AlzaPlus+ sport AlzaBoxy Q1

Ako vybrať detské kolieskové korčule

Zobraziť katalóg

Detské kolieskové korčule sú konštruované pre malých korčuliarov tak, aby im čo najdlhšie vydržali a oni sa bezpečne naučili jazdiť. Väčšina vychádza z klasických fitness korčúľ so štyrmi kolieskami v jednej línii a zadnou brzdou.

Jak vybrat dětské kolečkové brusle
Výhody a nevýhody
  • Nastaviteľná veľkosť
  • Podvozok z ľahkého a odolného plastu
  • Menšie kolieska = viac stability a obratnosti
  • Pohodlná konštrukcia
  • Zadná brzda
  • Kolieska pohlcujú časť vibrácií
  • Slabšia fixácia nohy

Najčastejšie otázky pri výbere kolieskových korčúľ

Obávam sa, že môj syn/dcéra z korčúľ rýchlo vyrastie a poriadne ich nevyužije. Ako tomu predísť?

Väčšina detských korčulí má nastaviteľnú veľkosť v rozmedzí 3 - 4 čísel. Pokiaľ kúpite svojej ratolesti korčule na spodnej hranici ich nastaviteľnej veľkosti, tak vydržia aj niekoľko sezón.

Pokiaľ chcete, aby z jedného produktu mala vaša ratolesť naozaj maximálny úžitok, existujú aj inline korčule s vymeniteľným rámom s kolieskami za nôž na korčuľovanie na ľade. Navyše ich cena začína už na 30 eurách.

Aké veľké kolieska zvoliť v prípade detských inline korčúľ?

Kolieska v prípade detských korčúľ sú všeobecne menšie ako v prípade korčúľ pre dospelých. Väčšinou sa pohybujú v rozmedzí 64 až 72 mm. Platí rovnaké pravidlo ako v prípade korčúľ pre dospelých - čím väčšie kolieska, tým rýchlejšia jazda a horšia ovládateľnosť. Detské korčule sú však konštruované tak, že sa deti dokážu naučiť jazdiť aj na 64 - 72 mm kolieskach bez väčších problémov.

Aká náročná je výmena koliesok?

Výmena je veľmi jednoduchá. Je potrebné si kúpiť imbusový kľúč, ktorý zodpovedá veľkosti skrutiek na kolieskach, skrutky povoliť, kolieska vymeniť a následne skrutky opäť utiahnuť.

Detské kolieskové korčule
  • Nastaviteľná veľkosť
  • Priemer koliesok spravidla 64 až 72 mm
  • Cena od 30 €
Detské kolieskové korčule

Dôležité parametre

Velikost bruslí
Veľkosť korčúľ

Veľkosť sa udáva ako pri topánkach v US, UK, EU a Mondopoint (cm). V prípade veľkosti EU sa odporúča vybrať veľkosť o pol až celé číslo väčšiu, než je veľkosť vašej nohy. Vďaka trochu väčšej topánke vás nebude noha tlačiť ani po dlhšej jazde. Topánka by mala nohu dobre fixovať bez toho, aby neprimerane tlačila. Na niektorých detských korčuliach možno veľkosť nastavovať v rádoch niekoľkých čísel.

Ložiska
Ložiská

Kvalita ložísk je udávaná stupnicou ABEC 1 až 9, kde číslovka 9 predstavuje najkvalitnejšie ložisko. Čím kvalitnejšie ložisko, tým menší odpor kladie. Pre tých, ktorí budú jazdiť častejšie, odporúčame vybrať ložiská s označením minimálne ABEC 5. Kvalitné ložiská sa po roztočení zastavia po dlhšej dobe. Mali by sa točiť ticho a bez trhania.

Môžete sa stretnúť aj s ložiskami ILQ a SG. Ide o typy, ktoré nemajú nič spoločné so stupnicou ABEC. ILQ je značenie pochádzajúce od firmy Twincam a ložiská sa vyrábajú v dvoch vyhotoveniach ILQ-7 a ILQ-9. Ložiská označené SG používa firma Rollerblade a jednotlivé druhy sa označujú rovnako ako ABEC, teda 1 - 9. Stále platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejšie, ale nemožno ich prirovnať k určitému stupňu ABEC.

Kolečka kolečkových bruslí
Kolieska

Pri kolieskových korčúliach sa pohybujú rozmery koliesok od 44 do 110 mm. Na menších kolieskach sa budete cítiť stabilnejšie, sú však pomalšie. Väčšie kolieska sú všeobecne rýchlejšie, pretože majú menší valivý odpor a lepšie sa vysporiadajú s nerovnosťami terénu. Tvrdosť koliesok je v rozmedzí 74A - 100A. Mäkšie kolieska (78A-82A) sú vhodné pre začiatočníkov. Lepšie priľnú k povrchu, absorbujú nerovnosti, ale tiež sa rýchlejšie opotrebujú a sú pomalšie. Tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých a profesionálov. Tieto kolieska sú menej pohodlné, pretože menej pohlcujú vibrácie, ale zato sú rýchlejšie a dlhšie vydržia.

Rám kolečkových bruslí
Rám

Plastové rámy sú pružné a dobre pohlcujú vibrácie. Ich nevýhodou je nižšia pevnosť, vďaka ktorej nemusia kolieska pri namáhaní rámu držať ideálne rovnú stopu.

Kovové alebo hliníkové rámy sú veľmi pevné, dobre držia stopu, ale menej pohlcujú vibrácie. Dôležitým parametrom je aj dĺžka rámu.

Dlhší rám je vhodný na kondičné jazdy, krátky rám je lepšie ovládateľný a vhodnejší na triky.

Slovník pojmov - kolieskové korčule
Ložiská

Kvalita ložísk je udávaná stupnicou ABEC 1 až 9, kde číslovka 9 predstavuje najkvalitnejšie ložisko. Čím kvalitnejšie ložisko, tým menší odpor kladie. Pre tých, ktorí budú jazdiť častejšie, odporúčame vybrať ložiská s označením minimálne ABEC 5. Kvalitné ložiská sa po roztočení zastavia po dlhšej dobe. Mali by sa točiť ticho a bez trhania.

Môžete sa stretnúť aj s ložiskami ILQ a SG. Ide o typy, ktoré nemajú nič spoločné so stupnicou ABEC. ILQ je značenie pochádzajúci od firmy Twincam a ložiská sa vyrábajú sa v dvoch vyhotoveniach ILQ-7 a ILQ-9. Ložiská označené SG používa firma Rollerblade a jednotlivé druhy sa označujeú rovnako ako ABEC, teda 1 - 9. Stále platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejšie, ale nemožno ich prirovnať k určitému stupňu ABEC.

Veľkosť

Veľkosť sa udáva ako pri topánkach v US, UK alebo EU. V prípade veľkosti EU sa odporúča vybrať veľkosť o pol až celé číslo väčšiu, než je veľkosť vašej nohy. Vďaka trochu väčšej topánke vás nebude noha tlačiť ani po dlhšej jazde. Topánka by mala nohu dobre fixovať bez toho, aby neprimerane tlačila. Na niektorých detských korčulí možno veľkosť nastavovať v rádoch niekoľkých čísel.

Kolieska

Pri kolieskových korčúliach sa pohybujú rozmery koliesok od 44 do 110 mm. Na menších kolieskach sa budete cítiť stabilnejšie, sú však pomalšie. Väčšie kolieska sú všeobecne rýchlejšie, pretože majú menší valivý odpor a lepšie sa vysporiadajú s nerovnosťami terénu. Tvrdosť koliesok je v rozmedzí 74A - 100A. Mäkšie kolieska (78A-82A) sú vhodné pre začiatočníkov. Lepšie priľnú k povrchu, absorbujú nerovnosti, ale tiež sa rýchlejšie opotrebujú a sú pomalšie. Tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých a profesionálov. Tieto kolieska sú menej pohodlné, pretože menej nepohlcujú vibrácie, ale zato sú rýchlejšie a dlhšie vydržia.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií