Odšťavovače umožnia zdravé maškrtenie

Catalogue
Odšťavovače umožnia zdravé maškrtenie

Čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny báječne chutia a navyše vášmu organizmu prinesú celé množstvo výhod – nabijú vás energiou a ľahko doplnia potrebné vitamíny. Dietológovia sa zhodujú v tom, že pitie čerstvej šťavy je dokonca o niečo prospešnejšie než jedenie samotnej zeleniny. Prečo sú šťavy také prospešné a ako si lahodný fresh s použitím odšťavovača môžete pripraviť v pohodlí domova?

Výhody štiav z odšťavovača

  • Obsahujú vysoké percento vitamínov, minerálov a živých enzýmov.
  • Napomáhajú k čisteniu a detoxikácii organizmu.
  • Podporujú správne trávenie.
  • Dodajú extra dávku energie, a to ihneď po ich konzumácii.
  • Sú rýchlo vstrebateľné a nezaťažujú tráviaci systém.
  • Neobsahujú žiadne prebytočné kalórie, zároveň však vďaka obsahu prírodných cukrov skvele chutia.
  • Posilňujú imunitný systém.
  • V šťave prijmete väčšie množstvo ovocia a zeleniny než by ste boli schopní zjesť (odporúčaná dávka je veľký tanier čerstvej zeleniny denne).

Čerstvá šťava z paradajky

Odšťavovač pripraví šťavu ľahko a rýchlo

Domáce zeleninové a ovocné šťavy oproti kupovanému džúsu neobsahujú žiadne pridané sladidlá ani konzervanty. A práve ich čerstvosť je zárukou toho, že vášmu telu dodajú maximum živín, vitamínov a ďalších prospešných látok. Aj z tohto dôvodu je najlepšie čerstvé vypiť čo najskôr po jeho príprave. Na tú sa v prípade prevažnej väčšiny druhov ovocia a zeleniny najlepšie hodí odšťavovač. Na trhú nájdete dva druhy odšťavovačov  závitovkové a odstredivé. Líšia sa v princípe fungovania a každý z nich produkuje iný typ šťavy.

Závitovkové odšťavovače

Závitovkový odšťavovač pracuje pri nízkych otáčkach, suroviny teda spracováva pomalšie. Výhodou pomalého odšťavovania je však vysoká výťažnosť – ovocie a zelenina počas tohto procesu nestrácajú príliš vitamínov a enzýmov, takže výsledný fresh je maximálne výživný.

Šťava zo závitovkového odšťavovača:

  • Má výraznejšiu chuť, môže obsahovať kúsky vlákniny.
  • Je hustejšia, kvalitnejšia a výživnejšia.
  • Obsahuje minimálne množstvo peny.
  • Možno ju uchovávať v chladničke.

Odšťavovač ETA 1032 90000 Vital Press

Odstredivé odšťavovače

Odstredivý odšťavovač pracuje pri vysokých otáčkach, takže suroviny skôr rozseká, a potom rozdrví cez sito. Tento spôsob nie je k ovociu a zelenine práve šetrný a dochádza tak k väčšej strate vitamínov a ďalších prospešných látok. Výhodou je však vysoká rýchlosť prístroja, vďaka ktorej si na šťave môžete pochutnať v priebehu chvíľky.

Šťava z odstredivého odšťavovača:

  • Má skôr vodovú konzistenciu.
  • Obsahuje vyššie množstvo peny
  • Je určená na okamžitú spotrebu (rýchlejšie oxiduje).

Čo všetko môžete odšťavovať

Záleží na tom, pre aký typ odšťavovača sa rozhodnete. Odšťavovač, ktorý by si poradil absolútne so všetkým, zatiaľ neexistuje. S tvrdšími, nepríliš šťavnatými surovinami, ako sú mrkva, jablko či repa, si bez väčších problémov poradí každý prístroj. Problém však môže nastať v prípade listovej zeleniny, bobúľ, exotických plodov či kôstkovíc. Napovedať vám môže nasledujúci prehľad.

Čerstvé šťávy z ovocia a zeleniny

Na aké suroviny sa ktorý odšťavovač hodí?

SurovinyZávitovkový odšťavovač vertikálnyZávitovkový odšťavovač horizontálnyOdstredivý odšťavovač
Jablka, hrušky
Citrusy
Koreňová zelenina
Kôstkové ovocie
Bobuľoviny (víno, ríbezle)
Lesné plody (jahody, maliny, čučoriedky)
Tropické ovocie
Listová zelenina a bylinky

Tipy na šťavy z odšťavovača

Niektoré suroviny sa k sebe hodia viac, iné, naopak, menej, ale všeobecne sa v odšťavovaní fantázii a chuti medze nekladú.

Obľúbené kombinácie surovín

  • Mrkva + jablko, mrkva + pomaranč, mrkva + mandarínka
  • Uhorka + pomaranč, uhorka + jablko
  • Červená repa + jablko, červená repa + mrkva + pomaranč
  • Stopkový zeler + ananás, stopkový zeler + jablko + zázvor
  • Kaleráb + jablko;
  • Kiwi + pomaranč, kivi + grep

Recepty na čerstvé šťavy z odšťavovača

Osviežujúca šťava: chladivú šťavu získate odšťavením dvoch uhoriek, avokáda, limetky a grepu. Najlepšie chutí s ľadom.

Šťava na zahriatie: odšťavte červenú repu, jablko, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Do šťavy primiešajte škoricu a kari korenie.

Jablkovo-hrušková šťava: chutnú šťavu z dobre dostupného ovocia pripravíte odšťavením dvoch jabĺk, dvoch hrušiek a jedného menšieho citróna.

Zeleninová bomba: zeleninový fresh vás ráno skvele naštartuje. Pripravíte ho z jedného citróna, polovice šalátovej uhorky, dvoch hrstí špenátu, trochy petržlenu, dvoch jabĺk, jedného zeleru a kúsku zázvoru (množstvo zázvoru závisí na vašej chuti).

Odšťavovanie s odšťavovačom Philips

Čo s odpadom z odšťavovača?

Dužinu a šupky, ktoré po odšťavovaní ostali, nemusíte hneď hádzať do koša. Niektoré z nich sa totiž dajú spracovať ďalej. Po odšťavovaní koreňovej zeleniny získate skvelý základ na polievku, zo zvyškov zeleniny si môžete vytvoriť aj nátierku. Ovocná dužina sa dá pridať do cesta na koláč a využiť ju môžete aj na výrobu marmelády či pečeného čaju.

Odšťavovače a lisy

Print
P-DC1-WEB11
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info