AD homeoffice PET

Preprava bicykla vlakom, cyklobusom a ďalšími prostriedkami (RADY A TIPY)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Bicykel predstavuje pomerne rozmernú a neskladnú záležitosť, a to najmä pri prevoze. Pokiaľ chcete využiť vlastné auto, stačí vám správny nosič. Čo ale robiť v prípade, že plánujete cyklistický výlet či dovolenku, ktorej súčasťou je cestovanie hromadnou dopravou? Poradíme vám, aké dopravné prostriedky môžete využiť aj ako sa preprava líši pri jednotlivých dopravcoch. Preskúmame tiež možnosti, ktoré máte pri snahe poslať bicykel poštou.

Preprava bicykla vlakom

Preprava bicykla (RADY A TIPY) – OBSAH

  1. Ako prevážať bicykel autom
  2. Preprava bicyklov autobusom (nielen cyklobusom)
  3. Preprava bicykla vlakom (ŽSSR, ČD, RegioJet, Leo Express, Arriva)
  4. Preprava bicyklov v prostriedkoch MHD (Bratislava)
  5. Ako poslať bicykel poštou?

Ako prevážať bicykel autom

Pokiaľ sa chystáte na cyklistickú dovolenku autom, budete pravdepodobne potrebovať nosič bicyklov. Tých máme niekoľko druhov. Môžete si vybrať z nosičov bicyklov na strechu, na piate dvere alebo na ťažné zariadenie. Každý typ má svoje špecifické výhody aj nevýhody. S bicyklami na streche nemôžete do garáže, udržíte ich ale čisté; nosič na piate dvere síce rýchlo pripevníte, obmedzíte ale prístup do kufra; s nosičmi na ťažné zariadenie potom získate celkom najpohodlnejší spôsob uchytenia bicyklov, musíte si ale zaobstarať tretiu registračnú značku (ŠPZ).

i Jednotlivé druhy nosičov majú výrazne viac pre a proti. Dôkladnejšie ich nájdete rozobraté v našom sprievodcovi Ako vybrať nosič na bicykle.

V prípade, že máte väčšie auto (kombi alebo SUV), cestujete vo dvojici a nemáte príliš batožiny, pokiaľ sklopíte zadné sedačky, môžete bicykle prevážať aj v interiéri. Ide o lacnú, ale nie vždy úplne praktickú metódu. Bicykle musíte obaliť plachtami či starým prestieraním tak, aby sa vzájomne nepoškodili a zároveň nezašpinilo čalúnenie. To môže byť najmä po jazde znečisteným terénom zdĺhavé a otravné. Bicykle je dôležité poriadne zabezpečiť pripevnením ku kotviacim okám auta. Využiť na to môžete gumicuky alebo upínacie popruhy – gurtne. Keby sa bicykle pri nehode alebo prudkom zabrzdení uvoľnili, mohlo by to mať aj fatálne následky.

Ako prevážať elektrobicykle?

Keď príde na prevoz, líšia sa bežné bicykle a elektrobicykle najmä jedným parametrom – hmotnosťou. Práve tej je dôležité venovať pozornosť, každý nosič má totiž len obmedzenú nosnosť. Kým bežné bicykle vážia len zriedka viac ako 15 kg, elektrobicykle sa kvôli batérii a motoru ľahko prehupnú cez 20 kg. Najviac si treba všímať hmotnosť elektrobicykla pri výbere strešných nosičov a nosičov na zadné dvere, pretože lacnejšie z nich nemusia byť na prevoz elektrobicyklov vôbec stavané. Nosiče na ťažné zariadenie sú na tom s nosnosťou o poznanie lepšie, avšak ani lepšie z nich nemusia uviezť štyri ťažké elektrobicykle.

Nosič na ťažné zariadenie UEBLER i21 má nosnosť 60 kg, takže dva elektrobicykle uvezie s prehľadom. Niektoré nosiče na 4 bicykle (napr. UEBLER F42) potom mávajú nosnosť aj 72 kg, takže uvezú 4 elektrobicykle, pokiaľ je ich priemerná hmotnosť maximálne 18 kg.

Preprava bicyklov autobusom (nielen cyklobusy)

O preprave bicyklov autobusom možno povedať, že je komplikovaná. Existujú síce výnimky na čele s cyklobusmi, ktoré sú pre cyklistov praktickým spestrením hromadnej dopravy, však platí, že pri cestovaní autobusom s bicyklom je dôležité dopredu skúmať spoje a väčšinou tiež rezervovať miesta. Často sa totiž autobusom bicykel nedá prevážať vôbec, a pokiaľ áno, tak zabalený ako nadmerná batožina. V prípade, že autobus ponúka prepravu bicyklov ako takých, tak len v obmedzenom počte. Každý dopravca má iné pravidlá a iné kapacity, takže sa na ne pozrieme aj konkrétne.

Slovek Lines

Spoločnosť Slovak Lines umožňuje prepravu bicyklov iba v sobotu, nedeľu a počas sviatkov. Ide však len o spoje, ktoré sú v cestovnom poriadku vyznačené príslušným symbolom. Či už prepravujete kolobežku alebo bicykel, platia rovnaké podmienky pre obe zariadenia.

RegioJet (Student Agency)

Na webových stránkach žltých autobusov sa dočítame, že preprava je možná iba v prípade, že je bicykel zložený a zabalený tak, aby nepoškodil ďalšiu batožinu. Balík sa navyše musí zmestiť do predpísaných rozmerov (max. 80 × 60 × 30 cm). Množstvo takto prepravovaných bicyklov je určené obsadenosťou konkrétneho spoja, obvyklá kapacita ale robí plus mínus 2 bicykle. Miesto na bicykel je dopravca schopný garantovať len v prípade, že si ich vopred zakúpite online, čo vás vyjde na 1 €.

FlixBus

FlixBus bicykel vezme aj v nezloženom stave. Mnohé z autobusov tohto dopravcu, ale nie všetky, sú vybavené zadným nosičom s kapacitou päť bicyklov. Rezervačný systém je vyriešený celkom prehľadne – v online sekcii, kde vyberáte množstvo osôb a batožiny, si môžete zaškrtnúť aj prepravu bicykla. Keď potom vyhľadáte spoje na požadovanej linke, systém vám umožní rezervovať len také, ktoré prevoz bicyklov umožňujú. Spoje, ktoré nosič nemajú alebo ho majú už zabraný, budú označené hláškou „Autobus je plne obsadený“.

Flixbus bicykel
Pokiaľ zadáte, že cestujete s bicyklom, rezervačný systém spoločnosti FlixBus vám dá hneď vedieť, či je na bicykel v autobuse miesto.

Alternatívne môžete bicykle prepravovať v batožinovom priestore ako „zvláštna batožina“. V takom prípade musí byť bicykel zložený a zabalený a súčet jeho rozmerov nesmie presiahnuť 240 cm. Na nosiči ani v batožinovom priestore nemožno prepravovať elektrobicykle žiadneho typu.

Leo Express

Tiež Leo Express umožňuje prepravu bicyklov, na svojich internetových stránkach v tejto otázke ale neposkytuje príliš informácií. Jeho rezervačný systém ale funguje podobne ako pri spoločnosti Flixbus – na vyhľadávanie spojov stačí zaškrtnúť, že chcete prepravovať bicykel, a vo výsledkoch ihneď uvidíte, či je to možné.

Cyklobusy v SR

V prípade regionálneho cestovanie s bicyklom poskytujú najlepšiu službu jednoznačne cyklobusy. Tie majú na prepravu bicyklov buď upravený interiér alebo sú vybavené špeciálnym prívesom. Linky cyklobusov nájdeme vo väčšine slovenských regiónov, najmä v národných parkoch a ďalších turisticky atraktívnych lokalitách. Dobrým zdrojom na zisťovanie dostupnosti cyklobusových trás je internet a webové stránky špecializujúce sa na tento príjemný, viac-menej celoročný, šport.

Preprava bicykla vlakom (ŽSSR, ČD, RegioJet, Leo Express, Arriva)

Vlakové súpravy majú výrazne viac miesta ako autobusy, a tak aj možnosti prepravy bicyklov sú v nich podstatne širšie. Miesto na bicykel poskytujú prakticky všetci veľkí železniční dopravcovia, ale rovnako ako pri autobusoch, aj v tomto prípade sa líšia systémom a pravidlami prepravy.

ŽSSR

Najväčší osobný železničný dopravca na území SR je jednoznačne Železničná spoločnosť Slovensko. Rovnako aj tu je možnosť prevozu svojich dvojnohých „tátošov“, no za presne definovaných podmienok. Do vnútroštátnych a medzinárodných diaľkových vlakov (s výnimkou Os, REX a RR) je možné nastúpiť len so zakúpenou miestenkou. Platí to od 18.5.2020, vďaka čomu už s prepravou nebudete mať žiadne problémy. Na samotnú úschovu bicyklov je potom vyhradený priestor označený symbolom bicykla.

Vzhľadom na obmedzenú kapacitu bol definovaný maximálny limit na osobu, a to v počte dvoch bicyklov, čo je podľa nás fér. V rámci Slovenska a do Česka vás potom 1-dňový sieťový lístok na bicykel vyjde 1,5 €. Cesty do Rakúska, Maďarska, Poľska či Ukrajiny podliehajú mierne odlišnými sadzbami, ktoré ľahko dohľadáte na oficiálnej stránke železníc.

České dráhy

České dráhy, najväčší železničný dopravca v ČR, ponúka dva spôsoby prepravy bicyklov. Prvým je preprava ako sprievodu cestujúceho – to je klasický spôsob, kedy bicykel pripevníte na hák a sadnete si do jeho blízkosti. Druhým spôsobom je potom úschova počas prepravy – v takom prípade bicykel umiestnite do nákladného priestoru na prepravu bicyklov, kde bude bicykel pod dohľadom sprievodcu. Aspoň v malom počte možno bicykel prepravovať vo väčšine vlakov – výnimku tvoria iba tie, ktoré sú v cestovnom poriadku označené piktogramom prečiarknutého bicykla.

ČD kolo
Pri Českých dráhach si môžete prepravu bicykla zarezervovať v aplikácii Môj vlak, čo je pomerne praktické.

Piktogram bicykel potom značí prepravu bicykla vo vlaku ako sprievodu cestujúceho a symbol kufra úschovu počas prepravy. Môže sa stať, že kapacita na bicykel sa naplní ešte pred vaším nástupom, a tak je lepšie vykonať rezerváciu dopredu. Môžete na to využiť buď internetový obchod ČD, alebo aplikáciu Môj vlak. Cena bicykla vo vlaku Českých dráh sa vzťahuje na dĺžku trasy. Ak si miesto na bicykel ako sprievodu cestujúceho rezervujete spoločne s nákupom lístku v e-shope, nemusíte za rezerváciu platiť (okrem SC Pendolino).

RegioJet

S RegioJetom možno bicykel prepravovať iba vo vlakoch na linke R8, a to len po predchádzajúcej online rezervácii a do vyčerpania kapacity vlaku. Preprava bicyklov je možná iba v 2. triede (Low cost) a vyjde vás na 30 Kč, teda na niečo málo cez jedno euro. Vyhradený oddiel potom nájdete buď na začiatku alebo na konci vozňa. Na ostatných linkách (RJ) RegioJet prepravu bicyklov ani väčších kolobežiek neumožňuje.

Leo Express

Spoločnosť Leo Express má v každom vlaku kapacitu na štyri bicykle, na prepravu je ale potrebná rezervácia. Rovnako ako pri preprave autobusmi, aj v tomto prípade vám dá rezervačný systém okamžite najavo, či je vo vlaku na bicykel miesto alebo nie. Cena za jedno kolo činí 2 €.

Arriva

Tiež rozšírený regionálny dopravca Arriva ponúka prepravu bicyklov vo vlakoch. Uvádza, že v každom vlaku je miesto minimálne na 8 kôl. V prípade, že máte záujem o rezerváciu miesta na bicykel, musíte využiť zákaznícku linku, e-shop dopravcu totiž túto možnosť zatiaľ neposkytuje.

Preprava bicyklov v ďalších prostriedkoch MHD (Bratislava)

V bratislavskej hromadnej doprave majú cyklisti pomerne široké možnosti prevozu bicyklov. Je pomerne bezproblémová, pričom v električkách ťažkosti zvyčajne nie sú, aj keď prevoz bicyklov v nich má trochu špecifické pravidlá. V električkách je prevoz bicyklov bezplatný. Ako teda na prepravu bicyklov v jednotlivých prostriedkoch bratislavskej MHD?

i

Nástupné dvere

V bratislavskej MHD je nutné pri jednotlivých prostriedkoch rozlišovať nástupné dvere. Pri autobusoch a trolejbusoch to sú dvere pre nástup s kočíkom, pri nízkopodlažných električkách prvé dvere a v prípade súprav starších električiek to sú dvere posledné prvého vozňa prepravy.

Preprava bicyklov v bratislavskej MHD

Prevoz bicyklov v bratislavskej mestskej hromadnej doprave je možný na všetkých linkách MHD počas pracovných dní s výnimkou exponovaných časov, a síce od 9:00 do 13:00 a od 18:00 do 6:00, počas voľných dní celodenne. Samotnú prepravu možno absolvovať len vtedy, ak to situácia dovoľuje a pokiaľ s tým vodič súhlasí. Prepravovať možno najviac dva bicykle/kolobežky, pričom detské kočíky a invalidné vozíky majú prednosť.

V prípade znečistenia bicykla alebo kolobežky nie je preprava možná. Prevoz by nemal znižovať komfort ostatných cestujúcich, preto je potrebné dodržiavať predpísané podmienky na prepravu bicyklov. Elektrobicykel alebo elektrokolobežku možno v dopravných prostriedkoch prepravovať len za predpokladu, že sú elektromotorom vybavené priamo z výroby a nie svojpomocne. Na skladacie bicykle či skladacie kolobežky sa prihliada ako na batožinu. Regionálne autobusy Slovak Lines bicykle prepravujú výhradne počas voľných dní a v spojoch určených cestovným poriadkom za rovnaký dovozný lístok ako v MHD.

Ako poslať kolo poštou?

Ak potrebujete poslať bicykel poštou, máte dve možnosti: zabaliť ho do krabice, alebo ho aspoň omotať fóliou. V oboch prípadoch si priplatíte, v tom prvom ale môžete využiť akúkoľvek zásielkovú službu –⁠ Slovenskú poštu, PPL, GLS, DPD, Geis a ďalšie. V prípade, že chcete bicykel poslať týmto spôsobom, musíte tiež preskúmať, aké má zásielková služba podmienky na celkové rozmery. Napr. pri SP sa odporúča balíky s hmotnosťou nad 3 kg previazať pevným špagátom.

i

Kde zohnať krabicu na bicykel?

Ak si kúpite bicykel v e-shope (najlepšie na Alza.sk), príde vám domov v krabici. Keď si ju schováte, budete ju mať pripravenú, až raz budete potrebovať bicykel poslať. Alternatívne sa môžete dôjsť opýtať do najbližšieho cykloservisu/cyklopredajne, či nejakú krabicu navyše nemajú.

Pokiaľ máte k dispozícii väčšiu krabicu alebo veľké zvyšky lepenky (napr. od chladničky), môžete si krabicu skúsiť tiež vyrobiť. Najskôr síce nebude tak pevná ako originálne krabice, keď ju ale ešte omotáte fóliou, mala by na jednorazové zaslanie stačiť.

Keď krabicu nezoženiete, je posielanie bicykla výrazne väčší problém. Predtým bolo bežné bicykel poslať vlakom v rámci služby Preprava spešnín a cestovnej batožiny, tá však bola ukončená, čo môže aj dnes niektorých pamätníkov nemilo prekvapiť. Nezabalený bicykel je vhodné pred odovzdaním dopravcovi zafixovať a obaliť aspoň „stretch“ fóliou. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či a akým spôsobom si zásielková služba s bicyklom poradí, je zavolanie na jej zákaznícku linku.

V prípade PPL by malo byť možné na tieto účely využiť službu atypický balík a Geis by mohol bicykel prepraviť v rámci neštandardnej „nesprávne zabalenej“ zásielky. Naopak so spoločnosťou GLS nezabalený bicykel pravdepodobne neprepravíte, lebo v ich materiáloch je výslovne povedané, že nezabalený alebo nedostatočne zabalený tovar nemožno prepravovať.

i V AlzaMagazíne pre vás máme aj ďalšie články:

Preprava bicyklov je niekedy oriešok, inokedy si s ňou poradíte ľahko. Záleží hlavne na tom, ako, čím a kam potrebujete bicykel prepraviť. Kým preprava vlakom alebo autom je celkom priamočiara, snaha o poštové doručenie vyžaduje výrazne viac úsilia.

4,9 14×
Dino bikes 16 green R88
Detský bicykel – veľkosť rámu S, 16" kolesá, bez odpruženia, rekreačný, materiál rámu oceľ, hmotnosť 9,3 kg, s voľnobehom, s prehadzovačkou, s pedálmi a s prídavnými kolieskami, nosnosť 45 kg
127,90 €
Na sklade 5 ks
Objednávací kód: SPTAC007
Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií