vďačí za to širokej ponuke svojich produktov a ich precíznemu spracovaniu. Harrows sa venuje výhradne výrobe komponentov pre šípkový šport, ako sú šípky, násadky, letky, hroty, ale aj puzdrá a terče. Jej cieľom je vyrábať iba kvalitné výrobky. Šípky Harrows sú vytvorené najmodernejšími a najpresnejšími technologickými postupmi. Spoločnosť Harrows nie je iba výrobcom šípok, je tiež vytrvalým propagátorom šípkového športu. Organizuje turnaje, podporuje hráčov a spolupracuje so šípkovými organizáciami a ligami po celom svete. O obľúbenosti tohto športu svedčí aj to, že šípky dnes hrá takmer 30 miliónov ľudí.

Šípky – šport a zábava pre každého

Pokiaľ hľadáte šport, ktorý môžete robiť bez toho, aby ste museli byť športovo založený, či premýšľate, ako príjemne stráviť čas s priateľmi, sú šípky tou najlepšou voľbou. Šípkový šport sa stal veľmi obľúbeným a rozšíreným aj na Slovensku. A niet divu. Šípky sú zárukou skvelej zábavy pre všetky vekové kategórie. Aby ste mohli šípky hrať, nepotrebujete mať dobrú fyzičku ani dostatočnú výšku alebo vypracované telo. Je to šport a zábava pre každého, a navyše si pri nej precvičíte matematiku.

Šípky sú pre každého
Šípky sú skvelá zábava aj zaujímavý šport.

Harrows vyrába šípky pre všetky úrovne hráčov

Vývojový tím Harrows prichádza každoročne s novými trendmi a vytvára vysoko kvalitné šípky, ktoré uspokoja hráčov všetkých úrovní od začiatočníkov po profesionálov. Vyberie si úplne každý. Či už si chcete zaobstarať šípky v súprave, alebo si ich chcete zložiť sami z jednotlivých komponentov, ponúka sa vám široký výber podľa úrovne a štýlu vašej hry.

Hrať môžete s dvomi druhmi šípok. S klasickými steelovými šípkami, alebo s ich modernejšou podobou, tzv. softovými šípkami. Klasické steelové šípky majú oceľové hroty a pri hre sa hádžu na sisalové terče, ktoré sú veľmi trvanlivé. Softové šípky majú plastové hroty a pri hre sa hádžu na elektronické terče, ktoré umožňujú voľbu väčšieho počtu hier a automatické počítanie skóre.

Každá šípka sa skladá z hrotu, telíčka, násadky a letky.

Hroty

Druh šípky spoznáte hneď podľa hrotu. Hroty sú oceľové alebo plastové. Oceľové hroty sa používajú pri steelových šípkach a sú zapustené v tele šípky. Občas sa musia prebrúsiť, pretože sa časom otupia. Plastové hroty sa používajú pri softových šípkach, s ktorými sa hádže na elektronický terč. Plastové hroty sa môžu v prípade poškodenia ľahko vymeniť.

Telíčko

Najdôležitejšou časťou je telíčko, za ktoré sa šípka drží. Telíčka sa vyrábajú z rôznych kovových materiálov a sú rôzne ťažké, široké a dlhé. Dôležitá je predovšetkým hustota kovovej zliatiny, pretože od nej sa odvíja veľkosť telíčka. Čím väčšia hustota, tým menšie telíčko. Menší priemer šípky pri rovnakej hmotnosti umožní hodiť viac šípok do rovnakého miesta a tým zvýšiť skóre.

Najčastejšie sa stretnete s mosadznými a wolfrámovými šípkami.

  • Mosadzné šípky

    Mosadzné šípky sú pomerne veľké a na terči zaberajú viac miesta. To ale v začiatkoch nevadí, preto sú mosadzné šípky vhodné pre začiatočníkov. Sú tiež zo všetkých typov šípok najlacnejšie. Zákazníkmi overené sú napríklad kvalitné mosadzné šípky Harrows Club Brass soft 16 g.

    Pre pokročilejších hráčov sú vhodné šípky s vyššou hmotnosťou a užším telom, aby sa s nimi hráč lepšie trafil do rovnakého priestoru. Tiež sú napríklad mosadzné šípky potiahnuté ebonitom Harrows Black Arrow soft v gramáži 16 g alebo Harrows Black Arrow soft v gramáži 18 g. Odporúčame ich pre hráčov, ktorí nechcú utrácať za pomerne drahé volfrámové šípky, ale zároveň už pilujú svoju presnosť hodu.

    Harrows Club Brass Harrows Black Arrow

    Šípky Harrows Club Brass sú skvelou voľbou pre začiatočníkov a Harrows Black Arrow vyhovejú požiadavkám pokročilejších hráčov.

  • Volfrámové šípky

    Volfrámové šípky sú tie najkvalitnejšie. Vyberajú si ich tí najnáročnejší hráči. Sú zo zliatiny volfrámu a niklu a pri svojej hmotnosti sú tenké, čím umožňujú zasiahnuť malé políčko s najvyššou hodnotou všetkými tromi šípkami. Tieto šípky sa vyrábajú s rôznym podielom volfrámu, napríklad 70 %, 80 %, 90 % alebo 95 %. Čím vyšší podiel volfrámu, tým je šípka kvalitnejšia a štíhlejšia.

