PET PET

Zdravé a chutné Vianoce bez lepku

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Dokážete si predstaviť Vianoce bez vanilkových rožkov, lineckého s domácou marmeládou, vianočky alebo poriadneho kusa mäsa? My teda rozhodne nie. A tak sa na toto obdobie tešíme ako malé deti. Ako však zariadiť, aby si s nami tohtoročné sviatky plnohodnotne užili aj všetci tí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu? Oslňte s jednoduchými receptami nielen na bezlepkové pečivo, ale tiež napríklad bezlepkovú vianočku alebo pečivo. Inšpiráciu na vyskúšané vianočné pečivo bez lepku nájdete v našom článku.

Bezlepkové cukroví

Naša teta pečie roky na Vianoce bez lepku – OBSAH

  1. Niečo málo o lepku
  2. Ako nahradiť múku bezlepkovou múkou
  3. Poctivým vareným vínom všetko začína
  4. Bezlepkové pečivo
  5. Bezlepková vianočka
  6. Ďalšie inšpirácie na recepty
  7. Náš tip: Recept na Fit guľôčky Ferrero Rocher

Niečo málo o lepku

Je lepok skutočne škodlivý alebo je obeťou módneho trendu? Lepok, čiže glutén, sa prirodzene vyskytuje v žite, jačmeni a pšenici, kde je ho dokonca až 78 %. Práve lepok z pšenice býva najčastejším zdrojom alergií a intolerancií. Lepok je súčasťou ľudského jedálnička už takmer 10 000 rokov. Nie je teda žiadnou chemickou novinkou, ktorej by sme sa mali nutne vyhýbať. V súvislosti s lepkom sú preukázané dva druhy ochorenia. Celiakia (teda chronický zápal na sliznici tenkého čreva) a klasická alergia alebo intolerancia na pšenicu.

bezlepkove vanocnie pecivo
Pečenie aj varenie bez lepku nie je tak ťažké, ako si myslíte. Správni kuchynskí pomocníci, ako je ručný šľahač s automaticky rotujúcou misou Tefal HT654E38 Powermix Silence, vám to uľahčí.

Pre zdravého človeka nie je konzumácia lepku nijako nebezpečná a nemala by so sebou prinášať žiadne riziká. Napriek tomu veľa ľudí po vysadení lepku z jedálnička pociťuje pozitívny vplyv na vlastné telo. Nebojte sa teda experimentovať a vyskúšať nové chute a recepty. Lepok je pri pečení dôležitou súčasťou, pretože práve on dodáva cestu požadované vlastnosti, ako je tuhosť pečiva, jeho kysnutie, tvar a elasticita. Preto zvyčajne v receptoch nefunguje obyčajná náhrada múky za bezlepkovú múku. Vybavte sa správnymi kuchynskými pomocníkmi a pustite sa do varenia a pečenia!

i

Začínate s bezlepkovým pečením a varením a neviete si rady? Inšpiráciu na ďalšie recepty a pokrmy bez lepku nájdete v bezlepkových kuchárskych knihách.

Ako nahradiť múku bezlepkovou múkou

Ako na bezlepkové pečenie, aby cesto bolo pružné, vláčne a nevysychalo? Väčšinou nestačí len vymeniť klasickú múku za bezlepkovú. Pokiaľ chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, namiesto jednodruhovej múky vzájomne skombinujete viac druhov bezlepkovej múky. Na tento účel môžete vyskúšať nielen múku ryžovú, pohánkovú či kukuričnú, ale aj orechové múky Bery Jones, ktoré sú skvelou alternatívou k bežným obilným múkam. Okrem kombinovania sa odporúča pridať do cesta viac vody aj prášku do pečiva, pretože bezlepkové múky sajú viac vody než múky pšeničné.

Ako pracovať s bezlepkovou múkou?

Kuchárske experimenty sú drahé a stoja aj veľa času, ktorého najmä v predvianočnom čase máme všetci málo, preto postupujte vždy podľa overených receptov. Výborným pomocníkom v domácnosti je pekáreň chleba, ktorá za vás zastane veľa práce a v prípade bezlepkového pečiva tiež ušetrí vašu peňaženku.

bezlepkove pecivo recept
Pekáreň chleba Tefal PF220838 Pain Plaisir 1 kg je skvelý pomocník všade tam, kde sa varí s láskou a chuťou.

Poctivým vareným vínom všetko začína

Poctivé varené víno je symbolom prichádzajúcej zimy a nadchádzajúceho adventného obdobia. Vareným vínom sa môžete zahriať na prechádzke vianočne ozdobeným mestom alebo si spríjemniť vianočný čas doma. Vôňa vareného vína rovnako, ako vôňa cukroviniek, neodmysliteľne patrí k Vianociam. Preto vám prinášame recept na jedinečné a originálne varené víno, ktoré si môžete vychutnať v pohodlí domova vo svojom obľúbenom hrnčeku alebo v termoske si ho vziať so sebou na prechádzku. Deťom môžete pripraviť nealkoholickú verziu z hroznového džúsu (hrozienka môžete namočiť do čierneho čaju) a sviatočnú náladu vám doladí bezlepkové vianočné pečivo.

bezlepkové pečivo a varné víno sa k sebe hodia
Doprajte si vianočnú atmosféru s poctivým vareným vínom kdekoľvek budete chcieť s cestovným termohrnčekom Tefal 0,36 l Travel Mug Easy Twist N2011610.

Recept na varené víno s jablkom a hruškou s hrozienkami v rume podľa Ondřeja Slaninu

Počet porcií: Pre 2 – 4 osoby, Čas prípravy: Do 10 minút

  • 200 ml červeného vína
  • 2 veľké mrkvy
  • 100 ml vody
  • 1 hruška
  • 1 jablko
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 vetvička mäty
  • ½ lyžičky drveného badiánu
  • 3 drvené klinčeky
  • 20 g hrozienok
  • 40 ml rumu

Postup prípravy

  1. Hrušku a jablko ošúpeme škrabkou, odstránime jadierka a vložíme do vysokorýchlostného mixéra.
  2. Pridáme korenie, vanilkový cukor, zalejeme vodou a vínom, pridáme lístky mäty a povaríme.
  3. Do hotového vareného vína pridáme namočené hrozienka v rume aj s rumom.

Bezlepkové pečivo

Nájsť recepty na bezlepkové pečivo nie je na prvý pohľad tak ťažké, ako sa môže zdať. Na internete ich nájdete stovky, vrátane tých zaručených receptov na všetky obľúbené druhy. Majte na pamäti, že bezlepkové nemusí nevyhnutne znamenať zdravé! Recepty si preštudujte a zvážte ich nutričné hodnoty a prínos pre vaše telo. Ale na Vianoce je zhrešenie povolené, takže vám prinášame naše osvedčené recepty na vianočné pečivo bez lepku.

bezlepkové pečivo pavlovej
Pavlovej je krásne nadýchaná a biela ako sneh. Jej prípravu vám uľahčí ručný šľahač Tefal HT650E38 Powermix Silence.

Kokosky

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 hrnčeky kokosu
  • citrónová kôra
  1. Všetko dokopy zmiešame, nastrúhame kúsok citrónovej kôry z dobre umytého citróna a vypracujeme cesto.
  2. V ruke vypracujeme guľôčky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme na nižšej teplote cca 120 °C do ružova. Po upečení necháme vychladnúť.

Bezlepkové medovníčky s čokoládovou polevou

  • pohánková múka 150 g
  • maslo 50 g
  • vajce 1 ks
  • datľový sirup 70 g
  • lyžička škorice alebo perníkového korenia
  • kakao 10 g
  • vínny kameň alebo sóda bikarbóna 1/2 lyžičky
  • nutela alebo lekvár na spojenie
  • čokoláda 85 % 100 g
  • kakaové maslo 25 g
  1. Všetky suroviny spracujte na cesto a dajte cez noc do chladničky oddýchnuť.
  2. Cesto vyvaľkajte na cca 3 – 5 mm a pečte na 170 °C asi 7 minút.
  3. Medovníčky spojte lekvárom, marmeládou alebo nutelou.
  4. Pripravte si polevu. Rozpustite kakaové maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Vychladnuté medovníčky namáčajte v poleve. Čokoláda hneď tuhne.
  5. Najprv ich namočte z jednej strany, nechajte stuhnúť a potom z druhej.

Čokoládové pusinky

  • 4 bielka
  • 180 g krupicového cukru
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • 1 lyžica vínneho octu
  • štipku soli
  • 50 g tmavej čokolády
  1. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Bielka so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Pridajte cukor a škrob a dobre zašľahajte. Potom už len zľahka pridajte ocot.
  3. Na plech vyložený papierom na pečenie pridávajte pomocou lyžice malé kopčeky.
  4. Do každej pusinky pomocou špajle vmiešajte trochu čokolády.
  5. Do predhriatej rúry na 150 °C vložte plech a stiahnite teplotu na 110 °C.
  6. Pečte zhruba hodinu. Pusinky musia zostať čisto biele, pevné a chrumkavé.

Rumové guľôčky s hrozienkami

  • 300 g hrozienok
  • 300 ml rumu
  • 300 g horkej čokolády
  • 300 g mletých orechov
  • 300 g cukru
  • mlieko podľa potreby, cca 5 polievkových lyžíc
  1. Hrozienka naložíme pár dní vopred do rumu, minimálne cez noc.
  2. Suché suroviny zmiešame a pridáme rozohriatu čokoládu, hrozienka aj so zvyškom rumu a s trochou mlieka a poriadne premiešame.
  3. Cesto odložíme do chladničky minimálne na hodinu.
  4. Tvarujeme guľôčky a obaľujeme v mletých orechoch, kakau alebo kokose.

Linecké pečivo bez lepku

  1. Vyšľahajte maslo s cukrom do peny spolu s vanilkovou arómou. Pridajte celé vajcia a ďalej šľahajte.
  2. V inej mise zmiešajte mleté mandle s bezlepkovou múkou.
  3. Suchú zmes zapracujte do vyšľahanej maslovej zmesi. Vypracujeme vláčne cesto a najlepšie cez noc dáme oddýchnuť do chladničky.
  4. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, pečieme cca 8 minút.
  5. Spájame pomocou lekváru.

Mini Pavlova

  • 5 bielok
  • 180 g krupicového cukru
  • 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3/4 lyžičky vanilkovej arómy
  • 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 400 ml šľahačky
  • čerstvé ovocie na ozdobu
  1. Z 5 bielok vyšľahajte v mixéri tuhý sneh.
  2. Počas šľahania na vysokej rýchlosti pridávajte po častiach 180 g cukru a šľahajte približne 10 minút, kým hmota nie je hladká a lesklá.
  3. Rúru si predhrejte na 120 °C a plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie.
  4. Pridajte 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 3/4 lyžičky vanilkovej arómy a pomocou špachtle jemne vmiešajte do hmoty.
  5. Pridajte 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu a opäť opatrne zapracujte.

Bezlepková vianočka

Vianočka patrí k najobľúbenejším sladkým vianočným pokrmom. Pripomína Ježiška zabaleného v perinke a symbolizuje zrodenie života a plodnosť. Tradičná vianočka sa pečie z kysnutého cesta, ktoré sa musí vopred prácne zarobiť. To môžete urobiť jednak ručne, alebo si môžete vziať na pomoc kuchynský robot, ktorý v kuchyni určite oceníte pri varení čohokoľvek.

kuchynsky robot tefal to najlepsie nielen na vianocne pecenie
Nielen o ľahkú prípravu bezlepkovej vianočky sa postará kuchynský robot Tefal QB813D38 Masterchef Grande.

Recept na bezlepkovú vianočku

Na bezlepkovú vianočku budete potrebovať

  • balenie bezlepkového vanilkového cukru
  • 100 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • 3 – 4 lyžice krupicového cukru
  • štipka muškátového orieška
  • 0,5 kg zelenej múky Jizerka
  • 2 lyžice rumu
  • citrónová kôra
  • 0,5 lyžičky soli
  • 300 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • hrozienka podľa chuti

Ako pripraviť kvások?

