On 11.5.2024 (Saturday) it will not be possible to pick up household appliances and bulky goods at the Alza Nitra branch due to an event in the parking lot.
AD květen univerzal

Electromobiles

Maximálny dojazd

Maximálna vzdialenosť, ktorú elektromobil prejde na jedno nabitie batérií. V prípade elektromobivol býva tradične kratšia ako dojazd áut so spaľovacím motorom na jednu nádrž. Moderné elektromobily však vďaka kvalitným batériám a sieti rýchlonabíjacích staníc umožňujú pohodlné cestovanie aj na dlhé vzdialenosti.

Rýchlonabíjanie

Rýchlonabíjanie predstavuje dobu, za ktorú sa elektromobil nabije prostredníctvom 400 V rýchlonabíjačky. Rýchlonabíjanie, na rozdiel od klasického nabíjania, trvá len niekoľko desiatok minút.

Klasické nabíjanie

Klasické nabíjanie v prípade elektromobilov je oveľa pomalšie ako rýchlonabíjanie. Nabíjanie všeobecne patrí medzi pálčivé témy, ktoré sa automobilky snažia riešiť. Trvá totiž oveľa dlhšie ako dotankovanie paliva na čerpacích staniciach. Elektromobil môžete nabiť niekoľkými spôsobmi.

Maximálna rýchlosť

Dnešné elektromobily sú stále výkonnejšie a ich maximálna rýchlosť sa postupne zvyšuje. Tá sa bežne pohybuje okolo 150 –160 km/h, v prípade niektorých elektromobilov dosahuje až 250 km/h.

Objem batožinového priestoru

Objem batožinového priestoru elektromobilov sa príliš nelíši od bežných automobilov so spaľovacím motorom, a ak áno, tak skôr v pozitívnom smere. Niekedy síce časť kufra zaberajú batérie, ďalší priestor na batožinu však môžete získať v priestore, kde býva bežne umiestnený spaľovací motor.

Výkon

Výkon je pre dynamiku elektromobilu zásadný. Je dôležitejší ako krútiaci moment, s ktorým je úzko previazaný.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/elektromobily-kapacita-baterie.jpg

Kapacita batérie

Kapacita batérie je zásadná pre dojazd elektromobilu. Čím väčšia kapacita, tým dlhšie batéria vydrží.

Energy Consumption in kWh/100km

The energy consumption is one of the several advantages of electric vehicles compared to ones with internal combustion engines. The average consumption is around 13 kWh per 100 km.

Krútiaci moment (Nm)

Krútiaci moment (uvádza sa v Nm) je v prípade elektromobilov úzko previazaný s výkonom, pre dynamiku vozidla však nie je taký zásadný ako pri vozidlách so spaľovacím motorom. Elektrické motory totiž zhruba do tretiny celkového rozsahu otáčok pracujú na maxime krútiaceho momentu, ktorý potom len mierne klesá. V dôsledku toho majú elektromobily aj v nízkych rýchlostiach veľmi veľkú ťažnú silu a zrýchlenie.

P-DC1-WEB13
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info