    Asi najznámejšie a najobľúbenejšie sú dnes už kultové šípky Harrows Aztec 80 soft 18 g, ktoré v sebe spájajú perfektné aerodynamické vlastnosti a jedinečný dizajn.

    Vysokým nárokom hráčov zodpovedajú šípky Harrows Nemesis 85 % soft 18 g. Majú super štíhle a presné telo a dokonalú ergonómiu, ktorá vyhovuje všetkým technikám hodu.

    Harrows Aztec
    Harrows Aztec Aztec 80 soft majú skvelé aerodynamické vlastnosti
    Harrows Nemesis
    Harrows Nemesis 85 soft vhodné pre pokročilých hráčov

Násadky

Násadka je medzičlánkom medzi telom a letkou a môže výrazne ovplyvniť letové vlastnosti šípky. Líšia sa materiálom (plast, hliník, titán) a dĺžkou (stredné, krátke a extra krátke).

  • Plastové násadky sú najlacnejšie, ale tiež sa často lámu.
  • Hliníkové násadky sú odolnejšie ako plastové, ale po dlhšom hraní alebo pri dopade na tvrdý povrch sa môžu pokriviť.
  • Titánové násadky sú najpevnejšie a tiež najdrahšie.

Vždy je dobré mať náhradné násadky pri sebe.

Letky

Hoci sa môže zdať, že letka je len dizajnová záležitosť, je neoddeliteľnou a významnou súčasťou šípky. Pri výbere letky vás čaká nepreberné množstvo dizajnu, kedy môžete vyjadriť svoj vkus alebo aj filozofiu. Vyberať môžete tu.

i Na začiatku roka 2018 predstavila firma Harrows novinku – šípky ICE Cool. Nový výskum firmy Harrows priniesol na trh najvyspelejšie šípky na svete. Za použitia ICE procesu sa zmiešal 90 % volfrámový prášok s niklom, železom a zinkom, čím vznikli šípky s vysokou hustotou. Každý barel je inak opracovaný a vytvára jedinečný tvar so spätne rezaným drážkovaním, ktoré zabraňuje vykĺznutiu šípky.

Chcem začať hrať šípky – ako vybrať tie správne

Na začiatku je dobré trochu experimentovať. Požičajte si šípky od svojich priateľov a spoluhráčov a vyskúšajte šípky rôznych tvarov, hmotností i materiálov. Až sa vyhraníte, môžete si zaobstarať šípky, ktoré budú vyhovovať vášmu štýlu. Na začiatok vám ponúkame niekoľko rád:

  • Materiál tela

    Určite zo začiatku odporúčame mosadzné šípky. Sú lacnejšie a pre hráča, ktorý nepotrebuje umiestniť všetky tri šípky do jedného miesta, sú úplne postačujúce.

  • Váha šípky

    Začnite so šípkami so strednou váhou, pri steelových to je 20 – 22 g. Pri softových, ktoré majú max. povolenú hmotnosť 20 g, voľte medzi 16 – 18 g.

  • Letky a násadky

    Pre ľahké šípky sa hodia užšie a menšie letky. Ťažšie šípky naopak potrebujú letky s väčšou plochou. Začnite štandardnými letkami a strednými násadkami. Najpoužívanejšie sú násadky s dĺžkou 48 – 50 mm (medium). Štandardné letky a násadky sú lacné, takže si môžete kúpiť hneď niekoľko náhradných, pretože pri dlhšom používaní dochádza k ich štiepeniu.

V začiatkoch vám iste bude lepšie vyhovovať kúpiť už hotovú celú súpravu. Odporúčame kvalitné mosadzné šípky Harrows Club Brass soft 16 g s násadkami z tvrdeného hliníka a s aerodynamickými letkami Marathon.

Ak sa považujete už za mierne pokročilého hráča, určite nesiahnete vedľa výberom šípok Harrows Corsair soft 18 g .

Šípky nie sú len pre mužov

Možno vnímate šípkový šport ako vhodný skôr pre mužov, ale nie je tomu tak. Medzi najlepších svetových hráčov patria aj ženy a existuje mnoho rýdzo ženských líg vrátane každoročných dámskych majstrovstiev sveta v Surrey.

Vybavenie na šípky

Harrows Eric Bristow 95 soft 16g
Šípky - typ soft, hmotnosť 16g, určené pre elektronický terč, materiál: volfrám, 3 ks v balení, profesionálne
46,99 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SIPh039
Harrows Nemesis 85% Softip 18g
Šípky - typ soft, hmotnosť 18g, určené pre elektronický terč, materiál: volfrám, 3 ks v balení, profesionálne
38,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SIPh033
4,4
Harrows Master Choice 3
Elektronický terč s 12 ks šípok, napájanie el. zdroj, materiál: plast
86,06 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SIPh124
Vytlačiť
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií