Doba, kedy bol pri varení jedla najdôležitejší čo najkratší čas prípravy, je na ústupe. Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o kvalitu aj výživovú hodnotu pripraveného pokrmu a nechcú sa klamať. A tak výrobcovia kuchynských pomocníkov neustále prichádzajú s novými a novými nápadmi, ako uspokojiť svojich zákazníkov. Jedným z týchto produktov modernej doby je aj pomalý hrniec . Na čo je dobrý, aké sú jeho výhody a čo v ňom môžete pripraviť, sa dozviete v našom článku. Ako bonus pre vás máme aj recepty pre pomalý hrniec.
Zjednodušene povedané, pomalý hrniec vám umožňuje pripraviť pokrmy takzvane „v jednom hrnci“ – všetky prísady do neho vložíte, nastavíte teplotu, čas a môžete sa venovať niečomu inému. Odpadá tým nepohodlné státie pri sporáku aj nutnosť použitia viacerých nádob na pripravovanie jedla.
Hrniec na pomalé varenie sa skladá z hrnca s ovládacím panelom, vonkajšej vyberateľnej nádoby (tú možno spravidla použiť aj na varenie na varnej doske či plyne) a pokrievky. Veľká časť elektrických hrncov s pomalým varením disponuje funkciou časovača, kedy sa po uplynutí stanoveného času prístroj sám vypne. Niektoré hrnce majú navyše aj funkcie udržania teploty, automatického vypnutia či oddialeného štartu.
Nemýľte si pomalé varenie s metódou sous vide. Oboje síce vyzerá podobne (pokrm sa pripravuje v jednom hrnci pri nízkej teplote), ale prebieha úplne inak. Sous vide pracuje na princípe vákua, kedy sa potraviny umiestnia do fólie či špeciálneho vrecka a vložia sa v hrnci do vodného kúpeľa. V pomalom hrnci nič do fólie nebalíme a ani nedochádza k vytvoreniu vákua.
Ako už je zrejmé z názvu, hrniec na pomalé varenie sa za ničím neženie. Pracuje pomaly, ale isto. Pokrm v ňom pripravíte spravidla medzi 3 až 10 hodinami pri teplote 95 °C.
Ako sa ľudovo hovorí: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchosťou prípravy pokrmov práve tento pomocník vyniká. Ingrediencie totiž stačí nakrájať, umiestniť do hrnca, premiešať ich, priklopiť pokrievkou a zapnúť. Ďalej už sa o pomalý hrniec nemusíte starať. Jedlo sa totiž varí tak pomaly, že sa nemôže pripáliť. Tekutina sa neodparuje, takže nie je nutné prilievať vodu, ani pokrm miešať. Hotové jedlo navyše zostane v hrnci na pomalé varenie dlho teplé.
Hoci varenie v pomalom hrnci trvá niekoľko hodín, teda dlhšie, než zamestnávate rúru či sporák, je o niečo šetrnejšie voči výdavkom za energiu. Nepotrebuje totiž od zariadenia podať veľký výkon počas krátkej chvíle, a hlavne má celú dobu takmer konštantnú spotrebu. To sa rozhodne nedá povedať o platni ani rúre, kde sa oboje musí najprv nahriať na vysokú teplotu a potom sa potýka s teplotnými výkyvmi.
Pri priemernej cene elektriny 0,172 € za jednu kilowatthodinu vás prevádzka priemerného 220 W pomalého hrnca vyjde na 0,037 € za hodinu. Oproti tomu, varenie na plynovom sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálne na 0,34 €. Varenie na sklokeramickej doske (1 200 W) vás zase vyjde na 0,21 €. V prípade indukcie (1 800 W) potom na 0,31 € za hodinu. Navyše v prípade, že varíte v dvoch hrncoch naraz, si výdavky vynásobte dvakrát, poprípade si pripočítajte čas, ak pri varení nestrávite iba hodinu. Skúste si predstaviť, koľko by vás asi stálo, keby ste sa pomalé varenie mäsa snažili simulovať na sporáku.
(Pozn.: Údaje za spotrebu sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti na spôsobe použitia spotrebičov.)
Možno si hovoríte, ako môže niečo pomalé ušetriť čas. Odpoveď je jednoduchá. Keďže pomalý hrniec varí sám a nie je ho potrebné kontrolovať, môžete sa venovať iným činnostiam, ako je státie pri sporáku, kým sa vám jedlo pripravuje. Choďte napríklad na prechádzku, zahrajte si s deťmi pexeso alebo čas využite na upratovanie vášho obydlia.
Ak sa z práce vraciate neskoro a na niekoľkohodinové varenie skrátka nemáte priestor, skúste si ingrediencie pripraviť do hrnca už ráno alebo predchádzajúci večer a nastaviť odloženie štartu. Počas doby, čo budete makať v práci, sa zapotí aj váš pomalý hrniec. Po príchode domov vás odmení voňavučkým, ešte teplým jedlom, do ktorého sa hneď môžete pustiť. Ak nedisponujete pomalým hrncom s odloženým štartom, nechajte hrniec na pomalé varenie bežať cez noc, ráno ho vypnite a po príchode domov si pokrm jednoducho prihrejte.
V prípade, že ste zaprisahaný improvizátor, ktorý jedlo zásadne rieši na poslednú chvíľu, bude pre vás pomalý hrniec skôr sviatočnou záležitosťou.
Vďaka pomalému vareniu pri nízkej teplote sa v potravinách nezničí toľko cenných látok ako pri klasickej príprave. To isté platí pre korenie. S použitím minima dostanete maximum chuti. Skúste napríklad kura v pomalom hrnci, jeho skvelá chuť vás prekvapí. Taktiež králik v pomalom hrnci bude krehký a plný chuti.
Ako sme už spomenuli v bode #1, z pomalého hrnca sa nevyparujú tekutiny. To ho priamo predurčuje na varenie skvelých omáčok aj vývarov a šťavnatých mäsiek, na ktoré by ste si inokedy netrúfli. Všetko je jednoduché a predurčené na úspech. Vyskúšajte guláš, sviečkovú alebo napríklad hovädzí vývar z pomalého hrnca. Pomalý hrniec skúsenosti svojich spokojných majiteľov nezaprie, pretože guláš v pomalom hrnci je jednoducho najšťavnatejší.
Pomalý hrniec si poradí aj s tuhšími kúskami mäsa. Napríklad hovädzie líčka v pomalom hrnci budú ako maslo, ani kačica v pomalom hrnci rozhodne nezostane tuhá, bude sa rozpadať na vlákna. Ak chcete ušetriť, nebojte sa použiť aj lacnejšie mäso, na ktoré by ste si pri bežnej príprave netrúfli. Taktiež topením masti v pomalom hrnci je úplne bezpracná záležitosť.
Pokiaľ skrátka nemáte radi mastné jedlá, určite vás poteší, že pri príprave pokrmov v pomalom hrnci netreba pridávať žiadny tuk. Teda ak sa nechystáte piecť alebo ingrediencie v hrnci predsmážať. To je potom samozrejme nevyhnutné nádobu vymastiť.
Pomalý hrniec je ideálny na varenie omáčok, vývarov aj prípravu najrôznejších druhov mäsa. To ale nie je všetko, čo dokáže. Na symfóniu chutí premení aj obyčajnú zeleninu, cestoviny a vykúzli aj dezerty. Všetko ale záleží na vašej fantázii a chuti objavovať. Aké pre vás máme pre pomalý hrniec recepty?
Tekvicu pre lepšiu chuť v pomalom hrnci upečte na masle. Pridajte vývar, soľ korenie aj cesnak a rozmixujte do hladka. Polievku môžete servírovať posypanú tekvicovými semienkami a s kyslou smotanou.
Umyté a vykôstkované slivky dajte do pomalého hrnca. Pridajte ostatné prísady a na stupeň 1 varte 7 až 8 hodín. Nakoniec všetko rozmixujte tyčovým mixérom a naplňte do pohárov vypláchnutých horúcou vodou. Môžete aj zakvapnúť troškou rumu.
Mäso, zeler a mrkvu nakrájajte na 1 až 2 cm veľké kúsky. Všetky ingrediencie vložte do nádoby na varenie a na II. stupni varte 6 až 8 hodín.
V pomalom hrnci opečieme na oleji okorenené mäso. Potom pridajte zeleninu a údenú slaninu nakrájanú na kocky, cibuľu, maslo a múku. Následne podlejte vodou a duste na II. stupni približne 7 hodín. Po uplynutí tejto doby mäso vyberte a do omáčky prilejte mlieko, smotanu a ochuťte. Podávajte s knedľou, citrónom a brusnicou.
Nádobu pomalého hrnca vytrite maslom, nalejte dovnútra cesto a uhlaďte ho. Hrniec zakryte 4 vrstvami kuchynského papiera a prikryte pokrievkou. Pečte na stupni 1 približne dve a pol hodiny. Potom vpichnutím špajdle vyskúšajte, či je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný, alebo napríklad s ušľahanou smotanou, nutelou či džemom.
Varenie v pomalom hrnci nie je len trendy záležitosť posledných rokov. V pomalom hrnci uvaríte vynikajúce pokrmy, ktoré počas procesu varenia nestrácajú dôležité živiny, vitamíny a minerály. Inšpirujte sa našimi receptami a vychutnajte si chutné pokrmy s minimom námahy.