AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Prečo nosiť funkčnú bielizeň? Neprechladnete a telo bude v pohode

Zobraziť katalóg
Prečo nosiť funkčnú bielizeň? Neprechladnete a telo bude v pohode

Jednou zo základných schopností funkčnej bielizne je prispôsobenie telu v rozmanitom počasí a teplotách vzduchu. Ako to dokáže? Jednoducho, dokáže odvádzať pot od tela, do ďalšej vrstvy odevu, či ho odparovať rovno do vzduchu.

Funkčný materiál

Jedným z najčastejšie používaných materiálov na výrobu funkčnej bielizne sú polypropylénové vlákna. Často sa využíva aj vlna merino, ktorá dobre odsáva pot, dýcha, odoláva nečistotám a UV žiareniu. Stretnete sa aj s bambusom, ktorý je navyše veľmi trvanlivý, rezistentný voči trhaniu a oderu. Veľkou pružnosťou sa pýšia siltex, polyamid a polyester.

Vlastnosti funkčného materiálu

  • odolnosť proti baktériám a plesniam
  • dobrá znášanlivosť ľudskou pokožkou
  • minimálna nasiakavosť
  • nízka hmotnosť
  • pevnosť
  • zanedbateľná tepelná vodivosť
  • mierne negatívny elektrický náboj
  • chemická ľahostajnosť
  • hypoalergénnosť

Prečo nosiť funkčnú bielizeň

Funkčná bielizeň pri športe odvádza pot, v zime hreje a v lete chladí a rýchlo schne. Pomáha udržiavať stálu telesnú teplotu a znižuje riziko prechladnutia a chorôb.

Hlavné výhody funkčnej bielizne

  • udržiavanie stálej teploty pokožky
  • celkové zvyšovanie dobrého stavu organizmu
  • zlepšovanie mikroklímy pokožky
  • povrch príjemný na dotyk


Funkčná bielizeň

Ako správne vrstviť funkčnú bielizeň

Obliekanie funkčnej bielizne sa pri ochrane pred náročnou klímou (chlad, zima, vietor) riadi tzv. trojvrstvovým systémom. Jeho princípom je tvorba tepelnej izolácie pomocou vzduchu zachyteného medzi jednotlivými vrstvami oblečenia a ohrievaného telom. Pamätajte si, že tri tenké vrstvy sú ľahšie a teplejšie ako jedna hrubá. A navyše obmedzujú potenie!

Nekombinujte bežné, nefunkčné oblečenie s funkčným, inak jeho pozitívne vlastnosti úplne otupíte.

Prvá (najspodnejšia) vrstva na tele odvádza pot od pokožky. Takáto termobielizeň je vyrobené predovšetkým zo savých, priliehavých a zároveň pružných materiálov, ktoré neobmedzujú pohyb. Rukávy a golier pokožku obopínajú tesnejšie. Koža zostáva suchá, pot nechladí a nezapácha. Ak sa v bielizni cítite nepohodlne, zvoľte inú veľkosť, prípadne strih.

Funkčná bielizeň

Druhá, termoizolačná vrstva by mala byť o niečo voľnejšia ako prvá vrstva. Vznikne tým priestor na zachytenie a ohrev vzduchu, bez rizika zhoršenia odvodu vlhkosti v dôsledku príliš voľného odevu. Overíte si to pri vyzliekaní druhej vrstvy, ktorá sa nesmie podstatne zachytávať o prvú. V opačnom prípade je potrebné opäť vybrať väčšiu veľkosť.

Tretia vrstva má ochrannú funkciu, pretože tvorí bariéru medzi vami a vonkajším prostredím. To kladie vysoké nároky na jej odolnosť proti vode, vetru a mechanickému poškodeniu. Zároveň však musí von prepúšťať pot odvádzaný z tela prvou a druhou vrstvou. Tieto dve požiadavky nemožno nikdy úplne skĺbiť, tretia vrstva je preto vždy ich kompromisom.

Údržba funkčnej bielizne

Termobielizeň vyperte už pred prvým použitím. Riaďte sa presne podľa návodu a symbolov na etikete. Zvyčajne sa odporúča pranie naruby v práčke na teplote maximálne 40 °C, v špeciálnom pracom prostriedku a bez použitia aviváže. Žmýkať ju možno v práčke.

Pár praktických rád ako sa starať o funkčnú bielizeň

  • Ak ste v prírode viac dní, vyperte funkčnú bielizeň ručne v studenej vode. Nebojte sa, schne veľmi rýchlo.
  • Vyplákanie bielizne ihneď po náročnom fyzickom výkone zníži výskyt škvŕn z potu.
  • Údržba výrobkov s membránou je náročnejšia a oplatí sa použitie špeciálnych prostriedkov pre membránové materiály či rovno odvoz do čistiarne.
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií