Dokážete si predstaviť Vianoce bez vanilkových rožkov, lineckého s domácou marmeládou, vianočky alebo poriadneho kusu mäsa? My teda rozhodne nie. A tak sa na toto obdobie tešíme ako malé deti. Ako však zariadiť, aby si s nami tohtoročné sviatky plnohodnotne užili aj všetci tí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu? Oslňte s jednoduchými receptami nielen na bezlepkové pečivo, ale tiež napríklad bezlepkovú vianočku alebo pečivo. Inšpiráciu na vyskúšané vianočné pečivo bez lepku nájdete v našom článku.
Je lepok skutočne škodlivý alebo je obeťou módneho trendu? Lepok, čiže glutén, sa prirodzene vyskytuje v žite, jačmeni a pšenici, kde je ho dokonca až 78 %. Práve lepok z pšenice býva najčastejším zdrojom alergií a intolerancií. Lepok je súčasťou ľudského jedálnička už takmer 10 000 rokov. Nie je teda žiadnou chemickou novinkou, ktorej by sme sa mali nutne vyhýbať. V súvislosti s lepkom sú preukázané dva druhy ochorenia. Celiakia (teda chronický zápal na sliznici tenkého čreva) a klasická alergia alebo intolerancia na pšenicu.
Pečenie aj varenie bez lepku nie je tak ťažké, ako si myslíte. Správni kuchynskí pomocníci, ako je ručný šľahač s automaticky rotujúcou misou Tefal HT654E38 Powermix Silence, vám to uľahčí.
Pre zdravého človeka nie je konzumácia lepku nijako nebezpečná a nemala by so sebou prinášať žiadne riziká. Napriek tomu veľa ľudí po vysadení lepku z jedálnička pociťuje pozitívny vplyv na vlastné telo. Nebojte sa teda experimentovať a vyskúšať nové chute a recepty. Lepokje pri pečení dôležitou súčasťou, pretože práve on dodáva cestu požadované vlastnosti, ako je tuhosť pečiva, jeho kysnutie, tvar a elasticita. Preto zvyčajne v receptoch nefunguje obyčajná náhrada múky za bezlepkovú múku. Vybavte sa správnymi kuchynskými pomocníkmi a pustite sa do varenia a pečenia!
Ako nahradiť múku bezlepkovou múkou
Bezlepkové pečenie na Vianoce nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Bezlepkové cesto nie je tak pružné a ťažné a rýchlejšie vysychá. Preto je veľmi ťažké upiecť výborné vianočné bezlepkové pečivo, koláče alebo vianočku tým spôsobom, že v recepte iba vymeníte klasickú múku za bezlepkovú. Ako pracovať s bezlepkovou múkou? Kuchárske experimenty sú drahé a stoja aj veľa času, ktorého obzvlášť v predvianočnom období máme všetci málo, preto postupujte vždy podľa overených receptov. Výborným pomocníkom v domácnosti je pekáreň chleba, ktorá za vás zastane veľa práce a v prípade bezlepkového pečiva tiež ušetrí vašu peňaženku.
Poctivé varené víno je symbolom prichádzajúcej zimy a nadchádzajúceho adventného obdobia. Vareným vínom sa môžete zahriať na prechádzke vianočne ozdobeným mestom alebo si spríjemniť vianočný čas doma. Vôňa vareného vína rovnako, ako vôňa cukroviniek, neodmysliteľne patrí k Vianociam. Preto vám prinášame recept na jedinečné a originálne varené víno, ktoré si môžete vychutnať v pohodlí domova vo svojom obľúbenom hrnčeku alebo v termoske si ho vziať so sebou na prechádzku. Deťom môžete pripraviť nealkoholickú verziu z hroznového džúsu (hrozienka môžete namočiť do čierneho čaju) a sviatočnú náladu vám doladí bezlepkové vianočné pečivo.
Recept na varené víno s jablkom a hruškou s hrozienkami v rume podľa Ondřeja Slaninu
Počet porcií: Pre 2 – 4 osoby, Čas prípravy: Do 10 minút
200 ml červeného vína
2 veľké mrkvy
100 ml vody
1 hruška
1 jablko
½ lyžičky mletej škorice
20 g vanilkového cukru
1 vetvička mäty
½ lyžičky drveného badiánu
3 drvené klinčeky
20 g hrozienok
40 ml rumu
Postup prípravy
Hrušku a jablko ošúpeme škrabkou, odstránime jadierka a vložíme do vysokorýchlostného mixéra.
Pridáme korenie, vanilkový cukor, zalejeme vodou a vínom, pridáme lístky mäty a povaríme.
Do hotového vareného vína pridáme namočené hrozienka v rume aj s rumom.
Bezlepkové pečivo
Nájsť recepty na bezlepkové pečivo nie je na prvý pohľad tak ťažké, ako sa môže zdať. Na internete ich nájdete stovky, vrátane tých zaručených receptov na všetky obľúbené druhy. Majte na pamäti, že bezlepkové nemusí nevyhnutne znamenať zdravé! Recepty si preštudujte a zvážte ich nutričné hodnoty a prínos pre vaše telo. Ale na Vianoce je zhrešenie povolené, takže vám prinášame naše osvedčené recepty na vianočné pečivo bez lepku.
Všetko dokopy zmiešame, nastrúhame kúsok citrónovej kôry z dobre umytého citróna a vypracujeme cesto.
V ruke vypracujeme guličky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme na nižšej teplote cca 120 °C do ružova. Po upečení necháme vychladnúť.
Bezlepkové medovníčky s čokoládovou polevou
pohánková múka 150 g
maslo 50 g
vajce 1 ks
datľový sirup 70 g
lyžička škorice alebo perníkového korenia
kakao 10 g
vínny kameň alebo sóda bikarbóna 1/2 lyžičky
nutela alebo lekvár na spojenie
čokoláda 85 % 100 g
kakaové maslo 25 g
Všetky suroviny spracujte na cesto a dajte cez noc do chladničky oddýchnuť.
Cesto vyvaľkajte na cca 3 – 5 mm a pečte na 170 °C asi 7 minút.
Medovníčky spojte lekvárom, marmeládou alebo nutelou.
Pripravte si polevu. Rozpustite kakaové maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Vychladnuté medovníčky namáčajte v poleve. Čokoláda hneď tuhne.
Najprv ich namočte z jednej strany, nechajte stuhnúť a potom z druhej.
Čokoládové pusinky
4 bielka
180 g krupicového cukru
2 lyžice zemiakového škrobu
1 lyžica vínneho octu
štipku soli
50 g tmavej čokolády
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
Bielka so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Pridajte cukor a škrob a dobre zašľahajte. Potom už len zľahka pridajte ocot.
Na plech vyložený papierom na pečenie pridávajte pomocou lyžice malé kopčeky.
Do každej pusinky pomocou špajle vmiešajte trochu čokolády.
Do predhriatej rúry na 150 °C vložte plech a stiahnite teplotu na 110 °C.
Pečte zhruba hodinu. Pusinky musia zostať čisto biele, pevné a chrumkavé.
Rumové guličky s hrozienkami
300 g hrozienok
300 ml rumu
300 g horkej čokolády
300 g mletých orechov
300 g cukru
mlieko podľa potreby, cca 5 polievkových lyžíc
Hrozienka naložíme pár dní vopred do rumu, minimálne cez noc.
Suché suroviny zmiešame a pridáme rozohriatu čokoládu, hrozienka aj so zvyškom rumu a s trochou mlieka a poriadne premiešame.
Cesto odložíme do chladničky minimálne na hodinu.
Tvarujeme guličky a obaľujeme v mletých orechoch, kakau alebo kokose.
Linecké pečivo bez lepku
150 g masla
100 g cukru
80 g mletých mandlí
250 g bezlepkovej múky Jizerka
1 vajce
vanilková aróma
lekvár alebo orieškové maslo na zlepovanie
Vyšľahajte maslo s cukrom do peny spolu s vanilkovou arómou. Pridajte celé vajcia a ďalej šľahajte.
V inej mise zmiešajte mleté mandle s bezlepkovou múkou.
Suchú zmes zapracujte do vyšľahanej maslovej zmesi. Vypracujeme vláčne cesto a najlepšie cez noc dáme oddýchnuť do chladničky.
Vykrajujeme ľubovoľné tvary, pečieme cca 8 minút.
Spájame pomocou lekváru.
Mini pavlova
5 bielok
180 g krupicového cukru
1/2 lyžice citrónovej šťavy
3/4 lyžičky vanilkovej arómy
1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
400 ml šľahačky
čerstvé ovocie na ozdobu
Z 5 bielok vyšľahajte v mixéri tuhý sneh.
Počas šľahania na vysokej rýchlosti pridávajte po častiach 180 g cukru a šľahajte približne 10 minút, kým hmota nie je hladká a lesklá.
Rúru si predhrejte na 120 °C a plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie.
Pridajte 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 3/4 lyžičky vanilkovej arómy a pomocou špachtle jemne vmiešajte do hmoty.
Pridajte 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu a opäť opatrne zapracujte.
Bezlepková vianočka
Vianočka patrí k najobľúbenejším sladkým vianočným pokrmom. Pripomína Ježiška zabaleného v perinke a symbolizuje zrodenie života a plodnosť. Tradičná vianočka sa pečie z kysnutého cesta, ktoré sa musí vopred pracne zarobiť. To môžete urobiť jednak ručne, alebo si môžete vziať na pomoc kuchynského robota, ktorého v kuchyni určite oceníte pri varení čohokoľvek.
Kvalitné droždie je polovica úspechu pri pečení z kysnutého cesta. A tak sa oň treba dobre starať. Jednou zo základných chýb je vystaviť ho teplote viac ako 50 °C. To môžete rovno bežať po nové, pretože vám všetky dôležité živé kultúry zomrú.
Čerstvé droždie rozmiešajte v hrnčeku s lyžicou cukru a pridajte trochu vlažného mlieka. Zmes prikryte utierkou a nechajte vzísť na teplom mieste. Akonáhle zhruba 4× zväčší svoj objem, je kvások pripravený na prípravu cesta.
Postup prípravy bezlepkovej vianočky
Vyberte si s predstihom všetky ingrediencie z chladničky. Aby sa cesto podarilo, mali by mať vajcia, mlieko a ďalšie suroviny izbovú teplotu.
Do misy kuchynského robota nasypte bezlepkovú múku a ostatné suché ingrediencie a dôkladne ich premiešajte.
Pridajte kvások, mlieko a zvyšné suroviny a zarobte kuchynským robotom cesto na stredne tuhú konzistenciu. Použite hnetací hák.
Cesto nechajte kysnúť cca 20 minút.
Po vykysnutí urobte z cesta 9 prameňov a upleťte vianočku. Spodné poschodie zo 4 prameňov, prostredné z 3 prameňov a vrchné zo zvyšných 2 prameňov. Upletenú vianočku zafixujte špáradlami. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako klasické cesto. Preto sa vám môže stať, že vianočka nepôjde upliesť alebo sa pri pečení rozbehne do strán. Nevešajte hlavu, cesto môžete dať aj do vianočkovej formy.
Pripravenú vianočku na pečenie nechajte ešte 15 – 20 minút kysnúť.
Bezlepkovú vianočku pečte na 180 °C 45 minút. Po 20 minútach pečenia ju zakryte alobalom, aby sa z vrchu nespálila.
Vianočku krájajte až vychladne, inak sa vám zníži.
Ďalšie inšpirácie na recepty
Napriek tomu, že sa môže na prvý pohľad zdať, že život bez lepku je zložitý, nevešajte hlavu. Receptov, ktoré sú prirodzene bezlepkové, budete po rýchlom zamyslení mať vo svojom repertoári už celý rad. Ďalšiu inšpiráciu na rýchle nielen vianočné recepty nájdete nižšie.
Uložte a uchovajte vaše bezlepkové dobroty dlhšie čerstvé v praktických dózach Tefal Optima.
Chia puding s lesným ovocím do pohára
8 lyžičiek chia semienok
200 ml akéhokoľvek druhu mlieka vrátane rastlinných alternatív
1 lyžička trstinového cukru
100 g zmesi lesného ovocia
Do väčšieho uzatvárateľného pohára cca 0,7 l nasypte chia semienka, trstinový cukor a nalejte mlieko. Dôkladne zatvorte, poriadne zatrepte a nechajte v chladničke napučať do druhého dňa. Pri návšteve chladničky občas pretrepte.
Zhruba 2/3 ovocia povarte na miernom plameni v hrnci. Oslaďte podľa vašej chuti.
Na dno pohára dajte ovocný rozvar, pridajte chia semienka, znova ovocný rozvar a ozdobte zvyšným čerstvým ovocím.
Bezlepkové čokoládové brownies s kešu maslom
250 g kešu masla
260 g jablkového pyré
30 g medu
60 g kvalitného holandského kakaa
100 g 75 % čokolády
1 lyžička kypriaceho prášku
35 g kokosovej múky
1 hrsť orechov (pekanové, vlašské, lieskové)
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Do hrnca dajte kešu maslo, jablkové pyré a med a všetko za stáleho miešania na miernom ohni zmiešajte dokopy.
Nasekajte čokoládu na malé kúsky.
Do zmesi v hrnci pridajte kakao, kokosovú múku, kypriaci prášok a 3/4 kúskov čokolády. Všetko poriadne premiešajte.
Menšiu formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a prelejte do nej čokoládovú zmes na brownies. Posypte zvyšnými kúskami čokolády a orechmi.
Pečte v rúre na 180 °C cca 20 minút. Nechajte úplne vychladnúť a podávajte.
Vláčny mandľový koláč bez múky
120 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
4 oddelené bielky a žĺtky
240 g jemne mletých mandlí
300 g ricotty alebo jemného krémového syra
mandľové lupienky na ozdobu
práškový cukor na poprášenie
Predhrejte rúru na 160 °C. Formu na koláč s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
Maslo, 165 g cukru, vanilku a citrónovú kôru vymiešajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne vmiešajte žĺtky, až bude zmes rovnorodá. Nakoniec vmiešajte mleté mandle a ricottu.
Bielky ušľahajte v úplne čistej mise do polotuha. Postupne prisypte zvyšný cukor a šľahajte, až vznikne tuhý sneh. Tretinu zľahka vmiešajte do predchádzajúcej zmesi, potom po častiach zapracujte zvyšok.
Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte, husto posypte mandľovými lupienkami a pečte 40 až 45 minút, až bude cesto prepečené a koláč na dotyk pevný. Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme.
Bezlepkový chlieb so sušenými paradajkami
200 g bezlepkovej múky
1 čajová lyžička soľ
3 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva pre celiatikov
300 ml cmar
3 ks vajcia
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 lyžice olivového oleja
hrsť krájaných sušených paradajok
25 gramov parmezánu
tuk na vymastenie formy
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Do veľkej misy preosejte múku, soľ a kypriaci prášok.
Do inej nádoby nalejte cmar a pridajte paradajkový pretlak aj olej.
Premiešajte a prelejte k suchým prísadám.
Pridajte sušené paradajky a polovicu parmezánu.
Vymastite 900 g formu na biskupský chlebíček a vlejte do nej cesto.
Bochník poprášte strúhaným parmezánom a pečte 50 minút až hodinu.
Hotový chlieb vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Pozrite sa na výhodnú vianočnú akciu značky Tefal, vďaka ktorej môžete získať darček na nákup.
Vianočné inšpirácie od značky Tefal
Spoločnosť Tefal špeciálne pre vás pripravila niekoľko receptov, ktorými si môžete spestriť vianočné sviatky. Tieto recepty získate kliknutím nižšie.
Užite si tohtoročné Vianoce bez driny v kuchyni a nechajte za seba variť kuchynských pomocníkov. Pomôžu vám vykúzliť tú pravú vianočnú vôňu a atmosféru. Na vás zostane už len ozdobenie stromčeka a môžete si vychutnať štedrovečernú hostinu s celou rodinou.
Na vašom súkromí nám záležíMy, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informáciíMenej informácií
Na našej webovej stránke používame 8 druhov kategórií cookies:
Technické cookies
Tie sú nevyhnutné na fungovanie webovej stránky a jej funkcií, ktoré sa rozhodnete využívať. Bez nich by naša webová stránka nefungovala, napr. by nebolo možné sa prihlásiť do používateľského účtu.
Funkčné cookies
Tieto cookies nám umožňujú zapamätať si Vaše základné voľby a vylepšujú používateľský komfort. Ide napríklad o zapamätanie si jazyka alebo možnosť zostať trvalo prihlásený.
Cookies sociálnych sietí
Tieto cookies nám umožňujú komfortne Vás prepojiť s Vaším profilom na sociálnych sieťach a napríklad Vám umožniť zdieľať produkty a služby s priateľmi a rodinou.
Personalizácia obsahu
Tieto cookies nám umožnia zobraziť Vám obsah a reklamy podľa údajov, ktoré sú o Vás dostupné tak, aby sme sa čo najlepšie trafili do Vašich potrieb. Ide najmä o to, aký obsah ste si zobrazili alebo to, na akom zariadení na naše stránky prichádzate.
Nepersonalizovaná reklama
Tieto cookies nám umožňujú zobrazovať Vám všeobecnú reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Vďaka týmto cookies Vám my a ?naši partneri? môžeme ponúknuť relevantné produkty a služby na mieru, a to na základe Vašich nákupov, Vášho správania a Vašich preferencií.
Meranie publika
Tieto cookies nám umožňujú optimalizovať naše stránky na Vaše komfortné používanie a to na základe toho, ako ich používate. Cieľom je zapamätať si alebo predpokladať Vaše voľby. Ide napríklad o využívanie funkcií, ich umiestnenie, správanie na stránke.
Cookies tretích strán
Tieto cookies sú cookies tretích strán, pričom viac sa o nich a o našich partneroch môžete dozvedieť tu.
Udelením súhlasu so spracovaním cookies budú na Váš prístroj, ktorý na prehliadanie webovej stránky používate, nainštalované funkčné a analytické cookies (kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ obe kategórie, prípadne si môžete vybrať iba jednu z kategórií kliknutím na tlačidlo „Nastavenia“). Technické cookies inštalujeme na Vaše zariadenie vždy, teda aj bez Vášho súhlasu, pretože bez nich by naša webová stránka nefungovala.
Svoj súhlas so spracovaním cookies môžete odvolať. V súvislosti so spracovaním cookies zo strany našej spoločnosti máte ďalej práva na: prístup ku cookies, vymazanie cookies, úpravu, doplnenie a opravu cookies, obmedzenie spracovania a právo podať sťažnosť na ÚOOÚ. Viac o Vašich právach.