Viete si predstaviť, že by ste v kuchyni nemali panvicu? Panvica patrí k absolútne základnému vybaveniu každej kuchyne. Slúži na smaženie, dusenie, varenie, grilovanie, ale aj zapekanie. Existujú klasické aj špeciálne panvice vhodné na prípravu určitého druhu pokrmu. Panvice sú rôznych veľkostí. Jedna osoba vystačí s panvicou s priemerom 25 cm, rodinám odporúčame väčšie. Panvice sa vyrábajú z mnohých druhov materiálu. Ktorý z nich je najlepší a ako sa vôbec o panvicu starať a ako čistiť panvicu? Poradíme vám, ako správne vybrať panvicu, ktorá vám bude dlho a spoľahlivo slúžiť.
Neviete, akú panvicu vybrať? Zohľadnite tieto 3 dôležité faktory:
Typ a veľkosť platne (plynová, elektrická, indukčná)
Aké druhy pokrmov budete na panvici pripravovať najčastejšie
Pre koľko osôb budete variť (koľko porcií)
Typy panvíc
Nízka panvica – hodí sa na opekanie mäsa, grilovanie zeleniny alebo napríklad prípravu vajíčok
Hlboká panvica – využijete ju na vyprážanie a tiež na prípravu pokrmov z väčšieho množstva surovín
Grilovacia panvica – ugrilujete na nej mäso a môžete tiež opekať pečivo
Panvica na soté – využijú ju všetci priaznivci omáčok a cestovín. Je skvelá na dusenie a pečenie v rúre
WOK panvica – ocenia ju predovšetkým milovníci ázijskej kuchyne. Je tiež určená na prípravu rezancov
Základné parametre pri výbere panvice
Veľkosť
Menšie panvice (priemery 20, 22 a 24 cm) – panvice vhodné na varenie menších porcií jedla. Zmestia sa do nich síce len menšie kusy mäsa, menšia porcia zeleniny či malá ryba, dobre sa s nimi ale manipuluje aj začiatočníkom. Používajú sa často v 1 – 2-členných domácnostiach.
Stredné panvice (priemery 26, 28 a 30 cm) – najpredávanejšie panvice. Vhodné na varenie jedla aj pre viac ako 2 stravníkov. Panvice s týmito rozmermi pohodlne pojmú aj väčšie kusy mäsa, zeleninu pre niekoľko ľudí či priemerne veľkú rybu.
Veľké panvice (priemery 32, 36, 40 cm) – v nich pripravíte aj tie najväčšie kusy mäsa, celé kurča alebo väčšiu rybu. Takto veľké panvice sú pomerne ťažké a horšie sa s nimi manipuluje. Varia s nimi najmä skúsení kuchári.
Materiál
Predtým sa predávali plechové panvice, tie už sú ale minulosťou. Namiesto nich výrobcovia dnes vsádzajú na modernejšie materiály.
Keramické panvice – sú navrhnuté na nízke teploty a pomalý ohrev, ktorý často sprevádza zdravú prípravu jedál.
Liatinové panvice – sú pomerne ťažké, ale veľmi odolné, a to aj voči poškriabaniu. Vďaka svojej pórovitosti časom stúpa ich nepriľnavosť.
Nepriľnavý povrch – jeden z najznámejších nepriľnavých povrchov je teflón. Pri teplote nad 250 °C však môže pri ňom dochádzať k únikom zdraviu škodlivých látok, pri varení však spravidla takto vysoké teploty nedosiahnete. Kovové náčinie lacné teflónové panvice poškodí, tie kvalitné však nie. Ďalším nepriľnavým povrchom je napríklad DuPont. Hitom posledných rokov sú potom granitové (mramorové, marble) povrchy, ktoré sú odolné proti poškriabaniu.
Hliníkové panvice – majú skvelý pomer cena a výkon. Hliník dobre vedie teplo, je ale ľahko tvárny, takže časom hrozí riziko deformácie dna do vypuklého tvaru kvôli prílišnému zahriatiu. Keďže po zdeformovaných panviciach steká pokrm do okrajov, horšie sa na nich varí. Výrobcovia toto riešia zosilnením dna.
Panvice z nehrdzavejúcej ocele – klasika, na ktorú nedajú dopustiť mnohí profesionálni kuchári. Panvice z nehrdzavejúcej ocele rovnomerne rozvádzajú teplo, znášajú aj vysoké teploty na maximálnom plameni a bez úhony zvládajú aj umývanie v umývačke alebo drsné zaobchádzanie s drôtenkou. Nevýhodou je ale pripaľovanie pri varení bez oleja.
Oceľové (či železné) panvice – sú tiež obľúbené u profesionálnych kuchárov, pretože perfektne vedú teplo. Sú takmer nezničiteľné a postupom času tmavnú. To ale nie je na škodu, pretože sa tým zlepšujú ich nepriľnavé vlastnosti aj chuť pokrmu. Oceľové panvice sa často používajú na steaky, restovanie mäsa ale aj zeleniny. Zaujímavosťou je mierne surovejšia chuť výsledných pokrmov pripomínajúcich jedlo z grilu.
Titánové panvice – titán je veľmi tvrdý, odolný a nepriľnavý materiál. Na titánovej panvici tak môžete použiť aj kovové náčinie, prežije aj pád na zem a znesie intenzívne zahriatie nasucho. Skvele sa hodí napríklad na prípravu steakov. Ľahko sa čistí a bez problémov ustojí aj kontakt s kovovými predmetmi. Výborné vlastnosti sa podpisujú na jej vysokej cene.
Medené panvice – meď je nielen symbolom luxusu, ale aj skvelým tepelným vodičom. Preto medené panvice bleskovo reagujú na zmenu výkonu horáku či varnej zóny a varenie na nich je rýchle a úsporné. Panvice z medi môžu mať hliníkovú vnútornú vrstvu, kvalitnejšia je však antikorová.
Tvar
Panvice s okrúhlym dnom – najbežnejší tvar panvíc. Dobre sa v nich mieša a ľahko sa skladujú.
Panvice špeciálneho tvaru – panvice môžu mať tiež rozdelené dno na niekoľko častí, v ktorých sa súčasne môže pripravovať mäso, zelenina, ryba a ďalšie pokrmy. Ušetríte čas aj riad. Existujú tiež panvice s obdĺžnikovým tvarom a uchami po oboch stranách vhodné na zapekanie v rúre. Zmestia sa do nich aj veľké ryby.
Pokrievka
Pokiaľ môžete, vždy si k panvici rovno kúpte aj pokrievku. Ušetríte za energiu, pretože teplo zostane pod ňou. A zo sporáka a kachličiek nebudete musieť upratovať vyprsknuté kvapky oleja alebo omáčky. Pokiaľ bude mať pokrievka antikorový hmatník, bude ju možné vložiť aj do rúry.
Žiaruvzdorné držadlo
Ak má panvica žiaruvzdornú rukoväť, môžete ju bez obáv vkladať do rúry pri zapekaní bez toho, aby sa roztavila. Hodí sa to napríklad pri príprave cestovín s omáčkou, ktoré potom rovno zapečiete v rúre.
Môžete vyberať z rôzneho materiálového vyhotovenia a veľkostí
Odporúčame zároveň aj pokrievku
Do tejto kategórie patria univerzálne a hlbšie panvice na prípravu mnohých druhov pokrmov. Sú navrhnuté tak, aby na nich išlo smažiť rezne a inokedy zase variť omáčky alebo dusiť mäso či zeleninu. Vyrábajú sa z rôznych materiálov a v mnohých veľkostiach. Často sa dodávajú aj s pokrievkou.
Panvice WOK majú kotlíkový tvar a tým pádom menší priemer dna. Zmyslom je ale zahrievať nielen dno, ale aj steny panvice. Na panviciach WOK sa najčastejšie pripravujú ázijské jedlá, či už je to grilovaná čerstvá zelenina, kúsky pikantného mäsa alebo tofu, ale aj rozličné omáčky či oriešky. Na tento typ panvíc sú najvhodnejšie špeciálne plynové horáky WOK s dvojitým alebo trojitým plameňom.
Práca s nimi nie je tak jednoduchá, ako s nepriľnavými panvicami
Najkvalitnejšie sú z ocele, teda zo zliatiny železa
Správne grilovacie panvice sú masívne, ťažké a zo železa, aby dlho udržali teplo a rovnomerne ho rozviedli po celom dne. Hovorí sa im tiež panvice na steaky a pripravíte si na nich nielen steaky, ale aj grilovanú zeleninu, chrumkavý syr a ďalšie pokrmy. Majú vrúbkovaný povrch a často štvorcový pôdorys, aby sa na ne zmestilo čo najviac kusov mäsa.
Panvice na palacinky majú nízke okraje a ploché dno, aby sa na nich palacinky dali pohodlne obracať. Kvôli tomu sú tiež ľahké a majú nepriľnavý povrch. Na palacinkových panviciach si pripravíte nielen palacinky, ale aj lievance, omelety či zemiakové placky. Existujú tiež modely s rozdeleným dnom, najčastejšie v tvare štyroch kruhov, na výrobu viac malých palaciniek či placiek naraz.
Na prípravu lievancov, zemiakových placiek či volských ôk
Panvice na lievance so štyrmi, piatimi aj siedmimi okami
Panvice na lievance majú rozdelené dno do niekoľkých ôk, do ktorých si rovnomerne nadávkujete cesto na vyprážanie lievancov, zemiakových placiek alebo volských ôk. Zakúpiť možno aj panvice so siedmimi okami, takže bez problémov pripravíte pokrm pre celú rodinu. Odporúčame vyberať panvice na lievance s nepriľnavým povrchom na ľahkú údržbu aj manipuláciu v priebehu varenia.
Vhodné do kuchýň bez rúry, obytných áut a karavanov
Vybavené termostatom na jednoduchú reguláciu teploty
Samostatné elektrické panvice sú perfektné na klasické vyprážanie, grilovanie, dusenie a varenie, ale aj na zapekanie a pečenie. A preto sa tešia veľkej obľube u kuchárov, ktorí vo svojej kuchyni nemajú možnosť piecť v klasickej rúre, alebo u cestovateľov ako zariadenie karavanov a obytných áut.
Niektoré súpravy obsahujú klasické aj grilovacie panvice
Zakúpenie celej súpravy panvíc sa v dlhodobom horizonte rozhodne vyplatí. Nielen, že budete mať vždy po ruke takú veľkosť panvice, akú práve potrebujete, ale zároveň vás celá súprava vyjde lacnejšie, než keby ste kupovali každú veľkosť panvice zvlášť.
Výhody
Súpravy panvíc vyjdú cenovo výhodnejšie
Vhodné ako na prípravu jednej porcie, tak aj na sviatočnú hostinu
Súpravy s odnímateľnou rukoväťou šetria miesto a zvyšujú využiteľnosť panvice (vhodné aj do rúry)
Tipy na varenie s panvicami
Variť začínajte vždy na čistej panvici, zvyšky nečistôt znehodnocujú nielen pokrm, ale aj životnosť povrchu panvice.
Nevarte na horáku, ktorý je väčší ako panvica. Plamene by presiahli okraj dna, čo panviciam škodí.
Po varení nechajte rozpálenú panvicu najprv vychladnúť, až potom ju umyte.
Najcitlivejšou časťou panvice je jej dno. Pri skladovaní ho pred poškriabaním ochránite vložením napríklad handričky.
Najčastejšie otázky pri výbere panvice
Ako sa starať o panvicu?
Správnou starostlivosťou o svoje panvice predĺžite ich životnosť až o niekoľko rokov.
Keramické panvice
Keramické panvice nikdy nevystavujte maximálnemu plameňu.
Neodporúča sa ich ani vkladať do umývačiek riadu, pretože tenká vrstva keramiky rýchlo stráca svoje vlastnosti.
Liatinové panvice
Liatinové panvice sú pevné, čistite ich ale radšej len vodou a jemnou kefou, prípadne kuchynským obrúskom.
Neumývajte ich v umývačke riadu, pretože kombinácia vlhkého prostredia a čistiacich prostriedkov spôsobuje ich hrdzavenie.
Prípadnú koróziu vytrite rastlinným olejom so soľou.
Teflónové panvice
Na panvice s teflónovým povrchom používajte najlepšie taktiež teflónové miešacie nástroje, prípadne drevené. Vyhnite sa ale kovovým, pretože by, najmä lacné panvice, mohli poškriabať. Tým by riad strácal na priľnavosti.
Teflónové panvice neprehrievajte, tým sa tiež poškodzuje povrch.
Na nepoškodenom povrchu by sa nemalo nič pripaľovať, ak ale napriek tomu niečo zostane prichytené, na čistenie použite papierový obrúsok, prípadne hubku na riad s jej jemnejšou stranou.
Teflónové panvice nedávajte do umývačky, narúša sa tým povrch a skracuje životnosť.
Hliníkové panvice
Hliníkové panvice nečistite sódou, aby nesčerneli.
Sčernený riad potrite olejom zmiešaným s alkoholom v pomere 1:1.
Proti sčerneniu môže pomôcť tiež zvarenie mlieka pred prvým varením.
Panvice z nehrdzavejúce ocele
Panvice z nehrdzavejúce ocele neprehrievajte, aby sa na nich nevytvárali farebné škvrny.
Ohrievajte ich bez tuku, ten dávajte až na zahriate panvice.
Dúhové škvrny, ktoré sa na nich časom môžu objaviť, neznižujú funkčnosť panvíc, ani nie sú zdravotne závadné. Pokiaľ vám ale vadia, odstrániť ich môžete octom či citrónovou šťavou.
Umývajte ich šetrne, inak by sa mohol poškodiť povrch, čo by znižovalo nepriľnavosť.
Pripáleniny nedrhnite drôtenkou, ale zalejte vodou s kypriacim práškom do pečiva a pomaly varte. Usadeniny sa pomaly uvoľnia.
Panvice z nehrdzavejúce ocele môžete umývať v umývačke.
Oceľové panvice
Pri umývaní ich dôkladne vytierajte dosucha, aby nezhrdzaveli.
Titánové panvice
Titánové panvice možno umývať v umývačke riadu, ale teplota vody by nemala prekročiť 60 °C a mali by ste používať iba šetrné umývacie prostriedky.
Medené panvice
Medené panvice neumývajte v umývačke, chemické umývacie prostriedky by ich poškodili.
Pokiaľ chcete, aby sa leskli, po každom použití ich vyleštite špeciálnym čističom na medený riad. Ak vám nevadí patina, stačí raz za čas.
Je vhodné vkladať panvicu do rúry?
Jedine ak má žiaruvzdornú alebo odnímateľnú rukoväť.
Je vhodné vkladať panvicu do umývačky riadu?
Panvicu je vždy lepšie umývať v ruke, pretože je to šetrnejšie. Pravidelné umývanie v umývačke, najmä leštenie, totiž poškodzuje tenkú nepriľnavú vrstvu panvice. Tá tak časom postupne stráca nepriľnavosť.
Dajú sa všetky panvice používať na všetky typy sporákov?
Všetky panvice sa spravidla hodia na akýkoľvek plynový alebo elektrický sporák či sklokeramickú dosku. Ak však máte indukčnú varnú dosku, panvica by mala mať dno z feromagnetického materiálu, teda z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, smaltovaného kovu a pod. V opačnom prípade panvica nebude fungovať.
S panvicami sa spája obmedzenie snáď len vzhľadom na veľkosť horáku pri plynovom sporáku a varnej zóny pri elektrických sporákov. Príliš malá panvica na veľkom horáku či zóne je plytvaním energie a naopak varenie s príliš veľkou panvicou na malom horáku nebude efektívne.
Tip: Riad vhodný na indukčnú varnú dosku overíte magnetom. Ak sa pevne prichytí na dno panvice, pravdepodobne nebude mať s indukciou problém.
Pasujú pokrievky na viac panvíc s rovnakým rozmerom?
Áno, pretože rozmery pokrievok sú štandardizované. Pasovať by teda mali na všetky panvice s rovnakým rozmerom a tvarom.
Neviete si rady s výberom? Test panvíc napovie, ktorý produkt vás nesklame
Vybrať si správnu panvicu hneď na prvýkrát nemusí byť vôbec jednoduché. Ponuka panvíc je naozaj široká. Ak nechcete investovať do výrobku, ktorý vo výsledku nebude spĺňať vaše požiadavky, odporúčame, aby ste si prešli čo najviac nezávislých testov. V testoch sa dozviete menovite výhody aj nevýhody konkrétnych modelov a značiek. Môžete si tiež prečítať podrobnú charakteristiku a dozviete sa aj orientačnú cenu. Nie je na škodu prejsť si tiež recenzie panvíc od aktívnych používateľov, ktorí sa podelili o svoje osobné praktické skúsenosti.
Ako pripraviť šťavnatý hovädzí steak na panvici
Pripraviť krásne šťavnatý a mäkký steak nie je vôbec jednoduché. Chcete si pochutnať? Dodržujte tento postup:
Mäso nakrájajte na 2 – 3 cm plátky. Pozor, plátky musia byť rozrezané rovnomerne. Nemôžete mať jednu stranu tenšiu a druhú širšiu. Hovädzie mäso neumývajte. Nasaje vodu a bude sa vám s ním zle pracovať. Len ho osušte
Pred pečením steak nekoreňte, len ho potrite olejom z oboch strán
Rozpáľte si panvicu. Panvica je pripravená, keď sa z nej začína dymiť. Olej nikdy nedávajte priamo do panvice!
Položte steak do panvice a opekajte 3 minúty z každej strany
Dajte na steak maslo a bylinky podľa chuti. Odstavte ho a prikryte pokrievkou, alebo druhou panvicou. Nechajte odstáť 10 minút
Potom steak z oboch strán osoľte a okoreňte
Ako upiecť pizzu na panvici
Tento geniálny recept si zaslúži metál a panvica v ňom hrá hlavnú úlohu.
Prikryte pokrievkou a pečte na miernom ohni približne 12 minút
Máte hotovo, môžete podávať
Ako urobiť popcorn na panvici
Pripraviť si domáci popcorn nie je žiadna veda. Nie je nutné kupovať popcorn do mikrovlnky, ktorý je plný soli a ochucovadiel. Na domáci popcorn potrebujete:
Ingrediencie:
100 g kukuričných zŕn na popcorn
1 lyžicu oleja
1 lyžičku masla
Postup je veľmi jednoduchý. Na panvici rozohrejte olej s maslom. Vsypte do panvice kukuricu. Prikryte pokrievkou a čas od času obsah panvice pretrepte, aby všetky zrniečka popukali. Pokiaľ nepočujete pukanie 5 sekúnd, panvicu odstavte. Horúci popcorn posypte soľou a pochutnajte si!
We care about your privacyAlza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More informationLess info
We use 8 categories of cookies on our website:
Technical cookies
These are strictly necessary for the functioning of the website and the features you choose to use. Without them, our website would not work; you wouldn't be able to log in to your user account, for example.
Functionality cookies
These cookies allow us to remember your basic choices and improve the user experience. These include remembering your preferred language or allowing you to stay logged in permanently.
Social media cookies
These cookies allow us to easily link you to your social media profile and, for example, allow you to share products and services with your friends and family.
Content personalisation
These cookies allow us to show you content and ads according to the information we have about you to best meet your needs. This includes what content you have viewed, or on what device you are accessing our website.
Non-personalised advertising
These cookies allow us to show you general ads for products and services.
Personalised advertising
Thanks to these cookies, we and our partners can offer you relevant products and services based on your purchases, your shopping behaviour and your preferences.
Audience metrics
These cookies allow us to optimise our site for your convenience based on how you use it. The aim is to remember or anticipate your choices. This includes, for example, the use of features, their location, or the behaviour on the page.
Third party cookies
These are third party cookies, and you can find out more about them and our partners here.
By giving your consent to the processing of cookies, functionality and analytical cookies will be installed on the device you use to browse the website (click on the "I understand" button for both categories, or you can select only one of the categories by clicking on the "Settings" button). We always install technical cookies on your device, even without your explicit consent, because without them our website would simply not work.
You can revoke your consent to the processing of cookies. In connection with our company's cookie processing, you also have the following rights: the right to access cookies, delete, modify, supplement and correct them, restrict processing and the right to lodge a complaint with the Office for Personal Data Protection. Read more about your rights.