Kvalitné droždie je polovica úspechu pri pečení z kysnutého cesta. A tak sa oň treba dobre starať. Jednou zo základných chýb je vystaviť ho teplote viac ako 50 °C. To môžete rovno bežať po nové, pretože vám všetky dôležité živé kultúry zomrú.

Čerstvé droždie rozmiešajte v hrnčeku s lyžicou cukru a pridajte trochu vlažného mlieka. Zmes prikryte utierkou a nechajte vzísť na teplom mieste. Akonáhle zhruba 4× zväčší svoj objem, je kvások pripravený na prípravu cesta.

Postup prípravy bezlepkovej vianočky

  1. Vyberte si s predstihom všetky ingrediencie z chladničky. Aby sa cesto podarilo, mali by mať vajcia, mlieko a ďalšie suroviny izbovú teplotu.
  2. Do misy kuchynského robota nasypte bezlepkovú múku a ostatné suché ingrediencie a dôkladne ich premiešajte.
  3. Pridajte kvások, mlieko a zvyšné suroviny a zarobte kuchynským robotom cesto na stredne tuhú konzistenciu. Použite hnetací hák.
  4. Cesto nechajte kysnúť cca 20 minút.
  5. Po vykysnutí urobte z cesta 9 prameňov a upleťte vianočku. Spodné poschodie zo 4 prameňov, prostredné z 3 prameňov a vrchné zo zvyšných 2 prameňov. Upletenú vianočku zafixujte špáradlami. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako klasické cesto. Preto sa vám môže stať, že vianočka nepôjde upliesť alebo sa pri pečení rozbehne do strán. Nevešajte hlavu, cesto môžete dať aj do vianočkovej formy.
  6. Pripravenú vianočku na pečenie nechajte ešte 15 – 20 minút kysnúť.
  7. Bezlepkovú vianočku pečte na 180 °C 45 minút. Po 20 minútach pečenia ju zakryte alobalom, aby sa z vrchu nespálila.
  8. Vianočku krájajte až vychladne, inak sa vám zrazí.

Ďalšie inšpirácie na recepty

Napriek tomu, že sa môže na prvý pohľad zdať, že život bez lepku je zložitý, nevešajte hlavu. Receptov, ktoré sú prirodzene bezlepkové, budete po rýchlom zamyslení mať vo svojom repertoári už celý rad. Ďalšiu inšpiráciu na rýchle nielen vianočné recepty nájdete nižšie.

dozy na vianočné pečivo tefal
Uložte a uchovajte vaše bezlepkové dobroty dlhšie čerstvé v praktických dózach Tefal Optima.

Chia puding s lesným ovocím do pohára

  • 8 lyžičiek chia semienok
  • 200 ml akéhokoľvek druhu mlieka vrátane rastlinných alternatív
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 100 g zmesi lesného ovocia
  1. Do väčšieho uzatvárateľného pohára cca 0,7 l nasypte chia semienka, trstinový cukor a nalejte mlieko. Dôkladne zatvorte, poriadne zatrepte a nechajte v chladničke napučať do druhého dňa. Pri návšteve chladničky občas pretrepte.
  2. Zhruba 2/3 ovocia povarte na miernom plameni v hrnci. Oslaďte podľa vašej chuti.
  3. Na dno pohára dajte tepelne upravené ovocie, pridajte chia semienka, znova uvarené ovocie a ozdobte zvyšným čerstvým ovocím.

Bezlepkové čokoládové brownies s kešu maslom

  1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  2. Do hrnca dajte kešu maslo, jablkové pyré a med a všetko za stáleho miešania na miernom ohni zmiešajte dokopy.
  3. Nasekajte čokoládu na malé kúsky.
  4. Do zmesi v hrnci pridajte kakao, kokosovú múku, kypriaci prášok a 3/4 kúskov čokolády. Všetko poriadne premiešajte.
  5. Menšiu formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a prelejte do nej čokoládovú zmes na brownies. Posypte zvyšnými kúskami čokolády a orechmi.
  6. Pečte v rúre na 180 °C cca 20 minút. Nechajte úplne vychladnúť a podávajte.

Vláčny mandľový koláč bez múky

  • 120 g zmäknutého masla
  • 200 g krupicového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
  • 4 oddelené bielky a žĺtky
  • 240 g jemne mletých mandlí
  • 300 g ricotty alebo jemného krémového syra
  • mandľové lupienky na ozdobu
  • práškový cukor na poprášenie
  1. Predhrejte rúru na 160 °C. Formu na koláč s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Maslo, 165 g cukru, vanilku a citrónovú kôru vymiešajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne vmiešajte žĺtky, až bude zmes rovnorodá. Nakoniec vmiešajte mleté mandle a ricottu.
  3. Bielky ušľahajte v úplne čistej mise do polotuha. Postupne prisypte zvyšný cukor a šľahajte, až vznikne tuhý sneh. Tretinu zľahka vmiešajte do predchádzajúcej zmesi, potom po častiach zapracujte zvyšok.
  4. Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte, husto posypte mandľovými lupienkami a pečte 40 až 45 minút, až bude cesto prepečené a koláč na dotyk pevný. Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme.

Bezlepkový chlieb so sušenými paradajkami

  • 200 g bezlepkovej múky
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva pre celiatikov
  • 300 ml cmar
  • 3 ks vajcia
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • hrsť krájaných sušených paradajok
  • 25 gramov parmezánu
  • tuk na vymastenie formy
  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, soľ a kypriaci prášok.
  3. Do inej nádoby nalejte cmar a pridajte paradajkový pretlak aj olej.
  4. Premiešajte a prelejte k suchým prísadám.
  5. Pridajte sušené paradajky a polovicu parmezánu.
  6. Vymastite 900 g formu na biskupský chlebíček a vlejte do nej cesto.
  7. Bochník poprášte strúhaným parmezánom a pečte 50 minút až hodinu.
  8. Hotový chlieb vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
akcie tefal
Pozrite sa na výhodnú vianočnú akciu značky Tefal, vďaka ktorej môžete získať darček na nákup.

Vianočné inšpirácie od značky Tefal

Spoločnosť Tefal špeciálne pre vás pripravila niekoľko receptov, ktorými si môžete spestriť vianočné sviatky. Tieto recepty získate kliknutím nižšie.

Náš tip: Recept na Fit guľôčky Ferrero Rocher

Guľôčky Ferrero Rocher sa pre svoju delikátnu chuť stali obľúbenou vianočnou maškrtou, preto sme si ich vybrali za horúci tip tohtoročných Vianoc. Ich základom býva lahodným krémom obalený lieskový orech, vyskúšať však môžete aj originálny variant v podobe pistácií, mandlí a ďalších orechov zo širokej ponuky Bery Jones.

orechy bery jones
Orechy, mandle aj pistácie Bery Jones využijete nielen na prípravu pečiva, ale aj ako zdravú desiatu.

Ingrediencie na 28 guľôčok:

Postup:

  1. Odložíme si nabok 28 orechov, ktoré neskôr poslúžia ako základ každej guľôčky. Zvyšné orechy na jemno nasekáme, 50 g odsypeme na záverečné obalenie.
  2. Nasekané orechy vmiešame do kokosovej múky.
  3. Spoločne s čokoládou roztopíme kokosový olej, pridáme pár kvapiek vanilkovej arómy. Miešame, kým nevznikne tekutá čokoládová poleva.
  4. Čokoládovú polevu vmiešame do tvarohu, spojíme s múkou a nasekanými orechmi a vytvoríme cesto.
  5. Každé lieskové jadro obalíme cestom a tvoríme guľôčky s priemerom cca 2 cm.
  6. Následne guľôčky obalíme v nasekaných orechoch.
  7. Hotové guľôčky vložíme do chladničky, kde ich necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť.
i Mohlo by vás zaujímať

Užite si tohtoročné Vianoce bez driny v kuchyni a nechajte za seba variť kuchynských pomocníkov. Pomôžu vám vykúzliť tú pravú vianočnú vôňu a atmosféru. Na vás zostane už len ozdobenie stromčeka a môžete si vychutnať štedrovečernú hostinu s celou rodinou.


Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií