AD elektro AD elektro

Veľkonočný recepty - baránok

Catalogue

Article

Aktualizované

Tešíte sa na Veľkú noc? Premýšľate, akými dobrotami tento rok prekvapíte rodinu i priateľov? Máme pre vás inšpiráciu na Veľkonočný pondelok. Pokiaľ ctíte tradície, bez baránka sa nezaobídete. Tak si jedného tiež upečte, pretože tomu domácemu sa nič nevyrovná. Ochutnajte nadýchaného baránka z orechového treného cesta, alebo si upečte krásne vláčneho tvarohového baránka. Pripravili sme pre vás tiež jednoduchý, ale chuťovo dokonalý recept na veľkonočného baránka bez váženia. A na bezlepkový variant môžete v našich receptoch použiť napríklad pohánkovú múku.

Baránok; veľkonočné recepty

Orechový baránok z treného cesta

Suroviny: 90 g masla, 170 g práškového cukru, 3 vajcia, 60 g mletých orechov, 170 g polohrubej múky, 6 lyžíc mlieka, 0,5 balíčka prášku do pečiva, čokoládová poleva a mandle či hrozienka na dekoráciu

Postup: Formu na baránka vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtka od bielkov. Sneh z bielkov ušľaháme ľahko a rýchlo s pomocou ručného šľahača. Maslo, cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, vmiešame orechy, mlieko, múku s práškom do pečiva, pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame.

i Pokiaľ nemáte starú liatinovú formu na veľkonočného baránka po babičke, potom si iste vyberiete niektorú z kvalitných keramických foriem, ktoré vám pečenie maximálne uľahčí.

Do pripravenej formy vlejeme cesto. Naplníme ju zhruba pol centimetra pod okraj, pretože cesto pri pečení vybehne. Dáme piecť do predhriatej rúry a pri 180 stupňoch pečieme asi 40 minút. Upečeného veľkonočného baránka necháme trochu vychladnúť, vyklopíme ho z formy a pocukrujeme. Rozpustenou čokoládou prilepíme oči z rozpolenej mandle alebo hrozienok.

Veľkonočný baránok; stuha okolo krku; hrozienkové oči

Veľkonočný baránok je tradičným symbolom sviatkov jari. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

Baránok z tvarohu

Suroviny: 250 g polohrubej múky, 160 g oleja (aj menej, podľa konzistencie), 250 g cukru múčka, 2 vajcia, 500 g polotučného tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 prášok do pečiva, horká čokoláda + maslo na polevu

Postup: Do misy vložíme vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor a vymiešame do peny. Pridáme olej, tvaroh a dobre zamiešame. Na krásne hladké cesto je ideálnym pomocníkom kuchynský robot. Postupne prisypeme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme 35 – 40 minút na 180 °C. Upečeného baránka potrieme polevou z čokolády a masla. Do jamky na oči zasadíme mandle, hrozienka alebo lentilky.

i Baránok je známy ako veľkonočný obradný pokrm už od staroveku. Postupom času jahňacie mäso nahradil baránok z ovčieho syra alebo pečený baránok z rôznych druhov sladkého cesta.

Hrnčekový veľkonočný baránok

Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 1 kypriaci prášok, 3 vajcia, 1 hrnček mlieka, hrozienka, masť na vymastenie formy + hrubá múka

Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom a cukrom, pridáme vajcia, olej a mlieko a všetko dobre premiešame. Hladké cesto nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečieme 40 až 60 minút v stredne vyhriatej rúre. Po upečení necháme barančeka vo forme úplne vychladnúť. Aby sa vyklápanie ešte zjednodušilo, môžeme formu obaliť utierkou namočenou v studenej vode. Potom ho opatrne vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.

Veľkonočný baránok; zdobenie šľahačkou

Baránok ozdobený šľahačkou poteší na veľkonočnom stole, a navyše výborne chutí.

i Pripravte koledníkom aj ďalšie pohostenie. Čo tak vyskúšať krásne nadýchaný veľkonočný mazanec či chutnú veľkonočnú pečienku podľa našich osvedčených receptov?

Veľkonočný baránok – zdobenie

Veľkonočný baránok sa dá ozdobiť mnohými spôsobmi, záleží len od vašej fantázie. Môžete ho len pocukrovať, alebo potrieť bielou polevou z práškového cukru, bielkov a citrónovej šťavy, prípadne poliať čokoládovou polevou.

Pokiaľ chcete, aby bol váš veľkonočný baránok skutočne dokonalý, môžete mu zo šľahačky alebo snehu z bielkov urobiť pomocou zdobiaceho vrecúška kudrlinky, z mandlí alebo hrozienok oči a okolo krku mu uviazať farebnú stužku so zvončekom.

A teraz už je čas pozvať prvých koledníkov, ktorí spoločne s vami sladkého a nadýchaného baránka budú môcť ochutnať!

5.0
ZENKER Bags for melting chocolate and decorating 10pcs
Kitchen Utensil - bags for melting chocolate in a water bath, dimensions: 15 x 30cm, each bag carries 200g of chocolate, includes measuring marks and a zip on top, can be used for decorating after cutting the tip
5.09 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: ZENSA100
4.8 33×
Tescoma Pastry decoration pencil DELÍCIA 630536.00
Cake Decorating Tool - pencil shaped, for decorating food, plastic, 5 nozzles, stand, dishwasher safe
14.90 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: ETS145h
4.9 30×
Tescoma Ceramic Mould Lamb DELÍCIA 622210.00
Baking Mould easter lamb cake, ceramic, 10,5 × 18,5 × 32,5 cm (H × W × L), dishwasher safe
44.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: TESC0009
4.6 17×
TESCOMA Decorative Set with DELÍCIA Mini Jar 30cm, 5pcs
Cake Decorating Tool - bag made of durable plastic, for decorating gingerbread, cakes, muffins, etc. with thin lines and details
3.70 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: TESB051
4.4 30×
BANQUET CULINARIA Red Silicone Form of Lamb, 31 x 16 x 9cm
Baking Mould easter lamb cake, silicone, 16 × 9 × 31 cm (H × W × L), dishwasher safe, maximum temperature: 240 °C
Great price
9.89 €
Currently Unavailable
Order Code: BANPF780
3.9 15×
Dr. Oetker Baking Mould BERÁNEK 3D
Baking Mould easter lamb cake, tinplate, maximum temperature: 230 °C
12.90 €
Currently Unavailable
Order Code: DROSS335
Print
P-DC1-WEB12
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info