PET AD homeoffice

Kolieska alebo popruhy? Vyberte si správnu batožinu na cesty

Zobraziť katalóg
Kolieska alebo popruhy? Vyberte si správnu batožinu na cesty

Balenie väčšinou nepatrí počas príprav na cestu práve k obľúbeným činnostiam. Zúfalé volanie "Jozef, poď zatlačiť, nech to môžem zapnúť!!" Znamená, že vaša cestovná batožina nie je v optimálnej kondícii. Výsledkom bude s najväčšou pravdepodobnosťou roztrhnutý zips, možno aj zopár zabudnutých blúzok a nakoniec zbytočne pokazená dovolenka.

Všetkým problémom sa dá predísť, ak si ujasníte, čo od svojej batožiny očakávate. Na aký typ cesty sa chystáte? Aká bude dlhá? Akými dopravnými prostriedkami sa budete premiestňovať?

Hneď na začiatok vás čaká voľba najdôležitejšia: medzi batohom a kufrom.

Oba dva základné druhy batožiny majú svoje prednosti aj nevýhody. Vplyv na to má fakt, že každá z nich je určená na trochu iný spôsob cestovania. A je pri tom vlastne úplne jedno, ak ste založením nezávislý, dvadsaťročný cestovateľ alebo manažér v najlepších rokoch.

Tip nad zlato: Kúpte si kufor aj batoh a zabaľte si podľa typu plánovanej cesty.

Batoh a jeho výhody aj nevýhody

Ak sa chystáte skôr do prírody a pôjdete hlavne vlakom či autobusom, zvoľte batoh. Do prepravných skriniek v dopravných prostriedkoch ho stlačením lepšie uložíte. Pokiaľ ho výrazne nepreťažíte a má dobre riešenú nosnú konštrukciu (pozor na to, nechcete si predsa zničiť vlastný chrbát!), budete sa s ním cítiť veľmi pohodlne. Navyše máte obe ruky voľné na držanie mobilu, fotoaparátu, mapy... a rozhodne vás neprekvapí nedobrovoľná lekcia pole dance v autobuse MHD!

Batoh

S batohom sa skrátka budete pohybovať bez ťažkostí kdekoľvek. Schody neriešite, vo výškových budovách vás nerozhodí porucha výťahu a v tlačenici si musíte dať pozor len na šmátravé ruky zlodejov, ktorí sa chcú obohatiť na váš úkor.

Ako sa vyznať v objemoch batohov

Veľkosť a objem batohu patria k hlavným parametrom pri jeho výbere. Najmenšie batohy (objem od 10 do 20 litrov) unesú drobnosti a najnutnejšie minimum. Hodia sa na pravidelné využitie do práce, na kratšie výlety alebo na šport. Stredne veľké batohy (od 20 do 40 litrov) zvládnu vybavenie na celodennú túru vrátane náhradných topánok, ale aj notebook či nákup. Napriek tomu sa s nimi dobre manipuluje, nezaberajú zbytočne miesto, a keď sú prázdne, pôsobia veľmi kompaktne. Najväčšie batohy (krosná) s objemom nad 40 litrov sú ideálne na niekoľkotýždňové putovanie. Drobnosti sa v nich však nadobro stratia.

Na čo si dať v prípade batohu pozor

Batoh nie je nezničiteľný, ani všemocný. Majte na pamäti možnosť poškodenia jeho citlivejších súčastí, ako sú popruhy a ucho na prenášanie, pri necitlivej manipulácií, napr. pracovníkmi letiskového personálu. Určite v ňom ani neprevezme všetko oblečenie bez jediného pokrčenia (napr. košeľu na dôležité rokovanie). Ale na firemný meeting sa s batohom predsa nejazdí, no nie?

Výhody a nevýhody kufra

Košele, blúzky, nohavice? Do kufra ich zabalíte prehľadne a predovšetkým ich v pôvodnom (vyžehlenom) stave tiež vybalíte. Kufre sú veľmi pevné a objemné, hodia sa hlavne na cestovanie na dlhé vzdialenosti a na dlhé časové intervaly. Vďaka kolieskam ich prepravu po rovnom povrchu zvládne hravo aj vaša prababička.

Druhy kufrov

Prevažná väčšina súčasných moderných kufrov sa vyrába z textilu alebo vo forme „škrupiny“. Čo ich charakterizuje, v čom sa od seba líšia a aké sú ich výhody?

Kufor

Na výrobu škrupinových kufrov sa používajú plasty, prípadne hliník. Vďaka tomu sa pýšia pevnosťou, nepremokavosťou a rýchlou očistou.

Textilné kufre sa vyrábajú hlavne z polyamidu, nylónu či polypropylénu. Často obsahujú rôzne vrecká a priehradky, vrátane priestoru na notebook. Špeciálne obvodový zips (tzv. expandér) dokáže zväčšiť objem až o štvrtinu. Pozor však na ich premokavosť (oplatí sa impregnácia), náročnejšiu údržbu a náchylnosť k mechanickému poškodeniu.

Veľkosti kufrov

Rozoznávame tri základné veľkosti kufrov. Najmenšie (S, označované tiež cabin baggage) majú rozmer 55 x 40 x 20 cm (vrátane koliesok) a hodia sa na krátke cesty (na pár dní). Stredne veľký kufor (M) s rozmermi od 60 do 80 cm výšky skvele poslúži na cestách okolo jedného týždňa. A najväčšie kufre (L) využite na naozaj dloooouhé dovolenke.

TIP: Viete, že kufru so štyrmi kolieskami sa hovorí spinner (vyniká jednoduchou manipuláciou) a kufor s dvoma kolieskami sa označuje upright (jeho hlavnou výhodou je, že vám na šikmej ploche neujde)?

Kto je pripravený, nebýva prekvapený. Treba si uvedomiť aj niektoré nevýhody kufra:

  • Máte jednu ruku voľnú, druhá musí neustále držať a ovládať kufor.
  • Pripravte sa na rallye, pokiaľ terén nie je rovný.
  • Nesmie padnúť kosa na kameň, poškodenie koliesok znamená pre celý kufor koniec.
  • Nestlačil by ho a do menšej skrinky nenatlačil ani známy silák Franta Kocourek.
  • Nepraktickosť v tlačeniciach veľkomiest.

Vybavenie kufrov

Jedným zo základných požiadaviek na kufre je – obzvlášť pri cestovaní lietadlom – ich bezpečnosť. Nielen tú zaistí vhodné príslušenstvo. Rozumným riešením je TSA zámok. Patrí k výbave každého lepšieho kufra, prípadne ho možno prikúpiť samostatne. Umožňuje jeho spoľahlivé uzamknutie a zároveň umožňuje odomknutie pracovníkov bezpečnostných služieb na letisku bez akýchkoľvek škôd.

Batožina

Na kontrolu hmotnosti (napr. keď niekde plánujete nákupy) si ku kufru kúpte malú váhu. A vysúvací meter, ktorým môžete premeriavať rozmery. Kufre kúpite aj s celým množstvom ďalších praktických doplnkov. Vstavané ramienka a obaly na šaty poslúžia na prepravu oblečenia, do rôznych čalúnenných vreciek uložíte notebook či fotoaparát a pod.

5,0
Nugget Arbiter 16, C
Batoh , rozmery 48×30×13 cm, výbava: integrovaný pršiplášť batoha
53,20 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTMS0662
5,0
American Tourister Pikes Peak Upright 55 Aero Turquoise
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, textilný, objem 46 l, upínacie pásy, 2 pevné kolieska, zapínanie zipsom
115,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT14598
American Tourister Vivotec Spinner 55/20 Lime Green
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, škrupinový, objem 36 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom, TSA zámok
137,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT1269
Vytlačiť
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií