Cappuccino, slovensky nazývané kapučíno, je jedným z najobľúbenejších kávových nápojov v kaviarňach. Meno dostalo pre tvar našľahanej mliečnej peny, ktorá svojím vzhľadom pripomína kapucňu, ktorú nosili príslušníci rímskokatolíckeho rádu kapucínov. Súčasná podoba cappuccina sa servíruje v kaviarňach približne od roku 1950.
Na cappuccino je zásadná správna príprava. Skúsený barista, ktorý vie, ako urobiť cappuccino, vám naservíruje nápoj z pravého espressa, horúceho mlieka a jemnej mliečnej mikropeny. Pokiaľ je mlieko správne našľahané, jednotlivé vrstvy nápoja sú od seba oddelené. Samozrejmosťou je nahriata šálka s veľkosťou 150 až 180 ml. Často sa o cappuccine tvrdí, že je to cafe latté v šálke. Príprava cappuccina sa ale líši v množstve mlieka a veľkosti nápoja, oproti latté je silnejšie.
Ako urobiť cappuccino doma? Aby ste si mohli urobiť domáce cappuccino, potrebujete pákový alebo automatický kávovar s tryskou na napenenie mlieka a nerezovú kanvičku na mlieko.
Najskôr do nahriatej šálky pripravte espresso z kvalitnej a najlepšie čerstvo mletej kávy. Nerezovú kanvičku naplňte z polovice plnotučným mliekom a pomocou parnej trysky ušľahajte jemnú mliečnu penu. S kanvičkou potom niekoľkokrát buchnite o stôl, aby zmizli nežiaduce bubliny. Mliečnu penu potom začnite nalievať do šálky s espressom, najskôr doprostred, ku koncu skôr po stene šálky.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.