Láka vás predstava dozlatista upečenej husi, ktorá sa už tradične spája so svätým Martinom a stáva sa tak vrcholnou delikatesou tejto sezóny? Zahoďte všetky obavy a pustite sa do pečenia s nami, pretože sme pre vás vyskúšali, ako upiecť hus, a celý postup sme pekne krok za krokom zdokumentovali. S nami sa tak do pečenia môže pustiť aj úplný začiatočník, ktorý s naším receptom skrátka zistí, ako upiecť svätomartinskú hus.
i
Sviatok sv. Martina oslavujeme 11. novembra a práve v tento deň sa tradične podáva svätomartinská hus. S jej prípravou je však potrebné začať už minimálne 24 hodín vpred, preto si na túto pochúťku vyhraďte dostatok času. Neotáľajte ani s kúpou samotnej husi a radšej si ju niekde objednajte, aby vám nejaká pekná husička zostala.
Na pečenie svätomartinskej husi toho príliš potrebovať nebudete, dôležitejší, ako samotné suroviny je hlavne čas, ktorý je potrebný venovať príprave, ale aj samotnému pečeniu.
Hus zoženiete najčastejšie s váhou 3 – 6 kg, a pokiaľ pôjde o hus mrazenú, odporúčame ju už dva dni pred pečením nechať pozvoľna rozmraziť v chladničke. Nám sa pre náš recept podarilo zakúpiť hus s váhou 4 kg, čo je ideálna váha pre cca 8 porcií. Pred samotnou prípravou bolo potrebné ju ešte dočistiť, teda odstrániť zvyšok bŕk ponechaných v koži, vybrať drobky a prebytočný tuk z brušnej dutiny.
Približne 24 hodín pred vložením husi do rúry sme ju poriadne nasolili a pridali rascu, a to ako z vonkajšej, tak aj z vnútornej strany. Soľou ani rascou rozhodne nešetrite, pokojne ju posypte husto po celom povrchu, pretože práve soľ a rasca sú kľúčové ingrediencie pre správnu chuť husi aj jej vypečenej kože.
Takto nasolenú hus s rascou vložte do chladničky a nechajte ju tam 24 hodín odpočívať. Pred samotným pečením vložte do jej útrob na štvrtiny nakrájané jablká pre lepšiu a šťavnatejšiu chuť.
Keď sme v úvode spomínali, že pri pečení svätomartinskej husi je potrebné počítať s dlhším časom, mali sme na mysli takmer celý deň. Na to, aby sa hus poriadne prepiekla, avšak jej mäso zostalo šťavnaté a krehké, budeme potrebovať približne 12 hodín, počas ktorých budeme postupne pridávať teplotu pečenia a hus priebežne polievať výpekom.
Pred prvým vložením podlejeme hus 3 dl vody a predhrejeme rúru na 80 °C. Takto necháme hus v zakrytom pekáči kľudne 6 hodín, počas ktorých sa nám hus bude krásne prehrievať a postupne sa z nej bude uvoľňovať výpek a masť. Po 6 hodinách hus prelejeme vypečeným omastkom, teplotu zvýšime na 90 °C a opäť necháme v uzavretom pekáči piecť ďalšie dve hodiny.
Po uplynutí 2 hodín, počas ktorých sme hus piekli pri teplote 90 °C, opakujeme polievanie husi výpekom a zvyšujeme teplotu na 100 °C. Opäť ju necháme dve hodiny v uzavretom pekáči. V tomto čase začne hus pekne hnednúť a masť z nej sa postupne vypeká, na povrchu mierne praská koža.
V tejto fáze zlejeme vypečený tuk do pripraveného hrnca, zvýšime teplotu rúry na 150 °C a hus už neprikrývame. Zostáva nám posledná hodina, počas ktorej sa nám hus krásne dozlatista prepečie a bude pripravená na servírovanie.
Poslednú hodinu venujeme príprave príloh, ktorými sú tradične červená kapusta a knedľa. Tú môžete zvoliť žemľovú, zemiakovú alebo karlovarskú, obľúbená býva aj kombinácia rôznych druhov knedlí. Na porciovanie husi si vezmite do ruky kuchynské nožnice a na záver nezabudnite naservírovaný pokrm poliať vypečenou šťavou.
S výsledkom sme boli absolútne spokojní, pretože sa nám podarilo docieliť krásne prepečené šťavnaté mäso, ktoré nebolo vôbec vysušené. S červenou kapustou a žemľovou knedľou sa husička doslova rozplývala na jazyku a my sme si k nej otvorili fľašu mladého vína, ktoré na svätomartinskej hostine nesmie chýbať. Na záver si môžeme zagratulovať k úspechu, pretože teraz už presne vieme, ako správne upiecť hus.
Dobre upečená hus je gastronomickým zážitkom, ktorý si môžete dopriať nielen na sviatok sv. Martina.